A cukorbetegség kezelési lehetőségei

A cukorbetegség világszerte igen elterjedt, a lakosság egyre nagyobb százalékát érintő betegség. Eleinte nem okoz panaszokat, s ha fel is fedezik a bajt, a betegek hajlamosak arra, hogy ne vegyék komolyan az orvosi előírásokat.

A kezdettől számított 6-8 év után szoktak jelentkezni a különböző típusú szövődmények. Ez függ a diéta megtartásától, a gyógyszeres beállítástól, testsúlytól, életkortól, egyéb betegségek fennállásától, stb.

Külföldi statisztikák szerint (Svédország, USA) a lábamputációk 45-50 százalékát cukorbetegek szenvedik el. A férfiak veszélyeztetettsége nagyobb, mint a nőké. Mindezt elkerülendő, több nyugati országban diabétesz láb-poliklinikák működnek, amelyeken a cukorbetegeket rendszeresen ellenőrzik, s így a lábproblémákat korai szakaszban felderítik, megelőzve a súlyos komplikációkat. Németországban például az ilyen szakambulanciák megszervezése után 2 évvel az amputációk száma a felére csökkent!

Ez nemcsak a betegek sorsában, életminőségében hozott kedvező változást, egyúttal tetemes költségmegtakarítást jelentett az egészségbiztosításnak is.
Magyarországon az Oxivit 1994 óta végzi, az OEP által finanszírozott, Diabétesz –láb szakrendelést. Cukorbetegeket fogad, az ország bármely részéről. Törekvéseinket támogatja a Magyar Diabetes Társaság is.

A hozzánk beutalt betegeken, az alapvizsgálaton kívül, amennyiben szükséges, a következő kezeléseket végezzük, az OEP finanszírozás szerint, térítés nélkül:

  • neuropátiás (érzészavaros) betegek kezelése akupunktúrás sorozatkezeléssel
  • a láb bőrkeményedéseinek eltávolítása
  • a láb fekélyek helyi kezelése
  • a láb érszűkületeinek kezelése
  • cukorbetegek felvilágosítása

Általában helyesnek tartjuk, ha a cukorbeteget kezelőorvosa láb- szövődmények jelentkezése előtt beutalja rendelésünkre. Akkor a beteget nyilvántartásba vesszük. Amennyiben nincs lábpanasza, évente ellenőrzésre visszarendeljük . Így a láb szövődményeket korai szakban felismerjük és kezelni kezdjük.

A betegeket ellátjuk a szükséges gyógyászati segédeszközök beszerzéséhez szükséges TB-rendelvényekkel. Javaslatot tudunk tenni gyógycipő felírására.

Vannak bizonyos kiegészítő kezelések, amelyeket az OEP nem finanszíroz. Amennyiben ezeket javasoljuk, minden esetben előre felvilágosítjuk a cukorbeteget a várható előnyökről és az egyes kezelések áráról.

A beteg vizsgálatáról, az észlelt elváltozásokról és az alkalmazásra kerülő terápiáról, a beutaló orvost írásban értesítjük.

A diabetes-láb szakrendelés helyszíne és elérhetőségei:

Változott a diabetes-láb szakrendelés helyszíne!

Az új helyszín 2016. január 4-től:

Doktor24 Bem Egészségközpont

1027 Budapest, Bem József u. 7.

Major Andrea: +36 70 371 0513
Kiss Gertrúd: +36 70 371 0511