Doktor24 Blog DOKTOR24 EXPRESS: AZONNALI ORVOSI SEGÍTSÉG, BEJELENTKEZÉS NÉLKÜL 2022. szeptember 26.

Miért azonnali?
Kinek segítség?

Kutyasétáltatás közben történt esés. Háztartási baleset miatti ujjtörés. Erős és megmagyarázhatatlan torokfájdalom. A baj általában nem akkor jelentkezik, amikor a háziorvosunk éppen rendel. Pedig, ha az egészségről van szó, senki sem akar várakozni. 

Különösen igaz ez, ha gyors orvosi segítség szükséges.

Vannak olyan rosszullétek és balesetek, amikor nincs vita: mentőt kell hívnunk, vagy traumatológiai osztályon kell sürgős beavatkozásra várnunk. Ami a háziorvosi ügyelet és a kórházak baleseti osztálya közötti hiányzó láncszem, az a gyors, akár azonnali orvosi segítség, amit bejelentkezés és várakozás nélkül vehetünk igénybe. A Doktor24 Express ambulanciája ezt a hiányt pótolja. 

Azonnali segítség?

Jól hangzik, hogy azonnali orvosi segítséget kaphatunk, de mit jelent ez a gyakorlatban? Az Express indulásakor az volt a célunk, hogy az ideérkező páciensek állapotát vagy sérüléseit 15 percen belül felmérjük, és 1 órán belül mindenkit ellássunk. Az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint ugyanakkor a legtöbb ügyfelünk 30 percnél is rövidebb idő alatt jutott szakértő orvosi ellátáshoz.

És ez nem csupán a gyors fájdalomcsillapítást és tünetenyhítést jelenti, hiszen az Express elsődleges vizsgálatait szükség esetén helyben, a Doktor24 Multiklinikán azonnal követheti egy labor- vagy ultrahangvizsgálat, röntgenfelvétel. Sőt, akár további szakorvosi vizsgálatok is, melyekre itt szintén van lehetőség.

Kinek segít az Express? 

Bár már sokféle esetet tapasztaltunk az Express-ambulancián, vannak úgynevezett típusos esetek, amilyenekkel az átlagosnál többször találkoznak az itt dolgozó orvosok – meséli dr. Sárosi Balázs, a központ vezetője. Ilyen a napok óta kínzó torokfájdalom, amelyre a Covid–19-teszt negatív eredményt ad. Mivel ezekhez gyakran nem társul láz, a legvalószínűbb a felső légúti vírusfertőzés, amire az orvos általában pihenést, bőséges folyadékfogyasztást és néhány napos paracetamolkúrát javasol. A fertőzések, a fájdalmas mandula- és középfülgyulladások is olyan gyakori problémák, amelyeken az Express-ambulancián hatékonyan segítünk. 

Szintén rendszeresek a kisebb-nagyobb mozgásszervi sérülések, amelyeknél az Express ügyfelei nem gyanakodnak komoly bajra, mert ártatlan(nak tűnő bal)esetek okozzák őket. A főorvos több páciensre is jól emlékszik. Például a középkorú hölgyre, aki csupán egyetlen lépcsőfokot tévesztett el, a rossz mozdulat után mégis erős fájdalmai voltak. Duzzadt bokával érkezett az ambulanciára, ahol egy röntgenfelvétel igazolta a külboka és szárkapocscsont törését, amit gipszeléssel rögzítettek. Egy fiatal nő viszont csak egy kutyasétáltatás közbeni egyszerű esés miatt szerette volna megvizsgáltatni a lábát. Bokasérüléséről kiderült, hogy kicsit sem egyszerű, sőt csak műtéti úton lehetett orvosolni a problémát, amit a Doktor24 sebészetén már másnap sikeresen elvégeztek. 

Viszonylag sokan jelentkeznek a háztartási balesetek miatti kézsérülésekkel, ujjtörésekkel. Ezeket sokan tekintik múló problémának, és csak akkor keresik fel az Express orvosait, amikor másnapra kiderül, hogy a fájdalom kicsit sem akar alábbhagyni.  

Más esetekben még törés sem alakul ki, és az alapos röntgen, ultrahang sem képes mást kideríteni, mint hogy erős zúzódás okozza a több napig is kitartó fájdalmat. Az egyszerű, de gyakori esés után sem árt az alapos vizsgálat a belső szervek esetleges sérülései miatt, és ezt az Express orvosai minden esetben el is végzik, ahogy a fájdalom enyhítésére is mindig gyors és hatékony megoldást találnak.