Így készítsük fel gyermekeinket az őszi járványokra

A szeptemberi óvoda- és iskolakezdéssel együtt érkező fertőző, felső légúti megbetegedések mindig is sok fejtörést okoztak a szülőknek. A koronavírus-járvány miatt azonban most még nagyobb bennünk az aggodalom.

Mit tehetünk azért, hogy gyermekünk a lehető legnagyobb biztonságban legyen? Dr. Kovács Tibor gyermekorvos, a Doktor24-Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója válaszol.

Itt van az ősz, itt vannak a fertőző betegségek

A gyakorló szülők már jól ismerik a forgatókönyvet: a gyermekek alighogy visszatérnek az óvodai és iskolai közösségekbe, máris megtalálják őket az ilyenkor jellemző fertőző, felső légúti betegségek. Különösen igaz ez azokra az apróságokra, akik először mennek bölcsődébe, óvodába. 

Ilyenkor akár az is előfordulhat, hogy csemeténk egyik betegségből a másikba esik, és szinte már többet van otthon, mint az oktatási intézményben. Bár a szülők a sok betegeskedés miatt hajlamosak kétségbe esni, ez a jelenség azonban természetes, hiszen a gyermek kikerül a védett családi közegből − nyugtat meg mindenkit a doktor úr. 

Ne feledjük! Míg otthon, a családi környezetben csak egy-két kórokozó fordul elő, addig a közösségbe mindenki „viszi a sajátját”. Az őszi időszakban pedig egyébként is több kórokozó bukkan fel. A gyermek immunrendszerének tehát érnie kell, hogy egyre hatékonyabban tudjon védekezni a kórokozók ellen − tette hozzá a gyermekorvos.

És mi a helyzet a koronavírus-fertőzéssel?

Sok szülő aggódik amiatt is, hogy az ilyenkor szokásos kórokozók mellett immár a koronavírus is veszélyezteti a gyermekét. A legfrissebb kutatások szerint azonban a gyermekek, fiatalok esetében a vírusfertőzés lefolyása általában nem annyira súlyos. 

Ugyanakkor nagyobb figyelmet kell fordítani az ismert alapbetegséggel, például asztmával, allergiával küszködő gyermekekre! – emelte ki a gyermekgyógyász. Az ő esetükben ugyanis esetén rendkívül fontos a folyamatos orvosi kontroll, a beállított kezelés folytatása − figyelmeztet Kovács doktor. 

A koronavírus fertőzés „pozitívuma” egyébként, hogy egy sor rendkívül fontos higiéniai szabályt is újra a köztudatba hozott, de azért ne feledjük, hogy ezeknek a szabályoknak más járványok megfékezésében is óriási szerepe van.

Miről is van szó? Mire hívjuk fel gyermekünk figyelmét?

3 higiénés szabály, amit ismételjünk át újra az iskolakezdés előtt

 1. Tanítsuk meg a helyes kézmosásra!

Mikor mosson a gyermek kezet?

 • tüsszentés, köhögés, orrfújás után
 • vécéhasználat után
 • étkezés előtt
 • amikor megérkezik valahová
 • maszk levétel előtt és után

Hogy néz ki a helyes kézmosás?

 • Legalább 20 másodpercig tart (ez pont annyi idő, ami alatt kétszer elénekelheti a Boldog születésnapot című dalocskát)!
 • Szappannal és langyos folyóvízzel történik.
 • A tenyerek mellett az ujjakat, az ujjbegyeket és a kézhátat is meg kell mosni.
 • Alapos kéztörléssel zárul.

Mivel motiválhatjuk a legkisebbeket a kézmosásra?

Számtalan kedves kézmosó dalt és verset (pl. Szabó T. Anna: Kézmosó-vers) találunk az interneten, amelyek megkönnyítik ezt az unalmas rutint. 

 1. Vegyük át a maszkhasználat szabályait!

Amennyiben a hatályos jogszabályok kötelezővé teszik a maszk viselését, ismételjük át újra gyermekeinkkel a helyes maszkhasználat szabályait!

 • Fontos, hogy a maszk mindig ép és tiszta legyen (textilmaszk esetében mindennap fertőtlenítsük), és az orrot, szájat, állat is eltakarja!
 • Tanítsuk meg a gyermekeknek, hogy szemüket, arcukat ne érintsék meg, és mindig saját maszkjukat viseljék!
 • Figyelmeztessük őket arra is, hogy ne érjenek a maszk külső felszínéhez a használat során! 

 1. Beszéljünk a köhögési etikettről!

Tanítsuk meg csemetéinknek, hogy köhögéskor, tüsszentéskor takarják el az arcukat könyökhajlattal vagy papír zsebkendővel. Ha papír zsebkendőt használtak, azt rögtön dobják a szemeteskukába!

Mit tehetek még azért, hogy kevesebbszer legyen beteg?

Ha csemeténk gyakran esik bele egyik betegségből a másikba, akkor érdemes tisztában lenni azzal is, hogy milyen okok állhatnak a háttérben.

A doktor úr három fontos dologra hívta fel a figyelmet:

 1. D-vitamin-hiány: A D-vitamin hiánya télen gyakrabban fordul elő, ezért ősztől tavaszig érdemes pótolni azt. A kisebbeknek csepp formában, a nagyobbaknak tablettában adagolhatjuk a gyermekorvossal egyeztetett mennyiségben és ütemben.
 2. Vashiányos vérszegénység: A sápadtság, étvágytalanság, fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, szédülés, szapora szívdobogás jelezhet vashiányos vérszegénységet. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, érdemes ellenőrizni a vérképet.
 3. Egyéb nyomelemek hiánya: Ha a gyermek táplálkozása változatos, ez kevésbé jellemző, ha viszont egyoldalú táplálkozás, erre is lehet gyanakodni.

A másik – a szülőket gyakran foglalkoztató kérdés –, hogy erősíthető-e a gyermek immunrendszere. Ejtsünk egy pár szót erről is!

Turbózzuk fel egy kicsit az immunrendszert!

Vannak olyan szerek, amelyek az immunrendszer erősítésére valók, bár ezek sem csodaszerek − tette hozzá a doktor úr.

Ilyenek például:

 1. Aloe vera készítmények/grapefruitmagolaj/vitaminkészítmények

Bár hasznosabb, ha a vitaminok, nyomelemek, tápanyagok természetes forrásból származnak, de ha erre nincs mód, akkor ezek a készítmények is pozitív hatást gyakorolhatnak az immunrendszerre.

 1. Probiotikumok 

A legjobb, ha a gyermek étrendjében sok joghurt és kefir szerepel, de a probiotikumok kúraszerű alkalmazása is segít az immunrendszer erősítésében.

 1. Immunstimuláló gyógyszerek

Ha a gyermek sokat betegeskedik, és a hajlamosító tényezőket kizárták, gyermekorvossal egyeztetve használhatók a kórokozó-kivonatokat tartalmazó szerek, melynek eredményeként az ellenanyagszint nő, a védekezőképesség javul.

kövess minket!

Legfrissebb cikkeink

általános gyermekgyógyászat

Hogyan mozogjunk jól? – Tanácsok sportolás előtt

általános gyermekgyógyászat

Így készítsük fel gyermekeinket az őszi járványokra

általános gyermekgyógyászat

Mitől fáj a gyerek hasa?

általános gyermekgyógyászat

Lehet, hogy szén-monoxid mérgezésünk van?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

A honlap tartalma kizárólag tájékoztatási célokat szolgál és nem minősül orvosi tanácsnak vagy diagnózisnak – panasz esetén mindig forduljon orvoshoz.

Copyright 2021 doktor24 – minden jog fenntartva

EVOLUT