Koronavírus tájékoztató cégek részére

Koronavírus tájékoztató

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálatok a nem elhalasztható alapfeladataik teljes körű ellátására kötelezettek. Ezt a nemzetgazdaság működőképességének megtartása és a járványügyi védekezés biztosíthatósága indokolja.

 

Tájékoztatás koronavírus okozta foglalkozási megbetegedések elbírálásával kapcsolatban

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya a 2020. december 9-én kelt levelében a koronavírus okozta megbetegedések foglalkozási eredetének elbírálásával kapcsolatban, az egységes és jogszerű eljárás biztosíthatósága érdekében az alábbiakról tájékoztatta a háziorvosokat és a foglalkozás-egészségügyi orvosokat:

A foglalkozási betegségek és fokozott expozíciós esetek bejelentéséről és kivizsgálásáról szóló 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet értelmében foglalkozási megbetegedésnek minősül a foglalkozás gyakorlása közben bekövetkezett azon heveny vagy idült egészségkárosodás, amely a munkavégzéssel, a foglalkozással kapcsolatos, a munkavégzés, a munkafolyamat során előforduló kóroki tényezőkre vezethető vissza, illetve amely a munkavállalónak az optimálisnál nagyobb vagy kisebb igénybevételének a következménye. Ez a definíció sem munkaköröket, sem munkavégzési körülményeket, feltételeket nem zár ki abból, hogy – amennyiben igazolható – megbetegedésük foglalkozási eredete ne legyen megállapítható.

A foglalkozási megbetegedés bejelentésre és kivizsgálásra kötelezett megbetegedés.

A bejelentésre bármely orvosi gyakorlatot folytató orvos jogosult, aki a foglalkozási megbetegedés gyanúját megállapította. A bejelentést a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalhoz, mint munkavédelmi hatósághoz kell megtenni. A kivizsgálást a munkavédelmi hatóság folytatja le, amely vizsgálat célja és feladata mindazon körülmények azonosítása és feltárása, amelyek okozhatták vagy hozzájárulhattak a megbetegedés kialakulásához.

A kivizsgálást követően a munkavédelmi hatóság valamennyi rendelkezésére álló klinikai és vizsgálati dokumentációt megküldi az NNK Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztályára, amely – mint munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szerv – amennyiben indokolt, jogosult további vizsgálatokat (beleértve a beteg vizsgálatát is) kezdeményezni, valamint a megbetegedés foglalkozási megbetegedésként való elfogadásáról dönteni és erről a munkavédelmi hatóságot értesíti. A munkavédelmi hatóság az elfogadott foglalkozási betegségről értesíti a társadalombiztosítási kifizetőhelyet, ennek hiányában az egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt.

Az NNK tájékoztatása szerint a foglalkozási megbetegedésekkel kapcsolatos hatósági kérdések nem a népegészségügyi, hanem a fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi szervezetének kompetenciájába tartozik.

A Koronavírusról
Óvintézkedések
Megelőzés
Ingyenes zöld szám - Nemzeti Népegészségügyi Központ
Letölthető KISOKOS

Felmerült a koronavírus fertőzés veszélye a munkavállalónál?

Szíves együttműködésüket megköszönve kérjük, hogy hívják fel munkavállalóik figyelmét az alábbiakra:

 • amennyiben komolyan felmerül valakiben a koronavírus fertőzés lehetősége, mert szoros kontaktusba kerülhetett fertőző személlyel, azonnal jelezze TELEFONON HÁZIORVOSÁNAK/kezelőorvosának
 • fontos, hogy a betegségre gyanús személyek minél kevesebb személlyel kerüljenek szoros kapcsolatba
 • ellátásuk érdekében tett utazásaik során NE utazzanak tömegközlekedéssel!

Ha tehát felvetődhet a gyanú a vírusos fertőzés lehetőségére, a legfontosabb a megfelelő szakszemélyzet értesítése, utazás és egészségközpontunk felkeresése nélkül!

Ehhez a következő lépéseket szükséges tenni:

 1. Háziorvos értesítése
 2. Ennek hiányában háziorvosi ügyelet értesítése
 3. Ismert zöld számok felkeresése (AZ NKK információs vonala 24 órában elérhető: (+36)80/277-455 és  (+36)80/277-456 )

(Tájékoztatónkat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott közlemény alapján készítettük.)

Koronavírus-tesztelés: A mintavételi stratégia kidolgozását legjobb szakorvosra bízni!

A Doktor24 Egészségközpont professzionális labor-hátterével segít céges partnereinek abban, hogy a lehető legmegbízhatóbb eredményeket kapják a munkába visszatérő kollégák koronavírus-tesztelése során. Mi a jelenleg legmegbízhatóbb tesztelési módszert alkalmazzuk: a vénás vérből nyert plazmát vetjük alá professzionális vizsgálatnak, melynek eredményét szakképzett laborasszisztensek értékelik.

A hiteles vizsgálati eredményhez két feltételnek fontos teljesülnie. Mi a Doktor24-nél mindkettőre gondosan ügyelünk: lényeges egyrészt, hogy a lecentrifugált vérmintát szakképzett laboratóriumi munkatárs elemezze, a másik kulcsfontosságú tényező pedig az, hogy pozitív teszteredmény esetén legyen lehetőség újabb, úgynevezett megerősítő vizsgálat elvégzésére. A koronavírus-tesztelés menetéről Dr. Spányik András foglalkozás egészségügyi szakorvos, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója osztott meg fontos tudnivalókat.

 

Első a biztonság

„Amennyiben a cégek által vásárolt gyorsteszteken a laborasszisztens pozitív eredményt észlel, úgynevezett ELISA-teszten megerősítő vizsgálatot végezhet közvetlenül a gyorstesztet követően, így a munkáltatók nagyon hamar juthatnak megerősített, többszörösen kontrollált teszteredményhez” – kezdi a szakember, majd kiemeli, hogy a Doktor24 Egészségközpont laboratóriumi partnereinél arra is van lehetőség, hogy ellenőrizzék a cégek által vásárolt gyorstesztek megbízhatóságát. „A laboratóriumban rendelkezésre állnak olyan vérminták, amelyek bizonyítottan tartalmaznak koronavírussal szemben termelt ellenanyagot. Ezek segítségével könnyen és gyorsan kideríthető, hogy a munkavállalók szűrésére szánt gyorstesztek valós eredménnyel szolgálnak-e. Ha ezek a tesztek a laboratóriumban megtalálható, bizonyítottan pozitív minták vizsgálatát követően pozitív eredményt adnak, akkor elmondható róluk, hogy biztonságosak és megbízhatók” – avat be a részletekbe Spányik doktor.

Mindezt azért fontos kihangsúlyozni, mert a forgalomban lévő gyorstesztek között sok olyan található, amelyik nem működik megfelelően, és a vizsgálatokat követően álpozitív vagy álnegatív eredményt mutat. „Az álpozitív eredmény azt jelenti, hogy bár nincs a szervezetben a kórokozó és ellenanyag sem termelődött azzal szemben, a teszt mégis pozitív eredményt mutat. Előfordulhat ennek az ellenkezője is, azaz hogy a vírus jelen van a szervezetben és ellenanyag is termelődik – vagyis a tesztelt személy fertőzött -, a vizsgálat mégis negatív eredménnyel zárul. Ezek a félrevezető eredmények sajnos téves következtetések irányába vihetik a munkaadókat, hiszen az álpozitív teszteredményt követően további vizsgálatokat kell végezni, és a munkavállalót közben feleslegesen kivonják a munkavégzésből, miközben az álnegatív – de valójában potenciálisan fertőző – kollégát visszaállítják dolgozni” – részletezi a foglalkozás egészségügyben jártas orvosigazgató.

 

Aktuális fertőzés/lezajlott fertőzés kimutatása

A professzionális és biztonságos tesztelés során a munkavállalótól képzett laboratóriumi szakasszisztens vesz vénás vért, amit azután elszállítanak a laboratóriumba. Itt a vért lecentrifugázzák, s az így kapott szérumból mintát cseppentenek a gyorstesztre. Ha ez pozitív eredménnyel zárul, lehetőség van arra, hogy a laboratóriumban rögtön kontrollvizsgálatot végezzenek, és fél napon belül biztonsággal kijelentsék, hogy a munkavállaló szervezetében termelődött-e ellenanyag a kórokozóval szemben vagy sem.

A másik típusú tesztelésnél nem a szervezet által termelt ellenanyagot – azaz az IgG vagy IgM molekulákat – próbáljuk kimutatni, hanem magát a vírust igyekszünk tetten érni. Ehhez úgynevezett PCR-tesztet kell végezni, amihez a nyálkahártyáról vett mintát szállítják a laboratóriumba. Ezt követően a vírus RNS-ének, azaz az örökítőanyagának kimutatására kerül sor. Ez a vizsgálat körülbelül 1 napot vesz igénybe, melynek végén nagy biztonsággal kimondható, hogy az adott munkavállaló fertőzött-e, hordozza-e magában a vírust. Az eredmény olyankor is pozitív lehet, amikor a munkavállaló tünetmentes, azaz nem betegedett meg, „csak” hordozza a vírust.

 

Jó kezekben

Fontos tudni, hogy mind a vénás vérből, mind a nyálkahártyáról vett minta esetén számolni kell az úgynevezett ablakperiódussal, ami azt az időszakot foglalja magába, amikor a vírus jelenléte még fertőzöttség ellenére sem mutatható ki a szervezetben. Ez a nyálkahártyáról vett minta esetén mindössze néhány napot jelent, a vérből végzett ellenanyag-tesztek során viszont akár 8-10 napig is elhúzódhat. Többek között ezért is fontos, hogy a mintavételi stratégia kidolgozását foglalkozás egészségügyi szakorvosra bízzák, aki a fennálló tüneteket vagy egy esetleges fertőződés időpontját figyelembe véve pontosan meg tudja határozni, hogy kinél milyen típusú mintavételre van szükség.

A maszkviselés 10 legfontosabb szabálya

Orvosszakértői tanácsok a helyes a maszkhasználathoz

A közösségi távolságtartás, a karantén és a gyakori kézmosás jelentőségével már mindannyian tisztában vagyunk. A fővárosban április 27-től a járvány terjedésének csökkentése érdekében kötelezővé tették a maszk használatát az üzletekben, a piacokon, a tömegközlekedési eszközökön és a taxikban. Sok esetben azonban munkavégzés közben is javasolt a maszkhasználat.

A kötelezővé tett maszkhasználattal a maszkok biztonságos kezelését is meg kell ismernie viselőjének. Orvosszakértőink segítségévével összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat, melyeket feltétlenül be kell tartani a maszk használata során. Szakértőink azt is kifejtették, mik az alapvető különbségek az egyes maszktípusok között.

 

A maszkviselés 10 legfőbb szabálya:

 1. Mielőtt a maszkhoz vagy arcunkhoz nyúlnánk, alaposan mossunk kezet, fertőtlenítsünk.
 2. A maszknak fednie kell az orrot, szájat és az állat is.
 3. A maszk szorosan illeszkedjen az arcra, ne maradjanak nyílások a maszk és az arc között.
 4. Amennyiben a maszknak van állítható orrpántja, azt az orrnyeregre minél szorosabban igazítsuk rá.
 5. A maszkhoz ne nyúljunk viselés közben – ha mégis megérintjük, fertőtlenítsük le a kezünket.
 6. Az eldobható maszkok egyszerhasználatosak, ne vegyük fel többször őket. Ha valami miatt (étkezés, orrfújás stb.) le kell vennünk, ne vegyük vissza, használjunk újat. A levétel során csak a pántot fogjuk meg, a maszkot magát ne. A pánt maszktípustól függően lehet szalag-, fülre akasztható, illetve gumipánt. A levett maszkot vagy közvetlenül zárható/fedeles szemetesbe dobjuk, vagy helyezzük nylonzacskóba és lehetőség szerint zárjuk le a nyílását, ha csak később tudjuk kidobni.
 7. A textil maszkokat használat után az eldobható maszkhoz hasonlóan távolítsuk el, és helyezzük nylonzacskóba, majd fertőtlenítő mosószerrel, legalább 60°C hőmérsékleten mossuk ki és vasaljuk is!
 8. Egy maszkot (különösen az egyszer használatos sebészi maszkot) általában 3-4 órán keresztül lehet viselni, ezt követően a kilélegzett párától átnedvesedik az anyag, így nem tölti be szerepét. Az FFP3 jelű maszk folyamatosan 8 órában viselhető.
 9. Ha a maszk átnedvesedik, vegyünk fel újat!
 10. A maszk levétele után mossunk kezet szappannal, fertőtlenítsük kezeinket alkoholos kézfertőtlenítővel.

Maszktípusok – miben hasonlítanak?

Óránként átlagosan több mint 3 alkalommal nyúlunk az arcunkhoz. Az arcunkról könnyen juttathatunk a szervezetünkbe baktériumokat, vírusokat. A járvány időszakában különösen figyelnünk kell, hogy elkerüljük arcunk érintését vagy a támaszkodást.

A különböző maszktípusok közös tulajdonsága, hogy erről a rossz szokásunkról segíthetnek leszoktatni. A maszkot tartsuk tiszta, száraz, hűvös helyen és őrizzük meg a sterilitásukat, így biztosan el fogja látni védő funkcióját. Amennyiben viselés közben átnedvesedett – bármelyik maszktípusról is van szó – feltétlenül cseréljük le egy újra.

Különböző maszktípus – eltérő védelmi szint

Mosható textilmaszk
Sebészi textilmaszk
Légzőmaszk
maszkok

Önök kérdezték

Kevés a fertőzött, miért a pánik és a megelőző intézkedések?
Kik a veszélyeztetett csoport?
Megbetegedett a munkavállaló ...
Külföldön járt a munkavállaló
Megelőző intézkedések
Karantén
Mikor érhet véget a járvány?
Hol tájékozódhatok az aktuális helyzetről, tudnivalókról?
Miért fontos a munkavállalók lelki egészségével is foglalkozni?
coronavirus-4904507

Kérje segítségünket Koronvírus témakörben!

E-mail cím: sales@doktor24.hu

Kérdése van?

Tisztelt Érdeklődő!

Munkatársainkat hétköznapokon 8.00 és 16.30 között tudja kérdezni élőben.

Írjon nekünk!

Beszélgetés idítása

Tisztelt Látogatónk!

Weboldalunkon sütiket használunk.
Néhány süti a weboldal helyes működéséhez szükséges, míg másokkal a kényelmesebb böngészési élményt szeretnénk biztosítani.
A sütikről és az adatvédelmi szabályainkról bővebben tájékozódhat az Adatvédelmi tájékoztatónkban.

Kérjük állítsa be milyen sütiket engedélyez az oldal számára!
(Beállításait a későbbiekben módosíthatja a bal alsó sarokban található süti jelre kattintva.)

Szükséges sütik Ajánlott sütik Elfogadom

Tisztelt Látogatónk!

Személyes adatot készül megadni!
Kérjük mielőtt folytatná, olvassa el az adatvédelmi szabályainkat az Adatvédelmi tájékoztatónkban.

Megértettem