Lehet, hogy szén-monoxid mérgezésünk van?

Színtelen, szagtalan és kis koncentrációban is rendkívül mérgező. Ahol nyílt lánggal égő berendezés van, ott számolni kell a szén-monoxid mérgezés lehetőségével.

István nagyobbik fia egy este váratlanul rosszul lett, és összeesett az emeleti fürdőszobában. Az édesapa azonnal felszaladt az emeletre, de mivel úgy érezte, hogy rögtön elájul, ezért lefeküdt.

István így mesélt a történtekről: „Kiabáltam a feleségemnek, hogy segítsen, mert rosszul vagyok, de azt mondta, hogy ő is szédül, fáj a feje. Ekkor ugrott be, hogy lehet, hogy szén-monoxid mérgezésünk van! Nem tudtam felkelni, szerencsére a kisebbik gyermeknek még tudtam mondani, hogy azonnal nyissanak mindenhol ablakot, és emellett tudtuk elhagyni a házat”.

A bűnös egy bekapcsolva hagyott konyhai elszívó berendezés volt, mely hatására a régi gázkazán égésterméke a kéményből visszaáramlott a lakásba.

A szén-monoxid mérgezés egész évben veszélyt jelent

Dr. Kováts Tibor orvos-igazgató, aki megosztotta velünk István történetét, úgy véli, újra és újra át kell ismételni a szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Hiszen a gyilkos gáz – évszaktól függetlenül – komoly veszélyt jelenthet egy olyan háztartásban, ahol nyílt lánggal égő berendezés található. A mérgezések negyede egyébként – ahogy Istvánék esetében is történt – a fürdőszobában következik be.

Ismerd meg a szén-monoxidot!

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, mely tökéletlen égés során keletkezik. A veszélye abban rejlik, hogy a vörösvértesek oxigénkötő fehérjéjéhez (hemoglobin) sokkal erősebben kötődik, mint az oxigén. Ezért egy szén-monoxid mérgezés esetén a szervezetben oxigénhiányos állapot lép fel, mely segítség hiányában egyre súlyosbodik, maradandó károsodást és akár halált is okozhat.

Mikor gyanakodhatsz szén-monoxid mérgezésre?

Mivel a szén-monoxid érzékszerveink elől rejtve marad, ezért a fellépő oxigénhiány tüneteit nagyon pontosan ismernünk kell! 

Mindenképpen gondoljunk tehát a szén-monoxid mérgezés lehetőségére, ha a kezdetben nem specifikus tünetek zárt térben jelentkeznek. 

Ilyen figyelemfelhívó jel a hirtelen fellépő:

 • fejfájás
 • szédülés 
 • fülzúgás 
 • hányinger 
 • zavartság 
 • kábultság 
 • fáradtságérzés 
 • ájulásérzés 
 • kipirulás 

Soha ne vegyük félvállról ezeket a jeleket! Ha nem vagyunk egyedül, akkor kérdezzünk rá, hogy mások is tapasztalják-e ezeket!

Mi a teendő szén-monoxid mérgezés esetén?

 1. Azonnal nyissunk ablakot, illetve menjünk mindannyian a szabad levegőre!
 2. Nagyon fontos, hogy szén-monoxid mérgezés gyanúja esetén mentésre csak akkor vállalkozzunk, ha azt a nyílászárok gyors kitárása mellett, légvétel nélkül véghez tudjuk vinni. Ellenkező esetben magunk is áldozattá válunk. 
 3. A mentés megkezdése előtt haladéktalanul hívjunk szaksegítséget (mentők, tűzoltók)!

Milyen következményei lehetnek a szén-monoxid mérgezésnek?

Amennyiben a kezdeti tünetek ellenére a szén-monoxiddal telített légtérben maradunk, akkor izombénulás, eszméletvesztés következtében nagyon gyorsan magatehetetlenné válunk, és segítség híján elkerülhetetlen a halál.

Inkább előzzük meg a bajt!

Szén-monoxid mérgezés esetén a legokosabb, amit tehetünk, a megelőzés. Rendszeresen ellenőriztessük kazánunkat, kéményünket, és szerezzünk be akár több szén-monoxid érzékelőt és riasztót a lakásba!

Ezek megfelelő működését pedig rendszeresen ellenőrizzük!

kövess minket!

Legfrissebb cikkeink

általános gyermekgyógyászat

Hogyan mozogjunk jól? – Tanácsok sportolás előtt

általános gyermekgyógyászat

Így készítsük fel gyermekeinket az őszi járványokra

általános gyermekgyógyászat

Mitől fáj a gyerek hasa?

általános gyermekgyógyászat

Lehet, hogy szén-monoxid mérgezésünk van?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

A honlap tartalma kizárólag tájékoztatási célokat szolgál és nem minősül orvosi tanácsnak vagy diagnózisnak – panasz esetén mindig forduljon orvoshoz.

Copyright 2021 doktor24 – minden jog fenntartva

EVOLUT