Mitől fáj a gyerek hasa?

Bár a gyermekek gyakran panaszkodnak hasfájásra, ennek az egyszerű tünetnek mégis számtalan oka lehet. Az orvos pedig nincs könnyű helyzetben, amikor megpróbál fényt deríteni a hasfájást okozó betegségre.

A gyermekek gyakran panaszkodnak hasfájásra, amiről könnyűszerrel azt gondolhatnánk, hogy minden esetben a hasi szervek kóros állapotát jelzi. Ám ez nem feltétlenül igaz!

A gyermekek olykor „a torkukat is a hasukban fájlalják”, azaz gyakrabban panaszkodnak hasfájásra általános tünetként, mint például fejfájásra. 

De mitől fáj a gyerek hasa?

A hasfájásnak rengeteg oka lehet

A hasüregben számtalan szervünk található. A teljesség igénye nélkül itt található többek között a nyelőcső alsó szakasza, a gyomor, a vékony-és vastagbél, a máj, lép és epehólyag, csakúgy, mint a vesék és a belső nemi szervek és persze a nyirokcsomók vagy az idegek. Ezeknek a szerveknek a betegségeit pedig számtalan dolog okozhatja:

A hasfájás feladja a leckét az orvosnak is

Érthető, hogy nincs könnyű helyzetben az orvos, amikor a hasfájás okait kell kiderítenie, hiszen mindezek jócskán megsokszorozzák a kórképek lehetőségeit. A nehézséget tetézi az is, hogy a hasfájás az egyik leggyakoribb pszichoszomatikus tünet (lelki eredetű testi panasz). Ilyenkor pedig igen nehéz kideríteni a panaszok mögött meghúzódó okokat.  

A másik probléma, hogy nem egyszerű megítélni a hasi kórképek súlyosságát sem, mert enyhének tűnő panaszból is válhat néhány óra alatt sürgős ellátást igénylő állapot, de fordítva is igaz: erős fájdalom hátterében is lehet banális ok.

További nehézséget okozhat a diagnózisban a fájdalom helyének, jellegének és intenzitásának megítélése. A kisgyermekek ugyanis gyakran nem képesek meghatározni, hogy hol fáj a hasuk, és hajlamosak a köldökükre − mint jól látható anatómiai támpontra − mutatni. Itt említenénk meg azt is, hogy gondot okozhat a gyerekeknek az is, hogy pontosan jelezzék: a meglévő hasfájás felerősödik-e a tapintás hatására. 

Sokszor még nekünk, felnőtteknek sem egyszerű jellemezni a panaszainkat, a gyermekeknek pedig még nehezebb kifejezniük, hogy milyen jellegű a hasfájást tapasztalnak (szúró, nyomó, tompa, éles, görcsös, égető, stb.).

Azt se felejtsük el, hogy magának a fájdalomérzet erősségének meghatározásában is számottevő különbségek lehetnek. A nagyobb korosztálynál például előfordul, hogy panaszait bagatellizálja, vagy épp eltúlozza. 

Mikor kell orvoshoz vinni a gyermeket?

Az akut, hirtelen jelentkező, fokozódó hasfájás, különösen akkor, ha egyéb tünet, panasz is társul hozzá (pl. láz, hányás, haspuffadás, véres széklet, romló általános állapot) mielőbbi orvosi vizsgálatot igényel!

Ha a gyermek rosszul érzi magát, a szülőben rossz benyomást kelt állapota (pl. összegörnyed a fájdalomtól, összekuporodva fekszik) ne késlekedjünk megmutatni orvosnak!

A krónikus, visszatérő hasfájás esetében fontos a kiváltó ok kivizsgálása és megtalálása. Ilyenkor ételintolerancia vagy allergia is állhat a panaszok hátterében. 

Ha azonban pszichoszomatikus hasfájásra gyanakszunk, csak a szervi okok kizárása esetén lehet a tüneteket esetleges lelki tényezőkre fogni!

kövess minket!

Legfrissebb cikkeink

általános gyermekgyógyászat

Hogyan mozogjunk jól? – Tanácsok sportolás előtt

általános gyermekgyógyászat

Így készítsük fel gyermekeinket az őszi járványokra

általános gyermekgyógyászat

Mitől fáj a gyerek hasa?

általános gyermekgyógyászat

Lehet, hogy szén-monoxid mérgezésünk van?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

A honlap tartalma kizárólag tájékoztatási célokat szolgál és nem minősül orvosi tanácsnak vagy diagnózisnak – panasz esetén mindig forduljon orvoshoz.

Copyright 2021 doktor24 – minden jog fenntartva

EVOLUT