Pokol lett a nyaralásból-ezért figyeljünk a cukorbeteg láb ellátására

A cukorbetegek számára egy jelentéktelen seb is komoly komplikációval járhat. Jól példázza ezt László esete is, aki gondtalan nyaralásról álmodozott, mégis egy rémálom lett a tengerparti pihenésből.

Ha egy kis sérülés keletkezik a lábunkon, valószínűleg pár nap alatt elfelejtjük, és a vágás nyom nélkül meg is gyógyul. Nem ilyen egyszerű azonban a helyzet akkor, ha egy cukorbeteg lába sebesedik ki. László példája is jól mutatja, milyen váratlan megpróbáltatást okozhat egy aprócskának tűnő sérülés is.

Pokol lett a nyaralásból

 „Nyaralás előtt gyakran álmodom azt, hogy inzulin nélkül utazom el, ez azonban szerencsére még soha nem fordult elő. Egy apró lábsérülés viszont tényleg pokollá tette a nyaralásunkat. Olyan volt az egész, mintha hirtelen egy rémálomba csöppentem volna” – kezdi a történetét a 47 éves családapa, akiben a mai napig élénken élnek a korábbi tengerparti nyaralásukon szerzett élményei.

Ez a rémálom a nyaralás harmadik napján kezdődött, amikor László rosszul lett.  Először azt gondolta, azért lázasodott be, mert túl sok időt töltött a napon, ám amikor a lába is fájni kezdett és csúnyán fel is dagadt, már biztos volt benne, hogy nem napszúrást kapott. Ekkor már azt is be kellett látnia, hogy muszáj lesz orvosi segítséget kérnie, a vizsgálat során felfedezett apró vágás pedig bizonyossá tette, hogy valószínűleg egy kagyló okozhatott sérülést. 

Kiderült gyorsan, hogy orbánca lett, amit antibiotikummal kezeltek, ám a kellemetlenségek nem múltak el varázsütésre. László a nyaralás nagy részét a szállodai szobában töltötte, és végig azon izgult, vajon haza tud-e vezetni betegen. Szerencsére sikeresen hazaértek, ám László azóta nem járt a tengernél, és nem is vágyik vissza. 

A külföldi kórházban azonban a lelkére kötötték, hogy itthon is mindenképpen mutassa meg a lábát egy orvosnak, ezért László a Diabetes Lábszövődmény Szakrendelésen szakszerű sebkezelésben részesült. Erre azért volt szükség, mert bár az orbánca viszonylag gyorsan elmúlt és a fellobbant gyulladás alábbhagyott, a seb, amin keresztül a kórokozók a szervezetébe kerülhettek, a vártnál lassabban forrt be.

László példája is jól mutatja, hogy aprónak tűnő elváltozásokkal is orvoshoz kell fordulni, az idő ugyanis rendkívül fontos tényező a cukorbetegség lábszövődményeinek kapcsán!

Ezért fontos, hogy ellátogass a Diabetes Lábszövődmény Szakrendelésre!

A cukorbetegségnek komoly szövődményei lehetnek, amelyek a betegség megjelenése után öt-hat évvel alakulnak ki, és a kiserek, az idegek, a vese, a szem és a csontrendszer mellett a betegek lábában is kárt tehet. 

Melyek ezek a szövődmények?

Neuropátia

A lábat érintő diabétesz szövődmények közül gyakori a neuropátia, azaz fájdalommal és érzészavarral járó idegkárosodás, amely először a lábujjak hegyén okoz tüneteket, hónapokkal, évekkel később azonban egyre feljebb terjed. 

Milyen tünetekkel jár a neuropátia?

  • a külső ingerek tompább érzékelése
  • bizsergés
  • hangyamászás-érzés 
  • zsibbadás 
  • égő fájdalom. 

Érszűkület és diabétesz láb

A cukorbetegek körében gyakrabban alakul ki érszűkület is, mivel a diabétesz érelmeszesedést okozhat a kisebb átmérőjű verőerekben. 

Az idegek és az erek károsodása miatt a cukorbetegek bőre gyakran szárazzá és sérülékennyé válik, aminek következtében az úgynevezett diabétesz láb állapota alakulhat ki. Ilyenkor a nyomási pontokon a bőr jelentősen megvastagszik, alatta pedig körülírt szövetelhalás jöhet létre. A diabétesz láb veszélye abban rejlik, hogy a fájdalomérzés kiesése miatt későn ismerik csak fel, így a fertőzés észrevétlenül terjedhet tovább a lágyrészekre vagy akár a csontra is. Végső esetben a lábujjak, a lábfej vagy akár a teljes láb amputálására is sor kerülhet.

Fontos tudni azonban, hogy az időben felismert szövődmények eredményesebben kezelhetők, sőt akár vissza is fordíthatók!

Hogy segítenek a cukorbeteg lábon?

A Diabetes Lábszövődmény Szakrendelésen hagyományos és korszerű sebkezelési technikákkal törekszenek a mielőbbi sebgyógyulás elősegítésére. A diabétesz láb kezeléséhez jelentősen hozzájárulhatnak az alábbi kiegészítő kezelések is:

Akupunktúra

Ez a Hagyományos Kínai Gyógyászat részeként ismertté vált kezelési módszer évezredes múltra tekint vissza. Különböző bioaktív pontok stimulálásával segíthet a neuropátiás tünetek megszüntetésében és a további idegkárosodás megelőzésében.

Lokális lágylézer kezelés

Kis energiájú infravörös lézersugárral kezelik az érintett területet, elősegítve a sebgyógyulást. 

Szisztémás lágylézer kezelés

A lézerfény fotokémiai reakciós hatása beindítja a jótékony biológiai folyamatokat, elősegítve a szervezet öngyógyító tevékenységét. A szisztémás lágylézer kezelés javítja a mikrokeringést, növeli a vér oxigénszállító képességét, amelynek köszönhetően a sejtek és a szövetek több oxigénhez jutnak.

Neuropátia kezelése infúziós terápiával

Ez az öt-tízalkalmas infúziós kúra hatékonyan segíthet a cukorbetegség következtében kialakult neuropátián. 

Perifériás érszűkület kezelése infúziós terápiával 

Szintén egy öt-tízalkalmas alkalmas infúziós kúrát jelent, amelynek során javul a vérellátás a kiserek által ellátott területeken, elősegítve ezzel a csökkent keringésű részek tápanyagellátását. A kezelés sikere a perifériás keringési zavarok tipikus tüneteinek visszafejlődésében mutatkozik meg.

Lábápolás

Ennek során szakszerűen eltávolítják a bőrkeményedéseket és ápolják a láb körmeit.

Így ápoljuk a lábunkat, ha cukorbetegek vagyunk- dr. Szinetár László sebész tanácsai

A cukorbetegség velejárója, hogy a bőr szárazabbá és sérülékenyebbé válik, a sebgyógyulás pedig jóval hosszabb időt vehet igénybe.

Dr. Szinetár László, a Doktor24 Egészségközpont sebész és érsebész szakorvosa a következőket tanácsolja:

  • Cukorbetegség esetén fokozottabb figyelmet kell fordítani a rendszeres, gondos lábápolásra és körömvágásra, valamint a megfelelő zokni és cipő kiválasztására!
  • A láb tisztán tartására azért kell ügyelni, mert a cukorbetegeknél gyakrabban alakulhat ki gombás- és bakteriális fertőzés. 
  • Mivel a jelentéktelennek tűnő apró sebek is komoly komplikációval járhatnak, ezért egyáltalán nem szabad félvállról venni a láb sérüléseit, és évente egyszer panaszmentesség esetén is tanácsos felkeresni a Diabetes Lábszövődmény Szakrendelést!

kövess minket!

Legfrissebb cikkeink

általános gyermekgyógyászat

Hogyan mozogjunk jól? – Tanácsok sportolás előtt

általános gyermekgyógyászat

Így készítsük fel gyermekeinket az őszi járványokra

általános gyermekgyógyászat

Mitől fáj a gyerek hasa?

általános gyermekgyógyászat

Lehet, hogy szén-monoxid mérgezésünk van?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

A honlap tartalma kizárólag tájékoztatási célokat szolgál és nem minősül orvosi tanácsnak vagy diagnózisnak – panasz esetén mindig forduljon orvoshoz.

Copyright 2021 doktor24 – minden jog fenntartva

EVOLUT