Segítség! Szájlélegző lett a gyermekem!

Tudtad, hogy az egészséges újszülöttek számára az orrlégzés teljesen természetes? De akkor mitől lesznek később szájlélegzők? Ennek is utánajártunk!

Tudományos vizsgálatok szerint a gyermekek akár 50-80 százaléka is szájlélegző lehet.  Fontos megemlíteni, hogy azok is szájlégzőnek minősülnek, akik nappal többnyire az orrukon keresztül lélegeznek, éjszaka viszont nyitott szájjal alszanak – tudtuk meg Dr. Volomné Varga Mariann klinikai nyelvésztől, akinek a segítségével e különös, mégis gyakori jelenség nyomába eredtünk!  

Kezdjük elsőként az okokkal!

3 ok, amiért nyitott szájjal alszik a gyermek

  1. A nyitott szájtartás oka a gyengébb ajakizom, amit a cumisüveges táplálás, a cumizás és az ujjszopás egyik következménye lehet. 
  2. A felső légutak beszűkülése, elzáródása szintén szájlégzéshez vezethet. Ennek hátterében többnyire allergia, orrsövény ferdülés, orrpolip, nagy orrmandula vagy torokmandula áll. 
  3. A gyakori légúti infekciók, az orrfolyás, orrdugulás miatt szintén megszűnhet a normális orrlégzés. A téli időszakban ezért is láthatjuk gyakran, hogy a gyermekek egy része a száján veszi a levegőt. 

De miért akkora gond, ha a gyermekünk a száján át veszi a levegőt?

Ilyen következményekkel járhat, ha nem az orrán át veszi a levegőt

A szakértő arra figyelmeztet, hogy a szájlégzés nem egyszerűen egy választható légzésmód! Ha ugyanis hosszú ideig fennáll, akkor számtalan egészségi, arcfejlődési, fogazati, testtartási probléma kiindulópontja lehet.

Íme egy tekintélyes lista a szájlélegzés kellemetlen következményeiről!

  1. Horkolás

Ha a szájlélegzéshez légúti szűkület is társul, akkor a gyermek horkolni fog. Ez pedig az esetek egy részében légzéskimaradással járhat. 

  1. Gyakoribb légúti fertőzések

A szájlégző gyermek általában hajlamosabb a légúti fertőzésekre, hiszen az orr- és orrmelléküregben zajló természetes folyamatok (a belélegzett levegő szűrése, melegítése, nedvesítése) ilyenkor elmaradnak, illetve részlegesek.

  1. Az arc megváltozása, a fogazat torlódása

A szájlégzésre jellemző rossz nyelvpozíció miatt elmarad a normális irányú és mértékű arcnövekedés. Ennek következtében hosszúkás, keskeny arc és keskeny az állcsont alakul ki, és nem lesz elegendő hely a fogak számára. A szájlélegző gyermekeknél ezért is jellemző a fogtorlódás, illetve gyakori az elülső nyitott- és a hátsó keresztharapás.

Szájlégzés esetén azonban nemcsak fogszabályozási problémákkal kell számolni!

  1. Fogínygyulladás, szuvasodás

Mivel a szájszárazság kedvez a baktériumok elszaporodásának, ezért nagyobb a fogínygyulladás és a szuvasodás esélye is.

De a szájlélegzés más veszélyeket is hordoz!

  1. Stop a nitrogén-monoxidnak!

A szájlélegzés miatt kiesik a nitrogén-monoxid termelődése az orr- és orrmelléküregekben, ami óriási probléma! – figyelmeztet a szakértő. A nitrogén-monoxid ugyanis az emberi szervezet egyik kulcsmolekulája, ami fontos biológiai szabályozó és számtalan, a szervezetünkben zajló folyamathoz elengedhetetlen.  

  1. Stop a szén-dioxidnak!

A szájlégzés tulajdonképpen túllélegzés, melynek hatására csökken a szén-dioxid normális koncentrációja a szervezetben, aminek szintén negatív hatásai lehetnek. A szén-dioxid kiváló értágító, hörgőtágító, izomlazító és nyugtató hatással rendelkezik. Amennyiben nagyon lecsökken a mennyisége, ezek a pozitív hatások nem érvényesülnek. 

A szájlélegző gyermek viselkedése is megváltozhat

A szájlégző gyermek egy igazi sajtkukac, egy percig sem képes megülni a fenekén – árulta el a doktornő. Reggelente ugyanakkor alig lehet kihúzni az ágyból, állandóan fáradtságra panaszkodik. Gyakran figyelemzavaros, nehezen koncentrál. A szemei beesettek, karikásak, sokszor betegnek tűnhet. Az ágytisztaság kialakulása pedig elhúzódik.

Látható tehát, hogy a szájlélegzés szerteágazó, és komoly szövődményekkel járhat, így nem szabad egy legyintéssel elintézni! 

Meg kell szüntetni a szájlégzés okait, és vissza kell szokni az orrlégzésre!

Mivel a szájlégzésnek sokszor fül-orr-gégészeti okai vannak, ezért elsődleges feladat ezen okok megszüntetése.

 Az allergiát feltétlenül kezelni kell, ha pedig egy orr- vagy torokmandula légúti akadályt képez, akkor érdemes szakorvosi konzultációt kérni. Amennyiben a fül- orr-gégész is javasolja, el kell távolítani azt.  

Ezzel azonban még általában nincs megoldva a probléma, hisz mire megszüntetik az okot, addigra sajnos a szájlégzés szokássá válik -figyelmeztet   Dr. Volomné Varga Mariann.

Az orrlégzésre szoktatásban jó eszköz az izomfunkciót figyelembe vevő (myofunkcionális) fogszabályozás, ami a szájlégzés mellett az egyéb diszfunkciókat is kezeli, miközben szabályozza a fogakat.

kövess minket!

Legfrissebb cikkeink

általános gyermekgyógyászat

Hogyan mozogjunk jól? – Tanácsok sportolás előtt

általános gyermekgyógyászat

Így készítsük fel gyermekeinket az őszi járványokra

általános gyermekgyógyászat

Mitől fáj a gyerek hasa?

általános gyermekgyógyászat

Lehet, hogy szén-monoxid mérgezésünk van?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur

Nabeel Mcgregor

A honlap tartalma kizárólag tájékoztatási célokat szolgál és nem minősül orvosi tanácsnak vagy diagnózisnak – panasz esetén mindig forduljon orvoshoz.

Copyright 2021 doktor24 – minden jog fenntartva

EVOLUT