Anyajegyszűrés és anyajegyvizsgálat

A szakszerű orvosi vizsgálat garantálja, hogy testfelületünk minden részén kizárhatók a problémás anyajegyek, és a nyári napon töltött órák – megfelelő fényvédelemmel – a lehető legkevesebb kockázatot jelentik majd.

A nyári napsütésre érdemes alapos anyajegyvizsgálattal felkészülni. A testünkön kialakuló anyajegyek, vagyis a jóindulatú, pigmentált bőrelváltozások a normál bőrfelületnél is érzékenyebbek az UV-sugárzásra. A napsugarak UV-fény-tartalma ráadásul nem egy-egy napozás alatt fejti ki károsító hatását az anyajegyekre, hanem az évek során, felhalmozódva roncsolja azokat. Emiatt lehetséges, hogy egy-egy anyajegy kóros változáson megy keresztül, és úgynevezett melanomává (a bőrrák leggyakoribb speciális fajtája) módosul.

A veszélyeztetett anyajegyek felderítése felkészült bőrgyógyászt kíván, aki dermatoszkópos anyajegyszűréssel vizsgálja meg a gyanús vagy már károsodott anyajegyeket, javaslatot téve azok kezelésére vagy eltávolítására, mielőtt az elváltozás rosszindulatúvá válik.

Ellenőrizd saját és családtagjaid anyajegyeit rendszeresen otthon is. Évente egy alkalommal mindenképpen ajánlott a bőrgyógyászati anyajegyszűrés!

Mi történik az anyajegyszűrésen?

Az anyajegyek vizsgálata során a bőrgyógyász szakorvos teljes testünkön megvizsgálja az anyajegyeket. Ez azt jelenti, hogy az anyajegyvizsgálat olyan testtájakra is kiterjed (hát, hajlatok, talp, nemi szervek környéke), amelyeket mi magunk is csak ritkán vizsgálunk meg tüzetesen. A szakszerű orvosi vizsgálat garantálja, hogy testfelületünk minden részén kizárhatók a problémás anyajegyek, és a nyári napon töltött órák – megfelelő fényvédelemmel – a lehető legkevesebb kockázatot jelentik majd.

Az anyajegyszűrésre a legalkalmasabb időszak a tavasz és az ősz, amikor testünket eleve kevésbé tesszük ki az UV-sugaraknak. Az orvos által végzett speciális dermatoszkópos anyajegyszűrésnek lehet eredménye fényvédelmi tanácsadás és terápiás javaslat. Fontos: az időben felfedezett melanoma jól gyógyítható, ugyanakkor az elhanyagolt bőrelváltozások növelik a kockázatokat!

TUDÁSTÁR

Mi a melanoma?

A melanoma a bőr rosszindulatú daganata, előfordulásának a gyakorisága évről évre növekszik. Ha elhanyagolják vagy nem azonosítják időben, áttétet adó rákbetegséggé változhat, és életveszélyes állapothoz vezethet. Szerencsére a rendszeres anyajegyszűréssel könnyen felismerhető, de akár otthoni önvizsgálat nyomán elvégzett szakorvosi ellenőrzéssel is diagnosztizálható. Az időben felismert melanoma jól kezelhető, és jó eséllyel gyógyítható.

Az otthoni vizsgálat alapja a rendszeresség és az alaposság, ezért érdemes megkérnünk családtagjainkat, hogy időről időre segítsenek ellenőrizni a nehezen elérhető vagy kevésbé látható bőrfelületeket. Amire figyelni kell, az anyajegyeink változása. Ha egy anyajegy szabálytalanná válik, eltorzul, megváltozik a mérete, a színe, a felszíne, érdemes szakorvoshoz fordulni vele. Mindig a furcsa, ismeretlen, megváltozott külsejű és/színű anyajegyeket keressük!

Többféle típusú anyajegy létezik: az 1 milliméterestől a többtenyérnyi, veleszületett anyajegyekig; lehet halványbarna, vöröses, közepesen vagy sötétbarnán pigmentált, tartalmazhat megerősödött szőrszálakat, lehet a bőr szintjében levő, vagy abból laposan, esetleg félgömbszerűen előemelkedő. Amíg a bőrfesték egyenletes eloszlású, az anyajegy egyszínű, szimmetrikus, általában nem rosszindulatú.

Palyazat Palyazat
Megszakítás