Palyazat

Gyermekbőrgyógyászat

Ekcéma, vírusos szemölcs, anyajegyek, aknés bőr és más gyulladásos bőrbetegségek, érdaganatok, egyéb bőrelváltozások diagnosztizálása, korszerű kezelése a Doktor24-ben

TUDJ MEG TÖBBET

Mivel intézetünk gyermek allergológia centrum is, ezért különös figyelmet fordítunk a gyermekek bőrének allergiás típusú elváltozásaira, illetve ezek gyógyítására. Kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakértők várnak, megnyugtató környezetben, ahol a legkisebbek gyógyulása az elsődleges szempont.

Általános gyermekgyógyász magán szakrendelés

Amikor a gyermek nem tudja elmondani

A gyermek, különösen, ha csecsemő, vagy alig pár éves – gyakran nem szól, hogy a karján, a hajlatban, a lábán, esetleg a törzsén valami kellemetlenül viszket. Előfordulhat, hogy este, fürdetéskor vesszük észre a bőrelváltozásokat. Ilyen esetekben mindig vigyük el szakorvoshoz! A kellemetlen bőrtünet oka nemritkán ételallergia. Ilyenkor ki kell deríteni, pontosan milyen anyagra is reagál így (csalánkiütéssel, ekcémával) a szervezet.

Mivel fordulhatsz hozzánk gyermekeddel?

Szakembereink

Dr. Torma Katalin

Gyermek bőrgyógyászat
Specializációk:
 • anyajegyek vizsgálata, ellenőrzése
 • általános gyermekbőrgyógyászat
 • vírusos szemölcsök kezelése
 • jóindulatú növedékek eltávolítása 
Részletes adatlap

Dr. Torma Katalin

Gyermek bőrgyógyászat

Bemutatkozás

Általános bőrgyógyászattal foglalkozik, ezen belül kiemelten gyermekek ellátásával: ekcémás, pattanásos betegek, fertőző betegségek- baktérium, gomba, vírus, haj- köröm betegségek, anyajegyek vizsgálata, ellenőrzése, vírusos szemölcsök, jóindulatú növedékek eltávolítása.
Specializáció
 • anyajegyek vizsgálata, ellenőrzése
 • általános gyermekbőrgyógyászat
 • vírusos szemölcsök kezelése
 • jóindulatú növedékek eltávolítása 
Tanulmányok
 • 1993. Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem, általános orvos
 • 1996. honosítás
 • 2002. bőrgyógyászat szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Asbóth Dorottya

Gyermek bőrgyógyászat
Specializációk:
 • anyajegyek gyermekkori szűrése
 • veleszületett anyajegyes gyermekek gondozása.
 • bőrfertőzések
 • újszülöttkori bőrbetegségek
 • allergológiai, immunológiai betegségek bőrtünetei
 • gyulladásos kórképek
 • ekcéma kezelése
 • kapillármikroszkópia
Részletes adatlap

Dr. Asbóth Dorottya

Gyermek bőrgyógyászat

Bemutatkozás

Több, mint 25 éves bőrgyógyász szakorvosi és 22 év gyermekkórházi tapasztalattal rendel. Nagy gyakorlatra tett szert kisebb sebészeti beavatkozásokban (szemölcsök, egyéb bőrnövedékek eltávolítása).
Specializáció
 • anyajegyek gyermekkori szűrése
 • veleszületett anyajegyes gyermekek gondozása.
 • bőrfertőzések
 • újszülöttkori bőrbetegségek
 • allergológiai, immunológiai betegségek bőrtünetei
 • gyulladásos kórképek
 • ekcéma kezelése
 • kapillármikroszkópia
Tanulmányok
 • 1984. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 1992. bőrgyógyászat szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU

Tudástár

Hogyan történik az anyajegyek vizsgálata?

Az anyajegyek vizsgálata speciális eszközzel, az ún. dermatoszkóppal történik, mely tízszeres nagyítást lehetővé tevő kézi műszer. Így jól látható az anyajegyek pigment tartalma, széle, nagysága és különféle eltérései, melyek a vizsgáló orvosnak kellő információval szolgálnak. Ezáltal állapítható meg a jó-, vagy a rosszindulatúság, és ennek ismeretében javasolható szükség esetén bőrgyógyászati vagy sebészeti eltávolítás.

Az ekcéma

Gyakori gyermekkori bőrbetegség, az allergiás betegségek előfordulásának növekedési arányával párhuzamosan pedig egyre gyakoribbá válik. Az ekcéma (atópiás dermatitisz) az atópiás betegségek közé tartozik, a szénanáthával és a tüdő asztmával együtt. A csecsemőkorban kezdődő bőrtünetek után a későbbi években jelentkeznek a felső légúti hurutokkal együtt járó obstruktív bronchitises epizódok (asztmás hörghurut), majd a szénanátha, és a nagyobb gyermekkorban, ill. felnőttkorban állandó gyógyszerelésre szoruló bronchialis asztma. Ezt a jelenséget hívjuk „atópiás menetelésnek”. Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a csecsemőkorban jól kezelt, tartósan tünetmentesen tartott ekcéma (dermatitisz) a későbbi légúti panaszok kialakulásának rizikóját is enyhíti.

A vírusos szemölcs

A kötelező úszásoktatás, a vizes sportok kedveltsége és a wellness pihenések elterjedtsége mellett egyre gyakrabban észleljük a vírusos szemölcsök megjelenését a gyermekeken. A törzsön és a végtagok bőrén, akár az arcon és a hajas fejbőrön is előfordulhat uszodaszemölcs – molluszkum kontagiózum -, mely egyre szaporodik.

Eleinte lehet várni, időnként előfordul, hogy magától elmúlik, a szemölcsök kipotyognak a bőrből, de amennyiben már néhány hete egyre szaporodnak, nem várható spontán megszűnésük. Ekkor érdemes felkeresni gyermekbőrgyógyászt, ahol felületes érzéstelenítés alkalmazása után, minimális sebészi beavatkozással ezek a szemölcsök eltávolíthatók, maradvány heg hátra hagyása nélkül.

Érdemes megfogadni az orvos tanácsát: mindig nézzük meg fürdetéskor tetőtől talpig a gyermekünket, különösen, ha már közösségbe jár, vagy rendszeresen visszük uszodába. Ekkor jelenhetnek meg ugyanis a vírusos, fertőző szemölcsök. A talpakon leggyakrabban, de a testen bárhol előfordulóan jelentkezhetnek közönséges szemölcsök – verruca vulgaris. Ezek spontán megszűnésének valószínűsége minimális, szemölcsirtó készítmények használata javasolt.

Amennyiben nem múlik el pár hét alatt, javasolt az előkezelt szemölcsök eltávolítását kérni. Helyi érzéstelenítésben, kevés fájdalommal járó beavatkozással, eltávolításra kerülnek, mely után néhány napig tartó felületi fertőtlenítő kezelés után gyógyul a bőr, heg hátra hagyása nélkül. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy vírusos szemölcsöt észlelünk, javasolt a kezelés megkezdése előtt a gyermekbőrgyógyászati vizsgálat.

Sajátos kiütések

A csecsemő, kisgyermek bőrén jelentkező kiütések, elváltozások riadalmat kelthetnek az aggódó szülőkben. Tavasztól őszig gyakran találkozik a gyermekbőrgyógyász egy furcsa, kezdetben féloldali bőrkiütéssel.

A gyermekek gyakran több orvosi vizsgálat után (vérvétel, allergológai vizsgálat) érkeznek a bőrgyógyászhoz. Ami azonban irritációnak, élelmiszerallergiának, esetleg víruskiütésnek tűnhet, valójában egy atópiás dermatitiszhez hasonlító vírusos kiütés, amelynek köznapi, magyar neve nem ismert, dermatitisz papulosának hívja az orvostudomány.Jellegzetessége, hogy 2-5 év között a leggyakoribb, a törzsön, a karokon, majd combra terjedően jelenik meg, apró, 1-2 mm-es, halvány vagy élénkvörös papulákkal (pöttyöcskékel), amelyek viszkethetnek. A betegség lassan múlik (4-6 hét), és nyom nélkül gyógyul. A kiütéses gyermeket mindig kell, hogy lássa orvos!

A csecsemőknél a leggyakrabban az úgynevezett „pelenka kiütéssel” találkozik a bőrgyógyász. A pelenka, amely nedves, melegágya a különböző baktériumoknak, gombáknak, egyéb kórokozóknak. Ha a baba popsija piros, esetleg apró fehér kiemelkedő, tűszúrásnyi pettyeket is észlelünk rajta, vagy hámhiányossá válik, akkor a viszketés és fájdalom miatt a gyermek nyűgösebb lehet, látszólag indokolatlanul sírhat.

Az érdaganat

Születés után egy-két nappal már halvány rózsaszín folt, majd egyre erősödő, málnaszerűen kiemelkedő daganat formálódik a bőrön bárhol, mely lehet többszörös jelenség is. Ez egy önmagát korlátozó folyamat, mely kb. tíz év alatt tűnik el, minimálisan sorvadt bőrterületet hátrahagyva. 5 hetes korban javasolt az első bőrgyógyászati vizsgálat, ekkor dől el, hogy szükség van-e beavatkozásra. Az esetek jó részében az érdaganat spontán visszafejlődésére lehet számítani. Helyi és szisztémás kezelés is szóba jön az anatómiailag zavaró helyen lévő, ill. nagyméretű vagy több és a belső szervekben is megjelenő infantilis hemangióma (jóindulatú érdaganat) esetén. Elkülönítésük más éreredetű daganatoktól is ekkor történhet.

A kapillarmikroszkópia

Mi az a kapillarmikroszkópos vizsgálat?

A kézujjak időszakos elkékülése, hideg tapintata viszonylag gyakori jelenség. De vajon utalhat-e ez a tünet komolyabb betegségre gyermekeknél? Mikor jelölhet a hideg gyermekkéz keringési problémákat? Milyen további kórképek vizsgálhatóak, követhetőek az eddigieknél lényegesen egyszerűbben, gyakorlatilag fájdalom és megterhelés nélkül? A fájdalommentes, kapillarmikroszkópos vizsgálatot intézetünkben dr. Asbóth Dorottya gyermekbőrgyógyász főorvos végzi.

A körömágyon, a körömlemezre hajló finom bőrt kapillarmikroszkóp alatt vizsgálva láthatóvá válnak a kapilláris hajszálerek, melyek alaki és szerkezeti eltérései bizonyos kórállapotokra utalhatnak.

 

Milyen betegségek diagnosztizálhatóak a kapillarmikroszkópos vizsgálattal?

Az ujjak körömágy széli részének vizsgálatával, az észlelt morfológiai (szerkezeti) változások rámutathatnak az apró erek elváltozásaira (microvascularis abnormalitásokra) autoimmun betegségekben pl. progresszív szisztémás sclerosisban, dermatomyositisben, kevert kötőszöveti betegségben, vagyis a bőr megkeményedésével járó folyamataiban, amelyek különösen az ujjvégek és a száj  környékét érintik, bőrtünetekkel járó izomgyulladásban, és olyan betegségekben, ahol többféle gyulladásos tünet egyszerre jelenik meg.

Mivel a körömágy széli vizsgálat során a kapilláris hajszálerekben látható elváltozások súlyossága utal a betegség súlyosságára is, így a kórfolyamat követésére, a terápia hatékonyságának mérésére is használható, valamint a betegség prognózisára is információt nyújt.

Ez a vizsgálat kiválóan alkalmas arra, hogy például a kézujjak időszakos elkékülésének, hideg tapintatának jelenségét (Raynaud jelenség) elkülönítse az egész szervezetet érintő autoimmun eredetű, gyulladásos betegségtől. Bármennyire is a ritkán előforduló kórképek közé tartoznak az autoimmun betegségek gyermekkorban, Raynaud jelenség fennállásakor a kapillaroszkópiát kötelező elvégezni. A Raynaud jelenség követése ezzel a vizsgálattal azért válik egyszerűvé, mert ha a kapilláris erek eltérései megjelennek a körömágynál, várhatóan kifejlődik a későbbiekben az úgynevezett kevert kötőszöveti betegség is, míg normális kapilláris kép mellett ennek a valószínűsége elenyésző.

Ennek a típusú analízisnek különösen akkor van jelentősége tehát, amikor bizonyos betegségek gyanúját a kezelőorvos (pl. immunológus) szeretné kizárni, vagy megerősíteni.

A vizsgálat menete

A vizsgálatot ápolt körömágynál, 20 perces szobahőmérsékleten (24 OC) tartózkodás után lehet elvégezni.  Fájdalmatlan, semmilyen mellékhatás nem várható, korlátok nélkül ismételhető, bármely életkorban alkalmazható. Egy vizsgálat kb. 10-15 percig tart.

A vizsgálat során a szakorvos nézi a kapilláris, apró erek sűrűségét (denzitását), szélességét, kanyargását, szétszóródását, az elzáródások, és az abnormális erek számát.

A kapillaroszkóp képei digitálisan rögzíthetők, bármikor visszanézhetők és összehasonlíthatók a régebben végzett vizsgálatokkal, így a betegség dinamikája is jól követhető. A képek értékelése a későbbiekben, a beteg jelenléte nélkül is elvégezhető, alkalmas további elemzésre, illetve orvosi konzíliumra is. A kapillármikroszkópia szűrő, kiegészítő információt nyújtó lehetőség tehát olyan betegségek gyanúja esetén, melyeket csak drága és / vagy megterhelő vizsgálatokkal lehet diagnosztizálni, követni.

Ellátó intézmények

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista


Járóbeteg ellátási áraink 2.800 Ft egészségügyi adminisztrációs díjat tartalmaznak, melyet személyes, vagy on-line megjelenésenként számítunk fel, így ha egy napon több vizsgálat történik, a díj akkor is csak egy alkalommal kerül számlázásra.
Gyermek bőrgyógyászati kontroll vizsgálat
30 000 Ft
Gyermek bőrgyógyászati szakvizsgálat
35 000 Ft
Kapilláris mikroszkópia, bőrgyógyászati alapvizsgálattal együtt
44 700 Ft
Megszakítás