Szolgáltatás részletes leírása

Milyen betegség az irritábilis bél szindróma?

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy olyan krónikus, gyomor-bélrendszeri megbetegedés, mely alhasi fájdalommal, puffadással, illetve a székletürítés zavaraival jellemezhető. Ez utóbbi tünet mentén az IBS négy altípusát különböztetjük meg.

  • IBS-D esetén a betegség hasmenéses tünetekkel társul
  • IBS-C esetén a betegség székrekedéses tünetekkel társul
  • Kevert típus esetén mind hasmenéses, mind székrekedéses tünetek jelen vannak
  • A negyedik típust pedig azon esetek alkotják, melyek a fenti három kategória egyikébe sem sorolhatóak
ibs

Az irritábilis bél szindróma tünetei

Az IBS egy funkcionális zavarnak tekinthető, ami azt jelenti, hogy a tünetek hátterében nem azonosítható egy jól meghatározott organikus elváltozás, fizikai probléma. Ugyanakkor számos olyan funkcionális eltérést, módosulást ismerünk, melyeknek szerepük lehet a tünetek kialakulásában vagy fellángolásában. Ilyen funkcionális eltérések például a bélmozgások (bélmotilitás), illetve a bél áteresztőképességének a módosulása vagy a megváltozott bélflóra. A kutatások ma már a központi idegrendszer szerepét is alátámasztották, hiszen az agy-bél tengely, vagyis a központi idegrendszer és a bélrendszer közötti egyensúly zavarának feltehetően nagy jelentősége van az IBS kialakulásában. Többek között ennek köszönhető az a sokak által tapasztalt jelenség, hogy stressz, feszültség vagy szorongás hatására gyakran felerősödnek a tünetek. Néhány jellegzetes fizikai tünetet lehet a szervezetünk által végrehajtott stresszválasz következménye, mint például:

  • a megemelkedett vérnyomás,
  • szív-és légzésritmus,
  • fokozott éberség.

Ugyanakkor a stressz következtében felerősödhetnek az alábbi tünetek is:

  • az alhasi fájdalom,
  • hasmenés,
  • székrekedés.

Az irritábilis bél szindróma tehát egy rendkívül összetett kórkép. A tünetek hátterében nem egy jól körülhatárolt elváltozás, hanem számos kisebb módosulás vagy folyamat összjátéka figyelhető meg. Ennek köszönhetően minden egyes eset egyedi, így az IBS kezelésének több lábon kell állnia, melyet személyre szabottan az adott páciens tüneteihez, életmódjához, nehézségeihez igazodva kell megterveznünk.

 

Az irritábilis bél szindróma kezelése

Az irritábilis bél szindróma diagnosztizálása a panaszok lekérdezésével, más, súlyosabb gyomor-bélrendszeri megbetegedések, illetve az ezekre mutató tünetek (pl.: nem magyarázható fogyás, éjszakai hasmenés, rektális (végbéltájéki) vérzés) kizárása mentén történik. Esetenként további vizsgálatok, ételallergia vagy ételintolerancia vizsgálat, esetleg gasztroszkópia vagy kolonoszkópia elvégzésére is szükség lehet.

Az IBS orvosi kezelése elsősorban a tünetek csökkentésére irányul fájdalomcsillapítók és görcsoldók, hashajtók (laxatívumok) vagy hasmenés elleni szerek (loperamide), illetve probiotikumok alkalmazásával. A megbetegedés középsúlyos vagy súlyos eseteiben további gyógyszeres kezelés is szóba kerülhet.

A táplálkozásnak ugyancsak kiemelt szerepe lehet az irritábilis bél szindróma kezelésében. Azonban, tekintve, hogy a betegség igen nagy tüneti változatosságot mutat, nem rendelkezünk olyan általános diétás protokollal, mely minden esetben a panaszok javulását eredményezi. A betegség kezelése során olyan személyre szabott étrend kialakítása szükséges, mely a tüneti sajátosságokat és a szervezet igényeit is figyelembe veszi. A szakemberek (szakorvosok, dietetikusok) nem csak az étrend megalkotásában, hanem annak betartásában, illetve hatásának monitorozásában is segítséget nyújthatnak.

 

Az irritábilis bél szindróma kezelése pszichológiai támogatással

A különböző pszichológiai módszerek alkalmazása különösen hatékony lehet az irritábilis bél szindróma középsúlyos és súlyos eseteiben. A betegség pszichológiai kezelése egy komplex megközelítésmódot képvisel. Figyelmet fordít mindazon pszichológiai és környezeti tényezőkre, melyeknek szerepük lehet a tünetek kialakulásában vagy fellángolásában és azokat a központi idegrendszeri folyamatokat célozza meg, melyeken keresztül sikeresen enyhíthetőek a panaszok, illetve javítható a betegek életminősége.

 

Irritábilis bél szindróma: együtt élni a betegséggel a mindennapok

Az élet számos területét negatívan érintheti az együttélés az irritábilis bél szindróma betegségével. Hatással lehet a családi és az intim kapcsolatokra, a társas életre és a szabadidős tevékenységekre. A tünetek akadályozhatják a hatékony munkavégzést vagy a mindennapi teendők ellátását és alacsonyabb vitalitáshoz vezethetnek. A csökkent munkahelyi teljesítmény és a gyakori hiányzások konfliktusok forrásaivá válhatnak, miközben a betegség feltárása, a tünetekről való kommunikáció a munkahelyi közegben igen megterhelő.

Az irritábilis bél szindrómával élők gyakran stratégiákat dolgoznak ki a tüneteik kontrollálására, melyek kapcsolódhatnak egy speciális étrend kialakításához vagy a napirend pontos megszervezéséhez. Ezek a stratégiák sikeresek lehetnek a panaszokkal való megküzdésben, azonban a megszokott életmód és az életvitel jelentős megváltoztatását igénylik, mely gyakran a személyes élettér beszűkülésével, a közösségi élmények korlátozásával és az életminőség csökkenésével járhat együtt.

Továbbá, az IBS betegek körében megemelkedik egyes pszichiátriai problémák, mint a depresszió és a szorongás előfordulásának gyakorisága. Mindez részben a betegség negatív hatásainak (tünetek, kellemetlen beavatkozások) a következménye. Ugyanakkor a depresszió és a szorongás jelenléte szintén negatívan befolyásolja az IBS lefolyását. A kapcsolat tehát kétirányú.

Mindezen szempontokat figyelembe véve, nagyon fontos azonosítani azokat az életterületeket, melyekre különösképpen hatással van a betegség. A pszichológiai konzultációk segítséget nyújthatnak ezen területek hatékonyabb menedzselésében, egy kiegyensúlyozott életmód kialakításában, a betegséghez társuló pszichológiai tünetek csökkentésében, ezáltal pedig mind a fizikai, mind a lelki jóllét növelésében.

 

A stressz és az irritábilis bél szindróma összefüggései

Körbe zárva…..stressz és IBS = IBS stressz?

Már önmagában a stressz fogalmának meghatározása sem egyszerű feladat, hiszen nagy egyéni változatosság figyelhető meg abban, melyek azok az élethelyzetek, kihívások vagy változások, melyeket fenyegetőnek, megterhelőnek észlelünk. Éppen ezért fontos, hogy megismerjük, melyek életünk jelentősebb stresszforrásai, melyek azok a helyzetek, amelyek kiemelt igénybevételt jelentenek mind fizikai, mind mentális egészségünk szempontjából. Szintén nagy jelentőséggel bír a stresszhez kapcsolódó testi jelzéseink ismerete és tudatosítása.

Egy stresszteli élmény hatására megfigyelhetünk néhány jellegzetes fizikai tünetet, mint például a megemelkedett vérnyomás, szív-és légzésritmus, fokozott éberség, amelyek a szervezetünk által végrehajtott stresszválasznak a következményei. Akut stressz esetén a stresszor csupán rövid ideig van jelen, így a stresszválasz is gyorsan lecseng. Amennyiben a streszforrás hosszan fennáll vagy gyakran van jelen az életünkben, a szervezet által végrehajtott stresszválasz krónikussá válhat, ez esetben pedig hatással lehet az egészségre vagy egy krónikus megbetegedés tüneteinek az alakulására.

A pszichológiai stressz több úton is kapcsolódhat az irritábilis bél szindróma tüneteihez. Egyrészt a stressz módosíthatja a zsigeri ingerekre adott központi idegrendszeri válaszokat, melynek következtében megnövekedhet a fájdalomérzékenység. Emellett, a központi idegrendszer és a bélrendszer közötti kapcsolat révén a stressz hozzájárulhat a bélmotilitás (bélmozgások) módosulásához és a zsigeri érzékenység növekedéséhez (amely a gyomor-bélrendszer irányából érkező testi jelzésekre/ingerekre való fokozott érzékenységhez vezethet). Az immunrendszerre gyakorolt hatása mentén pedig krónikus gyulladásos folyamatok kialakulásában is szerepet játszik. Ennek következtében a pszichológiai stressz jelenléte az IBS tüneteit és a kezelések eredményességét is negatívan befolyásolja, miközben a betegséggel való együttélés önmagában is egy stresszforrásnak tekinthető.

Nem minden megterhelést van lehetőségünk kiiktatni az életünkből, a stressz azonban jól kezelhető. Számos olyan módszert és technikát ismerünk, melyek segítségével pozitív irányba változtathatjuk egy-egy stresszhelyzethez kapcsolódó érzelmeinket, melynek hatására a kétségbeesés vagy a szorongás helyett nagyobb kontrollt élhetünk át az események alakulása felett. A szervezetünk stresszre adott válasza szintén módosítható, ezáltal saját testünket is ellenállóbbá, rugalmasabbá tehetjük a stresszhatásokkal szemben és csökkenthetjük azok egészségre gyakorolt befolyását.

ibs

Irritábilis bél szindróma és a relaxáció: hogyan lazuljunk el, de főként miért?

A különböző relaxációs technikák rendszeres gyakorlása bizonyítottan hozzájárul a sikeres feszültségkezeléshez. Az alábbiakban sorra vesszük a legismertebb pszichológiai relaxációs módszereket, melyek hatékonysága tudományosan alátámasztott.

A progresszív izomrelaxáció Jacobson nevéhez fűződik. Ez egy egyszerű technika, mely azoknál is hatásos lehet, akik kevésbé fogékonyak a relaxációra. A legtöbb relaxációs módszer alapvetőnek tekinti az ellazulást, sok gyakorló számára azonban ez már önmagában is nehézséget jelent. A progresszív izomrelaxáció az ellazulás folyamatát tanítja meg a gyakorlatokon keresztül. A relaxáció bizonyos meghatározott izomcsoportok erőteljes megfeszítésére, majd ellazítására épül. Az erős feszítés utáni lazítás, a kettő kontrasztja adja meg az ellazulás élményét. Ezt a folyamatot akár sportolás közben is megtapasztalhatjuk. Ez az ismerősség érzés is hozzájárul ahhoz, hogy ez a típusú relaxációs technika könnyedén elsajátítható. Irritábilis bél szindróma esetén a tünetek gyakran kiszámíthatatlanul jelentkeznek, így a szervezetben zajló folyamatok is bizonytalannak tűnhetnek. A progresszív izomrelaxáció segítségével az izomfeszültség kezelhetővé válik, ennek gyakorlásával pedig az egész test felett nagyobb kontrollt élhetünk át.

Az autogén tréning egy igen népszerű, orvosi szempontból jól megalapozott technika, ami Schultz nevéhez fűződik. A progresszív izomrelaxációnál nagyobb bevonódást igényel, az instrukciók itt összetettebbek, a gyakorlat hat egységből (vagy hat feladatból) épül fel. A tréning kifejezetten a szervezet saját aktivitásából és erőforrásaiból építkezik. Az autogén tréning során kialakított relaxált állapot segíti a szervezet öngyógyító folyamatainak működését. A relaxáció gyakorlására jellemző úgy nevezett passzív koncentráció (hagyjuk, hogy az érzések megtörténjenek) igen hatékony a stressz csökkentésében. Ezért nem meglepő, hogy az autogén tréninget sikeresen alkalmazzák olyan betegségek kezelése során, melyek kialakulásában, illetve lefolyásában nagy szerepet játszik a stressz. Kutatások igazolják, hogy az autogén tréning rendszeres gyakorlása a vegetatív idegrendszerre is hatást gyakorol, ezáltal pedig a fájdalomélmény csökkentésében is hatékony lehet, irritábilis bél szindróma esetén pedig hozzájárulhat a krónikus alhasi fájdalom mérsékléséhez.

 

Irritábilis bél szindróma: milyen lelki hatásai lehetnek a táplálkozási szokások megváltozásának IBS esetén?

DIÉTA okosan!

Az irritábilis bél szindrómával való együttélés nem csupán az életvitelben, a mindennapi tevékenységekben vagy a szabadidő eltöltésében eredményez változásokat, de az életmódra, a táplálkozási szokásokra és a táplálkozáshoz kapcsolódód gondolatokra és élményekre is jelentős hatást gyakorol. A betegek gyakran testük jelzéseit figyelemmel követve, saját maguk számára alakítanak ki speciális étrendet, kizárva azokat az élelmiszereket, melyek esetükben állapotromláshoz vezethetnek. Az IBS ételérzékenységgel is társulhat, mely szintén bizonyos élelmiszerek elhagyását követeli. Emellett a szakemberek néhány olyan diétás ajánlást is megfogalmazhatnak, melyek elősegíthetik az állapotjavulást.

Egy új étrend bevezetése nem könnyű feladat. Sok esetben nem áll rendelkezésre elegendő információ a fogyasztható termékek összetételéről vagy elérhetőségéről, az egymásnak ellentmondó tanácsok pedig nagy bizonytalanságot okoznak. Emellett egy szigorú diéta – legyen az szakember által ajánlott vagy egyénileg kialakított- követése igen megterhelő is lehet, annak helyes betartása feszültséget és szorongást okozhat és akár bűntudat érzés is megjelenhet, amennyiben nem sikerül pontosan megfelelni az előírtaknak.

Az irritábilis bél szindróma esetén a tünetek gyakran étkezésekhez kapcsolódnak, azokat követően jelennek meg. Ezek a negatív tapasztalatok nagymértékben átformálják a táplálkozáshoz való viszonyt, hatásukra félelem is kialakulhat az étkezéssel vagy bizonyos ételekkel szemben. Továbbá, a társaságban való étkezés is elveszti élmény jellegét és erőteljes szorongás társulhat hozzá. Ennek következtében az IBS-sel élők gyakran elkerülik ezeket a társas helyzeteket, mely elszigetelődéssel és az életminőség csökkenésével járhat együtt.

Abban az esetben, ha úgy tapasztalja, nem rendelkezik elég információval az IBS-hez kapcsolódó diétás lehetőségekről vagy étrendje nem felel meg igényeinek, fontos dietetikus szakember segítségét kérni, aki személyre szabottan, a szervezet sajátosságait szem előtt tartva fogalmaz meg diétás ajánlásokat. Amennyiben a diéta bevezetése és hosszú távú fenntartása jelent kihívást vagy a táplálkozáshoz kapcsolódóan szorongást, félelmet vagy bűntudatot él át, érdemes lehet pszichológiai konzultációra jelentkezni. A konzultációk során a dietetikus kollégával együttműködve, tanácsait figyelembe véve közösen dolgozunk egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életmód kialakításán.

Szeretettel várjuk rendelésünkön!

Telefonszám: +(36) 1 44 33 200 | E-mail cím: ugyfelszolgalat@doktor24.hu

Időpontfoglalás

Kérdése van?

Tisztelt Érdeklődő!

Munkatársainkat hétköznapokon 8.00 és 16.30 között tudja kérdezni élőben.

Írjon nekünk!

Beszélgetés idítása

Tisztelt Látogatónk!

Weboldalunkon sütiket használunk.
Néhány süti a weboldal helyes működéséhez szükséges, míg másokkal a kényelmesebb böngészési élményt szeretnénk biztosítani.
A sütikről és az adatvédelmi szabályainkról bővebben tájékozódhat az Adatvédelmi tájékoztatónkban.

Kérjük állítsa be milyen sütiket engedélyez az oldal számára!
(Beállításait a későbbiekben módosíthatja a bal alsó sarokban található süti jelre kattintva.)

Szükséges sütik Ajánlott sütik Elfogadom

Tisztelt Látogatónk!

Személyes adatot készül megadni!
Kérjük mielőtt folytatná, olvassa el az adatvédelmi szabályainkat az Adatvédelmi tájékoztatónkban.

Megértettem