Gyermek kilégzési tesztek

A hidrogén (H2) kilégzési teszt laktóz, fruktóz és egyéb szénhidrát-intolerancia, valamint a kontaminált vékonybél szindróma kimutatására használatos diagnosztikai módszer.

Nemzetközileg elismert, nagy szaktudással és tapasztalattal rendelkező specialistáink, a legújabb technológiák alkalmazásával, személyre szabott ellátással várnak.

Hogyan működnek a H2 kilégzési tesztek?

A hidrogén (H2) kilégzési tesztek olyan gasztroenterológiai vizsgálatok, melyek eszközös beavatkozás nélkül, a beteg által kilégzett levegőben megjelenő hidrogén mennyiségének változása alapján segítenek meghatározni a diagnózist.  A kilégzéses vizsgálatok során egy speciális, laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék kerül elfogyasztásra, mely előidézi a kilégzett levegő összetételének változását, ami igazolni tudja az adott betegség jelenlétét.

Hidrogén kilégzési teszttel diagnosztizálható a laktóz érzékenység, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), illetve a fruktóz felszívódási zavara egyaránt.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

H2 laktóz kilégzési teszt:

  • A laktóz intolerancia a tejcukor emésztésének, felszívódásának zavara.
  • A laktóz a tejben található diszacharid, amelynek két elemből álló alkotórésze a galaktóz és a glükóz (szőlőcukor).
  • Egészségese egyénekben a laktózt a vékonybél hámsejtjei által termelt laktáz enzim bontja le.
  • Ha a laktáz enzim gyengült, vagy hiányos működése miatt a lebontás részleges vagy a vékonybélben nem történik meg, úgy a tejcukor a vastagbélbe jutva erjedéses mechanizmussal, hidrogéngáz  és szerves savak képződésével jár. Ezek a  gázok és savas bomlástermékek okozzák a kellemetlen tüneteket melyek a tejcukor tartalmú étel fogyasztás után  0.5-2 óra elteltével jelentkeznek és ha nem kerül fogyasztásra újabb tejcukor tartalmú táplálék,  akkor 1-2 nap után maguktól elmúlnak.

H2 fruktóz kilégzési teszt:

  • A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara (fruktóz malabsorptio) vizsgálható.
  • Ennek során a gyümölcscukor a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, hanem a vastagbélbe kerülve az ottani baktériumok révén erjedésnek indul.
  • Ez okozhat kellemetlen hasi tüneteket. (puffadás, hasmenés görcsök).

Ellátó intézmények

Doktor24 Cityzen Health Centre

1134 Budapest, Váci route 37. I. floor

Prices

Gyermek H2 kilégzési teszt (laktóz)
14 000 Ft
Gyermek H2 kilégzési teszt (fruktóz)
14 000 Ft

Doktor24 CityZen - Gyermek labor

Laborvizsgálat
Specializations

Nyugodt, barátságos környezetben várjuk a kívánt laborvizsgálatokra a legkisebbeket is.

Profile

Doktor24 CityZen - Gyermek labor

Laborvizsgálat

Introduction

Vérünk alapvető fontosságú információt hordoz egészségi állapotunkkal kapcsolatban. A felmerülő tüneteknek megfelelően összeállított vizsgálat alapján olyan betegségekkel kapcsolatban jelenti a vérvizsgálat az első lépést a probléma és a szükséges kezelés pontos meghatározása felé, mint az allergia, az öröklött vagy szerzett betegségek, a vér-, vérképzőszervi és a daganatos megbetegedések, virális és bakteriális fertőzések, valamint a hormonális rendellenességek.
Specialization

Nyugodt, barátságos környezetben várjuk a kívánt laborvizsgálatokra a legkisebbeket is.

Spoken languages
HU
Palyazat Palyazat
Skip to content