Gyermek kilégzési tesztek

A hidrogén (H2) kilégzési teszt laktóz, fruktóz és egyéb szénhidrát-intolerancia, valamint a kontaminált vékonybél szindróma kimutatására használatos diagnosztikai módszer.

Tudj meg többet

Nemzetközileg elismert, nagy szaktudással és tapasztalattal rendelkező specialistáink, a legújabb technológiák alkalmazásával, személyre szabott ellátással várnak.

Hogyan működnek a H2 kilégzési tesztek?

A hidrogén (H2) kilégzési tesztek olyan gasztroenterológiai vizsgálatok, melyek eszközös beavatkozás nélkül, a beteg által kilégzett levegőben megjelenő hidrogén mennyiségének változása alapján segítenek meghatározni a diagnózist.  A kilégzéses vizsgálatok során egy speciális, laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék kerül elfogyasztásra, mely előidézi a kilégzett levegő összetételének változását, ami igazolni tudja az adott betegség jelenlétét.

Hidrogén kilégzési teszttel diagnosztizálható a laktóz érzékenység, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), illetve a fruktóz felszívódási zavara egyaránt.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

H2 laktóz kilégzési teszt:

  • A laktóz intolerancia a tejcukor emésztésének, felszívódásának zavara.
  • A laktóz a tejben található diszacharid, amelynek két elemből álló alkotórésze a galaktóz és a glükóz (szőlőcukor).
  • Egészségese egyénekben a laktózt a vékonybél hámsejtjei által termelt laktáz enzim bontja le.
  • Ha a laktáz enzim gyengült, vagy hiányos működése miatt a lebontás részleges vagy a vékonybélben nem történik meg, úgy a tejcukor a vastagbélbe jutva erjedéses mechanizmussal, hidrogéngáz  és szerves savak képződésével jár. Ezek a  gázok és savas bomlástermékek okozzák a kellemetlen tüneteket melyek a tejcukor tartalmú étel fogyasztás után  0.5-2 óra elteltével jelentkeznek és ha nem kerül fogyasztásra újabb tejcukor tartalmú táplálék,  akkor 1-2 nap után maguktól elmúlnak.

H2 fruktóz kilégzési teszt:

  • A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara (fruktóz malabsorptio) vizsgálható.
  • Ennek során a gyümölcscukor a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, hanem a vastagbélbe kerülve az ottani baktériumok révén erjedésnek indul.
  • Ez okozhat kellemetlen hasi tüneteket. (puffadás, hasmenés görcsök).

Ellátó intézmények

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista

Gyermek H2 kilégzési teszt (laktóz)
8 300 Ft
Gyermek H2 kilégzési teszt (fruktóz)
8 300 Ft

Doktor24 CityZen - Gyermek labor

Laborvizsgálat
Specializációk:

Nyugodt, barátságos környezetben várjuk a kívánt laborvizsgálatokra a legkisebbeket is.

Részletes adatlap

Doktor24 CityZen - Gyermek labor

Laborvizsgálat
Specializáció

Nyugodt, barátságos környezetben várjuk a kívánt laborvizsgálatokra a legkisebbeket is.

Beszélt nyelvek
HU