Gyermekgasztroenterológia

Ha gyermeked  folyton hasfájással, hányással, hasmenéssel, puffadással, étvágytalansággal, ekcémával vagy egyéb bőrkiütéssel küszködik, akkor érdemes ellátogatni gyermek gasztroenterológiai szakrendelésünkre!

TUDJ MEG TÖBBET

Szakrendelésünkön újszülött kortól 18 éves korig látjuk el a gyermekeket, ahol szakorvosaink megnyugtató környezetben várják pácienseiket. Nálunk a gyermek gyógyulása az elsődleges szempont.

Milyen tünetekkel keresik fel leggyakrabban a gasztroenterológiai szakrendelésünket?

Szülőként igazán kétségbe tudunk esni, ha gyermekünk nem eszik rendesen, fájlalja a hasát, újszülöttként gyakran bukik vagy nem gyarapszik megfelelően, netán fogy. Előfordul, hogy a csecsemőkorú gyermek éjszakai, hasfájós sírásaitól az egész család kialvatlan, fáradt. A gasztroenterológia a gyomor-bélrendszer, a máj, valamint a hasnyálmirigy betegségeit tárja fel. Az említett szervek betegségei szomatikus és pszichés eredetűek lehetnek. Lelki ok is előidézhet szorongást a gyermekben, amely az étkezésével kapcsolatos panaszokban nyilvánulhat meg, de az is előfordulhat, hogy a tünetek nem csak a hasüregi szervekre korlátozódnak.

Speciálisan képzett szakorvos kollégáink a gyermekek emésztőszervrendszeri megbetegedéseinek szakértői: széleskörű tapasztalattal rendelkeznek mind az eszközös diagnosztika, mind a terápiák terén, illetve az ellátás diagnosztikai és terápiás eszközparkja is kiemelkedő.

 

Mivel fordulhatsz hozzánk?

Szakembereink

Dr. Szigeti Katalin

Gyermek-gasztroenterológia
Szakterületei:
 • gasztoenterológiai szakvizsgálatok újszülött kortól fiatal felnőttkorig
 • gyomor-bélrendszer, máj, hasnyálmirigy betegségei


Dr. Dezsőfi Antal

Gyermek-gasztroenterológia
Szakterületei:
 • gyermekkori hasfájás
 • reflux
 • étvágytalanság
 • súlyfejlődés elmaradása
 • gyakori bukás
 • gyermekkori májbetegségek
 • ekcéma
 • lisztérzékenység
 • laktóz intolerancia
 • gyulladásos bélbetegségek (IBS, Crohn)

Dr. Steinbach Réka

Gyermek-gasztroenterológia
Szakterületei:
 • gasztoenterológiai vizsgálatok
 • csecsemők és gyermekek táplálásának kérdései, az ezzel kapcsolatos nehézségek és a gyomor-bélrendszer betegségei

Dr. Szabó Doloresz, Rezidens

Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Gyermek-gasztroenterológia
Szakterületei:
 • gyermek gasztroenterológiai szakrendelés
 • gyermek májbetegségek
 • gyermekkori gyomor- és bélrendszeri panaszok

Doktor24 Multiklinika - Labor

Laborvizsgálat
Szakterületei:

Doktor24 CityZen - Kiegészítő vizsgálatok 1

Kilégzéses (H2) tesztek, Orvosi laboratóriumi diagnosztika
Szakterületei:

H2 kilégzéses tesztek elvégzése (laktóz, laktulóz, fruktóz).

Szolgáltatásaink
 • Gyermek gasztroszkópia altatásban
 • Gyermek kolonoszkópia altatásban
 • Gyermek gasztroszkópia és kolonoszkópia altatásban
 • Szövettani vizsgálat endoszkópos tükrözésekhez
 • Polypectomia
 • Kilégzéses Helicobacter vizsgálat (1 teszt)
A célzott vizsgálatok és az elegendő idő a beszélgetésre

Gasztroenterológus szakorvosi vizsgálatnak gyermekek esetén az egyik legfontosabb eleme a beszélgetés – a szülőkkel, vagy ha már olyan korú, a gyermekkel. S bár a vizsgálatnak ez a része „csak” beszélgetésnek tűnik, valójában nagyon is célirányos. Így a legtöbbször megadja a választ a kérdésekre, illetve ez alapján tudja eldönteni a szakorvos, hogy milyen irányban induljon tovább. Vagyis fontos, hogy elegendő időt szánjon az orvos a betegre, a családra, a vizsgálatokra.

Vizsgálatok, csak ami szükséges

Törekszünk arra, hogy a lehető legkevesebb megterheléssel járó, de a lehető legtöbb információt adó vizsgálatokat végezzük csak el. A gasztroenterológiai kórképek, tünetek sajátosságai miatt a kivizsgálás az esetek nagy részében több találkozást igényel. Szakrendelésünkön újszülött kortól fiatal felnőtt korig várjuk pácienseinket és szüleiket. Igyekszünk a vizit alkalmával olyan hangulatot és körülményeket teremteni, hogy a szorongás, félelem, bizalmatlanság oldódjon, és a diszkréciót is minden alkalommal biztosítsuk.

Ha a gond kifejezetten pszichés eredetű

Nagyon gyakran előfordul, hogy a tünetek hátterében nem tudunk szervi betegséget kimutatni. Ilyen esetekben fontosnak tartjuk, hogy a szomatizációs panaszok hátterét felderítsük, és ne hagyjuk magára a családot ezzel a problémával. Igyekszünk a társzakmák segítségét is felajánlani (evésterapeuta, pszichológus, ADHD, tanulási zavarok felmérése) a probléma megoldására.

A kivizsgálás során felmerülő, a társszakmák határterületeit érintő problémák esetén lehetőségünk van közvetlen konzílium, segítség kérésére (dietetikus, pszichológus), illetve – ahogy fentebb már említettük -, a kivizsgálás kiterjesztésére (endokrinológia, kardiológia)

A panaszok nem mindig specifikusak, a tünetek objektív megítélése a gyermekkor sajátosságai miatt esetleg nehézségekbe ütközhet. Tekintettel arra, hogy a tünetek nagyon szerteágazóak, szükség lehet a gyermekek vizsgálata során az egész testet átfogó, úgynevezett holisztikus betegszemléletre, megközelítésre.

KÓRKÉPEK, MELYEKKEL KIEMELTEN FOGLALKOZUNK

⦁ táplálékallergia
⦁ reflux betegség
⦁ vontatott súlyfejlődés
⦁ lisztérzékenység (cöliákia)
⦁ tejcukor-és/vagy gyümölcscukor bontási zavar
Nagyobb gyermekeknél előforduló kórképek:
⦁ gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn betegség)
⦁ IBS (irritábilis bél szindróma) – ennek tünetei lehetnek a visszatérően fellépő hasfájások, hasmenés, székrekedés, fokozott bélgáztermelődés. Kiváltó oka nem ismert, azonban kialakulásában a stressz is szerepet játszhat.
⦁ májbetegségek

 

Tünetek, amikor orvoshoz kell fordulni
 • Csecsemőkor: hasfájás, súlyfejlődésbeli elmaradás, véres széklet, bukás, ekcéma, gyakori nyugtalan sírás
 • Gyermekkor: elhúzódó hasmenés, hasfájás, székrekedés, véres széklet, rossz lehelet, savas panaszok, ekcéma, evészavarok, nem megfelelő súlyfejlődés
Kórképek, melyekkel kiemelten foglalkozunk
 • táplálékallergia
 • reflux betegség
 • vontatott súlyfejlődés
 • lisztérzékenység (cöliákia)
 • tejcukor-és/vagy gyümölcscukor bontási zavar
 • laktóz intolerancia

Nagyobb gyermekeknél előforduló kórképek:

  • gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn betegség)
  • IBS (irritábilis bél szindróma) – ennek tünete lehetnek a visszatérően fellépő hasfájások, hasmenés, székrekedés, fokozott bélgáztermelődés. Kiváltó oka nem ismert, azonban kialakulásában a stressz is szerepet játszhat.
  • májbetegségek

Tudástár

Táplálékallergia

Az első tünetek akár már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, illetve kialakulhatnak későbbi életkorban is. Az ételallergia tünetei: hasmenés, hányás, haspuffadás, véres széklet, csalánkiütés, bőrszárazság, ekcéma, ritkán orrfolyás, tüsszögés.

Reflux betegség

A csecsemő az étkezéseket követően sokszor és elhúzódóan csuklik – ebben az esetben a gyomortartalom visszaáramlása irritálja és/vagy károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez gyulladást és felmaródást okozhat. Bármely életkorban előfordulhat, hogy a tünetek nem csak emésztőszerviek.. Gyógyszeres, vagy nem gyógyszeres kezeléssel ugyanakkor a betegség jól kezelhető.

Lisztérzékenység (cöliákia)

Olyan gyulladásos állapotot jelent, amelyet a szervezet gluténérzékenysége vált ki. Következménye a vékonybél bolyhainak különböző fokú károsodása, mely felszívódási zavart is okoz. Tünetei: hasfájás, puffadás, súly-, illetve fejlődésbeli elmaradás, hasmenés, vashiányos vérszegénység.

IBS (irritábilis bél szindróma)

IBS (irritábilis bél szindróma) tünetei lehetnek a visszatérően fellépő hasfájások, hasmenés, székrekedés, fokozott bélgáztermelődés. Pszichoszomatikus eredetű kórkép, mely diagnózisát a szervi eredetű megbetegedések kizárását követően lehet felállítani.

Laktóz intolerancia

Ebben az esetben a laktáz enzim hiánya vagy nem megfelelő mennyisége miatt a szervezet nem tudja feldolgozni a tejcukrot. A laktóz érzékenység legjellemzőbb tünetei a has puffadása, fokozott gáztermelés, illetve ürítés, hasmenés, hasi görcsök tejcukor tartalmú ételek, italok fogyasztása után. Előfordulhat másodlagosan fertőzéses vagy nem fertőzéses eredetű bélgyulladások kísérőjeként.

Ellátó intézmények

Doktor24 Multiklinika

1112 Budapest, Koszorúslány u. 1. A. ép.

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I.emelet

Árlista

Gyermek gasztroenterológiai kontroll vizsgálat
20 900 Ft
Gyermek gasztroenterológiai szakvizsgálat
27 000 Ft
Gyermek gasztroenterológiai kontroll vizsgálat (éves)
22 000 Ft
Gyermek gasztroszkópia altatásban
114 000 Ft
Gyermek gasztroszkópia és kolonoszkópia altatásban
168 000 Ft
Gyermek kolonoszkópia altatásban
132 000 Ft
Gyermek H2 kilégzési teszt (fruktóz)
8 300 Ft
Gyermek H2 kilégzési teszt (laktóz)
8 300 Ft
Gyermek H2 kilégzési teszt (laktulóz)
8 300 Ft