Andrológia

Andrológiai szakrendelésünkön elsősorban a férfi megtermékenyítő képesség, a szexuális zavarok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozunk, amely magába foglalja a férfiak számára elérhető fogamzásgátló módszereket, valamint a klimax kapcsán esetlegesen felmerülő problémák kezelését is.

TUDJ MEG TÖBBET

Az igazán kényes és kellemetlen problémákat a Doktor24 nyugodt, diszkrét környezetben, minimális várakozási idő mellett igyekszik fájdalommentesen és megnyugtatóan gyógyítani. Szakembereink korszerű és személyre szabott ellátással várnak.

Proktológia magán szakrendelés és sebészet

Mivel foglalkozik az andrológia?

Az andrológia a férfimeddőséggel, a férfiak szexuális zavaraival, az idősödő férfiak problémáival és a férfi fogamzásgátlással foglalkozik. Az ilyen típusú problémák a legtöbb embert kellemetlenül, kényelmetlenül érintik, ezért nyugodt, diszkrét környezet, valamint rövid várakozási idő biztosításával igyekszünk olyan gördülékennyé és fájdalommentessé tenni a vizsgálatot, amennyire csak lehetséges.

Milyen panaszokkal fordulhatsz hozzánk? 

Férfi meddőség 

Egyes adatok szerint Magyarországon a párok 10-18 százaléka meddő. Ez az állapot akkor áll fenn, ha egy év alatt rendszeres szexuális élet mellett sem következik be terhesség – természetesen fogamzásgátló módszerek használata nélkül. 

A statisztikai adatok szerint hazánkban az infertilitás mögött 40 százalékban a nő, 40 százalékban a férfi, 20 százalékban mindkettejük valamilyen rendellenessége áll.

Ahhoz, hogy egy férfi fogamzóképes legyen, szükséges a közösülési képesség, valamint a szükséges mennyiségű és minőségű ondó termelődése és megfelelő ürülése. A fogamzóképes ondó vegyhatása enyhén lúgos, térfogata 2-5 ml, benne 20 millió/ml feletti spermium található, ebből a jól mozgó sejtek aránya 70 százalék feletti. Bármelyik paraméter negatív irányban való eltérése esetén a fogamzóképesség csökken. 

A férfi meddőség alapvetően az alábbi okokra vezethető vissza.

Genetikai okok 

A férfiak kromoszómakészletében egy X és egy Y nemi kromoszóma található, melyek szerkezeti- vagy számbeli eltérése zavart okozhat. A Klinefelter-szindróma esetében az érintettnek legalább eggyel több X nemi kromoszómája van. Öröklődő rendellenesség a spermiumvezetékek kétoldali hiánya, de olyan betegség is előfordulhat, melynek következtében a herékből hiányzik a csírasejteket termelő hámszövet. Szintén génhibára vezethető vissza a spermiumok teljes vagy részleges hiánya, esetleg normális spermaszám mellett azok teljes mozgásképtelensége.

Hormonális problémák 

A nemi működést idegi és hormonális hatások bonyolult rendszere szabályozza. A tesztoszteron termelésére kihat az agyban található hipotalamusz és az agyalapi mirigy, melyek betegségei miatt a hormonegyensúly felborul, ezáltal sterilitás alakulhat ki.

A herék működéséhez túl magas testhőmérséklet 

Rejtettheréjűség esetén születéskor a here a herezacskó helyett a hasüregben található. Ebben az esetben a here az ideálisnál melegebb környezetbe kerül, hiszen a hasüreg testhőmérsékletű. Hasonló a probléma akkor, ha a herezacskó falában futó vénák kitágulnak, a vér melegsége ugyanis szintén előnytelen feltételeket teremt a spermiumok termelődéséhez, ez pedig mindkét esetben meddőséget okozhat.

Gyulladás, daganat 

A herék és a mellékherék, a prosztata gyulladásai és daganatai is meddőséghez vezethetnek, ezek következtében ugyanis a szervek sérülhetnek, hegesedhetnek vagy elzáródnak, így a sperma nem tud megfelelően kiürülni.

Kémiai hatások 

A spermaképződés csökkenését, a spermák pusztulását okozhatja a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, de a daganatos betegségek miatt alkalmazott sugárzás is okozhat sterilitást.

Idegi eredet 

Idegi eredetű merevedési zavart okozhat a gerinc bizonyos szakaszainak a sérülése.

Merevedési zavarok 

Amikor egy férfi szexuálisan felizgul, idegimpulzusok hatására a vér beáramlik a péniszben található hengeres testekbe, így a hímvessző térfogata megduzzad. Ez a hirtelen vérbeáramlás kitágítja az ott található szivacsszerű szerkezeteket, melynek hatására a pénisz kiegyenesedik és megmerevedik. Az ejakuláció után – vagy a szexuális izgalom elmúltával – a vér kiáramlik a szövetekből és a pénisz elernyed.

Ha ezt a működést bármi megzavarja, merevedési zavar alakulhat ki, melynek hátterében állhatnak fizikális és pszichés okok is. A kettő gyakran összefügg, hiszen egy betegség által okozott merevedési zavar vezethet olyan pszichológiai problémákhoz, mely az állapot romlásához vezet.

Pszichés problémák 

Az alkoholizmus, a stressz, a párkapcsolati problémák, az egzisztenciális bizonytalanság is okozhat merevedési problémákat, az impotencia pedig komolyabb pszichés betegségek, például a depresszió velejárója is lehet.

Átmeneti zavarokat okozhat a fáradtság, a szexuális partner iránti negatív érzés, vagy akár az elutasítás is, ezekben az esetekben azonban kezelésre nincs szükség.

Fizikális okok 

Számos betegség, állapot okozhat merevedési zavarokat, így például a régóta fennálló cukorbetegség, egyes kardiovaszkuláris megbetegedések, a szklerózis multiplex vagy a hormonális zavarok, de iIyen jellegű problémát eredményezhetnek bizonyos vényköteles gyógyszerek, sérülések, az alkoholizmus és a kábítószer fogyasztása, de a prosztatarák miatti műtét is. 

Férfi hormonhiányos állapotok 

A női változókor létezésével mindenki tisztában van, arról azonban sokan megfeledkeznek, hogy az évek során a férfiak nemi hormonszintje is csökken, a változás módja azonban eltérő. A női szervezetben az ösztrogénszint felnőttkorban magas, majd 50 éves kor körül néhány év alatt hirtelen lecsökken, ez pedig a menopauza idején testi-lelki változásokat okoz. 

A férfiaknál ez sokkal fokozatosabban történik. A tesztoszteron szintje már 30 éves kortól elkezd nagyon lassan, évente körülbelül 1 százalékkal csökkenni, ennek jeleit azonban gyakran évtizedek után lehet csak észrevenni a folyamat lassúságára tekintettel. 

A tesztoszteronszint csökkenése miatt a férfiak veszítenek izomtömegükből, gyengül a csontjaik erőssége, a testzsír mennyisége nő, az energiaszint csökken. Kevésbé érdeklődnek a szexualitás iránt, felléphetnek erekciós zavarok, de akár depresszió is. A fenti tünetek felmerülése esetén 50 éves kor után érdemes orvoshoz fordulni, a komolyabb problémák ugyanis hormonpótlással enyhíthetők.

Vizelési problémák 

A vizelési nehézségek számos okra visszavezethetők: felelős lehet ezért a vese, a húgycső vagy a húgyhólyag, férfiak esetében azonban a vizelési problémákat leggyakrabban a prosztata betegségei okozzák. A megnagyobbodott, megduzzadt prosztata összenyomja a húgycsövet, ez pedig egyebek mellett inkontinenciával, éjszakai vizeléssel, vizelést követő utócsepegéssel járhat.

Prosztatagyulladás 

A prosztata a húgyhólyag és a végbél között helyezkedik el, és körülöleli a húgycsövet. A prosztatagyulladás jellegzetes tünete a nehézkes, fájdalommal járó, égő érzést okozó vizelés, a gyakori, főként éjszakai vizelés, de az ejakuláció is fájdalmas lehet. Gyakoribb az idősebb férfiak esetében, azonban bármely életkorban előfordulhat. Jelentkezhet akut és krónikus formában, eredete pedig lehet bakteriális és nem bakteriális.

Nemi szervi panaszok

A férfi nemi szervekkel kapcsolatos panaszok igen szerteágazóak lehetnek, bármely, ezzel kapcsolatos problémával érdemes felkeresni andrológiai szakrendelésünket. Az alábbiakban felsorolt egyes betegségek, állapotok csak példálózó jellegűek.

Peyronie-kór 

A hímvessző kötőszövetének megvastagodásával járó betegség, mely összehúzza és elferdíti a pénisz alakját merevedéskor. Kisebb mértékű görbület alapvetően normális, ebben az esetben azonban súlyos deformitás alakul ki, mely fájdalmas erekciót okoz, és akadályozza a szexuális együttlétet.

Priapismus 

Akaratlanul bekövetkező, tartósan fennálló merevedési zavar, ami alapvetően nem szexuális ingerre jelentkezik, és sokszor erős fájdalommal jár.  A merevedési zavar néhány órától kezdve akár napokig is eltarthat, kezelés hiányában pedig impotenciához is vezethet. Okozhatja fertőzés vagy trauma, de betegségek következtében is kialakulhat. 

Fitymaszűkület 

Ebben az esetben a makkot takaró bőr annyira összeszűkül, hogy az nem húzható hátra, így a makk nem látszik ki. A veleszületett, csecsemőkori fitymaszűkület nem veszélyes, és a bőr tágításával kezelhető. A felnőttkori szűkület sokszor gyulladás következtében alakul ki, a tartósan fennálló panaszok – vagy komolyabb szövődmények – esetén a fityma egy részének műtéti eltávolítása lehet szükséges. 

Herevisszeresség (varicocele) 

A herevisszér-tágulat gyakori jelenség: a férfiak kb. 14, a meddő férfiak kb. 25 százalékát érinti. A herevisszeresség növelheti a herében tapasztalható nyomást és a hőmérsékletet, így a nemzőképességgel kapcsolatos problémákhoz vezethet. A betegségre utaló jel a tapintható és látható visszerek megjelenése a herén, valamint az érintett terület húzó fájdalma, feszítő érzése. 

Férfi fogamzásgátlás 

Bár a nem kívánt terhesség elleni védekezést még napjainkban is legtöbbször a nők vállalják magukra, ma már olyan módszer is létezik, mellyel a férfiak is tehetnek a fogamzás elkerülése érdekében. 

Vasectomia 

A férfiak műtét útján történő sterilizálásának legelterjedtebb módja, melynek során mindkét oldali ondóvezetéket lekötik, majd teljesen átvágják. A műtét kockázata kicsi, technikailag könnyen kivitelezhető, szövődményekkel gyakorlatilag nem kell számolni, fogamzásgátló biztonsága pedig igen nagy, közel 100 százalékos. A műtét mindössze néhány perces, ennek során egy 2-3 milliméteres metszést ejtenek a herezacskón, melyen keresztül a spermavezetékeket előemelik és átvágják.

A műtét után néhány hónappal ellenőrizni szükséges, hogy az ondóváladék valóban nem tartalmaz már spermiumokat. Fontos, hogy a libidó a műtétet követően nem csökken, a beavatkozás a férfi nemi hormonok termelését nem érinti.

Gyógyszeres fogamzásgátlás 

Régóta folynak a kutatások ebben a témában, jelenleg azonban még nincs olyan fogamzásgátló tabletta, mely valóban megbízható és széles körben alkalmazható. Ezen gyógyszerek célja a spermiumok képződésének vagy mozgásának időszakos felfüggesztése.

Milyen vizsgálatok érhetők el a Doktor24-nél?          

Proktológia magán szakrendelés és sebészet

Milyen vizsgálatok érhetők el a Doktor24-nél?                   

Az andrológiai szakvizsgálat első lépése a pontos anamnézis felvétele. Ennek során a szakorvos alaposan kikérdezi a beteget a panaszairól, azok keletkezéséről és okairól. Ez után be kell számolni a kórelőzményekről (korábbi betegségekről, műtétekről stb.), a családban előfordult hasonló jellegű betegségekről, ész szükség esetén a szexuális szokásokról is. Amennyiben meddőségi problémákkal keresd fel szakrendelésünket, úgy fontos, hogy párodat is hozd magaddal, az anamnézis felvételéhez ugyanis ilyenkor szükséges az is, hogy az ő kórtörténetét is megismerjük. 

A következő lépés a fizikális vizsgálat, melybe beletartozik a herék, a mellékherék, az ondóvezeték átvizsgálása, szükség esetén pedig prosztatavizsgálatra is sor kerülhet. A diagnózis felállításához szükség lehet ultrahangos vizsgálatra, hormonvizsgálatra, genetikai tesztre, valamint a spermiumok vizsgálatára is. 

Hogyan készülj fel a vizsgálatra? 

Hogyan készülj fel a vizsgálatra? 

A vizsgálat során a diagnózist szakorvosaink állítják fel, ezt azonban megkönnyítheted egy kis odafigyeléssel. Mielőtt a szakrendelésen megjelennél, alaposan gondold át, hogy milyen panaszaid vannak, azok mikor kezdődtek, milyen erősségűek. Az andrológiai vizsgálatra hozd magaddal a rendelkezésre álló orvosi dokumentációt, de az orvos számára fontos információ az is, hogy a közvetlen családtagok körében hasonló jellegű betegségek, problémák előfordultak-e korábban. 

Miért érdemes a Doktor24-et választani? 

 • Profi andrológus csapattal várunk. Szakképzett orvosaink és csúcstechnológiás eszközeink segítségével fényt derítünk a baj forrására, majd hatékony kezelést nyújtunk számodra. Ha a legjobb csapatot és a legkorszerűbb berendezéseket keresed, nálunk megtaláltad.
 • Munkánkat az empatikus hozzáállás jellemzi. Kollégáinkkal türelemmel és megértéssel gondoskodunk minden páciensünkről, és részletes tájékoztatást nyújtunk a betegségről és a kezelés menetéről is.
 • Garantáltan segítünk. Legyen szó bármilyen andrológiai eredetű betegségről, orvosainkkal minden esetben segítséget nyújtunk. Jelentkezz bátran konzultációra!

Mivel fordulhatsz hozzánk?

Orvosaink

Dr. Albert István

Andrológia, Urológia
Specializációk:
 • férfi meddőség
 • merevedési zavarok
 • férfi fogamzásgátlás
 • fitymaszűkület
 • hereviszér
 • hereviszér műtét
 • herebiopszia
 • hereprotézis
 • péniszprotézis
 • vizelési panaszok


Részletes adatlap

Dr. Albert István

Andrológia, Urológia

Bemutatkozás

A tanulmányai során megszerzett elméleti és gyakorlati tudást a BM Központi Kórház és Intézményei urológia osztályán kezdte el kamatoztatni, ahol több, mint 15 éven át tevékenykedett. Egy ideig dolgozott Dániában, majd a Magyar Honvédség Eü. Központ Urológia és Andrológia osztályán helyezkedett el, ahol jelenleg is főorvosként praktizál. A Doktor24 csapatához 2017-ben csatlakozott.
Specializáció
 • férfi meddőség
 • merevedési zavarok
 • férfi fogamzásgátlás
 • fitymaszűkület
 • hereviszér
 • hereviszér műtét
 • herebiopszia
 • hereprotézis
 • péniszprotézis
 • vizelési panaszok


Tanulmányok
 • 1990. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 1995. urológia szakvizsga
 • 2005. andrológia szakvizsga
 • 2011. klinikai onkológia szakvizsga
Tagságok
 • Magyar Orvosi Kamara
 • Magyar Urológusok Társasága
 • Európai Urológus Társaság
 • Magyar Andrológiai Társaság (alapító tag)
 • Magyar Asszisztált Reprodukciós Társaság
 • Európai Asszsisztált Reprodukciós Társaság
Beszélt nyelvek
EN

Ellátó intézmények

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista

Andrológiai szakorvosi konzultáció
35 000 Ft
Andrológiai kontroll vizsgálat
30 000 Ft
Palyazat Palyazat
Megszakítás