Angiológia

Angiológiai szakrendelésünkön a keringési rendszer és az érhálózat működésével foglalkozunk.

TUDJ MEG TÖBBET

Szakembereink modern környezetben, professzionális, korszerű és személyre szabott ellátással várnak, a legújabb technológiák alkalmazásával a legmagasabb szintű ellátást nyújtják.

Mivel foglalkozik az angiológia?

A vizsgálatok célja a vér- és nyirokkeringés, valamint az érrendszer állapotának feltérképezése, az ezeket érintő elváltozások diagnózisa, nyomon követése és kezelése. Amennyiben cukorbeteg vagy, magas vérnyomásod van, nehezen gyógyuló sebeket tapasztalsz testeden, hidegek a végtagjaid vagy éjszakai izomgörcsökkel, visszeres lábakkal küzdesz, érdemes felkeresned szakorvosunkat!

Mivel fordulhatsz hozzánk?

Orvosaink

Dr. Farkas Katalin

Angiológia, Belgyógyászat, Klinikai farmakológia
Specializációk:
 • műszeres vizsgálatok (Doppler vagy Duplex ultrahang, carotis ultrahang)
 • érbetegségek és a vérnyomás diagnosztikája, kezelése
 • trombózis gyanú
 • magas vérnyomás
 • magas vérzsírszint
 • lábfájdalom, lábdagadás
Részletes adatlap

Dr. Farkas Katalin

Angiológia, Belgyógyászat, Klinikai farmakológia

Bemutatkozás

Általános orvosi diplomáját 1977-ben szerezte Budapesten, summa cum laude minősítéssel. Ettől az évtől a mai napig a Szent Imre Kórház I. sz. Belgyógyászatán (jelenleg Angiológiai profil) dolgozik. 1982-ben belgyógyászatból szakvizsgázott, az ezt követő években vált speciális szakterületévé az angiológia, aktívan részt vett az I. sz. Belgyógyászaton működő Angiológiai Ambulancia kialakításában és működtetésében. 1993-ban klinikai farmakológia szakvizsgát tett, 1998-ban megkapta a Magyar Hypertonia Társaság hypertonológus képesítését, 1999-ben pedig belgyógyász angiológus képesítést szerzett. 2014-ben hypertonológus, lipidológus és obezitológus licenc vizsgát tett. 2015-ben szakvizsgázott belgyógyászati angiológiából, 2017 január óta a Semmelweis Egyetem Angiológiai Tanszéki csoport tagjaként is dolgozik.
Specializáció
 • műszeres vizsgálatok (Doppler vagy Duplex ultrahang, carotis ultrahang)
 • érbetegségek és a vérnyomás diagnosztikája, kezelése
 • trombózis gyanú
 • magas vérnyomás
 • magas vérzsírszint
 • lábfájdalom, lábdagadás
Tanulmányok
 • 1977. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 1982. belgyógyászat szakvizsga
 • 1993. klinikai farmakológia szakvizsga
 • 2015. belgyógyászati angiológia szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU,EN

Tudj meg többet vizsgálatainkról!

Alsó végtagi artériás Doppler vizsgálat lényege

Boka-kar index mérés:

Az alsó végtagi érszűkület típusos esetben terhelésre jelentkező vádli- vagy combgörcs, fájdalom képében jelentkezik. A betegség gyakran tünetmentes is lehet, ez részben a gyakori mozgásszegény életmóddal magyarázható. Az alsóvégtagi érszűkület már tünetmentes stádiumban is kimutatható Doppler-vizsgálattal, amikor a végtagokban mért vérnyomás alapján megállapítjuk az úgynevezett boka-kar indexet.

A vizsgálat lényege:

Doppler készülék segítségével a véráramlás a verőerekben hallhatóvá tehető. Ha a végtagon a mérés helye fölé vérnyomásmérő mandzsettát helyezünk és azt felfújjuk, akkor a verőeres keringés megáll, a mandzsettát leengedve ismét megindul. A keringés meginduláskor mért vérnyomás, összehasonlítva a karján hasonlóképpen mért vérnyomással, utal az esetlegesen fennálló érszűkület mértékére.

Az alsó végtagi artériás Doppler vizsgálat előkészületei, menete

A vizsgálat menete:

 • A vizsgálat fekvő helyzetben történik, időtartama értékeléssel együtt mintegy 15 perc.
 • Vérnyomást 6 helyen mérünk: mindkét felkaron, valamint mindkét lábháton és mindkét belboka alatt. A mérésekhez a felkart és mindkét lábszárat, külön-külön 10-15 másodpercre el
  kell szorítani a vérnyomásmérővel.
 • A Doppler készülék érzékelését javítandó, a mérőfej alá a bőrre a mérési helyen kevés vízoldékony zselét helyezünk.

Milyen felkészülést igényel a vizsgálat ?

 • A vizsgálathoz mindkét kar szabaddá tételét, valamint szoknya/nadrág, harisnya, illetve mindkét zokni levételét kérjük.
 • Gyógyszereidet szedheted és nem szükséges éhgyomorra lenni.

Van-e káros hatása a vizsgálatnak?

A Doppler készülék hanghullámokat bocsájt ki, amelyeknek káros hatása nincs. A végtagok leszorítása rövid ideig tart, tartama, módja gyakorlatilag megegyezik a hétköznapokban szokásosan alkalmazott vérnyomásméréssel. A bőrre kent zselé vízoldékony, nem színez, könnyen letörölhető.

Mi történik a vizsgálat után?

 • A vizsgálatról írásos leletet kasz, amely tartalmazza a mért vérnyomásértékeket, a boka-kar index értékét, érszűkület esetleges fennállásáról a véleményt, valamint szükség esetén javaslatot további teendőkről.
Végtagi artériás, illetve vénás Duplex Doppler Ultrahang vizsgálat

Az ultrahangos képalkotó vizsgálatok alapvető szerepet játszanak az érbetegségek diagnosztikájában.

A Duplex Ultrahang vizsgálat során kimutathatók az érfal elváltozásai, az érelmeszesedés okozta szűkületek, elzáródások vagy trombózisok is, emellett a módszer alkalmas a véráramlás egyidejű vizsgálatára. A rendelőnkben használt korszerű készülékek színkódolt képe elősegíti a szűkületek, elzáródások felismerését. Amennyiben a panaszok, esetleges korábbi illetve fennálló betegségek alapján valamely végtag verőeres vagy visszeres keringészavarának gyanúja merül fel, a vizsgálat alkalmas a verőerek meszesedésének, szűkületének, vagy a visszerek tágulatának, billentyűelégtelenségének, esetleges trombózisának gyanúját elvetni, vagy megerősíteni és ennek alapján a további teendőket megítélni.

Felületes visszérgyulladás esetén megállapítható a felületes vénák trombózisa ill. a trombózis esetleges mélyvénákra történő terjedése, ami növeli a tüdő embólia kockázatát.

A vizsgálat lényege:

 • Ultrahang készülék segítségével a végtagok verő- és visszerei láthatóvá tehetők, azok állapota, esetleges elváltozásai vizsgálhatók. Az erekben a véráramlás is hallhatóvá, láthatóvá tehető, segítve a diagnózis felállítását.

 

Végtagi artériás, illetve vénás Duplex Doppler Ultrahang vizsgálat előkészülete, menete

A vizsgálat menete:

 • A vizsgálat fekvő helyzetben történik, időtartama értékeléssel együtt mintegy 20-40 perc. A készülék érzékelését javítandó, a készülék vizsgálófeje alá a bőrre kevés vízoldékony zselét helyezünk a vizsgált végtag közel teljes hosszában, az erek lefutásának megfelelően.

Milyen felkészülést igényel a vizsgálat?

 • Felső végtagok vizsgálatánál kérjük a váll, hónalj szabaddá tételét is. Alsó végtagok vizsgálatánál szükséges a lágyéki érszakasz vizsgálata is, ezért kérjük szoknya, nadrág levételét. Gyógyszereitdet szedheted és nem szükséges éhgyomorra lenni.

Van-e káros hatása a vizsgálatnak?

 • A készülék hanghullámokat bocsájt ki, amelyeknek káros hatása nincs. A bőrre kent zselé vízoldékony, nem színez, könnyen letörölhető, ha ruhát ér kimosható.

Mi történik a vizsgálat után?

 • A vizsgálatról írásos leletet kapsz, amely tartalmazza az erek aktuális állapotának, elváltozásainak leírását, szükség esetén javaslatot további teendőktől.

 

Ellátó intézmények

Doktor24 Multiklinika

1112 Budapest, Koszorúslány u. 1. A. ép.

Árlista

Angiológiai vizsgálat - műszeres vizsgálat, első alkalom
42 000 Ft
Carotis ultrahang vizsgálat
34 000 Ft
Angiológiai vizsgálat - műszeres vizsgálat, kontroll
35 000 Ft
Alsó végtagi vénás Doppler ultrahang vizsgálat- két végtag
44 000 Ft
Alsó végtagi artériás Doppler ultrahang vizsgálat- két végtag
44 000 Ft
Palyazat Palyazat
Megszakítás