Palyazat Palyazat
Doktor24 Blog

Érelmeszesedés és érszűkület: jóval többen érintettek, mint ahányan tudnak róla

2022. június 17.

Figyelem! Lehet, hogy − tünetek híján − nem is tudunk róla, hogy az érelmeszesedés már elkezdte rombolni szervezetünket! Segítünk, hogy időben felismerhessük a bajt, és megelőzhessük az érszűkületet!

Az érszűkület szó hallatán a legtöbben azonnal megrémülnek, mert az alsó végtag amputációja jut eszükbe, szerencsére azonban egy ilyen diagnózis nem jelenti azt, hogy a beteg elveszíti a lábát – nyugtat meg mindenkit dr. Farkas Katalin, a Doktor24 belgyógyász, klinikai farmakológus, angiológus szakorvosa, akit az érszűkületről és az annak hátterében álló érelmeszesedésről kérdeztünk. 

Először is tisztázzuk röviden, mit kell tudni erről a betegségről!

Az érelmeszesedésről dióhéjban

Az érelmeszesedés egy olyan kedvezőtlen folyamat, melynek során az oxigénben gazdag vér szállításáért felelős artériáink falának rugalmassága megszűnik, és merevvé válik. Ilyenkor az artériák falán olyan mértékű felrakódás (plakk) alakulhat ki, zsírokból, koleszterinből és ásványi anyagokból, amelyek beszűkíthetik az eret, és számtalan negatív egészségügyi következménnyel járnak. Többek között:

 • megnő a vérnyomásunk
 • testünk szöveteinek oxigénellátása zavart szenved, és
 • akár vérrög (trombózis) is keletkezhet.

Az érelmeszesedés az egész szervezetet érintő betegség

Korábban úgy tartották, hogy ez érelmeszesedés önálló betegség, ma azonban tudjuk, hogy ez tévhit. Ha ugyanis valakinél az egyik helyen kialakul az érelmeszesedés, annál nagy eséllyel a test más pontjain is létrejöhet érelváltozás. Vagyis az érelmeszesedés egy rendszerbetegség, ami egy alsó végtagban kialakult érelmeszesedés esetén azt is jelenti, hogy négyszer nagyobb az esélyünk a szívinfarktus vagy a stroke létrejöttére! Ezért is rendkívül fontos, hogy a probléma ne maradjon kezeletlenül! − hangsúlyozza a doktornő.  Persze felmerül a kérdés, hogy minket érinthet-e ez a probléma egyáltalán.

Tartanom kell az érelmeszesedéstől?

Az érelmeszesedés hátterében többféle tényező is állhat, így ha magas a koleszterinszintünk és a vérnyomásunk, túlsúllyal vagy cukorbetegséggel küszködünk és mellé még dohányzunk is, akkor ereink lassú roncsolódásával számolnunk kell sajnos.

Érszűkületem van? Ezek már a komoly figyelmeztető jelek!

 • Vádlifájdalom, görcs

Az érelmeszesedés következtében kialakult érszűkület egyik legtipikusabb tünete a járásnál, lépcsőzésnél jelentkező vádlifájdalom vagy görcs, ami rövid pihenő után megszűnik. Emiatt is nevezik gyakran kirakatnéző betegségnek az érszűkületet, hiszen a fájdalom miatt az érintett személy kénytelen meg-megállni, mint aki kirakatot nézeget. Érdekes jelenség, hogy a köznyelv sokszor csak ezzel a tünetegyüttessel azonosítja az érszűkületet, holott az érelmeszesedés máshol is jelen van a szervezetben.

 • Szívritmuszavar, szívtáji fájdalom, mellkasi fájdalom, légszomj, verejtékezés

Ezeket a jellegzetes tüneteket már a koszorúereket érintő érelmeszesedés során tapasztalhatjuk. Fontos tisztában lenni vele, hogy a koszorú érszűkület jelei azonnali beavatkozást igényelnek! 

 • Gyengeség, arcizmok elernyedése, súlyos fejfájás, eszméletvesztés, látászavar, nehezített beszéd

Ha ilyen tünetek jelentkeznek nálunk, akkor nyaki érelmeszesedésre gyanakodhatunk.

 

Az érelmeszesedés tünetek nélkül is rombolhat!

Jó tudni, hogy az érelmeszesedés tünetek nélkül is jelen lehet! − figyelmeztet a szakértő, ugyanakkor a kezelést már a panaszmentes időszakban érdemes megkezdeni! De mégis honnan tudhatom, hogy én is érintett vagyok ebben a betegségben? Szerencsére, létezik egy gyors és fájdalommentes vizsgálattal, aminek a segítségével könnyen megállapítható, hogy kialakult-e érszűkület nálunk.

A vizsgálat, ami életet menthet: a boka-kar index. Ezt a vizsgálatot, ami a lábakban és a karokban mérhető vérnyomás összehasonlításával készül, leggyakrabban angiológus szakorvos végzi. 

Kiknek javasolja a szakember a boka-kar index vizsgálatot?

 • Akiknek kötelező: a 65 év felettiek

A boka-kar index mérése minden hatvanöt év feletti egyén számára ajánlott, ebben a korban ugyanis az emberek húsz százalékánál kimutatható az alsó végtagban kialakult érszűkület, azonban csak minden tizedik betegnél jelentkeznek tünetek. 

 • Amikortól erősen ajánlott: 50 éves kortól 

Ha családunkban gyakran előfordultak szív- és érrendszeri betegségek, illetve dohányzunk, akkor érdemes  − a szakember által javasolt gyakorisággal  −  már ötvenéves kortól sort keríteni a szűrővizsgálatra!

3+1 lépés, amivel hatékonyan csökkenthetjük az érszűkület kockázatát!

Érelmeszesedés esetén a legfontosabb feladat, hogy szív-és érrendszerünk védelméről gondoskodjunk!

 • Szokjunk le a dohányzásról!

Ez azért rettentő fontos lépés, mert a nikotin érszűkítő hatású, így nagyon komoly rizikófaktor! 

 • Együk magunkat egészségesre!

A vérnyomás, a vércukor és koleszterin értékeink normalizálásában a gondosan összeállított, egészséges táplálkozás lesz segítségünkre. Érdemes áthelyezni a hangsúlyt a húsban szegényebb, antioxidánsban és rostban gazdag növényi táplálkozásra, amelynek értisztító, koleszterinszint csökkentő és keringésserkentő hatással vannak szervezetünkre. 

 • A legjobb gyógyszer a mozgás!

Az érelmeszesedés megakadályozásának leghatékonyabb módja a megelőzés, amiben a mozgás kikerülhetetlen feladatot kap.  Nem titok, hogy rendszeres testedzéssel javíthatjuk a szív vérkeringését, és csökkenthetjük a már kialakult plakkokat is.  Nem kell azonban megijedni, és egyből megerőltető és izzasztó edzésekre gondolni! Már a napi rutinunk részeként végzett séta is óriási segítség lehet a szervezetnek. Ha nehezen mozdulunk ki a lakásból, egy egyszerű futópadon végzett sétával is áthidalhatjuk ezt a nehézséget!

+1: Látogassuk rendszeresen szakorvosunkat!

Amennyiben szükségeséges, szedjük az orvos utasításainak megfelelően a trombózis kialakulását megelőző, illetve a vérzsírszintet csökkentő gyógyszereket is!

Ha a fentiek alapján úgy érzed, angiológiai szakvizsgálatra van szükséged, ITT tudsz időpontot foglalni!

Megszakítás