Allergológia

Csalánkiütés, ekcéma, viszketés, émelygés, orrdugulás, szemhéjduzzanat? Ezek az allergia tünetei is lehetnek.

TUDJ MEG TÖBBET

Az allergológiai rendelésen a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel végezzük el a szükséges allergiavizsgálatokat az allergia okának kiderítése érdekében. Szakembereink modern környezetben, professzionális, korszerű és személyre szabott ellátással várnak.

Allergolóia magán szakrendelés

Allergológia

Csalánkiütés, ekcéma, bőr és nyálkahártyaviszketés, émelygés, hasmenés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, szemhéjduzzanat? Ezek az allergia tünetei is lehetnek. Az allergológiai rendelésen a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel végezzük el a szükséges allergiavizsgálatokat az okok felderítése érdekében. Szakembereink modern környezetben, professzionális, korszerű és személyre szabott ellátással várnak.

Mivel foglalkozik az allergológia?

Allergológiai szakrendelésünkön az allergiás betegségek, azaz valamilyen egyébként ártalmatlan anyagra való túlzott érzékenység (immunreakció) diagnosztikájával és kezelésével foglalkozunk. A tünetek függvényében elvégezzük a szükséges allergológiai vizsgálatokat, melyek során fény derül arra, hogy mi okozza az allergiát, legyen az légúti allergén, élelmiszer, gyógyszer vagy rovarméreg. Ennek függvényében felállítható a megfelelő gyógyszeres kezelés és allergént elkerülő stratégia, melyek biztosítják a tünetmentességet és csökkentik az allergiás reakciók előfordulásának a kockázatát.

FONTOS!

Az allergológiai vizsgálat tartalma a szakorvosi konzultáció, minden egyéb teszt vagy diagnosztikus vizsgálat külön díjtétel.

Mi váltja ki az allergiát?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója a szervezetbe kerülő és idegenként felismert különböző anyagokra. Ezek leggyakrabban a légutakon, a bőrön vagy a tápcsatornán keresztül jutnak a szervezetbe. Az allergiás reakció kiváltói leggyakrabban légúti allergének (pollenek, penészgombák, poratkák, állati szőr/hámsejt), élelmiszerek és élelmiszer adalékok, gyógyszerek, rovarmérgek, vegyszerek, fémek.

Mi okozza a kellemetlen tüneteket?

A szervezet allergiás készsége esetén a kiváltó ágens ellen a szervezetben specifikus ellenanygok, Immoglobulin E antitestek (IgE) képződnek. Ezek a kiváltó allergénnel kapcsolódva bizonyos immunsejtekből gyulladásos mediátorokat szabadítanak fel. A sejtekből felszabaduló hisztamin az egyik legfontosabb olyan nagy aktivitású vegyület, amely felelős a bőrőn és a nyálkahártyákon,  légutakban, tápcsatornában, ér és keringési rendszerben jelentkező  kellemetlen allergiás tünetekért (pl. vizes orrfolyás,orrdugulás, orr- és szemviszketés, szemváladékozás, köhögés, nehézlégzés, hasfájás, hasmenés, bőrpír, bőrviszketés, bőr és nyálkahártya duzzanat.).

Mivel fordulhatsz hozzánk?

Milyen panaszokkal fordulhatsz hozzánk?

Az allergiás betegségek közül a leggyakoribb a légúti allergia, melynek tünetei a felső és az alsó légutakban jelennek meg. A táplálék-, gyógyszer és rovarméregallergia tünetei a bőrön, tápcsatornában és a légutakban is jelentkezhetnek. A kontakt allergének az expoziciónak kitett területeken okoznak elsősorban bőrtüneteket, de súlyosabb esetben a légutak és a tápcsatorna is érintve lehet.

1. Légúti allergia

A légúti allergia megnyilvánulhat a felső vagy az alsó légutakban (egy betegség két szinten. A felső légúti allergia (allergiás nátha, szénanátha) leggyakoribb tünetei a vizes orrfolyás, orrdugulás, amihez gyakran társul orr-garatviszketés, esetleg fülviszketés, valamint az allergiás kötőhártyagyulladás, melynek jellemző tünetei a piros szem, viszketés, könnyezés, szemkörüli duzzanat.

Az alsó légutakban jelentkező allergiás reakció következtében alakul ki az asthma, melynek jellemző tünetei a köhögés, nehézlégzés és sípoló légzés, a fizikai terhelés esetenként fokozza a tüneteket.

Az év hasonló időszakában vagy egyes allergén expozicióra (pl.állatok) jelentkező tünetek mindig felvetik az allergiás eredet gyanúját.

Táplálékallergia, táplálék intolerancia

A két kifejezést a köznyelv gyakran összemossa, így az ételek elfogyasztása után jelentkező kellemetlenségeket általában allergiának nevezik annak ellenére, hogy a két állapot között fontos különbségek vannak, ráadásul a kezelésük is eltérően történik.

Allergia

A táplálékallergia az immunrendszer túlzott reakcióját jelenti. Tünetei hirtelen, az adott táplálék elfogyasztása után általában 1/4-2 órán belül alakulnak ki, ráadásul már kis mennyiségű allergén elfogyasztásakor is jelentkeznek. A tünetek jelentkezhetnek a bőrön és nyálkahártyákon (csalánkiütés, viszketés, vörös foltok, oedema), az emésztőrendszerben (hasmenés, hasfájás, hányás) vagy a légutakban (köhögés, rekedtség, fulladás). Súlyos esetben az életet veszélyeztető anafilaxiás sokk is kialakulhat.

Az ételallergiák a lakosság 3-5 százalékát érintik.

Intolerancia

Táplálékintolerancia esetén a tünetek az ételek elfogyasztása után órákkal, akár napokkal később jelentkeznek. Ezek oka lehet tápcsatornai gyulladás, felszívódási zavar, emésztési enzimek hiánya. Az adott táplálékból kis mennyiséget fogyasztva az állapot akár észrevétlen is lehet.

Tünetei elhúzódóak és sokrétüek: bőrkiütés vagy viszketés, ekzéma, puffadás, hasmenés, székrekedés, gyomorégés, ízületi panaszok, náthás panaszok, krónikus fáradtság, gyakori fejfájás és hangulati zavarok is.

Ételintolerancia az emberek 15-30 százalékánál is előfordulhat.

A leggyakoribb tünetek jellemzői

Orrdugulás 

Az orr a vázát képező porcból, csontból és kötőszövetből álló külső orrból, valamint az orrkagylókat és az orrnyálkahártyát magában foglaló orrfőüregből áll. Az orrmelléküregek az orrüreggel nyílások által összeköttetésben lévő, belülről nyálkahártyával borított, levegővel telt csontüregek az arckoponya csontjaiban, ide sorolható az arcüreg, a homloküreg, a rostasejtek és az iköböl. Az erekben bővelkedő nyálkahártya különböző ingerek hatására begyullad és megduzzad,ezzel pedig elzárja a levegő útját, így alakul ki az orrdugulás.

Az orrdugulást leggyakrabban légúti allergiák, polypok vagy felső-légúti vírusos vagy bakteriális gyulladások okozzák, de a tartós nyálkahártyalohasztó orrcsepp-használat is ide vezethet. Kezelése gyakran egyszerű, otthoni praktikákkal is sikeres lehet. Allergiás betegségek esetén azonban szükség lehet gyógyszeres kezelésre is: a legjobb módszer kiválasztásához az allergológus tud segítséget nyújtani.

Nehézlégzés 

A nehezen történő levegővétel során az érintett úgy érzi, nem jut elég oxigénhez. Az állapot jelentkezhet belégzési vagy kilégzési nehézség, torokban jelentkező gombóc vagy szorító érzet, vagy mellkasi nehézségérzet formájában is. Lehet akut vagy krónikus, nyugalmi vagy terhelés által kiváltott. Számos légzőszervi betegség, leggyakrabban allergiás asztma és COPD tünete, azonban más szervrendszeri betegségek kísérő tünete is lehet (pl. szív és keringés, vérképzőrendszer, tápcsatorna). Asthma esetén a légszomj és azt kísérő sípoló légzés, köhögés hátterében a gyulladásos reakció következtében kialakult hörgőszűkület áll.

Légzési nehézségek esetén javasolt minél hamarabb orvoshoz fordulni, a kiváltó ok tisztázása és a megfelelő kezelés beállítása érdekében.

Viszkető szemek 

A szemviszketés számos okra visszavezethető: szemszárazság, gyulladást előidéző vírusok, baktériumok és gombák, a szemünket irritáló kontaktlencse vagy valamilyen kozmetikai termék, a leggyakoribb kiváltó ok azonban az allergia.

A szemkörnyék bőre finom és sérülékeny, a vakargatás következtében kialakuló hámsérüléseken keresztül a bőr egyébként ártalmatlan baktériumai fokozottabb gyulladást is kiválthatnak. Szemcseppek, műkönny használatával ennek kockázata csökkenthető.

Bőrpír 

A kipirulás annak köszönhető, hogy a bőrben található hajszálerek kitágulnak, vérrel telnek meg. Ez alapvetően egy természetes reakció, mely felléphet akkor ha melegünk van, alkoholt fogyasztunk, megerőltettük magunkat, csípős ételeket ettünk, vagy egyszerűen zavarba jöttünk.

Akinek érzékenyebb a bőre, fokozottan reagálhat a különböző kontakt allergénekre is, melyekkel fizikai kontaktusba kerül (pl. fémek, illatanyagok), de az egyéb allergiák tünete is lehet a kipirosodott bőr.

Csalánkiütés, duzzanat 

 Csalánkiütés esetén különböző nagyságú, szabálytalan alakú, éles szélű, néha összefolyó, lapos vagy a bőr szintjéből kissé kiemelkedő, vörös vagy fehéres színű, viszkető folt (urtica) jelenik meg, mely nagyon hasonlít a szúnyogcsípésre. A foltok gyorsan, néhány perc alatt alakulnak ki. Akut (heveny) formában a tünetek hamar,  pár óra alatt el is múlnak és nem ismétlődnek. Krónikus (idült) esetben a tünetek tartósan, visszatérő jelleggel  több mint 6 héten keresztül fennállnak. Az esetek egy részében a  csalánfoltokkal együtt az ajkak, szemhéjak, nyelv duzzanata is megfigyelhető. Ez a tünet az ún. Quincke-ödéma, más néven angioneurotikus ödéma.

Ekcéma

A folyamat során a bőr eleinte kipirosodik, majd viszketni kezd, és apró hólyagok jelennek meg rajta. A vakarás következtében sebek, hámlás jelentkezhet. Az ekcémát kiválthatják környezeti hatások, a bőrre kerülő, azzal érintkező allergének (pollenek, állatszőr, fémek), táplálékallergia és intolerancia tünete is lehet, de van, akinél egyéni atópiás hajlama alapján jelentkezik a bőrtünet (atópiás dermatitis).

Milyen vizsgálatok érhetők el a Doktor24-nél?

Allergológiai szakvizsgálat

Szakrendelésünkön az egyéni tünetek alapján végezzük el a vizsgálatot a szóba jöhető allergének tekintetében. Az előzményi adatok felvételét követően az orvos javasolja a további szükséges vizsgálatok elvégzését: bőrtesztek, laborvizsgálatok, légzésfunkciós-vizsgálat és mellkas röntgen.

Spirometria

A Doktor24-nél lehetőséget biztosítunk légzésfunkciós vizsgálat elvégzésére is, melynek segítségével a tüdő működéséről kaphatunk képet. A vizsgálatra légzési zavarok, köhögés, nyugalomban vagy terheléskor jelentkező nehézlégzés esetén lehet szükség.

Hogyan készülj fel a vizsgálatra?

A vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel, a diagnózist szakorvosaink állítják fel, ezt azonban megkönnyítheted egy kis odafigyeléssel. Mielőtt a szakrendelésen megjelennél, alaposan gondold át, hogy milyen panaszaid vannak, azokat mi váltja ki, mikor kezdődtek, milyen erősségűek. Az allergológiai vizsgálatra hozd magaddal a rendelkezésre álló orvosi dokumentációt, de az orvos számára fontos információ lehet az is, hogy a közvetlen családtagok körében hasonló jellegű betegségek, problémák előfordultak-e korábban.

Az eredmények birtokában megtörténik a diagnózis felállítása, a szakorvosi vizsgálatok megtervezése, a terápia beállítása.

Miért érdemes a Doktor24-et választani?

Profi allergológus csapattal várunk. Szakképzett orvosaink és csúcstechnológiás eszközeink segítségével fényt derítünk a baj forrására, majd hatékony kezelést nyújtunk számodra. Ha a legjobb csapatot és a legkorszerűbb berendezéseket keresed, nálunk megtaláltad.

Munkánkat az empatikus hozzáállás jellemzi. Kollégáinkkal türelemmel és megértéssel gondoskodunk minden páciensünkről, és részletes tájékoztatást nyújtunk a betegségről és a kezelés menetéről is.

Garantáltan segítünk. Legyen szó bármilyen allergológiai eredetű tünetről, betegségről, orvosainkkal minden esetben segítséget nyújtunk. Jelentkezz bátran konzultációra!

BEUTALÓKÖTELES NEAK RENDELÉSEK

NEAK RENDELÉSEINKRE BEUTALÓ SZÜKSÉGES!
ALLERGOLÓGIA  NEAK KÓDJA HÁZIORVOSOK RÉSZÉRE: 011620802

Korábban az allergológiai kivizsgálás napokat vett igénybe, jelenleg azonban az esetek többségében néhány óra leforgása alatt a panaszok felmérésétől a pontos diagnózisig eljutunk, kiegészítve a gyógyszeres terápiára vonatkozó és életmódbeli tanácsokkal.

Kérjük, ne feledje: NEAK rendeléseinkre beutaló szükséges!

A NEAK rendelések helyszíne a Péterfy Kórházzal együttműködve: 1074 Budapest, Alsó erdősor u. 7.

Orvosaink

Dr. Dózsa Izabella

Tüdőgyógyászat, Allergológia és klinikai immunológia, , Pulmonológia
Specializációk:
 • allergiás asztma
 •  allergiás nátha
 •  tüdőbetegségek
 •  COPD


Részletes adatlap

Dr. Dózsa Izabella

Tüdőgyógyászat, Allergológia és klinikai immunológia, , Pulmonológia

Bemutatkozás

Általános orvosi diplomája megszerzése után szakképesítést szereztett a tüdőgyógyászat, illetve allergológia és klinikai immunológia területén, számos hazai intézményben kamatoztatta az évek alatt megszerzett tudását. Több, mint 7 évig a Pneumomed Kft. Tüdőgondozó Intézetben ügyvezetői és intézetvezető főorvos pozíciót töltött be Dunakeszin. Jelenleg több egészségügyi intézményben tevékenykedik.
Specializáció
 • allergiás asztma
 •  allergiás nátha
 •  tüdőbetegségek
 •  COPD


Tanulmányok
 • 1986-1990. Egészségügyi Szakközépiskola (Kolozsvár), Felnőtt általános ápoló
 • 1991-1992. Egészségügyi Technikum (Marosvásárhely), Felnőtt általános szakápoló
 • 1992-1998. Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem, ÁOK
 • 2000. Orvosi diploma honosítása-SOTE
 • 2006. tüdőgyógyászat szakvizsga
 • 2008. allergológia és klinikai immunológia szakvizsga


Tagságok
 • Hungarian Medical Chamber
Beszélt nyelvek
HU,EN,RO

Dr. Tóth Eszter Ph.D

Fül-orr-, gégészet, Allergológia
Specializációk:
 • horkolás és alvási apnoe speciális kivizsgálása, kezelése, műtétei,
 • radiofrekvenciás horkolásgátló műtét
 • nyelvgyök műtét
 • krónikus orrmelléküreg gyulladás,
 • orrpolipózis kezelése, gondozása,
 • orrdugulás kezelés, orrlégzési nehezítettség endoszkópos vizsgálata,
 • góckutatás, krónikus mandulagyulladás és műtétei,
 • orrcsepp függőség kezelése,
 • visszatérő orrvérzések ellátása, kivizsgálása,
 • allergia kivizsgálása, kezelése,
 • halláspanaszok, fülzúgás, szédülés kivizsgálása, kezelése,
 • krónikus fülbetegségek,
 • fülkürt funkciózavar kivizsgálása,
 • kisebb nagyobb arc-nyak bőrelváltozások kivizsgálása, műtéti ellátása minimál invazív sebészeti módszerrel (radiofrekvenciás kés)
 • mandulaműtétek
 • jóindulatú elváltozások eltávolítása
 • orr- és arcüreg sebészete
 • garat műtétek
Részletes adatlap

Dr. Tóth Eszter Ph.D

Fül-orr-, gégészet, Allergológia

Bemutatkozás

Általános orvosi diplomáját (summa cum laude minősítéssel) 2004-ben szerezte a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán – 2000-ben Az évfolyam legjobb hallgatója oklevéllel ismerték el tudását, 2003/2004-ben Köztársasági Ösztöndíjban részesült . 2009-ben fül-orr-gégészet szakvizsgát tett, 2015-től klinikai immunológia és allergológia szakvizsga (folyamatban), 2019-ben PhD fokozatot szerzett. Munkahelyek: 2004-2006 PTE-ÁOK OEC Szak- és Továbbképző Központ – fül-orr-gégész rezidens, 2006. decemberétől a PTE-ÁOK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika – egyetemi tanársegéd. 2013-2019 MH-EK Honvédkórház – adjunktus. Tagja a Magyar Orvosi Kamarának, a Magyar Fül-, Orr-, Gégeorvosok Egyesületének, valamint a European Rhinologic Society-nek. Szerkesztőbizottsági tagként részt vesz a Fül-Orr-Gégegyógyászat folyóirat készítésében.
Specializáció
 • horkolás és alvási apnoe speciális kivizsgálása, kezelése, műtétei,
 • radiofrekvenciás horkolásgátló műtét
 • nyelvgyök műtét
 • krónikus orrmelléküreg gyulladás,
 • orrpolipózis kezelése, gondozása,
 • orrdugulás kezelés, orrlégzési nehezítettség endoszkópos vizsgálata,
 • góckutatás, krónikus mandulagyulladás és műtétei,
 • orrcsepp függőség kezelése,
 • visszatérő orrvérzések ellátása, kivizsgálása,
 • allergia kivizsgálása, kezelése,
 • halláspanaszok, fülzúgás, szédülés kivizsgálása, kezelése,
 • krónikus fülbetegségek,
 • fülkürt funkciózavar kivizsgálása,
 • kisebb nagyobb arc-nyak bőrelváltozások kivizsgálása, műtéti ellátása minimál invazív sebészeti módszerrel (radiofrekvenciás kés)
 • mandulaműtétek
 • jóindulatú elváltozások eltávolítása
 • orr- és arcüreg sebészete
 • garat műtétek
Tanulmányok
 • 2004. Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, általános orvos
 • 2009. fül-orr-gégészet szakvizsga
 • 2015. klinikai immunológia és allergológia szakvizsga
 • 2019. Ph.D fokozatot szerzett
Tagságok
 • Magyar Orvosi Kamara
 • Magyar Fül-, Orr-, Gégeorvosok Egyesülete
 • European Rhinologic Society
 • szerkesztőbizottsági tagként részt vesz a Fül-Orr-Gégegyógyászat folyóirat készítésében
Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Goda Vera

Allergológia és klinikai immunológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat
Specializációk:
 • indokolatlanul gyakori, elhúzódó, súlyos vagy szokatlan formában zajló fertőzések, illetve allergológiai betegek kivizsgálása, kezelése és gondozása
Részletes adatlap

Dr. Goda Vera

Allergológia és klinikai immunológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat

Bemutatkozás

Munkája során elsősorban immunhiányos betegek kivizsgálását, kezelését és gondozását végzi, emellett az őssejttranszplantált betegek ellátásában is nagy tapasztalatot szerzett.
Specializáció
 • indokolatlanul gyakori, elhúzódó, súlyos vagy szokatlan formában zajló fertőzések, illetve allergológiai betegek kivizsgálása, kezelése és gondozása
Tanulmányok
 • 1995. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 2004. csecsemő-gyermekgyógyászat szakvizsga
 • 2010. allergológia és klinikai immunológia szakvizsga
Tagságok


Beszélt nyelvek
HU,EN,FR

Tudj meg többet a vizsgálatról!

A vizsgálat menete
 • A vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel.
 • Szükség esetén kiegészítő vizsgálatok elvégzése: laborvizsgálatok, légzésfunkció és mellkas röntgen
 • Az eredmények birtokában megtörténik a diagnózis felállítása, a szakorvosi vizsgálatok megtervezése, terápia beállítása.

Ellátó intézmények

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista

Allergológiai kontroll vizsgálat
30 000 Ft - 35 000 Ft
Allergológiai szakvizsgálat
35 000 Ft
Allergológiai szakvizsgálat + spirometria
43 000 Ft
Allergológiai kontroll vizsgálat + spirometria
43 000 Ft
Telefonos konzultáció
35 000 Ft
Terheléses orális ételvizsgálat
39 800 Ft
Palyazat Palyazat
Megszakítás