Allergológia

Csalánkiütés, ekcéma, viszketés, émelygés, orrdugulás, szemhéjduzzanat? Ezek az allergia tünetei is lehetnek.

TUDJ MEG TÖBBET

Az allergológiai rendelésen a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel végezzük el a szükséges allergiavizsgálatokat az allergia okának kiderítése érdekében. Szakembereink modern környezetben, professzionális, korszerű és személyre szabott ellátással várnak.

Mi az allergia?

Allergológiai szakrendelésünkön az allergiás betegségek, azaz valamilyen egyébként ártalmatlan anyagra való túlzott érzékenység és reakció diagnosztikájával és kezelésével foglalkozunk. Allergia akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer, túlzottan reagál a szervezetbe jutott allergénekre. Elvégezzük a szükséges allergológiai vizsgálatokat, teszteket. Ha megvan, hogy mi okozza az allergiát pontosítható a terápia és jelentősen csökkenthetőek – olykor meg is szüntethetőek – a kellemetlen tünetek. Legyen az légúti (pollen) allergia, bőrön jelentkező túlzott reakció, pl. ekcéma, vagy akár ételallergia.

Mivel fordulhatsz hozzánk?

BEUTALÓKÖTELES NEAK RENDELÉSEK

NEAK RENDELÉSEINKRE BEUTALÓ SZÜKSÉGES!
ALLERGOLÓGIA  NEAK KÓDJA HÁZIORVOSOK RÉSZÉRE: 011620802

Korábban az allergológiai kivizsgálás napokat vett igénybe, jelenleg azonban az esetek többségében néhány óra leforgása alatt a panaszok felmérésétől a pontos diagnózisig eljutunk, kiegészítve a gyógyszeres terápiára vonatkozó és életmódbeli tanácsokkal.

Kérjük, ne feledje: NEAK rendeléseinkre beutaló szükséges!

A NEAK rendelések helyszíne a Péterfy Kórházzal együttműködve: 1074 Budapest, Alsó erdősor u. 7.

Orvosaink

Dr. Dózsa Izabella

Allergológia és klinikai immunológia, Tüdőgyógyászat
Szakterületei:
 • allergiás nátha
 • allergiás asztma
 • COPD
 • tüdőbetegségek kezelése
 • hörghurut kezelése


Dr. Krasznai Magdolna

Allergológia és klinikai immunológia, Audiológia, Csecsemő- és gyermek- fül-, orr-, gégegyógyászat, Fül-orr-, gégészet
Szakterületei:
 • gyermek és felnőttkori felső légúti megbetegedések
 • szénanátha
 • reflux betegség fül-orr-gégészeti komplikációi
 • halláspanaszok és szagláscsökkenés személyre szabott kezelése
 • fül-orr-gégészeti góckeresés

Dr. Farkas Márta

Allergológia és klinikai immunológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Gyermek-tüdőgyógyászat
Szakterületei:
 • tüdőt érintő betegségek és légúti allergiás kórképek diagnosztikus útvonal tervezése, kezelése
 • gyógyszerbeállítás

Dr. Horváth Eszter

Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Klinikai immunológia és allergológia
Szakterületei:

Tudástár

Mi váltja ki az allergiát?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója különböző, a légutakon, a bőrön vagy a tápcsatornán keresztül a szervezetbe jutott anyagokra. Az allergiás reakció kiváltói az allergének. Ilyen allergén a levegőben szálló pollenek (például az agresszív és mindenütt jelenlevő parlagfű), az állati szőrök (leginkább a macskaszőr), a fűtés szezonban és főként éjjel tüneteket okozó poratka, valamint az egész évben jelen lévő penészgomba. Okozhatnak allergiás reakciókat különböző állatok mérgei (rovarcsípések) is, mikroorganizmusok, élelmiszerek (ételallergia), adalékanyagok, színezékek, ízfokozók, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

Mi okozza a kellemetlen tüneteket?

A szervezet allergiás készsége esetén a vérben keringő, úgynevezett IgE (Immoglobulin E – ellenanyag) molekulák bizonyos sejtekhez kapcsolódva azokból hisztamint szabadítanak fel. A sejtekből felszabaduló hisztamin az egyik legfontosabb olyan, agresszív vegyület, amely a nyálkahártyákon (orrban, szem kötőhártyán, bélben, garatban, tüdőben) gyulladásos reakciót vált ki. Ez okozza a kellemetlen allergiás tüneteket, panaszokat (pl. vizes orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, szemváladékozás, hasfájás, hasmenés, ritkábban köhögés, nehézlégzés).

Az allergia kezelése

A legismertebb allergiagyógyszerek (antihisztaminok) úgy hatnak, hogy a gyógyszermolekulák a hisztamint tartalmazó sejtek felületéhez kapcsolódnak, stabilizálják a sejteket, így megakadályozzák azokból a hisztamin felszabadulását.

Az allergia korai megjelenése

Milyen korai korban jelenhetnek meg allergiás reakciók? A magzati élet során az örökletes tényezőkön túl allergiára hajlamosító hatások is érvényesülhetnek, mint pl. az anyai pollen allergia, az anya aktív és/vagy passzív dohányzása, a nagyvárosi légszennyezettség.  A rendkívül kellemetlen bőrjelenség, főként a hajlatokban,  arcon, térdeken, vagy akár az egész testén is megjelenhet, viszketés, bőrpír, hámlás, krónikus esetben a bőr megvastagodása jellemzi.

Ellátó intézmények

Péterfy Kórház és Rendelőintézet (NEAK)

1074 Budapest, Alsó erdősor u. 7.

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I.emelet

Árlista

Allergológiai kontroll vizsgálat
20 500 Ft
Allergológiai szakvizsgálat
27 000 Ft