Általános gyermekgyógyászat

Tudjuk, hogy gyermeked egészsége a legfontosabb. Általános gyermekgyógyászati szakrendelésünkön újszülött kortól tizennyolc éves korig foglalkozunk a felmerülő egészségügyi problémákkal.

TUDJ MEG TÖBBET

Amennyiben gyermeked otthoni ellátását szeretnéd,  hívd ügyeleti számunkat +36 20 779 7321 a nap 24 órájában! Akár hétvégén, ünnepnapokon, az éjszaka közepén is azonnal elérhető gyermekorvos áll rendelkezésre.

Tovább a gyermekorvosi ügyeletre

Amikor gyermekünk nem tudja elmondani

A gyakori megbetegedések, kötelező és ajánlott oltások, valamint az olyan általános tünetek jelentkezése esetén, mint amilyen a soványság vagy éppen a túlsúly, a fáradékonyság, az akut lázas megbetegedések vagy a bőrkiütés, ugyanazzal a körültekintéssel és szakértelemmel segítünk, mint a speciális figyelmet igénylő mozgásfejlődési rendellenességek vagy elmaradások.

 

Mivel fordulhatsz hozzánk gyermekeddel?

Orvosaink

Dr. Goda Vera

Allergológia és klinikai immunológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat
Szakterületei:
 • indokolatlanul gyakori, elhúzódó, súlyos vagy szokatlan formában zajló fertőzések, illetve allergológiai betegek kivizsgálása, kezelése és gondozása

Dr. Hacsek Gábor

Csecsemő- és gyermekgyógyászat
Szakterületei:
 • 24 órában elérhető csecsemő- és gyermekgyógyász

Dr. Kárász Hajnalka

Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Gyermek pulmonológia
Szakterületei:
 • a tüdő betegségei
 • asztma
 • légúti allergiás megbetegedések

Dr. Kollák Zita

Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Nefrológia
Szakterületei:
 • húgyúti fertőzések
 • éjszakai és nappali bevizelés
 • gyermekkori magas vérnyomás kivizsgálása és kezelése
 • újszülött kortól észlelt vese- és húgyúti fejlődési rendellenességek
 • cisztás vesebetegségek
 • fehérjevizelés

Dr. Varga Norbert

Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Klinikai genetika
Szakterületei:
 • általános csecsemő- és gyermekgyógyászati vizsgálat
 • egészségtudatos nevelés és életmód-tanácsadás
 • örökletes betegségek
 • ritka betegségek
 • genetikai és anyagcsere-betegségek

Dr. Vadász Ágnes

Csecsemő- és gyermekgyógyászat
Szakterületei:
 • egészségtudatos nevelés és életmód-tanácsadás
 • hasfájás
 • vírusos és bakterilális eredetű betegségek
 • lázas gyermek, akut betegségek ellátása, kezelése, gyógyítása

Doktor24 Gyermekorvosi ügyelet

Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Gyermek házivizit, Gyermekorvos
Szakterületei:

Tudástár

Lázcsillapítás és folyadékpótlás

A láz a szervezetben bekövetkezett valamilyen kórfolyamat tünete. A láz önmagában nem azt jelenti, hogy a gyermek súlyosan beteg, ennek ellenére rendszeresen pánikot okoz a családban. Tévhit, hogy valamiféle rettenetes betegség velejárója, bár tény, hogy vannak lázzal kísért súlyos betegségek is, de ezek szerencsére jóval ritkábbak. A szülőkben, hozzátartozókban inkább azok a tudat alatti félelmek generálják a szorongást, amelyet a lázgörcsös állapotról vélelmeznek.

Ha egy kicsit jobban belegondolunk, a láz tulajdonképpen jó dolog! Felhívja a figyelmünket arra, hogy valami nem megszokott dolog történik a gyermekünk szervezetében, ráadásul a fertőzés okozta láz esetén a megemelkedett testhőmérséklet a kórokozók számára olyan környezetet teremt, amely nem ideális a szaporodásukhoz. Ilyenkor a gyermek saját védekező rendszerének az elemei is aktívabban működnek, ezért a védekezőképesség fokozása érdekében nem haszontalan, ha nem teljesen láztalan a gyermek!

Összefoglalva: a láz nem más, mint egy tünet, amelyet a szerepének megfelelően kell értékelni és csillapítani!

Sok esetben a láz az első tünete egy akut megbetegedésnek, ezért a betegség további jellemzőinek megjelenéséig az orvos sem tudja megállapítani annak pontos okát. Lehet belőle akár légúti megbetegedés, akár gyomor-bélrendszeri-, vagy kiütéses fertőző betegség. Ezért, ha a gyermek általános állapota rendezett, a lázcsillapítás hatására javul a közérzete és újra a megszokott tevékenységét végzi, akkor teljesen felesleges azonnal orvosért kiáltani.

Néhány fontos tény a lázzal kapcsolatban

Hőemelkedésről akkor beszélünk, ha a gyermek aktuális hője 37,4 és 37,9 fok között van. Az ennél magasabb testhőmérséklet esetén már lázzal állunk szemben.

Minden szülőnek érdemes tisztában lennie azzal a ténnyel, hogy a bőr hőmérséklete pár tized fokkal alacsonyabb a szervezet tényleges, úgynevezett maghőmérsékleténél. Ráadásul a bőr hőmérsékletét nagymértékben befolyásolja a külső hőmérséklet, a ruházat, a takaró vastagsága. Éppen ezért nem mindegy, hogy a lázmérés miként történik (végbélben, bőrön, fülben). Amikor a gyermek hőjét mérik, illetve közlik az orvossal annak mértékét, akkor mindig figyelembe kell venni a lázmérés kivitelezésének technikáját. A végbélben mért hőmérsékletből 0,5 fokot le kell vonni ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy a fent meghatározott hőmérsékleti skálán hol helyezkedik el a gyermek hője (normális: 36,4-37,3 fok; hőemelkedés: 37,4-37,9 fok; láz: 38,0 fok felett).

A lázgörcs

Néhány szó a lázgörcsről

A lázgörcs az egyik legrémisztőbb jelenség egy szülő számára, amely szerencsére alapállapotban nem életveszélyes állapot. 0,5-6 éves kor között fordul elő, leginkább 1-2 éves kor között. Nem tévesztendő össze a lázas, borzongó gyermek remegésével!

Lázgörcs során a gyermek elveszti eszméletét, szemei fennakadnak, vagy egy pontra fixálnak, izmai megfeszülnek, pár másodpercig nem vesz levegőt, ennek kapcsán elkékülhet, majd további pár másodperc elteltével a végtagokon ritmikus rángatózás lép fel, de a légvételek ilyenkor már beindulnak. A végtagok rángása általában 1-2 perc alatt oldódik, de 10 percen belül mindenképpen (egyszerű lázgörcs). A gyermek tudata nem mindig tisztul fel egyből a rángások után, hanem rövid, roham utáni alvásba merülhet, a történtekre pedig nem emlékszik. Mivel a lázgörcs az esetek túlnyomó többségében a láz felszálló szakaszában jelentkezik, nem feltétlen érezzük túlzottan melegnek, lázasnak a gyermeket. A roham alatt a gyermek nyelvét elharaphatja, sérülhet, bepisilhet, székletet üríthet.

Komplikált lázgörcsről akkor beszélünk, ha a fenti jelenségek 15 percnél tovább tartanak, egy alkalommal kettőnél többször ismétlődnek, vagy ha más idegrendszeri eltérés is észlelhető.

Mit tegyünk lázgörcs esetén?

A lázgörcs szintén egy olyan állapot, amire jó, ha előre felkészíti magát a szülő. Annak ellenére, hogy riasztó, az esetek döntő többségében nem jelent életveszélyes helyzetet, ezért nem kell attól tartani, hogy elveszítik gyermeküket. Azért kell pontosan megjegyezni, hogy miként zajlik le egy ilyen roham, hogy ne a pánik legyen úrrá a környezeten az esetleges lázgörcs során, hanem a segíteni akarás. A roham megfeszüléses szakaszában testszerte izomgörcs lép fel. Mivel ilyenkor pár másodpercig nem vesz levegőt a gyermek és elkékülhet, ez roppant ijesztő látványt kelt. De amennyiben az ilyen elkékülést görcsösen megfeszült izmok mellett észlelik, akkor biztosak lehetnek benne, hogy lázgörcs vagy epilepsziás jellegű nagyroham zajlik, amely során a légzés garantáltan beindul! Akkor is, ha a másodpercek végtelen hosszúnak tűnnek! (Más típusú légzésleállás esetén nincs az izmokban görcs, a gyermek tónustalan, ezért azokban az esetekben az újraélesztésre vonatkozó szabályok érvényesek. Félrenyelés, aspiráció esetén kínzó köhögési roham, légszomj lép fel kezdetben még ép eszmélet mellett).

Fontos, hogy betartsuk: tilos a gyermek száját a görcsös állapot közben feszengetni, a rágóizmok görcse miatt ez úgysem lehetséges. Viszont okozhatunk sérülést a próbálkozásunkkal (fogkiütés, félrenyelés) Érdemes tudni, hogy a lélegeztetésre szorulónak könnyen ki lehet nyitni a száját!!!

 A gyermeket inkább védeni kell, hogy az akaratlan rángások és az eszméletlenség alatt nehogy további sérülések érjék. Ha a gyermek pár percig alszik a lázgörcs végén, akkor hagyjuk nyugodtan pihenni, ne rázogassuk, pofozgassuk, fel fog tisztulni a tudata! Mérjünk a végbélben lázat, mert az egyértelművé teszi, hogy lázgörcs zajlott a gyermeknél. Adjunk neki lázcsillapítót, és értesítsük a gyermekorvost. A gyermek életének első lázgörcse után kórházi felvétel javasolt, komplikált lázgörcs esetén pedig ez sürgősségi feladat!

Mikor lássa a gyermeket feltétlen orvos?

Mikor lássa a gyermeket orvos? Olvasd el útmutatónkat!

Mindennapos kérdésfelvetés a szülők részéről. Ezért szeretnénk útmutatót adni a kérdésben. A láz önmagában nem sürgősségi állapot, kivétel az extrém magas lázértékek, a lázgörcs illetve 3 hónapos kor előtt jelentkező lázas állapotok. A láz önmagában nem azt jelenti, hogy a gyermek súlyosan beteg, ennek ellenére rendszeresen pánikot okoz a családban.

Ha a gyermek testhőmérséklete 37,4 és 37,9 fok között van, hőemelkedéssel, ennél magasabb testhőmérséklet esetén már lázzal állunk szemben. Nagyobb gyermeknél a 39 fokos láz már komoly levertséget, türelmetlenséget, nyűgös állapotot válthat ki.

A fertőzés okozta láz esetén a megemelkedett testhőmérséklet a kórokozók számára olyan környezetet teremt, amely nem ideális a szaporodásukhoz. Ilyenkor a gyermek saját védekező rendszerének az elemei is aktívabban működnek, ezért a védekezőképesség fokozása érdekében nem haszontalan, ha nem teljesen láztalan a gyermek! Ugyanakkor fontos a lázcsillapítás, és a folyadékpótlás. Hasonló a helyzet akkor is, ha hasmenés is kíséri a lázas állapotot. Ha a gyermek nem akar inni (elutasítja a poharat vagy a cumisüveget), érdemes megpróbálni kiskanállal bevinni a folyadékot.

Egy gyermek napi folyadékigénye

10 kg alatt 100 ml/kg/nap (10 kg-os gyermeknek: 100 ml x 10 (kg) = 1000 ml, vagyis 1 L/nap)
11-20 kg-ig 1000 ml + 50x (gyermek testtömege kg-ban – 10) ml
Pl.: 15 kg-os gyermek: 1000 ml + 50x (15 kg-10) ═ 1000 ml + 250 ml ═ 1250 ml, azaz 1,25 L
20 kg felett 1500 ml + 20x (gyermek testtömege kg-ban – 20) ml
Pl.: 25 kg-os gyermek: 1500 ml + 20x (25 kg- 20) ═ 1500 ml + 100 ml ═ 1600 ml, azaz 1,6 L.

Láz esetén ehhez még fokonként 10% plusz folyadékbevitel szükséges naponta.

 

Bőrjelenségek

A bőrgyógyászati eltérések szinte kivétel nélkül olyan elváltozások, melyeket az orvosnak látni kell, ugyanis nagyon kevés jelző áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy bőrelváltozást jellemezzünk. A nedves pelenka remek lehetőséget biztosít a különböző baktériumoknak, gombáknak, egyéb kórokozóknak, hogy megtelepedjenek a bőrön. Ha a babapopsi piros, és/vagy mellette apró fehér kiemelkedő tűpöttyöket is észlelünk, esetleg hámhiányossá válik, akkor sok esetben a gyermek nyűgösebb, sír, nyugtalanabb. Egy esetleges allergia esetén a szervezet először a bőrön „jelezheti”, hogy valami, ami a baba bőréhez ér, vagy esetleg étel, amelyet fogyaszt, nem megfelelő számára. Mivel az ételallergia komoly reakciókat válthat ki a szervezetből, ezeket a jelzéseket semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni és érdemes megmutatni a gyermekorvosnak illetve a szakorvosnak. Hasonló a helyzet egyes rovarcsípések (darázs, méh) heves reakciói esetén is.

Ellátó intézmények

Doktor24 Paks Miniklinika

7030 Paks, Tolnai út 93.

Doktor24 Óbuda Egészségközpont

1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Doktor24 Multiklinika

1112 Budapest, Koszorúslány u. 1. A. ép.

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I.emelet

Árlista

Gyermekorvosi ügyelet
30 900 Ft
Általános csecsemő - és gyermekgyógyászati kontroll vizsgálat
19 000 Ft
Általános csecsemő - és gyermekgyógyászati szakvizsgálat
24 000 Ft
Oltás
Egyéni ár
Általános csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgálat (Paks)
20 000 Ft