Palyazat Palyazat

Általános gyermekgyógyászat

Tudjuk, hogy gyermeked egészsége a legfontosabb. Általános gyermekgyógyászati szakrendelésünkön újszülött kortól tizennyolc éves korig foglalkozunk a felmerülő egészségügyi problémákkal.

TUDJ MEG TÖBBET

A Doktor24-nél empatikus, türelmes szakorvosok várják a legkisebbeket! Foglalj hozzánk időpontot, és bízd gyermeked gondoskodó szakorvosainkra!

Amikor gyermekünk nem tudja elmondani

A gyakori megbetegedések, kötelező és ajánlott oltások, valamint az olyan általános tünetek jelentkezése esetén, mint amilyen a soványság vagy éppen a túlsúly, a fáradékonyság, az akut lázas megbetegedések vagy a bőrkiütés, ugyanazzal a körültekintéssel és szakértelemmel segítünk, mint a speciális figyelmet igénylő mozgásfejlődési rendellenességek vagy elmaradások.

 

MIVEL FORDULHATSZ HOZZÁNK GYERMEKEDDEL?

Vírusos és bakteriális fertőzések 

Az őszi és téli időszakban rendkívül gyakoriak a vírusok, illetve baktériumok okozta fertőzéses megbetegedések. Gyakran a fél óvodai vagy iskolai csoport egyszerre hiányzik betegség miatt – ilyenkor a gyermekek általában torokfájásra, gyengeségre és magas lázzal kapcsolatos tünetekre panaszkodnak. Habár az esetek többségében a vírusfertőzések 3-10 nap alatt, a bakteriális fertőzések pedig 5-14 nap alatt véget érnek, mégis rendkívül fontos, hogy a gyermekek szakszerű ellátásban részesüljenek.

Gyermekgyógyászatunkon megállapítjuk, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzéssel állunk-e szemben, majd a megfelelő gyógyszerek felírásával és a szülők számára történő tanácsadással segítjük leküzdeni a betegséget.

Akut fájdalmak

Az akut fájdalom hátterében számos ok állhat, illetve a test minden részén jelentkezhet fájdalom. Gyermekek körében gyakran egy óvatlan mozdulat vezet akut fájdalomhoz – például játék közben meghúzzák a derekukat, vagy kisebb sérülést szenvednek. Természetesen minden esetben tanácsos orvoshoz fordulni, hogy szülőként megbizonyosodj róla, nem történt-e nagyobb baj a látszatnál. Erős fájdalom esetén pedig egyenesen kötelező a gyermekgyógyászatra ellátogatni, ahol fizikális vizsgálatok és röntgen segítségével derülhet fény a probléma forrására.

Általában a fájdalomcsillapító használata és a pihenés már önmagában segít az akut fájdalmakon, de ha fokozott vagy visszatérő fájdalomról beszélünk, akkor nélkülözhetetlen a szakorvosi segítség kérése.

 

Bőrbetegségek

Jellemzően már csecsemőkorban észrevehető a bőr fokozott érzékenysége, ami előrevetíti, hogy később különböző bőrbetegségek keseríthetik meg a gyermekek mindennapjait. A leggyakrabban előforduló bőrbetegségek közé tartozik a bárányhimlő és a lepkehimlő, illetve a skarlát és súlyosabb esetben az ótvar is. Legyen szó bármelyikről is, a szakszerű ellátás elengedhetetlen a bőrbetegség megfékezéséhez és a szövődmények kialakulásának megelőzéséhez.

Gyermekgyógyászatunkon nemcsak a bőrbetegségek kezelésében, hanem a jövőbeli előfordulásuk esélyének csökkentésében is segítő kezet nyújtunk. Szülőként pontos instrukciókat adunk gyermeked bőrápolásával kapcsolatban, hogy minimalizáljuk a bőrbetegségek kockázatát.

Védőoltások 

A gyermekek számos kötelező védőoltást kapnak – ezek közé tartozik a BCG-oltás és a torokgyík, illetve a szamárköhögés és a tetanusz elleni védőoltás is. Az előbb felsorolt oltások mindegyike hatékony védelmet nyújt az akár súlyos tüneteket is okozó betegségekkel szemben, ezért korántsem véletlen, hogy a gyermekeknek már egészen csecsemőkoruk óta többféle kötelező oltáson kell átesniük. Némelyik oltást többször is be kell adni, hogy a szervezet “emlékezzen” a hatásukra, és az immunrendszer szükség esetén már megerősítve, felkészülten találkozzon a betegségekkel.

A Doktor24 csapatával a kötelező és az ajánlott oltások beadásáról is gondoskodunk. Természetesen tudjuk, hogy a gyermekek többsége fél a szuritól, azonban tapasztalatunknak és empatikus, gyermekcentrikus hozzáállásunknak köszönhetően még az igazán félős csöppségeket is sikeresen megnyugtatjuk.

Gyomor- és bélrendszeri panaszok

Akárcsak a felnőttek, úgy a gyermekek körében is vannak igazán hasfájósak, akiknél kifejezetten oda kell figyelni az étkezésre és az emésztőrendszer minél nagyobb fokú védelmére. Jellemzően a gyomorfájás és a bélrendszeri panaszok hátterében lisztérzékenység vagy reflux áll. Magánklinikánkon alapos vizsgálatok segítségével derítjük ki, hogy mi okozhat hasfájást a kicsik számára, majd konkrét kezelési tervet készítünk, továbbá részletes tanácsokat adunk a szülők számára az étrend megtervezésével kapcsolatban is.

Ha gyermeked gyakran panaszkodik hasfájásról, egy percig sem szabad halogatni az orvos felkeresését. Ugyanis lehet, hogy pajzsmirigy-alulműködés vagy éppen vakbélgyulladás okoz gondot, ezekben az esetekben pedig azonnali szakorvosi segítséget kell hívni.

Mikor fordulj gyermekeddel orvoshoz? Állapotfelmérő kérdőívünk segít a döntésben!

Miért fordulj a Doktor24 csapatához, ha gyermeked számára keresel orvost? 

 • Empatikus, türelmes orvosokkal várjuk gyermeked. Legyen szó általános vizsgálatról vagy éppen védőoltás beadásáról, tapasztalt orvosi stábunkkal hamar megtaláljuk gyermekeddel a közös hangot. Minden gyermeket maximális odaadással, figyelemmel és türelemmel várunk.
 • A legmodernebb technológiával dolgozunk. Korszerű és széles körű berendezéseinknek köszönhetően a röntgen vizsgálatokat és a belgyógyászati vizsgálatokat is a magánklinikánkon végezzük el. Így soha nem kell utazgatnotok, és mindent egy helyen, profin elintézhettek.
 • Részletes tanácsadást nyújtunk. Az adott betegséggel kapcsolatban teljeskörűen beszámolunk, illetve olyan életmódbeli tanácsokat adunk, amelyek hozzásegítik gyermeked az egészséges, boldog mindennapok megteremtéséhez.

Orvosaink

Dr. Goda Vera

Allergológia és klinikai immunológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat
Specializációk:
 • indokolatlanul gyakori, elhúzódó, súlyos vagy szokatlan formában zajló fertőzések, illetve allergológiai betegek kivizsgálása, kezelése és gondozása
Részletes adatlap

Dr. Goda Vera

Allergológia és klinikai immunológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat

Bemutatkozás

Munkája során elsősorban immunhiányos betegek kivizsgálását, kezelését és gondozását végzi, emellett az őssejttranszplantált betegek ellátásában is nagy tapasztalatot szerzett.
Specializáció
 • indokolatlanul gyakori, elhúzódó, súlyos vagy szokatlan formában zajló fertőzések, illetve allergológiai betegek kivizsgálása, kezelése és gondozása
Tanulmányok
 • 1995. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 2004. csecsemő-gyermekgyógyászat szakvizsga
 • 2010. allergológia és klinikai immunológia szakvizsga
Tagságok


Beszélt nyelvek
HU,EN,FR

Dr. Varga Norbert

Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Klinikai genetika
Specializációk:
 • általános csecsemő- és gyermekgyógyászati vizsgálat
 • klinikai genetika
 • ritka anyagcsere betegségek
 • szindromatológia
Részletes adatlap

Dr. Varga Norbert

Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Klinikai genetika

Bemutatkozás

Általános gyermekbetegségek esetén a gyermekbarát terápiák összeállításának híve. A gyermekközösségekben gyakori vírusos, bakteriális fertőzések, egyéb gyermekbetegségek diagnosztizálása, kezelése, illetve hasfájós babák gyógyítása napi feladati közé tartozik. Gyermekorvosként a gyógyulásban kulcsfontosságúnak tartja az együttműködést a beteg gyermekek szüleivel.
Specializáció
 • általános csecsemő- és gyermekgyógyászati vizsgálat
 • klinikai genetika
 • ritka anyagcsere betegségek
 • szindromatológia
Tanulmányok
 • 2007. Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, általános orvos
 • 2013. csecsemő- és gyermekgyógyászat szakvizsga
 • 2017. klinikai genetika szakvizsga
Tagságok


Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Vadász Ágnes

Csecsemő- és gyermekgyógyászat
Specializációk:
 • egészségtudatos nevelés és életmód-tanácsadás
 • hasfájás
 • vírusos és bakterilális eredetű betegségek
 • lázas gyermek, akut betegségek ellátása, kezelése, gyógyítása
Részletes adatlap

Dr. Vadász Ágnes

Csecsemő- és gyermekgyógyászat

Bemutatkozás

2009. októberében végzett a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvos Karán. A diploma megszerzése után két évig a Pécsi Gyermekklinikán, majd négy évig a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött- Csecsemő- és Gyermekosztályán dolgozott. 2014. novemberében szakvizsgát tett csecsemő- és gyermekgyógyászatból. 2015 ősze óta dolgozik gyermek háziorvosként. Ezt a tevékenységet főállásban egy Paks melletti kis községben, Dunaszentgyörgyön végzi, emellett az elmúlt években számos környező gyermekkörzet ellátását is segítette helyettes orvosként. A mindennapi munkában nagyon fontosnak tartja, hogy egy kedves, barátságos légkör kialakításával elnyerje a gyerekek bizalmát, ill., hogy a szülőket megfelelően tájékoztassa a gyermek aktuális betegségéről és a kezelésről, hiszen így sokkal hatékonyabb az együttműködés a gyermek érdekében.
Specializáció
 • egészségtudatos nevelés és életmód-tanácsadás
 • hasfájás
 • vírusos és bakterilális eredetű betegségek
 • lázas gyermek, akut betegségek ellátása, kezelése, gyógyítása
Tanulmányok
 • 2009. Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, általános orvos
 • 2014. csecsemő- és gyermekgyógyászat szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU

Dr. Rácz Gabriella Eszter

Csecsemő- és gyermekgyógyászat
Specializációk:
 • általános gyermekgyógyászati ellátás
 • egészséges rendelés
 • betegrendelés
 • prevenció


Részletes adatlap

Dr. Rácz Gabriella Eszter

Csecsemő- és gyermekgyógyászat

Bemutatkozás

2008-ban végzett a Semmelweis Egyetem, Általános Orvosi Karán, majd 2008-tól 2010 júniusáig Brüsszeli oktató kórházak gyermekgyógyászati osztályain töltött el számos gyakorlatot. 2011 márciusában hazatért, és a Heim Pál Gyermekkórházban kezdett dolgozni, mint rezidens, majd szakorvos-jelölt. A szakgyakorlati idején kívül, ügyeleteit a Sürgősségi Osztályon végezte zömmel, de részt vett a Belgyógyászat/Pulmonológia Osztály, Toxikológia és Anyagcsere Osztály, valamint az Onkológia Osztály ügyeletes munkáiban is. 2021-ben tett szakvizsgát Csecsemő- és Gyermekgyógyászatból. Ezután a Sürgősségi Osztályon dolgozott, mint szakorvos.
Specializáció
 • általános gyermekgyógyászati ellátás
 • egészséges rendelés
 • betegrendelés
 • prevenció


Tanulmányok
 • 2008 Semmelweis Egyetem, Általános orvosi kar
 • 2021 csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgaBeszélt nyelvek
HU,EN,FR

Tudástár

Lázcsillapítás és folyadékpótlás

A láz a szervezetben bekövetkezett valamilyen kórfolyamat tünete. A láz önmagában nem azt jelenti, hogy a gyermek súlyosan beteg, ennek ellenére rendszeresen pánikot okoz a családban. Tévhit, hogy valamiféle rettenetes betegség velejárója, bár tény, hogy vannak lázzal kísért súlyos betegségek is, de ezek szerencsére jóval ritkábbak. A szülőkben, hozzátartozókban inkább azok a tudat alatti félelmek generálják a szorongást, amelyet a lázgörcsös állapotról vélelmeznek.

Ha egy kicsit jobban belegondolunk, a láz tulajdonképpen jó dolog! Felhívja a figyelmünket arra, hogy valami nem megszokott dolog történik a gyermekünk szervezetében, ráadásul a fertőzés okozta láz esetén a megemelkedett testhőmérséklet a kórokozók számára olyan környezetet teremt, amely nem ideális a szaporodásukhoz. Ilyenkor a gyermek saját védekező rendszerének az elemei is aktívabban működnek, ezért a védekezőképesség fokozása érdekében nem haszontalan, ha nem teljesen láztalan a gyermek!

Összefoglalva: a láz nem más, mint egy tünet, amelyet a szerepének megfelelően kell értékelni és csillapítani!

Sok esetben a láz az első tünete egy akut megbetegedésnek, ezért a betegség további jellemzőinek megjelenéséig az orvos sem tudja megállapítani annak pontos okát. Lehet belőle akár légúti megbetegedés, akár gyomor-bélrendszeri-, vagy kiütéses fertőző betegség. Ezért, ha a gyermek általános állapota rendezett, a lázcsillapítás hatására javul a közérzete és újra a megszokott tevékenységét végzi, akkor teljesen felesleges azonnal orvosért kiáltani.

Néhány fontos tény a lázzal kapcsolatban

Hőemelkedésről akkor beszélünk, ha a gyermek aktuális hője 37,4 és 37,9 fok között van. Az ennél magasabb testhőmérséklet esetén már lázzal állunk szemben.

Minden szülőnek érdemes tisztában lennie azzal a ténnyel, hogy a bőr hőmérséklete pár tized fokkal alacsonyabb a szervezet tényleges, úgynevezett maghőmérsékleténél. Ráadásul a bőr hőmérsékletét nagymértékben befolyásolja a külső hőmérséklet, a ruházat, a takaró vastagsága. Éppen ezért nem mindegy, hogy a lázmérés miként történik (végbélben, bőrön, fülben). Amikor a gyermek hőjét mérik, illetve közlik az orvossal annak mértékét, akkor mindig figyelembe kell venni a lázmérés kivitelezésének technikáját. A végbélben mért hőmérsékletből 0,5 fokot le kell vonni ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy a fent meghatározott hőmérsékleti skálán hol helyezkedik el a gyermek hője (normális: 36,4-37,3 fok; hőemelkedés: 37,4-37,9 fok; láz: 38,0 fok felett).

A lázgörcs

Néhány szó a lázgörcsről

A lázgörcs az egyik legrémisztőbb jelenség egy szülő számára, amely szerencsére alapállapotban nem életveszélyes állapot. 0,5-6 éves kor között fordul elő, leginkább 1-2 éves kor között. Nem tévesztendő össze a lázas, borzongó gyermek remegésével!

Lázgörcs során a gyermek elveszti eszméletét, szemei fennakadnak, vagy egy pontra fixálnak, izmai megfeszülnek, pár másodpercig nem vesz levegőt, ennek kapcsán elkékülhet, majd további pár másodperc elteltével a végtagokon ritmikus rángatózás lép fel, de a légvételek ilyenkor már beindulnak. A végtagok rángása általában 1-2 perc alatt oldódik, de 10 percen belül mindenképpen (egyszerű lázgörcs). A gyermek tudata nem mindig tisztul fel egyből a rángások után, hanem rövid, roham utáni alvásba merülhet, a történtekre pedig nem emlékszik. Mivel a lázgörcs az esetek túlnyomó többségében a láz felszálló szakaszában jelentkezik, nem feltétlen érezzük túlzottan melegnek, lázasnak a gyermeket. A roham alatt a gyermek nyelvét elharaphatja, sérülhet, bepisilhet, székletet üríthet.

Komplikált lázgörcsről akkor beszélünk, ha a fenti jelenségek 15 percnél tovább tartanak, egy alkalommal kettőnél többször ismétlődnek, vagy ha más idegrendszeri eltérés is észlelhető.

Mit tegyünk lázgörcs esetén?

A lázgörcs szintén egy olyan állapot, amire jó, ha előre felkészíti magát a szülő. Annak ellenére, hogy riasztó, az esetek döntő többségében nem jelent életveszélyes helyzetet, ezért nem kell attól tartani, hogy elveszítik gyermeküket. Azért kell pontosan megjegyezni, hogy miként zajlik le egy ilyen roham, hogy ne a pánik legyen úrrá a környezeten az esetleges lázgörcs során, hanem a segíteni akarás. A roham megfeszüléses szakaszában testszerte izomgörcs lép fel. Mivel ilyenkor pár másodpercig nem vesz levegőt a gyermek és elkékülhet, ez roppant ijesztő látványt kelt. De amennyiben az ilyen elkékülést görcsösen megfeszült izmok mellett észlelik, akkor biztosak lehetnek benne, hogy lázgörcs vagy epilepsziás jellegű nagyroham zajlik, amely során a légzés garantáltan beindul! Akkor is, ha a másodpercek végtelen hosszúnak tűnnek! (Más típusú légzésleállás esetén nincs az izmokban görcs, a gyermek tónustalan, ezért azokban az esetekben az újraélesztésre vonatkozó szabályok érvényesek. Félrenyelés, aspiráció esetén kínzó köhögési roham, légszomj lép fel kezdetben még ép eszmélet mellett).

Fontos, hogy betartsuk: tilos a gyermek száját a görcsös állapot közben feszengetni, a rágóizmok görcse miatt ez úgysem lehetséges. Viszont okozhatunk sérülést a próbálkozásunkkal (fogkiütés, félrenyelés) Érdemes tudni, hogy a lélegeztetésre szorulónak könnyen ki lehet nyitni a száját!!!

 A gyermeket inkább védeni kell, hogy az akaratlan rángások és az eszméletlenség alatt nehogy további sérülések érjék. Ha a gyermek pár percig alszik a lázgörcs végén, akkor hagyjuk nyugodtan pihenni, ne rázogassuk, pofozgassuk, fel fog tisztulni a tudata! Mérjünk a végbélben lázat, mert az egyértelművé teszi, hogy lázgörcs zajlott a gyermeknél. Adjunk neki lázcsillapítót, és értesítsük a gyermekorvost. A gyermek életének első lázgörcse után kórházi felvétel javasolt, komplikált lázgörcs esetén pedig ez sürgősségi feladat!

Mikor lássa a gyermeket feltétlen orvos?

Mikor lássa a gyermeket orvos? Olvasd el útmutatónkat!

Mindennapos kérdésfelvetés a szülők részéről. Ezért szeretnénk útmutatót adni a kérdésben. A láz önmagában nem sürgősségi állapot, kivétel az extrém magas lázértékek, a lázgörcs illetve 3 hónapos kor előtt jelentkező lázas állapotok. A láz önmagában nem azt jelenti, hogy a gyermek súlyosan beteg, ennek ellenére rendszeresen pánikot okoz a családban.

Ha a gyermek testhőmérséklete 37,4 és 37,9 fok között van, hőemelkedéssel, ennél magasabb testhőmérséklet esetén már lázzal állunk szemben. Nagyobb gyermeknél a 39 fokos láz már komoly levertséget, türelmetlenséget, nyűgös állapotot válthat ki.

A fertőzés okozta láz esetén a megemelkedett testhőmérséklet a kórokozók számára olyan környezetet teremt, amely nem ideális a szaporodásukhoz. Ilyenkor a gyermek saját védekező rendszerének az elemei is aktívabban működnek, ezért a védekezőképesség fokozása érdekében nem haszontalan, ha nem teljesen láztalan a gyermek! Ugyanakkor fontos a lázcsillapítás, és a folyadékpótlás. Hasonló a helyzet akkor is, ha hasmenés is kíséri a lázas állapotot. Ha a gyermek nem akar inni (elutasítja a poharat vagy a cumisüveget), érdemes megpróbálni kiskanállal bevinni a folyadékot.

Egy gyermek napi folyadékigénye

10 kg alatt 100 ml/kg/nap (10 kg-os gyermeknek: 100 ml x 10 (kg) = 1000 ml, vagyis 1 L/nap)
11-20 kg-ig 1000 ml + 50x (gyermek testtömege kg-ban – 10) ml
Pl.: 15 kg-os gyermek: 1000 ml + 50x (15 kg-10) ═ 1000 ml + 250 ml ═ 1250 ml, azaz 1,25 L
20 kg felett 1500 ml + 20x (gyermek testtömege kg-ban – 20) ml
Pl.: 25 kg-os gyermek: 1500 ml + 20x (25 kg- 20) ═ 1500 ml + 100 ml ═ 1600 ml, azaz 1,6 L.

Láz esetén ehhez még fokonként 10% plusz folyadékbevitel szükséges naponta.

 

Bőrjelenségek

A bőrgyógyászati eltérések szinte kivétel nélkül olyan elváltozások, melyeket az orvosnak látni kell, ugyanis nagyon kevés jelző áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy bőrelváltozást jellemezzünk. A nedves pelenka remek lehetőséget biztosít a különböző baktériumoknak, gombáknak, egyéb kórokozóknak, hogy megtelepedjenek a bőrön. Ha a babapopsi piros, és/vagy mellette apró fehér kiemelkedő tűpöttyöket is észlelünk, esetleg hámhiányossá válik, akkor sok esetben a gyermek nyűgösebb, sír, nyugtalanabb. Egy esetleges allergia esetén a szervezet először a bőrön „jelezheti”, hogy valami, ami a baba bőréhez ér, vagy esetleg étel, amelyet fogyaszt, nem megfelelő számára. Mivel az ételallergia komoly reakciókat válthat ki a szervezetből, ezeket a jelzéseket semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni és érdemes megmutatni a gyermekorvosnak illetve a szakorvosnak. Hasonló a helyzet egyes rovarcsípések (darázs, méh) heves reakciói esetén is.

Ellátó intézmények

Doktor24 Paks Miniklinika

7030 Paks, Tolnai út 93.

Doktor24 Óbuda Egészségközpont

1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Doktor24 Multiklinika

1112 Budapest, Koszorúslány u. 1. A. ép.

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista

Általános csecsemő - és gyermekgyógyászati kontroll vizsgálat
30 000 Ft
Általános csecsemő - és gyermekgyógyászati szakvizsgálat
35 000 Ft
Oltás
Egyéni ár
Általános csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgálat (Paks)
23 000 Ft
Általános csecsemő- és gyermekgyógyászati távkonzultáció (15 perc)
24 800 Ft
Általános csecsemő- és gyermekgyógyászati távkonzultáció (30 perc)
31 800 Ft
Megszakítás