Alvásdiagnosztika (Polywatch)

Hosszabb ideje folyamatosan álmos és fáradékony vagy? Nehezen koncentrálsz? Esetleg horkolsz vagy légzéskimaradást észleltek nálad? Az alvás hiánya akár súlyos betegségek kialakulását is okozhatja.

TUDJ MEG TÖBBET

Az alvás hiánya életminőségünk, kapcsolataink jelentős romlásához vezethet. Az alvásnak fontos szerepe van, mind ideg élettani, mind pedig pszichológiai vonatkozást tekintve.  Fontos figyelmet fordítani ezekre a jelenségekre, mert az alvászavar betegség, amely akár komolyabb betegségek okozója is lehet.

Neurológia magán szakrendelés

Milyen tüneteket okozhat az alvás hiánya?

 • folyamatos álmosság
 • álmosság, fáradékonyság
 • sportteljesítmény csökkenése
 • szexuális zavarok, libidócsökkenés
 • feledékenység
 • az életminőség romlása
 • depresszió
 • mentális diszkomfort
 • a koncentrációképesség csökkenése
 • szociális és alkalmazkodási nehézségek

Jogosítvány megújításához igényelt alvásdiagnosztikai vizsgálat menete:

 • Az alvásdiagnosztikai mérés után, az eredmények online kiértékelése történik. Ezt követően személyes konzultációra is szükség van.
 • Amennyiben a kiértékelés problémát jelez, szakorvosi csapatunk, -fül-orr-gégészeti közreműködéssel- megtervezi a további szükséges diagnosztikai vizsgálatokat, segít a gondozási folyamat kialakításában, és a szükséges kezelés meghatározásában.

 

 

Mivel fordulhatsz hozzánk?

Orvosaink

Doktor24 Alvásdiagnosztika - Polywatch alvásfigyelő

Alvásdiagnosztika
Specializációk:

Időpontfoglalással lehetőség nyílik a Polywatch eszköz egynapos átvételére és rövid használati ismertetőre a Doktor24 Multiklinika intézményében.

Részletes adatlap

Doktor24 Alvásdiagnosztika - Polywatch alvásfigyelő

Alvásdiagnosztika
Specializáció

Időpontfoglalással lehetőség nyílik a Polywatch eszköz egynapos átvételére és rövid használati ismertetőre a Doktor24 Multiklinika intézményében.

Beszélt nyelvek
HU,EN

Tudástár

Miért fontos az egészséges alvás?

Mivel az életünk nagy részét alvással töltjük, fontos, hogy helyes ritmust, és az egyéniségünkre szabott alvási szokásokat alakítsunk ki annak érdekében, hogy napközben maximálisan tudjunk koncentrálni, ne ingadozzon a hangulatunk és a munkánk során is helyt tudjunk állni.

A nyugodt alvás feltölti és regenerálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert és a memóriát, javítja a fizikai terhelhetőséget, ezért ugyanannyira az egészséges életmód szerves része, mint a rendszeres testmozgás vagy a helyes táplálkozás.

 

Milyen vizsgálatokat végzünk alvásdiagnosztikában?

Otthon végezhető poligráfiás alvási apnoe vizsgálat

Jogosítvány megújításakor felmerülhet alvásfüggő légzészavar lehetősége, amelyet a jogosítványkérelem elbírálásakor a családorvosnak, vagy a foglalkozás egészségügyi szakorvosának minden esetben ki kell vizsgálnia. Amennyiben fennáll a légzészavar gyanúja, úgy szűrővizsgálat során kell megbizonyosodni arról, hogy a jogosítvány kiadást tiltó középsúlyos vagy súlyos alvási apnoe betegség, vagy egyéb alvásfüggő légzészavar gyanúja megalapozott-e. Ez az eljárás horkolók számára is ajánlott, ha további vizsgálatok, illetve valamilyen beavatkozás felől szeretnének dönteni.

 

Az alvásdiagnosztika menete

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat során egy olyan kisméretű, több csatornás monitort adunk a betegnek, ami az éjszaka folyamán észleli a légzőmozgásokat, a légáramlást az orrnál és a szájnál, valamint a vér oxigénszintjét az ujjbegyen és a szívfrekvenciát. A vizsgálat eredményeként vagy a gyanú kerül megerősítésre, vagy negatív lelet esetén a jogosítvány kiadható. Amennyiben alvási probléma merül fel, úgy további vizsgálatok elvégzése szükséges.

A vizsgálatot a 13/1992-es gépjárművezetésről szóló rendelet illetve az EMMI A felnőttkori légzészavarok ellátásáról szóló 2017. eu.k szakmai irányelv szerint végezzük és az eredményt minden esetben szomnológus értékeli ki.

Az eljárás előnye, hogy a otthoni környezetben is elvégezhető.

 

PolyWatch YH-600 Hordozható alvásdiagnosztikai rendszer és alvás értékelő

PolyWatch YH-600
Hordozható alvásdiagnosztikai rendszer és alvás értékelő

A csuklón viselhető kialakításnak köszönhetően az alvás otthon vizsgálható. Az átfogó diagnosztikai szoftver humanizált alvásvizsgálatot és pontos diagnózist nyújt.

Egyszerű használat
A csuklón viselhető kialakítás az intelligens összeköttetésekkel könnyű használhatóságot biztosít. A színes OLED és a valós idejű hullámforma kijelzés a legjobb vizuális tájékoztatást nyújtja. Az egyszerűen használható otthoni alvás teszt maximális kényelmet biztosít.

Pontosság
Az optimalizált algoritmus lehetővé teszi, hogy megkülönböztessük az OSA-t a CSA-tól (obstruktív és centrális alvási apnoe). Az érvényes diagnosztikai riport részletesen ismerteti az alvásminőséget. A pontos felismerés sokoldalú adatelemzést nyújt.

A leggyakoribb alvás-ébrenlét betegségek

Alvási apnoe (légzéskimaradás)

Alvási apnoe betegségnek azt a jelenséget nevezzük, amikor alvás közben egy időre, vissza-visszatérően leáll a légzés és ennek következtében felriadás, oxigénhiány esetleg ritmuszavar lép fel. A beteg erre – akár öntudatlanul is – felriad, hogy visszaállíthassa az ébrenléti légzésritmusát és az egészséges oxigénszintjét. Mindez az alvásstruktúra szétzilálódásához vezet.

Az obstruktív alvási apnoe Magyarországon sok tízezer embert érint, ilyenkor az izmok ellazulása következtében a felső légút beszűkül vagy összezáródik. Emiatt a légzőizmok mozgása felborul, mert erővel próbál védekezni a szervezet a lezárt légutak ellen. Végül azonban a rövid felriadás helyreállítja az ébrenléti izomtónust és a levegő egy hatalmas, hangos horkantás közben jut be a tüdőbe.

Centralis apnoe betegség esetében is visszatérő légzésleállásokról van szó, ilyenkor a légzésleállással egyidőben a légzőizmok működése is lecsökken vagy megáll, ezzel okozva a szervezetben oxigénhiányt és az alvásstruktúra szétzilálódását. Ezen jelenségek rendszeresen ismétlődve hosszú távon számos betegséget okoznak. Időben történő felismeréssel, hatékony terápiával ezek a betegségek eredményesen kezelhetőek!

El- és átalvási nehézségek (insomnia)

Egyre több ember számára gyakori probléma, hogy nem tudja kipihenni magát, mert egyszerűen nem sikerül elaludnia, vagy átaludnia az éjszakát. Ez nemcsak kellemetlen élmény, de komoly bélyeget hagy másnapunkon, a kialvatlanság miatt ugyanis koncentrációzavar és kedélyromlás léphet fel. Amikor a probléma néhány napig tart, még nem beszélhetünk kóros jelenségről. Gyakran azonban hónapokig, évekig is elhúzódik, és az olyan nehéz élethelyzetek, mint a gyász és a válás tovább erősíthetik. Az insomnia felismerésével, a jelenség megértésével megtehetjük az első lépést a gyógyulás felé.

 

Ellátó intézmények

Doktor24 Multiklinika

1112 Budapest, Koszorúslány u. 1. A. ép.

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista

Otthon végezhető alvásdiagnosztika (poligráfiás vizsgálat PolyWatch eszközzel, írásos kiértékeléssel)
41 800 Ft
Otthon végezhető alvásdiagnosztika jogosítványhoz (poligráfiás vizsgálat Polywatch eszközzel, írásos kiértékeléssel)
41 800 Ft
Palyazat Palyazat
Megszakítás