Fül-orr-gégészet

A gyakori légúti betegségek, a fülfájás, a fülzúgás, az orrdugulás, a hosszú ideje tartó rekedtség, az ébredés utáni köhögés és a horkolás bár nem tűnnek súlyos tüneteknek, kóros állapotra utalhatnak, melyeket erre specializálódott szakorvosunk kivizsgál.

TUDJ MEG TÖBBET

Fül-orr-gégészeti műtétek a Doktor24 Multiklinikán. Nemzetközileg elismert, nagy szaktudással és tapasztalattal rendelkező specialistáink, a legújabb technológiák alkalmazásával várnak.

MIVEL FOGLALKOZUNK FÜL-ORR-GÉGÉSZETI RENDELÉSÜNKÖN?

Fül-orr-gégészeti szakrendelésünkön a három, egymáshoz kapcsolódó szerv egészségi állapotával foglalkozunk. A kórelőzmények feltárását általános fizikális vizsgálat követi. Az állapot tisztázása és a lehetséges kórokok felderítése érdekében további vizsgálatokra is sor kerülhet. Intézetünk fül-orr-gégészeti szakorvosai nagy gyakorlattal diagnosztizálják, kezelik és gyógyítják a fül-orr-gégészeti gondok teljes spektrumát.

A járóbeteg szakellátáson kívül fül-orr-gégészeti műtéti ellátások és műtéti konzultációk is igénybevehetők.

 • orr- és arcüregsebészet
 • mandulaműtétek
 • horkolásgátlás
 • pajzsmirigysebészet
 • garatműtétek
 • nyaki sebészet
 • jóindulatú elváltozások eltávolítása

 

MILYEN FÜL-ORR-GÉGÉSZETI PANASZOKKAL FORDULHATSZ HOZZÁNK?

FEJ-NYAKI ELVÁLTOZÁSOK. Akár bőrelváltozásról, akár mélyebb szōveti rétegekben jelentkező betegségről beszélünk, magánklinikánkon segítünk a betegség kezelésében. Mivel a fej-és nyaki elváltozások túlnyomó többsége daganatos megbetegedést jelent, ezért elengedhetetlen, hogy már az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulj. Ha duzzanatot vagy folyamatos fájdalmat tapasztalsz, egy percet se késlekedj.

 • NYÁLMIRIGY BETEGSÉGEK. Akut és krónikus nyálmirigy duzzanat esetén egy vagy több nyálmirigy is megduzzadhat. Bár az esetek többségében a duzzanat nem jár fájdalommal, de időnként nyelési nehézség, láz, illetve kellemetlen ízérzet is felléphet. Egyes esetekben vírusos és bakteriális nyálmiriggyulladás, továbbá nyálkövesség és nyálmirigy daganat is állhat a panaszok hátterében.
 • FÜLGYULLADÁS, FÜLFÁJÁS. A fülgyulladás és a fülfájás a leggyakoribb panaszok közé tartoznak, és leginkább az őszi, influenzás időszakban fordulnak elő. A fülgyulladás tünetei között a fül duzzanata, viszketése, vagy fájdalma, illetve a fejfájás és a füldugulás is megtalálható. Súlyosabb esetben fülváladékozás is felléphet. Legyen szó középfülgyulladásról külsőfül-gyulladásról, a betegséget azonnal kezelni kell.
 • ELHÚZÓDÓ FELSŐ LÉGÚTI PANASZOK. Sokszor a vírusos megbetegedéssel járó tünetek hosszan tartó légúti panaszokat okoznak. Folyamatos köhögés, nyelési nehézségek, orrfolyás, orrdugulás és légszomj, ennek kōvetkezményeként pedig fejfájás és általános rossz közérzet is megkeserítheti a mindennapokat. Ekkor fényt kell deríteni a probléma forrására, majd rögtön hozzálátni a megfelelő kezeléshez. Ha a felső légúti panaszok 1-2 héten belül sem szűnnek meg, érdemes mihamarabb fül-orr-gégészhez fordulni.
 • ORRMELLÉKÜREG BETEGSÉGEK. Az orr-melléküregek a felső légutak szerves részét képezik, így az érintettségük felső légúti gyulladásokat okozhat. Azonban heveny és krónikus arcüreggyulladáshoz is vezethetnek, amelyek erős fájdalommal és nyomásérzékenységgel járhatnak. Az orrmelléküreg betegségei esetenként garat-, torok- vagy mandulagyulladást is okozhatnak.
 • NYELÉSI NEHÉZSÉGEK. A nyelési nehézséget nem feltétlenül kíséri fájdalom, de a probléma kifejezetten kellemetlenné teszi a mindennapokat. Alaposan megnehezítheti a beszélgetést és az étkezést, de még a folyadékbevitelt is. A nyelési nehézség mögött meghűlés és mandula- vagy gégegyulladás, de akár garatgyulladás és tumor is meghúzódhat. A tüneteket nem szabad félvállról venni, hiszen súlyos, életveszélyes betegség jelei is lehetnek.
 • ALLERGIÁS PANASZOK. Az allergiás tünetek szó szerint tönkretehetik a mindennapokat, hiszen a szüntelen orrfolyás és tüsszögés, illetve a szem folyamatos viszketése és könnyezése egyetlen percnyi levegővételhez és nyugalomhoz sem hagyja jutni az allergiában, vagy asztmában szenvedőket. Magánklinikánkon allergiatesztet végzünk, hogy fényt derítsünk a baj forrására, majd célzott terápiával segítünk megszabadulni a kellemetlen tünetektől.
 • GYAKORI ORRVÉRZÉS. Az orrüregben jelentkező egyik leggyakoribb tünet az orrvérzés. Szerencsére nem kell rögtön megijedni, azonban ha az orrvérzés rendszeresen visszatérő gondot jelent, akkor fül-orr-gégész segítségére van szükség, aki alapos vizsgálatokkal deríti ki, mi állhat a kellemetlen tünet hátterében. Ha az orrvérzés 20 perc után sem múlik el, vagy ha a vérzés nagyon erős, azonnali orvosi segítségre van szükség.
 • HORKOLÁS, ALVÁSZAVAROK. A horkolásnak számos kiváltó oka lehet. Egyebek között orrpolip, az alsó orrkagyló nagyobbodása, illetve a túl laza lágyszájpad is előidézheti az alvás közben jelentkező kellemetlen zajt.. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során könnyen beazonosítható a horkolást eredményező betegség, és a szakszerű kezelésnek köszönhetően végre alvás közben is fellélegezhetsz. A horkolás megszüntetésével pedig az alvás minősége is garantáltan javulni fog.
 • ORRLÉGZÉSI PROBLÉMÁK (ORRDUGULÁS, ORRCSEPP FÜGGŐSÉG). Bedugult orral szinte kínszenvedés átvészelni a napokat, hiszen a beszélgetés, az evés-ivás és még az alvás is jelentős nehézséget jelent. Ha orrsövényferdüléssel küzdesz, vagy éppen orrcsepp használata nélkül teljesen bedugul az orrod, magánklinikánkon segítünk megszüntetni a panaszaidat, hogy végre ismét friss levegőhöz juss.

LEGGYAKORIBB FÜL-ORR-GÉGÉSZETI MŰTÉTEINK

JÓINDULATÚ ELVÁLTOZÁSOK ELTÁVOLÍTÁSA 

A nyálmirigy és garat daganat, illetve egyéb elváltozások eltávolítását altatásban, vagy helyi érzéstelenítéssel végezzük.

ORR- ÉS ARCÜREG SEBÉSZETE 

Orrkagyló kisebbítésben és orrsövény kezelésében, illetve orrpolip eltávolításában egyaránt számíthatsz ránk. Igény esetén kombinált orrműtétre is lehetőséget biztosítunk.

HORKOLÁSGÁTLÁS 

Ha nyelvgyök nagyobbodás, az orrkagyló megnagyobbodása vagy egyéb betegség áll a horkolás és a zajos alvás hátterében, fül-orr-gégész csapatunkkal segítünk megszüntetni a bajt.

ORRSÖVÉNYFERDÜLÉS 

Eltávolítjuk az ferde csont- vagy porcrészeket, hogy ismét szabadon lélegezhess. Az orrsövény műtétet altatásban végezzük, így mire felébredsz, már búcsút is inthetsz a korábbi panaszaidnak.

DOBHÁRTYA BEMETSZÉSE (DOBÜREGI TUBUS BEHELYEZÉSE) 

A dobüreg szellőzésének helyreállítása érdekében a dobhártyát bemetszük, majd ha szükséges, dobüregi tubus behelyezésével biztosítjuk a szellőzést. A beavatkozás elvégzését orrsövényferdülés, orrpolip és egyéb betegségek is indokolhatják.

ENDOSZKÓPOS ORRMELLÉKÜREG MŰTÉT (FESS) 

Ha az orrmelléküreg beszűkül vagy elzáródik, esetleg a mögötte található nagyobb melléküregből nem képes kiürülni a váladék, akkor FESS műtét segítségével orvosoljuk a problémát.

RÁDIÓFREKVENCIÁS ORRKAGYLÓ KISEBBÍTÉS 

Amennyiben az orrkagyló kóros elváltozása, megnagyobbodása akadályozza az egészséges orrlégzést és szaglást, akkor a megnagyobbodott orrkagyló kisebbítésével teremtünk egészséges légzést.

ALVÁS ALATTI ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLAT 

Az endoszkópos vizsgálattal kiderítjük, milyen betegség vagy elváltozás okoz horkolást. A diagnosztikus beavatkozás eredményei alapján pedig már hozzá is látunk a szakszerű kezeléshez.

RÁDIÓFREKVENCIÁS LÁGYSZÁJPAD MŰTÉTEK 

Szintén a horkolás megszüntetése érdekében végezzük. Az operáció során helyi érzéstelenítést követően elektródát vezetünk a nyálkahártya alá, és 20-30 másodperces kezeléssel feszesebbé tesszük a lágyszájpadot.

NYELVGYÖK KEZELÉS 

A nyelvgyök daganatot műtéti eljárással távolítjuk el, majd szükség esetén sugárterápiát is alkalmazunk. Az operáció utáni felépülésben szintén teljes körű segítséget nyújtunk.

KIEMELKEDŐ SZAKMAI TAPASZTALTÚ FÜL-ORR-GÉGÉSZEINK SZEMÁLYRESZABOTT ELLÁTÁSSAL VÁRNAK!

MIÉRT A DOKTOR24 ELLÁTÁSAIT VÁLASZD?

 • Profi fül-orr-gégész csapattal várunk. Szakképzett orvosaink és csúcstechnológiás eszközeink segítségével fényt derítünk a baj forrására, majd hatékony kezelést nyújtunk számodra. Ha a legjobb csapatot és a legkorszerűbb berendezéseket keresed, megtaláltad.
 • Munkánkat az empatikus hozzáállás jellemzi. Kollégáinkkal türelemmel és megértéssel gondoskodunk minden páciensünkről, és részletes tájékoztatást nyújtunk a betegségről és a kezelés menetéről is.
 • Garantáltan segítünk. Legyen szó bármilyen fül-orr-gégészeti betegségről, orvosainkkal minden esetben segítséget nyújtunk. Jelentkezz bátran konzultációra!

Szakembereink

Dr. Baranyai László

Audiológia, Fül-, orr-, gégegyógyászat, Csecsemő- és gyermek- fül-, orr-, gégegyógyászat
Specializációk:
 • garat és gége megbetegedései
 • fülfájás, hallásváltozás okainak felderítése
 • segítségnyújtás fülzúgás esetén
 • rekedtség okának feltárása
 • horkolás, alvási apnoe kezelése
 • orrdugulás, orrpolip, orrmelléküreg-gyulladás diagnosztizálása és kezelése
 • orrmandula megnagyobbodása, torokmandula betegségei
 • visszatérő légúti panaszok (mandulagyulladás, arcüreggyulladás stb.) gyógyítása
 • csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálatok
 • megnagyobbodott nyirokcsomók vizsgálata
 • szédüléses panaszok vizsgálata


Részletes adatlap

Dr. Baranyai László

Audiológia, Fül-, orr-, gégegyógyászat, Csecsemő- és gyermek- fül-, orr-, gégegyógyászat

Bemutatkozás

Általános orvosi diplomáját 1993-ban szerezte a SOTE Általános Orvostudományi Karán, Budapesten. 1993-tól a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház Fül-orr-gégészeti osztályán kezdett dolgozni, 1997-ben pedig fül-orr-gégész szakképesítést szerzett. 1999-től a Budai Gyermekkórház Fül-orr-gégészeti és Bronchológiai osztályára járt gyakorlatra, majd 2001-ben Csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészetből szakvizsgázott. 2004-2010-ig a balassagyarmati Fegyház és Börtön Egészségügyi osztályvezetőjeként dolgozott, emellett Pásztón és Balassagyarmaton fogadta a hozzá forduló pácienseket. 2010-től a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház Fül-orr-gégészeti osztályán kezdett dolgozni, 2012-től 2020 októberéig az osztály megbízott osztályvezetőjeként tevékenykedett. 2013-ban Audiológiai szakvizsgát is tett, és ettől az évtől kezdve a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház Audiológiai szakrendelését is vezettem.
Specializáció
 • garat és gége megbetegedései
 • fülfájás, hallásváltozás okainak felderítése
 • segítségnyújtás fülzúgás esetén
 • rekedtség okának feltárása
 • horkolás, alvási apnoe kezelése
 • orrdugulás, orrpolip, orrmelléküreg-gyulladás diagnosztizálása és kezelése
 • orrmandula megnagyobbodása, torokmandula betegségei
 • visszatérő légúti panaszok (mandulagyulladás, arcüreggyulladás stb.) gyógyítása
 • csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti vizsgálatok
 • megnagyobbodott nyirokcsomók vizsgálata
 • szédüléses panaszok vizsgálata


Tanulmányok
 • 1993. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 1997. fül-orr-gégegyógyászat szakvizsga
 • 2001. csecsemő- és gyermek fül-orr-gégegyógyászat szakvizsga
 • 2013. audiológia szakvizsga
Tagságok

Magyar Orvosi Kamara

Beszélt nyelvek
HU

Prof. Dr. Répássy Gábor Rikárd

Fül-orr-, gégészet
Specializációk:


 • általános fül-orr-gégészeti panaszok vizsgálata
 • fej-nyaki tumorok sebészete
 • funkciómegtartó gégesebészet


Részletes adatlap

Prof. Dr. Répássy Gábor Rikárd

Fül-orr-, gégészet
Specializáció


 • általános fül-orr-gégészeti panaszok vizsgálata
 • fej-nyaki tumorok sebészete
 • funkciómegtartó gégesebészet


Tanulmányok

1974 általános orvosi diploma

1977 kórbonctan-kórszövettan szakvizsga

1982 fül-orr-gégegyógyászat szakvizsga

1996 audiológia szakvizsga

Tagságok

Magyar Orvosi Kamara

Beszélt nyelvek
HU

Dr. Tóth Eszter Ph.D

Fül-orr-, gégészet, Allergológia
Specializációk:
 • horkolás és alvási apnoe speciális kivizsgálása, kezelése, műtétei,
 • radiofrekvenciás horkolásgátló műtét
 • nyelvgyök műtét
 • krónikus orrmelléküreg gyulladás,
 • orrpolipózis kezelése, gondozása,
 • orrdugulás kezelés, orrlégzési nehezítettség endoszkópos vizsgálata,
 • góckutatás, krónikus mandulagyulladás és műtétei,
 • orrcsepp függőség kezelése,
 • visszatérő orrvérzések ellátása, kivizsgálása,
 • allergia kivizsgálása, kezelése,
 • halláspanaszok, fülzúgás, szédülés kivizsgálása, kezelése,
 • krónikus fülbetegségek,
 • fülkürt funkciózavar kivizsgálása,
 • kisebb nagyobb arc-nyak bőrelváltozások kivizsgálása, műtéti ellátása minimál invazív sebészeti módszerrel (radiofrekvenciás kés)
 • mandulaműtétek
 • jóindulatú elváltozások eltávolítása
 • orr- és arcüreg sebészete
 • garat műtétek
Részletes adatlap

Dr. Tóth Eszter Ph.D

Fül-orr-, gégészet, Allergológia

Bemutatkozás

Általános orvosi diplomáját (summa cum laude minősítéssel) 2004-ben szerezte a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán – 2000-ben Az évfolyam legjobb hallgatója oklevéllel ismerték el tudását, 2003/2004-ben Köztársasági Ösztöndíjban részesült . 2009-ben fül-orr-gégészet szakvizsgát tett, 2015-től klinikai immunológia és allergológia szakvizsga (folyamatban), 2019-ben PhD fokozatot szerzett. Munkahelyek: 2004-2006 PTE-ÁOK OEC Szak- és Továbbképző Központ – fül-orr-gégész rezidens, 2006. decemberétől a PTE-ÁOK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika – egyetemi tanársegéd. 2013-2019 MH-EK Honvédkórház – adjunktus. Tagja a Magyar Orvosi Kamarának, a Magyar Fül-, Orr-, Gégeorvosok Egyesületének, valamint a European Rhinologic Society-nek. Szerkesztőbizottsági tagként részt vesz a Fül-Orr-Gégegyógyászat folyóirat készítésében.
Specializáció
 • horkolás és alvási apnoe speciális kivizsgálása, kezelése, műtétei,
 • radiofrekvenciás horkolásgátló műtét
 • nyelvgyök műtét
 • krónikus orrmelléküreg gyulladás,
 • orrpolipózis kezelése, gondozása,
 • orrdugulás kezelés, orrlégzési nehezítettség endoszkópos vizsgálata,
 • góckutatás, krónikus mandulagyulladás és műtétei,
 • orrcsepp függőség kezelése,
 • visszatérő orrvérzések ellátása, kivizsgálása,
 • allergia kivizsgálása, kezelése,
 • halláspanaszok, fülzúgás, szédülés kivizsgálása, kezelése,
 • krónikus fülbetegségek,
 • fülkürt funkciózavar kivizsgálása,
 • kisebb nagyobb arc-nyak bőrelváltozások kivizsgálása, műtéti ellátása minimál invazív sebészeti módszerrel (radiofrekvenciás kés)
 • mandulaműtétek
 • jóindulatú elváltozások eltávolítása
 • orr- és arcüreg sebészete
 • garat műtétek
Tanulmányok
 • 2004. Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, általános orvos
 • 2009. fül-orr-gégészet szakvizsga
 • 2015. klinikai immunológia és allergológia szakvizsga
 • 2019. Ph.D fokozatot szerzett
Tagságok
 • Magyar Orvosi Kamara
 • Magyar Fül-, Orr-, Gégeorvosok Egyesülete
 • European Rhinologic Society
 • szerkesztőbizottsági tagként részt vesz a Fül-Orr-Gégegyógyászat folyóirat készítésében
Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Jámbor Dániel

Fül-, orr-, gégegyógyászat
Specializációk:


Részletes adatlap

Dr. Jámbor Dániel

Fül-, orr-, gégegyógyászat
Specializáció


Tanulmányok

Tagságok


Beszélt nyelvek
HU

Dr. Balogh Illés Ádám

Csecsemő- és gyermek- fül-, orr-, gégegyógyászat, Fül-, orr-, gégegyógyászat
Specializációk:

Általános fül-orr-gégészeti panaszok. Vizsgálja és kezeli a gyermekkori gyakori fülgyulladást, az ehhez gyakran társuló hallás- és beszéd problémákat, különös tekintettel a szájpadhasadékkal és egyéb fejlődési rendellenességekkel társuló kórképeket.

Foglalkozik az átlagosnál gyakoribb és elhúzódóbb nátha és arcüreggyulladás problémájával, valamint mandula és orrmandula betegségeivel is.

- Nehéz orrlégzés, állandósuló szájlégzés, amihez gyakori nyákos orrváladék társul. Ezek rendszerint az orrmandula problémáira utaló panaszok.

- Akut gyulladás az orrüregben vagy a torokban (konkrétabban a garatnál és a gégénél), amihez nátha, meghűlés, láz és egyéb megfázásos tünetek tartoznak.

- Fülfájdalom, tartós füldugulás, nagyobb mennyiségű fülváladékozás, hallójárati gyulladás, hallásproblémák vagy fülzsírdugó gyanúja.

- Nyelési nehézségek, állandó torokfájdalom, gombócérzés a torokban.

- Beszédfejlődési- és hangképzési zavarok, melyek hátterében fül-orr-gégészeti, illetve kapcsolódó szervi elváltozások állhatnak.

- Idegen test jelenléte a hallójáratban vagy az orrban.

- Allergiás tünetek (állandó vizenyős orrfolyás, szempirosság, tüsszögés) tartós megjelenése.

- A feji és a nyaki régióban felfedezett duzzanatok vagy csomók.

- Valamennyi orrot, orrmelléküreget, garatot, gégét és fület érintő probléma, tartós orrdugulás, köhögés, elhúzódó nátha, visszatérő megfázás

Részletes adatlap

Dr. Balogh Illés Ádám

Csecsemő- és gyermek- fül-, orr-, gégegyógyászat, Fül-, orr-, gégegyógyászat

Bemutatkozás

Dr. Balogh Illés Ádám 2014 júniusában szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen, 2019 novemberében pedig a fül-orr-gégészeti szakvizsgát szerezte meg ugyancsak a Semmelweis Egyetemen, kiválóan megfelelt minősítéssel.
Specializáció

Általános fül-orr-gégészeti panaszok. Vizsgálja és kezeli a gyermekkori gyakori fülgyulladást, az ehhez gyakran társuló hallás- és beszéd problémákat, különös tekintettel a szájpadhasadékkal és egyéb fejlődési rendellenességekkel társuló kórképeket.

Foglalkozik az átlagosnál gyakoribb és elhúzódóbb nátha és arcüreggyulladás problémájával, valamint mandula és orrmandula betegségeivel is.

- Nehéz orrlégzés, állandósuló szájlégzés, amihez gyakori nyákos orrváladék társul. Ezek rendszerint az orrmandula problémáira utaló panaszok.

- Akut gyulladás az orrüregben vagy a torokban (konkrétabban a garatnál és a gégénél), amihez nátha, meghűlés, láz és egyéb megfázásos tünetek tartoznak.

- Fülfájdalom, tartós füldugulás, nagyobb mennyiségű fülváladékozás, hallójárati gyulladás, hallásproblémák vagy fülzsírdugó gyanúja.

- Nyelési nehézségek, állandó torokfájdalom, gombócérzés a torokban.

- Beszédfejlődési- és hangképzési zavarok, melyek hátterében fül-orr-gégészeti, illetve kapcsolódó szervi elváltozások állhatnak.

- Idegen test jelenléte a hallójáratban vagy az orrban.

- Allergiás tünetek (állandó vizenyős orrfolyás, szempirosság, tüsszögés) tartós megjelenése.

- A feji és a nyaki régióban felfedezett duzzanatok vagy csomók.

- Valamennyi orrot, orrmelléküreget, garatot, gégét és fület érintő probléma, tartós orrdugulás, köhögés, elhúzódó nátha, visszatérő megfázás

Tanulmányok
 • 2014 június: Általános orvosi diploma, Semmelweis Egyetem, Cum laude minősítéssel
 • 2019 november: Fül-orr-gégészet szakvizsga, Semmelweis Egyetem, Kiválóan megfelelt minősítéssel
Tagságok
 • Magyar Orvosi Kamara
Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Szilágyi Csilla

Fül-orr-, gégészet
Specializációk:
Részletes adatlap

Dr. Szilágyi Csilla

Fül-orr-, gégészet
Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Balogh Krisztina

Fül-orr-, gégészet
Specializációk:
 • holisztikus szemléletű látásmóddal és természetes gyógymódokkal kiegészült orvoslás, speciális nevelési igényű gyermekeknek is
Részletes adatlap

Dr. Balogh Krisztina

Fül-orr-, gégészet

Bemutatkozás

A diplomája megszerzése óta fül-orr-gégészeten dolgozik, jelenleg döntően a járóbeteg ellátásban, mind a felnőtt-, mind a gyermekellátás területén. A kisgyermekei nevelésével eltelt évek alatt különösen közel került a gyermekgyógyászathoz, a gyermek fül-orr-gégészethez. Szemlélte szerint fontos úgy vizsgálni a gyermekeket, hogy közben jó emlékké varázsolódjon a rendelőben eltöltött időszakot. Ezért szeretettel, játékosan és nagy-nagy türelemmel vizsgál. Holisztikus szemléletű látásmóddal és természetes gyógymódokkal kiegészült orvoslással igyekszik segíteni a hozzá fordulóknak, nemcsak a fül-orr-gégészet területén, hanem általános orvosi kérdésekben is.
Specializáció
 • holisztikus szemléletű látásmóddal és természetes gyógymódokkal kiegészült orvoslás, speciális nevelési igényű gyermekeknek is
Tanulmányok
 • 2001. Semmelweis Egyetem, általános orvos
 • 2007. fül-orr-gégegyógyászat szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU

Dr. Karabouta Irene

Fül-, orr-, gégegyógyászat, Audiológia, Csecsemő- és gyermek- fül-, orr-, gégegyógyászat
Specializációk:
 • gyermek- és felnőtt fül-orr-gégészeti vizsgálatok
 • visszatérő felsőlégúti gyulladások
 • mandulák
 • orrsövényferdülés
 • halláscsökkenés
 • horkolás
 • alvási apnoé
 • hallókészülékes ellátás
 • orr deformitások
 • orrsövény ferdülés
 • nyaki cysták
Részletes adatlap

Dr. Karabouta Irene

Fül-, orr-, gégegyógyászat, Audiológia, Csecsemő- és gyermek- fül-, orr-, gégegyógyászat

Bemutatkozás

Az audiológus fül-orr-gégészi tapasztalatát Anglia, Görögország és Magyarország egészségügyi intézményeinek felnőtt és gyermek fül-orr-gégészeti ellátásában szerezte. Ez idő alatt megismerte a legmodernebb eljárásbeli és műtéti technikákat. Tudását rendszeresen gazdagítja nemzetközi kongresszusokon való részvétellel, tudományos előadásokkal.
Specializáció
 • gyermek- és felnőtt fül-orr-gégészeti vizsgálatok
 • visszatérő felsőlégúti gyulladások
 • mandulák
 • orrsövényferdülés
 • halláscsökkenés
 • horkolás
 • alvási apnoé
 • hallókészülékes ellátás
 • orr deformitások
 • orrsövény ferdülés
 • nyaki cysták
Tanulmányok
 • 1993. Thesszaloniki Arisztotelész Tudományegyetem, Görögország, általános orvos
 • 2001. fül-orr-gégegyógyászat szakvizsga
 • 2009. csecsemő- és gyermek fül-orr-gégegyógyászat szakvizsga
 • 2013. audiológia szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU,EL,EN

Dr. Répássy Gábor

Fül-orr-, gégészet
Specializációk:
 • általános fül-orr-gégészeti panaszok vizsgálata
 • orrsövény műtétek
 • radiofrekvenciás orrkagyló megkisebbítés
 • orrmelléküreg műtét (FESS)
 • bőrelváltozások eltávolítása
 • nyaki műtétek (ciszták, jóindulatú daganatok, pajzsmirigy, nyálmirigy)
 • pajzsmirigy sebészete
 • mandulaműtétek
 • garat műtétek
 • horkolásgátlás
Részletes adatlap

Dr. Répássy Gábor

Fül-orr-, gégészet

Bemutatkozás

Fül-orr-gégész szakorvos. Specializáció: általános fül-orr-gégészeti panaszok vizsgálata
Specializáció
 • általános fül-orr-gégészeti panaszok vizsgálata
 • orrsövény műtétek
 • radiofrekvenciás orrkagyló megkisebbítés
 • orrmelléküreg műtét (FESS)
 • bőrelváltozások eltávolítása
 • nyaki műtétek (ciszták, jóindulatú daganatok, pajzsmirigy, nyálmirigy)
 • pajzsmirigy sebészete
 • mandulaműtétek
 • garat műtétek
 • horkolásgátlás
Tanulmányok
 • 2011. Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, általános orvos
 • 2016. fül-orr-gégegyógyászat szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Zalka Judit

Foniátria, Csecsemő- és gyermek- fül-, orr-, gégegyógyászat
Specializációk:
 • fül-orr-gégészeti vizsgálat
 • gyermek foniátriai vizsgálat (kóros hangváltozás)
Részletes adatlap

Dr. Zalka Judit

Foniátria, Csecsemő- és gyermek- fül-, orr-, gégegyógyászat

Bemutatkozás

Dr. Zalka Judit az utóbbi 15 évben figyelmét a kóros hangváltozásokra, a foniátria területére irányította. Felnőtt és gyermek hangképzési zavarokkal küzdő páciensekkel foglalkozik legfőképp, fül-orr-gégészeti betegek rendelőintézeti ellátása mellett.
Specializáció
 • fül-orr-gégészeti vizsgálat
 • gyermek foniátriai vizsgálat (kóros hangváltozás)
Tanulmányok
 • 1979. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 1985. fül-orr-gégegyógyászat szakvizsga
 • 1993. audiológia szakvizsga
 • 1998. foniátria szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU,ES

Dr. Helfferich Frigyes Ph.D

Fül-orr-, gégészet, Fej-nyaksebész főorvos, Audiológia
Specializációk:
 • pajzsmirigy sebészet
 • endoszkópos orrmelléküreg sebészet
 • arcüreg sebészete
 • nyaki sebészet
 • mandulaműtétek
 • jóindulatú elváltozások eltávolítása
 • garat műtétek


Részletes adatlap

Dr. Helfferich Frigyes Ph.D

Fül-orr-, gégészet, Fej-nyaksebész főorvos, Audiológia

Bemutatkozás

Döntően felnőtt betegekkel foglalkozik. Kiemelt erősségei: pajzsmirigy sebészet, fültőmirigy sebészet, kisebb és nagyobb nyaki műtétek, orrsövény plasztika, endoszkópos orrmelléküreg műtétek (FESS), orrkagyló műtétek, endoscopos dacryocysto-rhinostomia (DCR, szemésszel együtt), fül alaki korrekciói.
Specializáció
 • pajzsmirigy sebészet
 • endoszkópos orrmelléküreg sebészet
 • arcüreg sebészete
 • nyaki sebészet
 • mandulaműtétek
 • jóindulatú elváltozások eltávolítása
 • garat műtétek


Tanulmányok
 • 1991. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 1996. fül-orr-gégegyógyászat szakvizsga
 • 2005. audiológia szakvizsga
Tagságok
 • Fül-, orr-, gégegyógyászat (Otorhinolaryngologia Hungarica) c. szaklap szerkesztő (2007-2018)
 • Fül-, orr-, gégegyógyászat (Otorhinolaryngologia Hungarica) c. szaklap főszerkesztő helyettes (2018-tól)
 • Magyar Fül-Orr-Gége, Fej-nyaksebész Orvosok Egyesülete Vezetőségi tag (2008-től)
 • Magyar Fül-Orr-Gége, Fej-nyaksebész Orvosok Egyesülete Ellenőrző Bizottsági tag (2008-2010)
 • Magyar Fül-Orr-Gége, Fej-nyaksebész Orvosok Egyesülete főtitkár (2015-2019)
 • MH EK Szakmai Vezető Testület titkár (2013-tól), elnök 2021-től
 • Fül-Orr-Gégészet Szakmai Kollégiumi Tanács tag (2016-2020), Szakmai Kollégium Tagozat tag (2020-tól)
Beszélt nyelvek
HU,EN,DE

Dr. Noszek László

Fül-orr-, gégészet, Csecsemő- és gyermek- fül-, orr-, gégegyógyászat
Specializációk:
 • mandulaműtétek
 • jóindulatú elváltozások eltávolítása
 • orr- és arcüreg sebészete
 • garat műtétek
Részletes adatlap

Dr. Noszek László

Fül-orr-, gégészet, Csecsemő- és gyermek- fül-, orr-, gégegyógyászat
Specializáció
 • mandulaműtétek
 • jóindulatú elváltozások eltávolítása
 • orr- és arcüreg sebészete
 • garat műtétek
Beszélt nyelvek
HU

TUDÁSTÁR

Az orrlégzési zavar (orrdugulás)

Az egyszerű orrdugulás, orrlégzési zavar oka lehet a túl nagy orrmandula, allergia, orrsövény ferdülés vagy akár orrpolip.

Mindegyik betegség másként kezelendő, a legfontosabb azonban a pontos diagnózis, amely előfeltétele a  biztonságot jelentő kezelésnek és a gyógyulásnak.

Az orrdugulás tünetei:

 • horkolás
 • gyakori felső légúti fertőzés
 • nyitott szájjal légzés
 • rosszabb lehet a hallás.
Fülgyulladás, fülfájás

A fülfájás oka lehet:

 • hallójárat gyulladás
 • középfülgyulladás
 • vissza-visszatérő esetben, úgynevezett idült középfülgyulladás.

A fülfájás nem egyforma, sem a helye, sem kialakulásnak oka. A kisebb náthás betegség, vagy akár lázas állapot alapján fellépő szövődmények elkerülése rendkívül fontos.

A hallójárat gyulladás inkább nyáron jellemző, vagy úszással, fürdőzéssel töltött napok után, a középfülgyulladás pedig általában megfázások szövődményeiként jelentkezik. Azonban a fülgyulladásokkal kapcsolatban érdemes megemlítenünk a fülkürt szerepét, mert sokszor a betegség kialakulása a nem megfelelő fülkürt működéssel függ össze.

Arcüreg gyulladás

A megfázások, felső légúti fertőzések egyes esetekben arc- és homloküreg gyulladáshoz vezethetnek.

Akut esetben a tünetek igen hasonlatosak lehetnek egy orrdugulással, kisebb orrfolyással járó megfázáshoz, azonban a láz, az arc és/vagy fejfájás állandósulása és a levert kedélyállapot már árulkodó jel lehet a fül-orr-gégész számára. A röntgenfelvétel meggyőzően tájékoztat azonban az arc- és homlok üregek állapotáról.

Rendelőnkben a fül-orr-gégészhez rövid idő alatt megérkezik a röntgenfelvétel eredménye, hiszen radiológus orvosaink naponta rendelnek, végzik a vizsgálatokat és értékelik az eredményeket.

Az arc- homloküreg gyulladás tünetei krónikus esetben:

 • kismértékű orrváladékozás, amely gyakran a garat felé csorog
 • ezért gyakori a visszatérő köhögés, torokkaparás
 • lefekvéskor a köhögés rosszabbodik
 • teltségérzés az arc/homlok területén
 • esetenként bizonytalan fájdalom
Orrsövény ferdülés

 Az orrsövény végleges formája valamint az orr külalakja 18 éves korra alakul ki, a csontok növekedésének befejeződéséig, az eltérés ekkor okozhat légúti tüneteket.

Tünete a horkolás, valamint az orrdugulás, amely terápiára nem reagáló krónikus arcüreggyulladás esetében is felmerülhet.

Bár kezelésének egyetlen módja ismert, az orrsövény műtét, hogy mégis kinek javasolt a műtét, javít-e a tünetein a beavatkozás, minden esetben fül-orr-gégész szakorvossal szükséges megbeszélni!  Önmagában a ferde orrsövény még nem biztos, hogy okot ad a műtétre. A beavatkozás előtt az orvos részéről mindig komoly mérlegelés szükséges!

Orrpolip

Az orrlégzési zavar oka felnőttkorban lehet orrpolip (amely gyermekkorban rendkívül ritka, de előfordul).

Kialakulásának oka nem ismert, tünetei azonban annál inkább jellemzőek:

 • orrdugulás
 • nehezen fújható orr
 • rossz szaglás/ízlelés

A legtöbb esetben műtét és igen gondos utókezelés a megoldása a betegségnek. Az utókezelés egy speciális orrsprayvel történik, amely az orrpolip kiújulásának megelőzésére szolgál.

A rendszeres orrcsepphasználat

A rendszeres orrcsepp-használat nagy gondot okozhat!

Ez a probléma leginkább a fiatal felnőtteknél jelentkezik, amikor a tünetek gyors kezelésére – orrdugulás, annak folyamatossága, fokozódása -miatt szinte állandóan-, használják a patikában szabadon kapható orrcseppeket. Az orrnyálkahártya azonban hozzászokik a kezeléshez, így az orrspray/csepp használata nélkül egyáltalán nem kap levegőt a beteg. Orvosilag igen súlyosnak tekinthető az az állapot, amikor már az orrcsepp sem teszi szabaddá az orrlégzést.

Ennek megoldása egyrészt gyulladáscsökkentő gyógyszeres kezelés, amely leszoktatja a beteget az orrcseppről, másrészt speciális technikával végzett műtét.

Krónikus középfülgyulladás

Ha a páciens  gyakran visszakérdez, nem hallja, ha suttogva beszélünk hozzá, esetleg nyomásérzésre panaszkodik, fennáll a lehetősége krónikus középfülgyulladásnak. Ez a kórkép kevésbé fájdalmas, a rosszabb hallás viszont jellemző tünet lehet. A megnagyobbodott orrmandula, amely hosszabb ideje fennálló, esetenként kezeletlen orrdugulás következménye a fülkürt elégtelen működésébe torkollhat. Ez pedig közvetlenül kiválthatja a krónikus savós középfülgyulladást.

A legfontosabb, hogy ilyenkor fordulj fül-orr- gégész szakorvoshoz! Mert bár hónapok, évek alatt a kórkép jó esetben magától is megoldódik (a fülkürt működése az életkor előrehaladtával jelentősen javul),  ennek a krónikus gyulladásnak az említett hosszú távú negatív következménye is lehet.

Egy idő után az úgynevezett perzisztáló váladék egyre sűrűbbé válik (nyákos középfülgyulladás), akár kötőszövetesen átalakulhat, a dobhártya pedig teljesen elvékonyodhat. Ez azt eredményezheti, hogy bár a kezelésekkel a fül-orr –gégész igyekszik helyreállítani a fülkürt működést, az állapot állandósul, és később műtétileg is igen nehéz illetve bizonyos esetekben nem is lehetséges a korrekció. Éppen ezért fontos időben fül- orr-gégészhez fordulnunk ilyen esetben.

Hallójárat gyulladás

Leginkább nyáron jellemző a hallójárat gyulladás. Okozhatja az uszodavíz klóros fertőtlenítése, másrészt a meleg miatt a vízben lévő baktériumok.

Ennek tünete, hogy a fülkagyló mozgatására is fájdalmat érzünk.. Oka a gyulladt hallójáratban felgyülemlett, sokszor nagy mennyiségű váladék. Ezért ennek eltávolítása, a gyulladás megszűntetése rendkívül fontos, mert a teljesen beszűkült hallójárat újabb gondot és más típusú veszélyeket rejt.

Ezért időben, lehetőleg azonnal, már az első tünetek jelentkezésekor keresd fel  fül-orr-gégész szakorvosunkat. Intézetünkben a legprecízebb technikai eszközök állnak rendelkezésre a gyermekfül vizsgálatához.

A fülkürt működése

A fülkürt gyakran a fülbetegségek kialakulásának egyik központja. Repülőgépen vagy búvárkodás alkalmával, de néha még egy gyorsabb liftben is észlelhetjük, hogy eldugul a fülünk.

 A fülkürt tehát egy – nyálkahártyával bélelt – csőként fogható fel, amely összeköti az orrgaratot és a középfület. Rágás, nyelés kapcsán az orrgarat megnyílik, és levegő jut a középfülbe. Így a dobhártya mindkét oldalán (azaz a középfülben és a környezetünkben) azonos lesz a nyomás. Optimális lesz a hallás.

Ha a fülkürt működése zavart szenved, fokozatosan felszívódik a levegő a középfülből, mi pedig azt észleljük, hogy rosszabbul hallunk, dugul a fülünk. Amennyiben hosszabb ideig fennáll ez az állapot, a kis erekből folyadék (savó) szivárog át a középfül üregébe, hogy kiegyenlítse a nyomást. Ez azonban azzal is jár, hogy a hallásunk még rosszabb lesz, mivel a folyadék tovább rontja a hangátvitelt.

Megfázásnál mindig figyeljünk arra, hogy az orr minél hamarabb tiszta legyen (sóoldattal a letapadó váladék kiszívása, rendszeres orrfújás szükséges), mert a fülkürt „szellőzése” a fentebb leírtak miatt  – pl. egyensúlyzavar- igen fontos.

Ellátó intézmények

Doktor24 Multiklinika

1112 Budapest, Koszorúslány u. 1. A. ép.

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista

Fül-orr-gégészeti szakvizsgálat
35 000 Ft
Fül-orr-gégészeti kontroll vizsgálat
30 000 Ft
Orrvérzés ellátása bipoláris csipesszel helyi érzéstelenítésben
19 800 Ft
Szájüregi elváltozás (papilloma,fibroma) kimetszése helyi érzéstelenítésben
40 700 Ft - 42 700 Ft
Palyazat Palyazat
Megszakítás