Kardiológia

Kardiológiai szakrendelésünkön a veleszületett és a szerzett szív- és érrendszeri megbetegedések tüneteinek – mint az ájulás, a fáradékonyság, a magas vagy alacsony vérnyomás, a szívritmuszavar, szívzörej kivizsgálásával és kezelésével foglalkozunk.

TUDJ MEG TÖBBET

A kardiológiai szakrendelést nem csak akkor érdemes felkeresni, ha már tüneteket észlelünk. A kardiológiai szűrésekkel a még fel nem tárt problémák kezelése időben elkezdődhet, ezáltal csökkenthetők a szövődmények és a betegség további növekedése kivédhető és megelőzhető.

Milyen kardiológiai problémákkal fordulhatsz hozzánk?

Magas vagy alacsony vérnyomás. A magas vérnyomás, azaz hipertónia a felnőtt lakosság több mint negyedét érintő népbetegség. Általában tünetmentes, ezért gyakran hívják néma gyilkosnak. Hosszú távon azonban olyan súlyos szövődményei is lehetnek, mint a stroke, a szívelégtelenség, vagy a vesekárosodás. Az alacsony vérnyomás (hipotónia) szívérrendszeri eltérések, hormonális egyensúlyhiány vagy alacsony folyadékbevitel következtében is kialakulhat. Tünetei lehetnek a fáradtság, gyengeség, homályos látás, vagy a koncentrálási és alvászavarok is.

 • Szapora pulzus. A pulzusemelkedés hátterében olyan krónikus állapotok állhatnak, mint a pajzsmirigy-túlműködés, vérszegénység, szívizombetegségek vagy szívritmuszavarok, de a stressz, szorongás, bizonyos gyógyszerek, valamint a koffeinbevitel és a dohányzás is kiválthatja. A szapora pulzus általában ártalmatlan, azonban ha gyakran előfordul, vagy ha egyéb tünetekkel – légszomjjal, mellkasi fájdalommal, szédüléssel – társul, akkor az jelenthet komolyabb problémát. Ezért ilyenkor mindenképpen orvosi kezelésre van szükség.
 • Szívritmuszavar. A szívritmuszavar vagy aritmia hátterében számos tényező állhat a szívproblémáktól a koszorúér-betegségeken át a stressz, szorongás vagy a dohányzás és alkoholfogyasztás okozta káros hatásokig. Attól függően, hogy mi a kiváltó oka, különféle szövődményekhez vezethet, illetve mások lehetnek a kezelési lehetőségek is. Emiatt fontos, hogy ha bármilyen szívritmuszavarral kapcsolatos tünetet észlelünk, forduljunk mielőbb orvoshoz a megfelelő diagnózis és az adekvát kezelési terv kidolgozása érdekében.
 • Mellkasi panaszok. A krónikus vagy akut mellkasi fájdalom nem kizárólag kardiológiai eredetű tünet lehet, hiszen tüdőbetegségek, reflux vagy más emésztőrendszeri problémák is kiválthatják. Gyakori azonban, hogy olyan szívérrendszeri betegségekre utal, mint a szívizomgyulladás vagy a koszorúér-betegség. Ha hirtelen jelentkező, erős mellkasi fájdalom lép fel, ami további kísérőtünetekkel is jár, azonnal orvosi segítségre van szükség, ilyen esetben ugyanis szívinfarktusról is lehet szó.
 • Nehézlégzés. A légvétel akadályoztatása miatt fellépő nehézlégzés vagy légszomj kellemetlen, fulladásszerű állapot, aminek kialakulásában közrejátszhatnak olyan tényezők, mint a szélsőséges időjárási körülmények, a dohányzás, a túlsúly, illetve a tartós szorongás vagy a pánikbetegség, de bizonyos esetekben szívizomgyulladás, szívelégtelenség, szívritmuszavarok vagy tüdőembólia is állhat a hátterében. Ha huzamosabb ideig tapasztalunk légzési nehézségeket, és az egyéb kiváltó okok kizárásra kerültek, mindenképpen érdemes részt vennünk kardiológiai kivizsgáláson.

 

 • Lábdagadás. Bizonyos szív- és érrendszeri betegségek, mint például a szívelégtelenség, a magas vérnyomás vagy a vénás elégtelenség, károsítják a vérkeringést, illetve a szövetek oxigén- és tápanyagellátását, ami miatt a szövetek közötti térben felszaporodik a vizenyő. Ennek tünete lehet a lábdagadás, azaz az ödéma is. A tüneti kezelésnek része lehet gyógyszeres terápia és a diéta is, de elsősorban a szívelégtelenséget kell orvosolni, ehhez pedig kardiológiai diagnózisra van szükség.
 • Szédülés, ájulás. A szédülés, gyengeségérzés vagy a hirtelen eszméletvesztés mögött nem feltétlenül kardiológiai probléma áll, hiszen a vércukorszinttel kapcsolatos gondok vagy a dehidratáltság is kiválthat ilyen tüneteket. Bizonyos esetekben ugyanakkor a vérnyomás-ingadozás, keringési rendellenességek, illetve akár az ezekre szedett gyógyszerek mellékhatásai is előidézhetnek szédülést vagy ájulást. Ha rendszeresen tapasztalunk ilyen tüneteket, mielőbb javasolt a kardiológiai kivizsgálás elvégzése.
 • Csökkent terhelhetőség. Ha gyakran fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat, vagy nehézséget jelent a megszokott fizikai aktivitás teljesítése, előfordulhat, hogy szív- és érrendszeri betegségek állnak a háttérben. A szívizomgyulladás, a szívelégtelenség vagy a koszorúér-betegség károsítja a szívműködést, és csökkenti a szív által pumpált vér mennyiségét, ami a test terhelhetőségének csökkenéséhez vezet. Ennek olyan kísérőtünetei lehetnek, mint a légszomj, a szapora szívverés vagy a szédülés, ájulás.

Milyen vizsgálatokat végzünk kardiológiai szakrendelésünkön?

Nyugalmi EKG

A kardiológiai kivizsgálás elhagyhatatlan része az elektrokardiográfia, azaz az EKG (elektrokardiográfia)vizsgálat, amely a szívverést kísérő elektromos aktivitás, illetve az ebben beálló változások mérésére és regisztrálására szolgál. Papírszalagra rögzített görbék formájában jeleníti meg a szív működését. A nyugalmi EKG során a végtagokon és a mellkason helyezünk el elektródákat, amelyeket EKG-göbrék formájában jelenítik meg a szívből érkező elektromos jeleket. A vizsgálat fájdalommentes, semmilyen előkészület nem szükséges a páciens részéről, a nyugalmi állapot fontos a vizsgálat közben. A nyugalmi EKG segítségével olyan szívbetegségeket tudunk diagnosztizálni, mint a szívritmuszavarok, a szívizomgyengeség, vagy az érrendszeri betegségek. A vizsgálat pár percet vesz igénybe.

FONTOS!

A vizsgálatot csak panaszmentesség esetén végezzük el, szakorvosi javaslat szükséges!

AZ EKG készítés NEM foglal magában anamnézis felvételt belgyógyászati/ kardiológiai vizsgálatot és konzultációt! A vizsgálatot asszisztens végzi, ezért nem történik orvos – beteg találkozó.  A kapott EKG leletet mindenképpen szakorvosnak javasolt bemutatni.

Terheléses EKG

A terheléses EKG során a karra vérnyomásmérőt, a mellkasra pedig elektródákat helyezünk, a páciensnek pedig kerékpár vagy futópad segítségével mozognia kell a vizsgálat alatt. A teszt során figyelemmel kísérjük a páciens pulzusát, vérnyomását, légzését és általános állapotát, és megfigyeljük, hogy fokozott fizikai terhelés esetén a koszorúerek képesek-e megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívnek.

Szívultrahang-vizsgálat

Az echocardiográfia, vagyis a szívultrahang-vizsgálat során ultrahanghullámokat használunk a szív állapotának és működésének megfigyelésére. A készülék a szívről visszaverődő hullámok alapján egy képet hoz létre a szív mozgásairól, struktúrájáról és véráramlásáról. Az echocardiográfia segítségével meghatározhatjuk a szívkamrák és -pitvarok méretét, vastagságát, véráramlását és más fontos paramétereit, és diagnosztizálhatunk olyan problémákat, mint a szívizomgyengeség, a szívbillentyűk betegségei, a szívüregben felgyülemlett folyadék, illetve a szívüregben kialakult vérrög.

24 órás vizsgálatok

 • ABPM-vizsgálat. A 24 órás vérnyomás-monitorozás során egy speciális eszközzel mérjük a vérnyomást a páciens mindennapi életvitelében egy teljes nap alatt. A karra erősített monitor bizonyos időközönként automatikusan méri és rögzíti a vérnyomást. Az eljárás célja, hogy átfogó képet kapjunk a vérnyomás ingadozásairól és -változékonyságról az életvitel különböző szakaszaiban, beleértve az éjszakai alvást is.
 • Holter-vizsgálat. A 24 órás EKG-vizsgálatot hordozható Holter-monitorral végezzük, amelynek öntapadós elektródáit a páciens mellkasára rögzítjük. A készülék folyamatosan rögzíti a szívből érkező elektromos jeleket. A Holter-vizsgálat során átfogóbb képet kaphatunk a páciens szívritmuszavarairól, amelyek nem mindig jelennek meg a rövid időszakos EKG-vizsgálatok során.

Miért válaszd a Doktor24 kardiológiai osztályát?

 • Magasan képzett kardiológus szakorvosok. Kardiológiai szakrendelésünkön kiváló szaktudású kollégákkal, modern vizsgálati módszerekkel és diagnosztikai eszközökkel, valamint professzionális laboratóriumi háttérrel várunk.
 • Empatikus, emberközpontú szemlélet. Kollégáink minden esetben nagy odafigyeléssel és empatikusan fordulnak a páciensekhez, részletes tájékoztatást nyújtva a diagnózisról és az esetleges kezelési lehetőségekről.
 • Átfogó, személyre szabott ellátás. Szakorvosaink egymással szorosan együttműködve, az egyéni betegigényeknek megfelelően járnak el a diagnosztikai vizsgálatoktól a kezelési terv kidolgozásán át a szükséges terápiás eljárások alkalmazásáig.

Szakembereink

Dr. Basirikia Gita

Kardiológia
Specializációk:
 • EKG vizsgálat,
 • szív- és mellkasi panaszok,
 • fulladás, szédülés, fejfájás, remegés, eszméletvesztés, szapora, szabálytalan szívverés,
 • vérnyomás problémák,
 • szívritmuszavar,
 • hozott leletek értelmezése és kiértékeléseRészletes adatlap

Dr. Basirikia Gita

Kardiológia

Bemutatkozás

Tanulmányai során BSc diplomát szerzett sejt és molekuláris biológia, mikrobiológia (cellular-molecular biology – microbiology) területen, majd 2004-ben MSc diplomát mikrobiológia, bakteriológia (microbiology – bacterology) területen. Ezt követően hat éven át általános orvosként tevékenykedett a Szegedi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Karán (SZOTE), majd 2017-ig a SOTE kardiológusa volt. Echokardiográfiás (TTE) lincencemet 2019-ben szerezt meg. Jelenleg a Doktor24 kardiológusaként tevékenykedik.
Specializáció
 • EKG vizsgálat,
 • szív- és mellkasi panaszok,
 • fulladás, szédülés, fejfájás, remegés, eszméletvesztés, szapora, szabálytalan szívverés,
 • vérnyomás problémák,
 • szívritmuszavar,
 • hozott leletek értelmezése és kiértékeléseTanulmányok
 • 2010. Szegedi Orvostudományi Egyetem - ÁOK, általános orvos
 • 2017. kardiológia szakvizsga
 • 2019. felnőtt transtorakális echokardiográfia licenc vizsga
Tagságok
 • Európai Kardiológusok Társasága (European Society of Cardiology)
 •  American Heart Association


Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Chityil Dóra

Belgyógyászat, Kardiológia
Specializációk:
 • kardiológiai szakvizsgálat
 • ultrahangos kontroll
Részletes adatlap

Dr. Chityil Dóra

Belgyógyászat, Kardiológia

Bemutatkozás

1997-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. 2005-ben belgyógyászati, 2009-ben kardiológiai szakvizsgát tett. Szakmai tapasztalatát megyei kórház kardiológiai osztályán, invazív centrumban és rehabilitációs osztályon szerezte, az elmúlt négy évben járóbeteg szakrendelésen dolgozott. Kardiológusként az ischaemiás szívbetegség, ritmuszavarok, billentyűbetegségek, hypertonia diagnosztizálásával, gyógyszeres kezelésével foglalkozik, hangsúlyt fektet a megelőzésre, rizikófelmérésre, gondozásra, valamint rehabilitációs osztályon szerzett tapasztalatai alapján a secunder prevencióra - rehabilitációra, betegedukációra. Mindezt a kardiológiai noninvazív kivizsgálás eszközeivel - nyugalmi EKG elemzés, transthoracalis echocardiographia, terheléses EKG , ABPM, Holter vizsgálat elvégzésével.
Specializáció
 • kardiológiai szakvizsgálat
 • ultrahangos kontroll
Tanulmányok
 • 1997. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 2005. belgyógyászat szakvizsga
 • 2009. kardiológia szakvizsga
Tagságok


Beszélt nyelvek
HU

Dr. Trummer Zsófia

Kardiológia, Belgyógyászat
Specializációk:
 • EKG vizsgálat
 • szívritmuszavarok
 • cardiovaszkuláris betegségek megelőzése
 • vérnyomásbeállítás
 • általános orvosi tanácsadás
 • belgyógyászati szakvizsgálat
Részletes adatlap

Dr. Trummer Zsófia

Kardiológia, Belgyógyászat

Bemutatkozás

2001-ben végzett summa cum laude a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán Budapesten. Az egyetem után a Budapesti Szent Ferenc Kórház belgyógyászati és kardiológiai osztályán dolgozott 2013-ig. Elsősorban aktív kardiológiai betegek ellátását végezték. Két kisfia születését követően a magánellátásban kezdett dolgozni. Fő érdeklődési területe a ritmuszavarok diagnosztikája és kezelése, a cardiovaszkularis betegségek megelőzése.
Specializáció
 • EKG vizsgálat
 • szívritmuszavarok
 • cardiovaszkuláris betegségek megelőzése
 • vérnyomásbeállítás
 • általános orvosi tanácsadás
 • belgyógyászati szakvizsgálat
Tanulmányok
 • 2001. Semmelweis Egyetem, általános orvos
 • 2006. belgyógyászat szakvizsga
 • 2011. kardiológia szakvizsga
 • 2015. diabetológia orvosi licenc vizsga
Tagságok


Beszélt nyelvek
HU

Dr. László Zoltán Zsolt

Belgyógyászat, Kardiológia
Specializációk:
 • kardiológiai szakorvosi vizsgálatok és konzultáció
Részletes adatlap

Dr. László Zoltán Zsolt

Belgyógyászat, Kardiológia

Bemutatkozás

A SOTE III. Belklinikán klinikai orvosként éveket töltött a klinika haematológiai, anyagcsere és immunológiai részlegén, majd a belgyógyászat szakvizsga után érdeklődése tartósan a klinikai kardiológia felé fordult. Az ezt követő 10 évben folyamatosan a klinika kardiológiai részlegén (kardiológiai belosztály, coronaria őrző, kardiológiai ambulancia) dolgozott, később pedig ezek részlegeit vezette. 20 év egyetemi klinikai és 16 év kórházi osztályvezető főorvosi gyakorlattal a háta mögött EKG és terheléses (EKG) metodikákat alkalmaz, valamint echocardiographiás (szívultrahang vizsgálat) módszereket. Ezen eljárások a leggyakoribb szívbetegségek, így a koszorúér betegség, szívelégtelenség, ritmuszavarok, magasvérnyomás betegség pontos diagnózisához és hatékony kezeléséhez szükségesek.
Specializáció
 • kardiológiai szakorvosi vizsgálatok és konzultáció
Tanulmányok
 • 1980. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 1985. belgyógyászat szakvizsga
 • 1991. kardiológia szakvizsga
 • 2017. felnőtt transtorakális echokardiográfia orvosi licenc vizsga
Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Győrfi Melinda

Belgyógyászat, Kardiológia
Specializációk:
 • EKG
 • belgyógyászati szakorvosi vizsgálat
 • általános kardiológiai szakvizsgálat
 • hypertonia
 • Ischaemiás szívbetegségek
 • szív elégtelenség
 • szív ritmuszavarok
 • metabolicus syndroma
Részletes adatlap

Dr. Győrfi Melinda

Belgyógyászat, Kardiológia

Bemutatkozás

Az általános orvosi tanulmányait 1990-ben fejezte be. Az Orvostovábbképző Egyetem Pathológia Intézetében kezdett el dolgozni, majd belgyógyászati és kardiológiai szakvizsgát, illetve echocardiographiás licence-t szerzett. Munkahelyeim: Péterfy S. u-i Kórház, Szent János Kórház Belgyógyászati- Kardiológiai Osztály, illetve egyéves gyakorlat a Gottsegen Országos Kardiológiai Intézetben. Közel 20 éves kórházi osztályos tevékenység után 2014 óta a BLESZ Kardiológiai Szakrendelésén dolgozik, illetve 2018 január óta a Doktor24 Cégcsoport kardiológiai rendelésén is tevékenykedik. Kardiológusként az ischaemiás szívbetegség, a szívelégtelenség, a billentyű betegségek és a ritmuszavarok diagnosztizálásával, kezelésével foglalkozik, továbbá a cardiovascularis rizikó tényezők- a magas vérnyomás, a magas vérzsír szint, a magas húgysav szint, a cukor anyagcsere zavar (prediabetesz, enyhe diabetes mellitus) kezelését vállalja és a túlsúly problematikájával foglalkozik betegedukáció keretében.
Specializáció
 • EKG
 • belgyógyászati szakorvosi vizsgálat
 • általános kardiológiai szakvizsgálat
 • hypertonia
 • Ischaemiás szívbetegségek
 • szív elégtelenség
 • szív ritmuszavarok
 • metabolicus syndroma
Tanulmányok
 • 1990. Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem, általános orvos
 • 2001. belgyógyászat szakvizsga
 • 2004. kardiológia szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Harkai Nikoletta

Belgyógyászat
Specializációk:
 • belgyógyászati szűrővizsgálat
 • vérnyomás-beállítás
 • ABPM
 • hasi, mellkasi és egyéb panaszok kivizsgálása
 • EKG vizsgálat
Részletes adatlap

Dr. Harkai Nikoletta

Belgyógyászat

Bemutatkozás

Diplomáját a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerezte 2009-ben. Érdeklődése már akkor is széles körre terjedt ki, emiatt fordult végül a belgyógyászat irányába. A ceglédi Toldy Ferenc Kórház I. Belgyógyászati osztályán kezdett dolgozni, ahol 70 ágyon látott el betegeket. 2015-ben szakvizsgázott, ezt követően sürgősségi és krónikus belgyógyászati osztályon is teljesített szolgálatot. 2018-tól a fővárosi Bajcsy Zsilinszky Kórház I. Belgyógyászati osztályát erősíti, melynek profilja révén gasztroenterológiai kórképekre nyílt nagyobb rálátása. 2021-től pedig a Doktor24-nél igyekszik kamatoztatni tudását.
Specializáció
 • belgyógyászati szűrővizsgálat
 • vérnyomás-beállítás
 • ABPM
 • hasi, mellkasi és egyéb panaszok kivizsgálása
 • EKG vizsgálat
Tanulmányok
 • 2003-2009 Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar, Orvosi Diploma
 • 2015 Belgyógyászat szakvizsga 
Tagságok

MOK Tagság

Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Komka Zsolt Béla

Sportorvostan, Kardiológia, Sportkardiológia
Specializációk:
 • sportkardiológiai panaszok
 • magasvérnyomás
 • mellkasi panaszok
 • nehézlégzés
 • szívritmuszavar érzések
 • megszédülések/ájulások
 • fáradékonyság
 • csökkent terhelhetőség
 • EKG elemzés
 • szív-érrendszeri rizikó felmérése és csökkentése
Részletes adatlap

Dr. Komka Zsolt Béla

Sportorvostan, Kardiológia, Sportkardiológia

Bemutatkozás

2001-ig triatlonos versenysportoló volt. 2007-ben szerezte általános orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen. PhD hallgatóként folytatott kutatómunkát a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékén sport-kardiológia témában. 2017-ben kardiológus szakképesítést, majd 2018-ban sportorvos szakorvos vizsgát tett, kiválóan megfelelt minősítésekkel. Az egyetem alatt 3 évig ápolóként dolgozott az Árpád Kórház Központi Intenzív Osztályán, majd mentőtiszt-mentőorvosként 5 évig az Országos Mentőszolgálatnál. 2009 óta a Testnevelési Egyetem Sportorvosi Tanszékén egy terhelés-élettani kutatólabort vezet, célja a biztonságos és hatékony sportolás elősegítése. 2011 óta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján dolgozik kardiológusként. 2010 óta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség válogatott keretorvosa, 2012 és 2021-ben az olimpiai játékokon a MOB orvoscsapatának tagja volt. Kardiológus-sportorvos-csapatorvos és a volt versenysportoló „énjének” köszönhetően igen könnyen megtalálja a sportolóval/sportbaráttal a közös hangot. Ismeri a sportolói problémákat, igyekszik az egyént komplex egészében vizsgálni, így a probléma gyökerét megragadni és kezelni.
Specializáció
 • sportkardiológiai panaszok
 • magasvérnyomás
 • mellkasi panaszok
 • nehézlégzés
 • szívritmuszavar érzések
 • megszédülések/ájulások
 • fáradékonyság
 • csökkent terhelhetőség
 • EKG elemzés
 • szív-érrendszeri rizikó felmérése és csökkentése
Tanulmányok
 • 2007. Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, általános orvos
 • 2017. kardiológia szakvizsga
 • 2018. sportorvostan szakvizsga
 • 2019. felnőtt transtorakális echokardiográfia, orvosi licenc vizsga
Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Kovács István

Belgyógyászat, Kardiológia
Specializációk:
 • általános belgyógyászati panaszok (általános panaszok
 • felső légúti
 • hurutos megbetegedések
 • hányás, hasmenés)
 • kardiológiai panaszok (mellkasi panasz
 • vérnyomás problémák
 • fejfájás, szédülés
Részletes adatlap

Dr. Kovács István

Belgyógyászat, Kardiológia

Bemutatkozás

Tanulmányai alatt szakmai gyakorlatát a Princess Alexandra Hospital-ban végezte. Munkásságát 1995-ben a Szent Margit Kórházban kezdte az intenzív terápiás osztályon, majd a belgyógyászati, kardiológiai osztályon folytatta gyakornokként, később adjunktusként. 2018 óta családorvosként dolgozik Óbudán, illetve a Doktor24 cégcsoportban tevékenykedik aktívan.
Specializáció
 • általános belgyógyászati panaszok (általános panaszok
 • felső légúti
 • hurutos megbetegedések
 • hányás, hasmenés)
 • kardiológiai panaszok (mellkasi panasz
 • vérnyomás problémák
 • fejfájás, szédülés
Tanulmányok
 • 1995. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 2002. belgyógyászat szakvizsga
 • 2004. kardiológia szakvizsga
 • 2019. háziorvostan szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Tatay Kornélia

Belgyógyászat, Kardiológia
Specializációk:
 • vérnyomás beállítása
 • mellkasi fájdalom
 • fejfájás
 • szédülés
 • magas vérzsír értékek
 • fáradékonyság
 • magas koleszterin és magas triglycerid szint gyógyszeres kezelése
 • szív-, és érrendszeri rizikóstátusz felmérése
 • prevenció
 • gyógyszeres kezelés
Részletes adatlap

Dr. Tatay Kornélia

Belgyógyászat, Kardiológia

Bemutatkozás

Az egyetemi tanulmányai során szigorló orvosként az Országos Mentőszolgálatnál dolgozott, ahol az akut betegellátás területén szerzetttapasztalatot. A szakképesítése megszerzése után a Balassa János Kórház I. Belgyógyászati Osztályán, majd a Szent Margit Kórházban dolgozott, ahol széleskörű tapasztalatot és gyakorlati tudást szerzett. A kardiológián belül érdeklődési köre a ritmuszavarok diagnosztikája és kezelése felé irányult, melyhez az alapokat a Szív- és Érsebészeti Klinikán sajátította el. 2009 óta főállású kardiológus a Doktor24 tagjaként.
Specializáció
 • vérnyomás beállítása
 • mellkasi fájdalom
 • fejfájás
 • szédülés
 • magas vérzsír értékek
 • fáradékonyság
 • magas koleszterin és magas triglycerid szint gyógyszeres kezelése
 • szív-, és érrendszeri rizikóstátusz felmérése
 • prevenció
 • gyógyszeres kezelés
Tanulmányok
 • 1989. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 1994. belgyógyászat szakvizsga
 • 1998. kardiológia szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU

Doktor24 CityZen - Kiegészítő vizsgálatok 1

Kilégzéses (H2) tesztek, Orvosi laboratóriumi diagnosztika
Specializációk:

Kiegészítő vizsgálati (1) rendelőnkben a H2 kilégzéses teszteket végezzük el (laktóz, laktulóz, fruktóz).

Részletes adatlap

Doktor24 CityZen - Kiegészítő vizsgálatok 1

Kilégzéses (H2) tesztek, Orvosi laboratóriumi diagnosztika
Specializáció

Kiegészítő vizsgálati (1) rendelőnkben a H2 kilégzéses teszteket végezzük el (laktóz, laktulóz, fruktóz).

Beszélt nyelvek
HU

Doktor24 Multiklinika - Kiegészítő vizsgálatok 1

Csontsűrűség mérés, Hallásvizsgálat, Spirometria
Specializációk:

Kiegészítő vizsgálati (1) rendelőnkben a légzésfunkció mérését, érvizsgálatot, csontsűrűség mérését (ODM) végezzük.

Részletes adatlap

Doktor24 Multiklinika - Kiegészítő vizsgálatok 1

Csontsűrűség mérés, Hallásvizsgálat, Spirometria
Specializáció

Kiegészítő vizsgálati (1) rendelőnkben a légzésfunkció mérését, érvizsgálatot, csontsűrűség mérését (ODM) végezzük.

Tanulmányok


Tagságok


Beszélt nyelvek
HU

Doktor24 CityZen - Holter

Kardiológia
Specializációk:
Részletes adatlap

Doktor24 CityZen - Holter

Kardiológia
Beszélt nyelvek
HU

Doktor24 Multiklinika - Holter

Kardiológia
Specializációk:
Részletes adatlap

Doktor24 Multiklinika - Holter

Kardiológia
Beszélt nyelvek
HU

Doktor24 CityZen - Abpm

Kardiológia
Specializációk:
Részletes adatlap

Doktor24 CityZen - Abpm

Kardiológia
Beszélt nyelvek
HU

Doktor24 Multiklinika - Abpm

Kardiológia
Specializációk:
Részletes adatlap

Doktor24 Multiklinika - Abpm

Kardiológia
Beszélt nyelvek
HU

Dr. Kósa István

Belgyógyászat
Specializációk:
 • belgyógyászati- és kardiológiai betegségek diagnosztikája és kezelése,
 • mellkasi panaszok,
 • szívritmuszavar,
 • rendetlen szívműködés,
 • EKG vizsgálat,
 • magas vérnyomásbetegség, emelkedett koleszterin-szint,
 • iszkémiás szívbetegség,
 • infarktus utáni kardiológiai gondozás,
 • szívelégtelenség,
 • billentyű-betegségek,
 • szív- érrendszeri betegségek szűrése és megelőzése
 • hasi panaszok
Részletes adatlap

Dr. Kósa István

Belgyógyászat

Bemutatkozás

A Semmelweis Egyetem elvégzését követően a Dél- Pesti Centrumkórház, Országos Infektológiai és Hematológiai Intézetének I. Belgyógyászat Osztályán végzete általános belgyógyászati szakképzését, ezt követően pedig az Országos Kardiovaszkuláris Intézet Felnőtt Kardiológiai Osztályán folytatta kardiológiai képzéssel, ahol jelenleg is dolgozik. A legmagasabb, országos szintű intézményekben szerzett egy évtizedes tapasztalattal szolgálja a betegek gyógyulását.
Specializáció
 • belgyógyászati- és kardiológiai betegségek diagnosztikája és kezelése,
 • mellkasi panaszok,
 • szívritmuszavar,
 • rendetlen szívműködés,
 • EKG vizsgálat,
 • magas vérnyomásbetegség, emelkedett koleszterin-szint,
 • iszkémiás szívbetegség,
 • infarktus utáni kardiológiai gondozás,
 • szívelégtelenség,
 • billentyű-betegségek,
 • szív- érrendszeri betegségek szűrése és megelőzése
 • hasi panaszok
Tagságok
 • Magyar Kardiológiai Társaság,
 • Magyar Hypertonia Társaság,
 • Magyar Belgyógyász Társaság,
 • European Society of Cardiology,
 • European Association of Cardiovascular Imaging
Beszélt nyelvek
HU

Dr. Bognár Andrea Mariann

Kardiológia, Belgyógyászat
Specializációk:


 • szív- és érrendszeri betegségek kezelése, gondozása, megelőzése
 • szívritmuszavarok
 • EKG
 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség
 • pajzsmirigy megbetegedések
 • egyéb belszervi panaszok
 • belgyógyászati és kardiológiai szűrővizsgálat


Részletes adatlap

Dr. Bognár Andrea Mariann

Kardiológia, Belgyógyászat
Specializáció


 • szív- és érrendszeri betegségek kezelése, gondozása, megelőzése
 • szívritmuszavarok
 • EKG
 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség
 • pajzsmirigy megbetegedések
 • egyéb belszervi panaszok
 • belgyógyászati és kardiológiai szűrővizsgálat


Tanulmányok
 • 1993 - SOTE, általános orvosi diploma
 • 1999 - belgyógyászati szakvizsga
 • 2006 - kardiológiai szakvizsga
Tagságok
 • MOK
 • Magyar Kardiológus társaság
Beszélt nyelvek
HU

Tudástár

A kardiológiai szűrővizsgálat

Hogyan zajlik a kardiológiai szűrés?

 • Kardiológiai szűrésükön szakorvosunk kikérdez a kórelőzményekről, családi szívbetegségek előfordulásáról
 • ezt követi a fizikális vizsgálat
 • EKG (nyugalmi vagy terheléses). A terheléses EKG vizsgálat intézetünkben kerékpár vagy futópad igénybevételével történik.
 • szükség esetén szívultrahang-vizsgálat.

Intézetünkben modern vizsgálati módszerekkel, diagnosztikai gépparkkal, laboratóriumi háttérrel, magasan képzett szakorvosokkal várjuk Pácienseinket.

 

Magasvérnyomás-betegség

A magas vérnyomás (hipertónia) népbetegség. A súlyos szív- és érrendszeri betegségek hátterében gyakran magas vérnyomásérték áll.

Mivel a magas vérnyomás kezdetben nem mindig okoz panaszt, az emberek java része egyáltalán nem tud róla. A kezeletlen magas vérnyomás azonban komoly szövődményeket okozhat. A magas vérnyomás korai felismerése és kezelése kiemelten fontos mind a betegek életminősége, mind pedig az életkilátásaik tekintetében.

Ha a betegséget nem kezelik, a szívet terhelő magas vérnyomás szívizom vastagodáshoz és szívelégtelenséghez, az érfalak túlzott terheléséhez és gyengüléséhez (aneurizma, stroke) vezethet, de a szervezet számos pontján okozhat túlterhelést.

Veleszületett szívbetegségek

A veleszületett szívhibák olyan anatómiai eltérések, melyek a magzati korban alakulnak ki. Ezek a szíven belül eltérő helyen és formában fordulhatnak elő. Lehetnek folytonossági hiányok (lyukak), vagy szűkületek, elzáródások. Különböző súlyosságú szívműködési gondot okozhatnak. Előfordulásuk azonban nem gyakori. Az egyre fejlettebb műtéti megoldások egyre tökéletesebb kezelésre és helyreállításra adnak lehetőséget.

A 18 év feletti veleszületett szívbetegséggel élő pácienseknek további rendszeres utánkövetésre van szükségünk egész életükben. Függetlenül a betegség fajtájától, a leggyakoribb késői panaszok a ritmuszavarok és a szívelégtelenség.

Szívbillentyű hibák

A szívbillentyűk működésének problémáját okozhatják veleszületett fejlődési rendellenességek, de kialakulhatnak felnőttkorban is, valamilyen megbetegedés – például reumás láz, vagy szívbelhártya-gyulladás – következményeként. Az esetek túlnyomó részében műtéti megoldással gyógyítható a szívbillentyű elégtelenség, majd ezt követően,  fontos szabályok betartásával teljes életet élhetnek a páciensek.

 

Szívelégtelenség

A szívelégtelenség olyan súlyos állapot, amelyben a szívkamra összehúzódásának károsodása miatt a szív nem képes már a szervezet működéséhez szükséges mennyiségű vért pumpálni, ezért nem képes biztosítani a szervek és szövetek számára, az igényeknek megfelelő oxigént és tápanyagot.

A szív teljesítőképességének csökkenése sokféle kiváltó okra vezethető vissza, amelyek közül a leggyakoribb az elégtelen oxigénellátással járó úgynevezett iszkémiás szívbetegség. A szisztolés funkció (szívösszehúzódás) megromlása az esetek jelentős részében szívinfarktust miatt alakul ki.

Szívelégtelenséget okozhatnak a szívbillentyűk elváltozásai is, a kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt magas vérnyomás és bizonyos genetikai hajlamok, illetve az alkohol tartós, nagy mennyiségben történő fogyasztása is.

Tünetek:

 • Az izmok vérellátása elégtelen, csökken a terhelhetőségük, ezért már kisebb fizikai aktivitástól is kimerültnek, fáradtnak érezhetjük magunkat
 • Súlyosabb esetben más fontos szervek működése is károsodhat.
 • Jellemző tünet a vizesedés is, amelynek helye és mértéke attól függ, hogy a szív melyik részén károsodott.

Ha a folyadék a tüdőben gyülemlett fel, nehézlégzés, fulladás tapasztalható, kezdetben fizikai megterheléskor, később pedig g nyugalmi helyzetben is.

A folyadék testszerte is felszaporodhat, ennek egyik jellemző tünete a boka környéki duzzanat, de a folyadékpangás következtében megduzzadhat a máj is, és folyadék gyűlhet össze akár a hasüregben is.

Súlyos szívelégtelenségben gyakran az életet veszélyeztető szívritmuszavarok is jelentkezhetnek.

Szívritmuszavar

A szívritmuszavar (aritmia) kezelésére akkor van szükség, ha panaszokat okoz, amelyek igenszéles skálán mozognak: a szívdobogás-érzéstől az eszméletvesztésig.

Ha a normál állapothoz képest gyorsabb  szívverést tapasztalunk tachycardiáról beszélünk, ha lassabb, akkor pedig bradycardiáról. A szívverés lehet szabálytalan is, ezeket hívjuk ritmuszavarnak. Utóbbi esetben előfordulhat a normális ritmusba keveredő extra szívdobbanás vagy akár egy-egy ütem kimaradása.

Ennek oka lehet a szívizom károsodása, de ép szívizom esetén is előfordulhat. A ritmuszavar a legtöbb esetben nem észrevehető, és csak szakorvosi vizsgálat során derül rá fény, azonban bizonyos esetekben mellkasi fájdalom,  légszomj, érzékelhető és szédülés is előfordulhat.

Ellátó intézmények

Doktor24 Multiklinika

1112 Budapest, Koszorúslány u. 1. A. ép.

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista

Sportkardiológiai csomag terheléses EKG-val
83 000 Ft
Sportkaridológiai csomag nyugalmi EKG-val
58 000 Ft
Kardiológiai konzultáció
35 000 Ft
Kardiológiai kontroll vizsgálat
30 000 Ft
Szívultrahang
34 000 Ft
Kardiológiai konzultáció és szívultrahang
62 800 Ft
Kardiológiai konzultáció, szívultrahang és terheléses EKG
83 000 Ft
Nyugalmi EKG értékelés nélkül
7 800 Ft
Kardiológiai konzultáció és terheléses EKG
62 800 Ft
ABPM vizsgálat
35 000 Ft
Palyazat Palyazat
Megszakítás