Palyazat Palyazat

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia)

A vastagbéltükrözés a vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának endoszkópos vizsgálati módja. Az endoszkópiás vizsgálatok ma már rutinszerűen és gyorsan elvégezhetők.

 

TUDJ MEG TÖBBET

Vastagbéltükrözés akár altatásban is! Specialistáink nyugodt körülmények között, diszkrét környezetben, magas szintű ellátással várnak!  Specialistáink a számodra legmegfelelőbb, egyéni kezelési tervet dolgozzák ki.

Miért fontos a kolonoszkópia?

Az endoszkópos vizsgálat során flexibilis kamerával felszerelt csövet a végbélnyíláson keresztül vezetjük óvatosan a vastagbélbe. Ez lehetőséget ad a bél belső elváltozásainak feltérképezésére, és kisebb szükséges beavatkozások (pl. polipok eltávolítása) már azonnal végrehajthatók. 

A vastagbéltükrözés az egyik legfontosabb eszközként szolgál a vastagbélrák kiszűréséhez.  Egy sokáig tünetmentes betegségről beszélünk, amely a kezdeti szakaszában még különösen jól kezelhető.  Érdemes továbbá hasi fájdalmak, székelési szokások megváltozása, véres széklet és fogyás esetén is időpontot foglalni szakrendelésünkre.

 

Milyen előkészületek szükségesek hozzá?

A vizsgálatot megelőző 4-5 napban – ha orvosod másként nem javasolja – étrendbeli változtatásokra van szükség.  Alapvetően tiszta vastagbéllel érkezni, ennek következtében bizonyos kötelező étrendi változtatásokat be kell iktatni és hashajtást kell alkalmazni. A vizsgálat napján már csak átlátszó, illetve rostmentes folyadékok fogyasztása megengedett. Utolsó lépésként kizárólag a béltisztító készítmény bevitele lehetséges. A vizsgálatra történő bejelentkezés esetén kollégáink személyesen telefonon vagy e-mailben részletes tájékoztatást fognak nyújtani a vastagbéltükrözés előkészületeiről.

Mire kell figyelni a vizsgálat után?

A kolonoscopiát központunkban vagy éberen vagy altatásban végezzük. Altatás esetén gyakorlatilag semmilyen kellemetlenséggel nem kell számolni. A beavatkozást úgynevezett rövid intravénás narkózisban végezzük altató orvos segítségével, a beavatkozás végeztével azonnal felébresztjük a pácienst, intubációra nem kerül sor.

A VASTAGBÉLDAGANAT – A VASTAGBÉLSZŰRÉS FONTOSSÁGA

Mik a vastagbéldaganat kockázati tényezői?

 • rostszegény,
 • fehérjében dús,
 • finomított szénhidrátokat tartalmazó étrend,
 • a táplálék magasabb zsírtartalma, a fizikai aktivitás, sport hiánya megháromszorozza a vastagbélrák esélyét,
 • alkoholbetegek, dohányzók esetében magasabb a gyakoriság.

A Nemzeti Rákregiszter évente mintegy 9.000 új vastagbéldaganatot tart nyilván.

Mik a tünetek?

 • a has fokozatos, néha alig észrevehető puffadása
 • a székelési szokások megváltozása
 • a székrekedés és hasmenés váltakozó előfordulása abban az esetben, aki addig rendszeresen ürített székletet
 • bizonytalan hasi fájdalmak
 • rossz közérzet, émelygés
 • véres széklet

Diagnózis

A kezdeti stádiumban lévő vastagbéldaganat felismerése csak a szűrés során elvégzett endoszkópiától várható.
A vastagbéltükrözés során láthatóvá válik a teljes vastagbélnyálkahártya, a kóros nyálkahártyaeltérésekből biopsziavételre van lehetőség, illetve a polipok a tükrözés során eltávolíthatók.

A rosszindulatú vastagbéldaganatok többsége a bélnyálkahártya jóindulatú mirigyes polipjaiból alakul ki. A rosszindulatúvá válásuk időben elhúzódó folyamat, akár 10-15 év is lehet. A kifejlődőben lévő vastagbélrák sokáig a bélfalra szorítkozik és hosszú ideig tünetmentes maradhat. 50 éves kor felett a vastagbéltükrözés a daganatszűrés legjobb módszere.

Milyen tünetek esetén forduljunk gasztroenterológushoz?

Amennyiben hasi fájdalom, korai teltségérzés, nyelési nehezítettség, nyelési fájdalom, étvágytalanság, fogyás, gyakori hányinger, hányás, gyakori van hasmenés, puffadás, megváltozott a székelési szokások vagy vérszegénység jelentkezik, mindenképpen ajánlott gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni. 50. életévét betöltését követően panaszmentesség esetén is ajánlott vastagbéltükrözést végezni.

Szolgáltatásaink

Szakembereink

Dr. Igaz Iván PhD, osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi docens

Gasztroenterológia
Specializációk:
 • étkezéssel összefüggő hasi panaszok, gasztroenterológiai betegségek, gyomortükrözés, vastagbéltükrözés altatásban is, irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése
Részletes adatlap

Dr. Igaz Iván PhD, osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi docens

Gasztroenterológia

Bemutatkozás

1999-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos. Rendszeresen végez endoszkópos beavatkozásokat, fő érdeklődési területe az epeúti intervenciók (ERCP) és az endoszkópos ultrahang.
Specializáció
 • étkezéssel összefüggő hasi panaszok, gasztroenterológiai betegségek, gyomortükrözés, vastagbéltükrözés altatásban is, irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése
Tanulmányok
 • 1999. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 2005. belgyógyászat szakvizsga
 • 2007. gasztroenterológia szakvizsga
 • 2009. háziorvostan szakvizsga
Tagságok
 • Magyar Orvosi Kamara
Beszélt nyelvek
HU

Dr. Tulassay Zsolt

Gasztroenterológia
Specializációk:
 • gyomor és bélrendszeri betegségek
Részletes adatlap

Dr. Tulassay Zsolt

Gasztroenterológia

Bemutatkozás

Dr Tulassay Zsolt akadémikus, Széchenyi díjas egyetemi tanár a Semmelweis Egyetem klinikai PhD-képzését vezeti, az egyetem Habilitációs Bizottságának elnöke, a Gasztroenterológiai Szakmai Tagozat elnöke, belgyógyászatot, gasztroenterológiát oktat és országos szinten szervezi e szakterületeken az orvosok továbbképzését. Az Európai Gasztroenterológiai Társaság elnöke, koordinálja az európai gasztroenterológus orvosképzést, széles körű nemzetközi kapcsolatrendszert ápol. Nevéhez fűződik. A belgyógyászat alapjai című tankönyv, valamint az Onkológia tankönyvének a szerkesztése is, amely a Semmelweis Kiadó gondozásában jelent meg. A Semmelweis Egyetem és az MTA által közösen működtetett Molekuláris Medicina Kutatócsoport vezetője.
Specializáció
 • gyomor és bélrendszeri betegségek
Tanulmányok
 •  1992 gasztroenterológia szakvizsga
 •  1974 belgyógyászat szakvizsga
 •  1969 Budapesti Orvostudományi Egyetem általános orvosi diploma


Tagságok


Beszélt nyelvek
HU,EN

TUDJ MEG TÖBBET

Altatásban végzett endoszkópos vizsgálat

Altatásban végzett endoszkópos vizsgálat:

Az altatásban végzett gyomortükrözés azoknál lehet alkalmas megoldás, akik öklendezésre vagy hányásra hajlamosak, túlérzékeny a garatreflexük, nagyon szoronganak, félnek a vizsgálattól, vagy érzékenyek a helyileg alkalmazható érzéstelenítő szerekre.

A vastagbéltükrözés esetében is a lehető legfájdalommentesebb megoldásra törekszünk.

Kombinált gyomor- és vastagbéltükrözés

A két endoszkópos vizsgálat egyszerre, egy alkalommal is elvégezhető altatásban. Ennek előnye, hogy a vizsgálatokra való felkészülés egyszerre történik, kevesebb időt igényel, illetve az altatást is csak egyszer kell elvégezni.

Altatásban végzett kombinált gasztroszkópiás és kolonoszkópiás vizsgálatra árkedvezményt biztosítunk, melyet a mindenkor érvényes árlistánk tartalmaz.

Ellátó intézmények

Doktor24 Multiklinika

1112 Budapest, Koszorúslány u. 1. A. ép.

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista

Gasztroszkópia
82 100 Ft
Kolonoszkópia
104 100 Ft
Gasztroszkópia és kolonoszkópia egyidejűleg
162 100 Ft
Kolonoszkópia altatásban
145 300 Ft
Gasztroszkópia altatásban
123 300 Ft
Gasztroszkópia és kolonoszkópia egyidejűleg altatásban
214 300 Ft
Gasztroenterológiai szakvizsgálat
35 000 Ft - 49 500 Ft
Gasztroenterológiai kontroll vizsgálat
30 000 Ft - 44 500 Ft
Megszakítás