Vastagbéltükrözés

A vastagbéltükrözés a vastagbél (valamint a vékonybél utolsó szakaszának) endoszkópos vizsgálati módja Az endoszkópiás vizsgálatok ma már rutinszerűen és gyorsan elvégezhetők.

 

TUDJ MEG TÖBBET

Vastagbéltükrözés akár altatásban is! Specialistáink nyugodt körülmények között, diszkrét környezetben, magas szintű ellátással várnak!  Specialistáink a számodra legmegfelelőbb, egyéni kezelési tervet dolgozzák ki.

Mi a kolonoszkópia?

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) a vastagbél (valamint a vékonybél utolsó szakaszának) endoszkópos vizsgálati módja. A flexibilis kamerával felszerelt csövet a végbélnyíláson keresztül vezetjük óvatosan a vastagbélbe.
Ez lehetőséget ad a bél belső elváltozásainak feltérképezésére, és kisebb szükséges beavatkozások (pl. polipok eltávolítása) már azonnal végrehajthatók. 

Mikor végzünk ilyen vizsgálatot?

A vastagbéltükrözés az egyik legfontosabb eszközként szolgál a vastagbélrák kiszűréséhez. Érdemes tehát panaszmentesen is szűrővizsgálatot végeztetni. Egy sokáig tünetmentes betegségről beszélünk, amely a kezdeti szakaszában még különösen jól kezelhető.  Érdemes továbbá hasi fájdalmak, székelés megváltozása, egyéb elváltozások és vastagbél tájékon tapasztalt rendellenességek esetén szakorvosi vizsgálatunkra időpontot foglalni.

Milyen előkészületek szükségesek hozzá?

A vizsgálatot megelőző 4-5 napban – ha orvosod másként nem javasolja – étrendbeli változtatásokra van szükség. Ez jelentheti a magvas gyümölcsök, zöldségek, pékáruk kerülését, majd a vizsgálathoz közeledve könnyen emészthető ételek fogyasztása javasolt. A vizsgálat napján már csak világos színű folyadékok (pl. gyümölcstea), majd utolsó lépésként kizárólag a béltisztító készítmény bevitele ajánlott. A beavatkozást megelőzően részletes tájékoztatást nyújtunk minden szükséges lépésről, előkészületről. 

Mire kell figyelni a vizsgálat után?

A kolonoszkópiát legtöbbször bódítva, altatásban végezzük. A vizsgálat után rövid megfigyelést követően orvosod meggyőződik a megfelelő közérzetedről, és ezt követően a vizsgálat véget ér. Terápiás kezelés kivételével a további megfigyelések nem indokoltak. Ha orvosod nem rendelkezik másképp, nyugodtan fogyaszthatsz ételt és italt, valamint a vizsgálat napján pihenés javasolt. 

A VASTAGBÉLDAGANAT – A VASTAGBÉLSZŰRÉS FONTOSSÁGA

Mik a vastagbéldaganat kockázati tényezői?

 • rostszegény,
 • fehérjében dús,
 • finomított szénhidrátokat tartalmazó étrend,
 • a táplálék magasabb zsírtartalma, a fizikai aktivitás, sport hiánya megháromszorozza a vastagbélrák esélyét,
 • alkoholbetegek, dohányzók esetében magasabb a gyakoriság.

A Nemzeti Rákregiszter évente mintegy 9.000 új vastagbéldaganatot tart nyilván.

Mik a tünetek?

 • a has fokozatos, néha alig észrevehető puffadása
 • a székelési szokások megváltozása
 • a székrekedés és hasmenés váltakozó előfordulása abban az esetben, aki addig rendszeresen ürített székletet
 • bizonytalan hasi fájdalmak
 • rossz közérzet, émelygés
 • véres széklet

Diagnózis

A kezdeti stádiumban lévő vastagbéldaganat felismerése csak a szűrés során elvégzett endoszkópiától várható.
A vastagbéltükrözés során láthatóvá válik a teljes vastagbélnyálkahártya, a kóros nyálkahártyaeltérésekből biopsziavételre van lehetőség, illetve a polipok a tükrözés során eltávolíthatók.

A rosszindulatú vastagbéldaganatok többsége a bélnyálkahártya jóindulatú mirigyes polipjaiból alakul ki. A rosszindulatúvá válásuk időben elhúzódó folyamat, akár 10-15 év is lehet. A kifejlődőben lévő vastagbélrák sokáig a bélfalra szorítkozik és hosszú ideig tünetmentes maradhat. 50 éves kor felett a vastagbéltükrözés a daganatszűrés legjobb módszere.

Milyen tünetek esetén forduljunk gasztroenterológushoz?

Amennyiben hasi fájdalom, korai teltségérzés, nyelési nehezítettség, nyelési fájdalom, étvágytalanság, fogyás, gyakori hányinger, hányás, gyakori van hasmenés, puffadás, megváltozott a székelési szokások vagy vérszegénység jelentkezik, mindenképpen ajánlott gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni. 50. életévét betöltését követően panaszmentesség esetén is ajánlott vastagbéltükrözést végezni.

Szolgáltatásaink

Szakembereink

Dr. Igaz Iván PhD, osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi docens

Gasztroenterológia
Specializációk:
 • étkezéssel összefüggő hasi panaszok, gasztroenterológiai betegségek, gyomortükrözés, vastagbéltükrözés altatásban is, irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése
Részletes adatlap

Dr. Igaz Iván PhD, osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi docens

Gasztroenterológia

Bemutatkozás

1999-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos. Rendszeresen végez endoszkópos beavatkozásokat, fő érdeklődési területe az epeúti intervenciók (ERCP) és az endoszkópos ultrahang.
Specializáció
 • étkezéssel összefüggő hasi panaszok, gasztroenterológiai betegségek, gyomortükrözés, vastagbéltükrözés altatásban is, irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése
Tanulmányok
 • 1999. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 2005. belgyógyászat szakvizsga
 • 2007. gasztroenterológia szakvizsga
 • 2009. háziorvostan szakvizsga
Tagságok
 • Magyar Orvosi Kamara
Beszélt nyelvek
HU

TUDJ MEG TÖBBET

Altatásban végzett endoszkópos vizsgálat

Altatásban végzett endoszkópos vizsgálat:

Az altatásban végzett gyomortükrözés azoknál lehet alkalmas megoldás, akik öklendezésre vagy hányásra hajlamosak, túlérzékeny a garatreflexük, nagyon szoronganak, félnek a vizsgálattól, vagy érzékenyek a helyileg alkalmazható érzéstelenítő szerekre.

A vastagbéltükrözés esetében is a lehető legfájdalommentesebb megoldásra törekszünk.

Kombinált gyomor- és vastagbéltükrözés

A két endoszkópos vizsgálat egyszerre, egy alkalommal is elvégezhető altatásban. Ennek előnye, hogy a vizsgálatokra való felkészülés egyszerre történik, kevesebb időt igényel, illetve az altatást is csak egyszer kell elvégezni.

Altatásban végzett kombinált gasztroszkópiás és kolonoszkópiás vizsgálatra árkedvezményt biztosítunk, melyet a mindenkor érvényes árlistánk tartalmaz.

Ellátó intézmények

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista

Gasztroenterológiai szakvizsgálat
29 900 Ft
Gasztroenterológiai kontroll vizsgálat
24 000 Ft
Gasztroszkópia
75 500 Ft
Kolonoszkópia
95 500 Ft
Gasztroszkópia és kolonoszkópia egyidejűleg
150 500 Ft
Kolonoszkópia altatásban
135 500 Ft
Gasztroszkópia altatásban
115 500 Ft
Gasztroszkópia és kolonoszkópia egyidejűleg altatásban
200 500 Ft