Palyazat Palyazat

Vastagbéldaganat szűrő laborcsomag

A vastagbéldaganat az egyik vezető halálozási ok Magyarországon, mivel a betegség a korai szakaszában tünet- és fájdalommentes, így akár éveken keresztül észrevétlen maradhat. A rendszeres szűrővizsgálatok, lehetővé teszik az orvosok számára, hogy időben észleljék a daganatot, még mielőtt tünetek jelentkeznének.

Vissza a laborcsomagokhoz

A vastagbéldaganat korai felismerése kulcsfontosságú a sikeres kezelés szempontjából. A hosszú, tünetmentes korai szakasz kiváló esélyt ad arra, hogy évente végzett szűrő laborcsomag vizsgálattal időben kiderüljön a probléma.

Egyes tumormarkerek jelentősége

M2-PK marker

Élettani, kórélettani háttér:

A piruvátkináz a glükóz anyagcsere egyik fontos enzime, ennek az enzimnek az egyik formája az M2. Az M2-PK izoenzimet a proliferáló sejtek és daganatsejtek is termelik. A vérből detektálható M2-PK nem daganat specifikus, különféle daganattípusokban is szekretálódik. A széklettel ürülő M2-PK azonban jól alkalmazható markere a vastagbélráknak.

Klinikai jelentőség

Non-invazív szűrővizsgálati eljárás, melynek szenzitivitása a colorectális carcinomában 80%, specificitása tünetmentes egyéneknél 96%. Mivel a vastagbél daganat rendkívül lassan is kialakulhat, tünetet pedig csak későn okoz, ezért a teszt elvégzése javasolt – mással nem magyarázható – gyomor és bélrendszeri tünetek esetén.

Calprest NG Eurospital (Calprotectin mennyiségi vizsgálat)

Vizsgálat célja, alkalmazási területe

A kvantitatív ELISA teszt a széklet Calprotektin koncentrációjának kimutatására szolgál, amelynek célja a gyulladásos bélbetegségek (IBD), különösen a Crohn-kór és a fekélyes vastagbélgyulladás diagnosztizálása, valamint az IBD megkülönböztetése az irritábilis bél szindrómától (IBS), más klinikai és laboratóriumi vizsgálatokkal együtt.

Székletvér

A vastagbél polipjaiból és daganatos sejtjeiből kis mennyiségű, szemmel nem látható vér távozik, mely azonban érzékeny tesztekkel kimutatható.

Hogyan készülj a székletvér vizsgálatra?

A csomag székletvér, Calprotectin és M2-PK vizsgálatot is tartalmaz. Ennek megfelelően három külön székletmintára van szükség (három különböző speciális tartályban) a vizsgálat elvégzéséhez. .Székletvér vizsgálathoz, speciális mintavételi tartályt a mintavételi helyen lehet átvenni (a gyógyszertári tartály nem megfelelő erre a célra). A laborvizsgálat előtt intézményünkben átvehető: Cityzen vagy Multiklinika 8-14 óra között, ha van foglalt időpontja. M2-PK mintavételre kizárólag a laboratórium által biztosított speciális mintavételi cső alkalmas.  A mintát 24 órán belül a foglalt időponra szükséges elhozni.Az M2-PK mintavételt megelőzően semmilyen speciális diétára nincs szükség. Ügyeljen arra, hogy a mintavétel során a széklet ne érintkezzen vízzel vagy vizelettel! Felhívjuk a figyelmet, hogy híg széklet vizsgálatra nem alkalmas.

CRP

A C-reaktív fehérje mennyiségének mérésével a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok mértékéről, bakteriális infekciók jelenlétéről és kezelésük hatékonyságáról nyerhetünk információt.

Vérkép (quant.+5 diff qual.)

LDH Laktát-dehidrogenáz

Bevezető áron!
A csomag ára: 29.900 Ft

Megszakítás