Pszichiátria

A pszichiátria a mentális zavarok diagnosztizálásával, kezelésével és megelőzésével foglalkozik, a lelki-szellemi betegségeket kutatja és gyógyítja.

TUDJ MEG TÖBBET

Ha úgy érzed segítségre van szükséged, foglalj nálunk időpontot! Szakemberünk segít feltérképezni a probléma valódi eredetét és utat mutat a felépülés,  gyógyulás felé!

Mindenki életében vannak mélypontok és kihívások, hiszen a mentális kihívások széles skáláját bárki tapasztalhatja. Legyen szó szorongásról, depresszióról vagy más, a lelki egyensúlyt befolyásoló állapotról, a korai beavatkozás jelentősen javíthatja az életminőséget, és csökkentheti a hosszú távú mentális egészségi problémák kialakulásának kockázatát. A pszichiátria nem csak a mentális betegségek gyógyításáról szól, hanem segít abban, hogy megértsd önmagadat, felfedezd a mentális egészség mögötti összetett biológiai, pszichológiai és szociális tényezőket is.

Mi történik a pszichiátriai vizsgálaton?

 • Az első lépés a konzultáció, ahol a pszichiáter a beszélgetés során felméri az érzelmi állapotodat, a panaszokat. Fontos, hogy megismerje a családi hátteredet, azaz történt-e bármilyen hasonló probléma korábban.
 • Sor kerülhet különböző tesztek kitöltésére
 • A vizsgálat során kulcsfontosságú, hogy kialakuljon a bizalom a pszichiáter és közötted, hiszen a kezelés csak így vezethet eredményre.
 • Az értékelést követően a szakember diagnosztizálja a mentális egészségi állapotodat, amely alapján kidolgozza az egyénre szabott kezelési tervet.

Pszichiátriai magánrendelésünkön minden kezelési tervet egyénre szabunk, hogy a lehető legjobban megfeleljen az igényeidnek!

Mivel foglalkozik a pszichiátria?

Többek számára értelmezési nehézséget jelenthet, hogy mivel foglalkozik pontosan a pszichológus, a pszichiáter, a pszichoterapeuta, milyen problémával akit is érdemes felkeresni. Ez a három tevékenység egymástól teljesen különálló területeket takar, amelyekhez eltérő képesítés is szükséges.

A pszichológus – aki nem orvos – a jól körülhatárolható problémákban tud segíteni (stresszkezelés, kiégés, magánéleti nehézségek stb.), de akkor is, amikor azt érzed, valami nincs rendben az életedben, de nem látod az okát. A pszichiáter ezzel szemben a már súlyosabb esetekre specializálódott: a mentális zavarokkal, függőségekkel, szuicid gondolatokkal, depresszióval vagy más, diagnosztizált pszichiátriai betegséggel küzdőkkel foglalkozik.

A pszichoterapeuta szintén pszichés zavarokkal foglalkozik (kognitív viselkedésterápiával, hipnózissal vagy pszichoanalízissel), és tovább küldheti a
beteget más szakértőhöz, ha úgy látja helyesnek.

Milyen tünetek esetén célszerű pszichiáterhez fordulni?

Napjaink rohanó világában egyre többen találkoznak mentális tünetekkel, amelyek gyakran úgy tűnhetnek, mint átmeneti nehézségek, amelyek idővel maguktól is megszűnnek. Azonban, ha huzamosabb ideje fennállnak, akadályozhatják a mindennapi életet, a munkavégzést, a szociális kapcsolatokat és az általános életminőséget. Sokan elhessegetik a problémát, mondván; majd jobb lesz, vagy; nincs idő most foglalkozni vele, ám ez csak tovább súlyosbíthatja a helyzetet, negatívan hathat az egészségre, illetve megnő a különböző pszichoszomatikus betegségek kialakulásának kockázata is.
A tünetek számosak lehetnek, de ha a következőket tapasztalod, akkor mindenképp vedd igénybe pszichiáter segítségét.

Ide sorolhatók többek között a túl gyakori, ok nélküli hangulatváltozások, a lehangoltság, pánikrohamok, a viselkedési problémák, ami izoláció éppúgy lehet, mint alvás-, vagy étvágyzavarok. A koncentrációs nehézségeket, a téveszméket, a hallucinációkat, a naponta ismétlődő feszültségeket sem érdemes félvállról venned.

A mentális betegségekre ráadásul hajlamosabb lehetsz, ha például előfordultak ilyenek a családodban, gyerekkorban valamilyen trauma ért, egészségtelenül étkezel, stresszesen éled mindennapjaidat, vagy épp az életkorodból kifolyólag.

Miért fontos a pszichiáter felkeresése?

Pszichiáter segítségét kérni nem egy könnyű döntés, ám a szakember felkeresése nem a gyengeség jelét mutatja, hanem azt, hogy proaktívan kezeled a dolgot. Érthető, hogy a pszichiátriai szakrendelés felkeresése bizonytalansággal jár, ám ennek a lépésnek a megtétele azt is jelenti, hogy bízol saját döntésedben és képes vagy arra, hogy változtass az életeden. A pszichiátria tehát nem csupán a problémák kezeléséről szól, hanem arról is, hogy újra megtaláld az életed irányításának a képességét, ami megkönnyebbülést és biztonságérzetet nyújthat a számodra.

Ha pszichiáterhez fordulsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy a problémád a legjobb kezekbe kerül. Bár úgy gondolhatod, hogy a közeli családtagok, barátok is sokat segíthetnek a gondjaid megoldásában, azonban egyikük sem láthat rá annyira elfogulatlanul, tárgyilagosan, mint egy szakember.

Hogyan történik a pszichiátriai problémák kezelése?

Akár krónikus depresszióval, szorongással, bipoláris zavarral, vagy más mentális problémával küzdesz, a megfelelő pszichiátriai kezelés jelentős javulást hozhat. Kezeléseink célja, hogy csökkentsük a tüneteket, javítsuk az önkontrollt. Minden esetben személyre szabott kezelést biztosítunk, amely többféle lehet. A gyógyszeres terápia mellett sor kerülhet pszichoterápiára, életmód tanácsadásra, stresszkezelési technikák megismertetésére, életmódbeli változtatásokra, különböző kiegészítő terápiákra.

A kezelés során rendszeres találkozókra kerül sor, ahol a pszichiáter nyomon követi az előrelépésedet, értékeli a kezelés hatékonyságát, és szükség esetén finomhangolja a terápiát.

Milyen problémákkal fordulhatsz szakemberünkhöz?

Szorongásos zavarok

Ide tartoznak a több hónapon át tartó általános szorongásos zavarok, félelmek, a váratlan, heves pánikzavarok, amelyek szívdobogással, légszomjjal járhatnak. Ugyancsak ide sorolható, ha a társas helyzetekben félelmet és szorongást érzel, illetve a különböző fóbiák, adott tárgyakhoz vagy helyzetekhez kötődő irracionális félelmek.

Hangulati zavarok

A legtöbb esetben a stresszre adott eltúlzott készenléti állapot, a folytonos aggodalom, a testi-lelki kimerülés húzódik meg a hangulati zavarok hátterében. Ide sorolhatók a depresszió különböző típusai, ami motiváció csökkenést, a mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztését foglalja magában, illetve a bipoláris zavar különböző formái.

Életvezetési elakadások

Olyan állapotnak számít, ahol úgy érzed, képtelen vagy előre lépni személyes vagy karrier céljaid felé, ami gyakran jár lelki következményekkel, stresszel. Az életvezetési elakadások tehát lehet a karrieredben, amikor úgy érzed, hogy nem tudsz a munkahelyeden fejlődni, vagy nem találod, milyen irányba is kellene tovább haladnod. Emellett előfordulhat a személyes kapcsolatokban, a személyes fejlődésed során, például az önbizalom hiánya vagy a motiváció elvesztése miatt.

Traumatikus élmények

Egy hirtelen jött komoly betegség a szűk környezetedben, egy baleset, vagy épp egy közel álló személy elvesztése mind-mind olyan krízishelyzeteket jelenthet, amelyeket sok esetben nem lehet egyedül megoldani. Akár poszttraumatikus stresszről, komplex traumáról, disszociatív zavarokról van szó szó, szakembereink támogatást nyújtanak.

Személyiségzavarok

Olyan mentális egészségügyi állapotnak tekinthető, amely érdemben befolyásolja a viselkedésedet, gondolkodásmódodat és érzelmeidet, és gyakran komoly kihívásokat okoznak a mindennapi életedben, emberi kapcsolataidban. Ide sorolható például a borderline személyiségzavar, a nárcisztikus személyiségzavar, az antiszociális személyiségzavar, a szociopátia, az elkerülő személyiségzavar, a túlzott függőség.

Párkapcsolati konfliktusok

A párkapcsolat konfliktusok, válságok nélkül nem létezik hosszú távon. És mivel minden kapcsolat egyedi, célunk, hogy minden esetben személyre szabott segítséget nyújtsunk. A párkapcsolati konfliktus jelenthet kommunikációs nehézségeket, félreértéseket, beteges féltékenységet, hatalmi harcokat, intimitási problémákat.

Orvosaink

Dr. Preisz Éva Eszter

Pszichiátria
Specializációk:
 • pszichiátria (életvezetési nehézségek, generalizált szorongás, pánikzavar, kényszerbetegség, depresszió, bipoláris zavar)
 • rövid dinamikus pszichoterápia
 • pár-és családterápia
Részletes adatlap

Dr. Preisz Éva Eszter

Pszichiátria

Bemutatkozás

Elsődlegesen pszichoterápiás megközelítéssel kezeli a pácienseket (a problémák verbális kommunikáció útján történő enyhítése, megoldása). Amennyiben a páciens állapota indokolja, gyógyszeres kezelés beállítására, illetve ennek követésére is sor kerülhet a szükséges időtartamon keresztül.
Specializáció
 • pszichiátria (életvezetési nehézségek, generalizált szorongás, pánikzavar, kényszerbetegség, depresszió, bipoláris zavar)
 • rövid dinamikus pszichoterápia
 • pár-és családterápia
Tanulmányok
 • 1998. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 2003. pszichiátria szakvizsga
Tagságok
 • Magyar Pszichiátriai Társaság
 • Magyar Családterapeuták Egyesülete
Beszélt nyelvek
HU,EN

Ellátó intézmények

Doktor24 Multiklinika

1112 Budapest, Koszorúslány u. 1. A. ép.

Árlista

Pszichiátriai szakorvosi konzultáció 60 perc
42 800 Ft
Pszichiátriai szakorvosi konzultáció/kontroll 30 perc
33 800 Ft
Online pszichiátriai szakorvosi konzultáció
42 800 Ft
Palyazat Palyazat
Megszakítás