Mammográfiai vizsgálat

Hazánkban a nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A betegség megelőzésében fontos szerepet játszik az önvizsgálat, és a további vizsgáló módszerek. Ilyen az emlőultrahang és a mammográfia is.

 

TUDJ MEG TÖBBET

A korán felismert rosszindulatú emlőbetegségek ma már jól kezelhetők, azonban nekünk is tenni kell azért, hogy az esetlegesen kialakult, de tüneteket nem feltétlenül okozó betegségeket szűrővizsgálatokkal felderítsük. Járj rendszeresen emlőszűrésre!

Miért fontos a mammográfia?

Az emlő vizsgálatának egyik alapvető módszere a mammográfiás diagnosztika, mely az emlők lágyrészének röntgen vizsgálatát jelenti. Ez egy röntgen sugárzással történő vizsgálat. Elsődleges szerepe van az emlő betegségek detektálásában.

 • 30 és 35 éves kor között, ha a családban rosszindulatú emlőbetegség előfordult, akkor szintén javasolt a mammográfiás vizsgálat.
 • 35 éves kor felett, ha valaki emlő vizsgálatot kér akár szűrés, akár panasz miatt, akkor mammográfiás vizsgálatot kell először végezni.
 • 40 éves kor felett évente javasoljuk a pácienseknek.

Szoptatás alatt is el lehet végezni a mammográfiás vizsgálatot. Várandósság idején nem elvégezhető.

Időpontért hívd ügyfélszolgálatunkat!

Mivel fordulhatsz hozzánk?

Emlőszűrések fajtái

SZOLGÁLTATÁSOK ÉS ÁRAK

Mit tartalmaz a komplex emlővizsgálat?

Az emlő vizsgálata esetén a komplex emlődiagnosztika a legeredményesebb vizsgálati módszer. A komplex emlővizsgálat magában foglalja a mammográfiát, az emlő tapintásos és ultrahang vizsgálatát. 

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálatot megelőzően a radiológus szakorvos kikérdez a panaszokról, ezután kiértékeli az elkészült felvételeket mammográfiás és ultrahang felvételeleket, majd az emlő fizikális vizsgálata következik. Ezek után a felállított diagnózis megbeszélésre kerül a javaslatokkal és teendőkkel együtt.

Ára: 34.000 Ft

Szűrővizsgálat panaszmentesség esetén
 • 40 év felett mindenkinek évente javasolt mammográfiás szűrővizsgálat. A mammográfiás kép alapján a radiológus dönti el, hogy szükséges-e kiegészítő emlő UH vizsgálat. Ha mindkét vizsgálat megtörténik, valóban pontosabb a vizsgálat, de nem mindenkinek szükséges emlő UH vizsgálat.
 • 30 éves kor alatt ultrahang vizsgálattal történik a szűrés, mammográfiát nem végzünk kivéve, ha panasszal érkezik a beteg, vagy ha a családban halmozottan fordult elő emlőrák.
 • 30-35 között a panasz jellege és a családi anamnézis határozza meg, hogy a radiológus milyen vizsgálatot ajánl.
 • 35-40 között, ha emlő vizsgálatra jelentkezik a páciens, mammográfiás vizsgálatot kell végezni, feltéve, hogy egy éven belül nem történt már ilyen vizsgálat.

Amennyiben az emlőt érintő tünetek, panaszok észlelhetők leginkább a komplex emlő vizsgálatot javasoljuk, ami magában foglalja a mammográfiát, az emlők tapintásos vizsgálatát és az emlő ultrahangos vizsgálatát is.!

Figyelj magadra – minden életszakaszban

20 éves kortól javasolt az önvizsgálat, aminek az a célja, hogy megismerjük emlőnket és így nagyobb eséllyel veszünk észre egy változást, ami esetleg utalhat emlő betegségre. Fontos tudni, hogy a tapintható elváltozások lehetnek jóindulatú eltérések is.

Ára: 24.000 Ft

 

Önvizsgálat és tünetek

Rendszeres önvizsgálattal növelhetők az esetleges elváltozások korai felismerésének lehetőségei. Az elváltozás nem mindig rosszindulatú, viszont a betegség korai felismerése és kezelése teljes gyógyulást jelenthet. 

 • tapintható csomó
 • emlőváladékozás
 • a mell bőrének behúzódása
 • a mell bőrének begyulladása
 • a mellbimbó kisebesedik
 • hónaljban tapintható csomó
 • emlő alakjának deformációja

Ha bármely fenti tünetet, vagy egyéb szokatlan elváltozást észlelsz, fordulj orvoshoz!