Gyermekendokrinológia és -diabetológia

A gyermekendokrinológiai, diabetológiai szakrendeléseket jellemzően a cukorbetegséggel, a pajzsmirigy működési zavarokkal, valamint a serdülőkorral összefüggő hormonális problémákkal keresik fel pácienseink.

TUDJ MEG TÖBBET

Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, esetleg pajzsmirigy gyulladás vagy göb tüneteivel gyermekendokrinológus szakorvoshoz kell fordulni! Szakértőink megnyugtató környezetben várnak, ahol a legkisebbek gyógyulása az elsődleges szempont.

Amikor a gyermek nem tudja elmondani

Ha a gyermek hirtelen sokat fogyott, fáradékony, ha túl sokszor kér inni, esetleg a kortársai már régen magasabbra nőttek. Csak néhány jellemző tünet, mely miatt a szülőknek endokrinológus szakorvoshoz kell fordulni. Ma már egy egyszerű vérvétel eredményéből, az ehhez kapcsolódó hormonvizsgálatokból számos endokrinológiai betegség gyanúja igazolható vagy kizárható.

Mivel fordulhatsz hozzánk gyermekeddel?

Szakembereink

Dr. Blatniczky László

Gyermek endokrinológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat
Specializációk:
 • gyermekkori cukorbetegség és hormongondok
 • belső elválasztású mirigyek működés zavarai
Részletes adatlap

Dr. Blatniczky László

Gyermek endokrinológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat

Bemutatkozás

Több évtizedes tapasztalattal vizsgálja, diagnosztizálja, kezeli a gyermekkori cukorbetegség, az elhízás gondjaival küzdő gyermekeket. Emellett kitüntetett része munkájának a belső elválasztású mirigyek működés zavarainak felismerése, tisztázása és kezelése.
Specializáció
 • gyermekkori cukorbetegség és hormongondok
 • belső elválasztású mirigyek működés zavarai
Tanulmányok
 • 1971. Pécsi Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 1974. klinikai laboratóriumi vizsgálatok szakvizsga
 • 1979. csecsemő-gyermekgyógyászat szakvizsga
 • 1993. endokrinológia szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU

Dr. Tobisch Borbála

Endokrinológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Gyermek endokrinológia
Specializációk:
 • endokrinológiai/ hormonrendellenességek
 • növekedési problémák
 • fejlődési rendellenességek
 • súly-, hossz zavarok
 • pajzsmirigyrendelleneségek
 • pubertás-, mensturációs ciklus zavarai
Részletes adatlap

Dr. Tobisch Borbála

Endokrinológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Gyermek endokrinológia

Bemutatkozás

A cukorbetegséggel, a pajzsmirigy működési zavarokkal, valamint a serdülőkorral összefüggő hormonális problémákkal jelentkező pácienseket vizsgálja, diagnosztizálja, kezeli. Gyermekkori hajhullás, növekedésbeli lemaradás, túlzott szőrnövekedés, korai serdülés, vagy a serdülés elmaradása, túlzott testsúly növekedés esetén az egyik legnagyobb tapasztalatú specialista.
Specializáció
 • endokrinológiai/ hormonrendellenességek
 • növekedési problémák
 • fejlődési rendellenességek
 • súly-, hossz zavarok
 • pajzsmirigyrendelleneségek
 • pubertás-, mensturációs ciklus zavarai
Tanulmányok
 • 1997. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 2004. csecsemő-gyermekgyógyászat szakvizsga
 • 2008. endokrinológia szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU,EN

Tudástár

A cukorbetegség

Nagyon fontos, hogy időben felfedezzük!

Gyermekkorban az a gyakoribb, hogy a hasnyálmirigy által termelt és elválasztott inzulin hiánya miatt (1-es típusú cukorbetegség) a szervezet sejtjei nem képesek a cukrot felvenni és feldolgozni. Így a keringésben sok cukor marad, amely a vesékben kiválasztódva a vizeletben jelenik meg. Mivel a cukor vizet visz ki magával a szervezetből, megnő a vizelet mennyisége. Vagyis a gyermek gyakran és sokat iszik, és ezzel párhuzamosan megnő a vizeletének mennyisége.

Közben hirtelen nagyon fogy és fáradékony. Az addig szobatiszta gyermek éjszaka is bepisilhet – ez igen jelentős figyelemfelhívó jel. Gyakran a szülők éjszakai bevizelés miatt hozzák el a gyermekeket, ahol a laborvizsgálat után, a vizeletben kimutatott cukor irányítja a figyelmet a baj lényegére, az induló, 1-es típusú cukorbetegség gyanújára. Ilyen esetben azonnali, további vizsgálatok indokoltak.

A cukorbetegség tünete lehet

⦁ Vizeletvizsgálat során a vizeletben talált fokozott cukorürítés
⦁ nagy mennyiségű vizeletürítés,
⦁ következményesen fokozott mértékű folyadékbevitel (gyakori, nagy mennyiségű ivás),
⦁ jó étvágy melletti fogyás,
⦁ elhúzódó, visszatérő gombás, bakteriális bőrfertőzések (akár pelenkakiütések), nehezebben gyógyuló sebek,
⦁ elhúzódó hányinger, hasfájás, esetleg hányás, állandó acetonos lehelet (nem csak reggel vagy egyéb folyadékvesztéssel járó betegség esetén)

Pajzsmirigy működési zavarok

Az endokrinológiai betegségek közül elsősorban a pajzsmirigy működésének zavarának gyanúja miatt keresik fel a szülők gyermekeikkel intézetünket. Erre több jel utalhat: lehet látványos nyaki duzzanat, bőrszárazság, a széklet állagának eltérései, tinédzser lányoknál a menstruációs ciklus zavara, hajtöredezés, hajhullás, kézujjak remegése.

A pajzsmirigy funkció zavar örökölhető, ezért ebben az esetben gyakoribb, hogy korán, többnyire már serdülőkorban felfedezhetők a pajzsmirigy alul vagy túlműködésének jelei. Ilyen esetben a szakorvos célzott hormonvizsgálatok segítségével állíthatja fel a diagnózist.

Serdülők hormonális betegségei

A serdülés és az ezzel járó hormonális változások sok gyermek (elsősorban lányok) esetén okoz panaszt. A menstruációs ciklus rendezetlensége, a fokozott szőrnövekedési tendencia, a zsíros pattanásos bőr indokolttá teheti nőgyógyászati, endokrinológiai hormon-meghatározások elvégzését. Ebben a kérdésben számos tévhitet lehet objektív endokrinológiai kivizsgálással eloszlatni.

Ugyancsak gyakori probléma a serdülő fiúk fájdalommal járó emlőduzzanata is. Intézetünkben az endokrinológiai betegségek gyanújával jelentkező pácienseket nagy szakmai tapasztalattal rendelkező endokrinológus szakorvosok vizsgálják és gyógyítják, megfelelő labor és más szükséges vizsgálati háttér segítségével.

Növekedési problémák

A gyermekek növekedésének elmaradása vagy lassultsága ugyancsak olyan tünet, amely az endokrinológus véleményét igényelheti. Ezekben az esetben sokat segít, ha a szülők magukkal hozzák a gyermek adminisztrált adatait (az oltási könyvet), amennyiben abban vezették a növekedés ütemét.

A szakorvos, alapos kikérdezés után, a gyermek és a családtagok adatainak (magasság, testsúly stb.) ismeretében tud dönteni arról, szükséges-e további vizsgálat.

Ellátó intézmények

Doktor24 Multiklinika

1112 Budapest, Koszorúslány u. 1. A. ép.

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista


Járóbeteg ellátási áraink 2.000 Ft egészségügyi adminisztrációs díjat tartalmaznak, melyet személyes, vagy on-line megjelenésenként számítunk fel, így ha egy napon több vizsgálat történik, a díj akkor is csak egy alkalommal kerül számlázásra.
Gyermek endokrinológiai és diabetológiai kontroll vizsgálat
28 000 Ft
Gyermek endokrinológiai és diabetológiai szakvizsgálat
33 000 Ft
Megszakítás