Gyermek-laborvizsgálat

A laborvizsgálatok széles spektruma igen gyorsan elvégezhető. Így rövid idő alatt megbízható eredmények állnak az orvosok rendelkezésére, amelyek segítenek biztos döntést hozni a további vizsgálatokra, illetve a kezelésekre vonatkozóan.

TUDJ MEG TÖBBET

A gyermek számára az ismeretlen környezet, a szokatlan vizsgálati helyzetek  már okot adhatnak a félelemre. Ezért tartjuk fontosnak, hogy felvilágosítsuk, megnyugtassuk őket. A fájdalommentes vérvételhez egy speciális krémet (Emla) használunk, melyet számos országban biztonsággal alkalmaznak a gyermek egészségügyi intézmények.

Gyermek-laborvizsgálatok fájdalommentes, gyermekbarát megoldásokkal

Laborvizsgálatok

A pontos diagnózishoz szükséges speciális allergológiai laborvizsgálatok, valamint minden olyan kiegészítő vizsgálat, amely a gyermekek allergológiai, tüdőgyógyászati valamint egyéb szakorvosi vizsgálatok közben a szakorvos részéről felvetődik, elvégezhető.

Mire ad választ a vérvétel?

Néhány gyorsteszt, amely azonnali, értékelhető eredményt ad:
• vizelet analizálás – általános vizeletvizsgálat
• CRP – gyulladási faktor, a betegség vírusos vagy bakteriális eredetét igazolhatja

Gyermekek számára cukorterhelést nem végzünk!

Mivel fordulhatsz hozzánk?

Szakembereink

Doktor24 CityZen - Gyermek labor

Laborvizsgálat
Specializációk:

Nyugodt, barátságos környezetben várjuk a kívánt laborvizsgálatokra a legkisebbeket is.

Részletes adatlap

Doktor24 CityZen - Gyermek labor

Laborvizsgálat

Bemutatkozás

Vérünk alapvető fontosságú információt hordoz egészségi állapotunkkal kapcsolatban. A felmerülő tüneteknek megfelelően összeállított vizsgálat alapján olyan betegségekkel kapcsolatban jelenti a vérvizsgálat az első lépést a probléma és a szükséges kezelés pontos meghatározása felé, mint az allergia, az öröklött vagy szerzett betegségek, a vér-, vérképzőszervi és a daganatos megbetegedések, virális és bakteriális fertőzések, valamint a hormonális rendellenességek.
Specializáció

Nyugodt, barátságos környezetben várjuk a kívánt laborvizsgálatokra a legkisebbeket is.

Beszélt nyelvek
HU

Doktor24 Óbuda - Gyermek labor

Laborvizsgálat
Specializációk:

Nyugodt, barátságos környezetben várjuk a kívánt laborvizsgálatokra a legkisebbeket is.

Részletes adatlap

Doktor24 Óbuda - Gyermek labor

Laborvizsgálat
Specializáció

Nyugodt, barátságos környezetben várjuk a kívánt laborvizsgálatokra a legkisebbeket is.

Tanulmányok


Tagságok


Tudástár

A vérvétel menete

A tűszúrás a gyermekek egyik legnagyobb félelme az egészségügyi ellátások során, ezért fontos a jó hangulatú, ,,gyermekbarát vérvétel”, melyet úgy érünk el, hogy a beavatkozás előtt a gyermeket életkorának megfelelően, részletesen, türelmesen és játékosan tájékoztatjuk a beavatkozás menetéről. Mindig kérjük a szülő együttműködését abban, hogy már az otthoni felkészítés során se hallgassák el, hogy a beavatkozás fájdalommal járhat.
Az alábbi felsorolás néhány, a vérvétel számára kedvezőtlen tényezőt ismertet:

• Érzékeny vénák gyermekeknél
• Dehydratio (kiszáradás)
• A vénák vasoconstrictioja (összehúzódása)
• Gyenge/vékony vénák
• Többször megszúrt vénák
• Félre csúszó vénák

A vérvétel során lehetőség van a szúrást megelőzően érzéstelenítő krém használatára, mellyel minimalizáljuk a vérvétel kellemetlenségét. A krém segítségével a bőr felszíni érzéstelenítését végezzük a szúrás előtt minimum 40 perccel.
Az érzéstelenítés során EMLA illetve Li-Pri krémet használunk, melyeknek hatóanyaga a lidocain és a prilocain. A krémet kizárólag ép bőrfelületen alkalmazzuk. Ha bármelyik összetevőjére allergiás a gyermek, akkor nem alkalmazható.

Milyen lépésekből áll a fájdalommentes vérvétel?

Érdemes tudni, hogy a „varázsszer” egy fájdalomcsillapító hatású, a gyermekek részére fejlesztett krém (Emla), melyet számos országban biztonsággal alkalmaznak a gyermek egészségügyi intézmények. A fájdalommentes vérvétel lépései: keresünk egy megfelelő vénát a gyermek kezén, egy nagyobb borsónyi krémet rányomunk a megfelelőnek ítélt bőrfelületre. A krémet nem kenjük el, hanem egy védőfóliát helyezünk rá, amely szétteríti a krémet. Körülbelül egy óra elteltével a krém hatására 5-6 milliméter mélyen érzéketlenné válik az adott bőrterület, így a szükséges idő eltelte után leszedhetjük a védő fóliát. Valóban nem is fáj a vérvétel, amelyet minden gond nélkül elvégezhetünk.

Maga a fájdalom érzése egy felnőtt számára sem mindig egyszerűen elfogadható. Felnőttként is idegenkedünk a lehetőségtől, ha egy orvosi beavatkozás fájdalommal jár. S bár tudjuk, egy jól sikerült vérvétel valójában kissé kellemetlen, de igazán fájdalmasnak semmiképpen nem nevezhető. A gyermek számára az ismeretlen környezet, a szokatlan vizsgálati helyzetek, például, hogy a kis karját nemcsak a szülő, hanem adott esetben egy számára idegen is tartja, fogja, már éppen elég szorongást okozhatnak. Ha még nem ismeri, azért, ha pedig már ismeri, akkor az adhat okot a félelemre.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy felvilágosítsuk, megnyugtassuk őket, és gyermekközpontú intézményként minden lehetőséget megadjunk, hogy az egészségmegőrzés vagy a gyógyulás folyamatához szükséges vizsgálatokhoz, a szükségesnél több kellemetlen élmény ne kapcsolódjon.

A vérvétel lehetséges kockázatai

1. A tűszúrás – egyéb tűszúrásokhoz hasonlóan, rendszerint enyhe – fájdalommal jár.
A felkarra helyezett gumi szorítását és a gyermek karjának rögzítését egyesek kellemetlennek érzik.
2. A vérvétel közben bárki megszédülhet, esetleg elájulhat. Ha valakivel korábban előfordult már, hogy vérvételnél megszédült, elájult, akkor jelezze, hogy a szúrást fekvő helyzetben végezzék el a kollégák, ezzel elkerülve az esetleges rosszullétet.
3. A szúrás helyén véraláfutás, vérömleny (a szúrás nyílásán át a vénából a környező szövetekbe kerül a vér) alakulhat ki. A vérvétel után leszorítást helyezünk fel a szúrás helyére. A leszorítást közvetlenül a tű eltávolítását követően kell alkalmazni. A normális véralvadási időtartam 2 – 4 percet igényel, így az ennek megfelelő leszorítási idő esetén valószínűleg nem fog kialakulni a véraláfutás. Ha a vérvételt a könyökhajlatban végeztük, akkor a kart behajlítás nélkül, függőlegesen kell tartani. A behajlítás vértolulást okozhat, ami véraláfutást eredményezhet. Ezt követően a gyermek által kiválasztott vidám, gyermekbarát ragtapaszt helyezünk fel. A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, hogy a vérvétel helyén néha vérömleny, véraláfutás keletkezik, amely akár enyhén fájdalmas is lehet, és néhány napig eltart a felszívódása.
4. Nagyon fontos, ha valaki vérzékenységben szenved, vagy véralvadás-csökkentő gyógyszert szed (Syncumar, heparin injekció, Aspirin, Kalmopyrin, Colfarit, Astrix stb.), jelezze ezt a vérvételt végző asszisztensnek vagy orvosnak, és a várhatóan hosszabb ideig tartó utóvérzés miatt a nyomókötést tartsa tovább a szúrás helyén.

Ellátó intézmények

Doktor24 Óbuda Egészségközpont

1037 Budapest, Bokor u. 17-21.

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista

3 pontos inzulin és vércukor terheléses vizsgálat
12 100 Ft
5 pontos inzulin és vércukor terheléses vizsgálat
18 300 Ft
Gyermek laboratóriumi vizsgálat
Egyéni ár
Palyazat Palyazat
Megszakítás