Palyazat Palyazat

Gyermeksebészeti tanácsadás

Csecsemőknél általában veleszületett köldöksérv, bőrön látható kis járatok (sipolyok), bőrfüggelékek, rövid nyelvfék, kisebb gyermekeknél a hasfal gyengeségéből adódó lágyéksérv, kisfiúknál a fitymával vagy a herékkel kapcsolatos problémák miatt fordulnak leggyakrabban a szülők gyermeksebészhez.

TUDJ MEG TÖBBET

Intézetünkben a gyermeksebészeti konzultáció során lehetőség van kisebb beavatkozásra, az észlelt elváltozás figyelemmel kísérésére, illetve arra, hogy a szülők a gyermeksebésszel megbeszélve döntsenek a szükséges műtéti beavatkozásról. Kiemelkedő empatikus képességgel felvértezett szakértőink várnak téged és családodat!

A gyermeksebészeti tanácsadás

Gyermeksebészeti szakrendelésünkön többségében az olyan gyakran előforduló problémákkal foglalkozunk, mint amilyen a köldök- és lágyéksérv, a fitymaszűkület, a túl rövid nyelvfék, vízsérv, rejtett heréjűség, valamint anyajegyek és szemölcsök sebészeti úton való eltávolításának szükségessége. Azonban számos más, a gyermeken észrevett apróbb vagy nagyobb elváltozás (csomó, bőrnövedék) adhat okot arra, hogy a szakorvos segítségét kérjük.

 

Mivel fordulhatsz hozzánk?

Szakembereink

Dr. Kiss Imre

Gyermeksebészet
Specializációk:
 • csomó
 • bőrkinövés
 • nedvedző vagy száraz elváltozás (pl. sipoly)
 • gyermekkori köldök- vagy lágyéki sérv
 • here, fityma elváltozások
 • szemérem körüli gondok
Részletes adatlap

Dr. Kiss Imre

Gyermeksebészet

Bemutatkozás

A csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsga után a gyermeksebészeti szakvizsgát tette le. Különösen nagy tapasztalatot gyűjtött össze a gyermeksebészet területén. 1987 óta a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikáján dolgozik, ahol az ambuláns, műtéti (újszülött sebészet, mellkas- és hasi sebészet, urológiai- valamint egynapos sebészet) és akut ügyeleti feladatokat lát el, továbbá az orvos-és szakorvosképzéssel kapcsolatos oktató munkában is részt vesz. A közönségszavazatok alapján a 2015-ös év sebészorvosa, Astellas-díjas gyermeksebész.
Specializáció
 • csomó
 • bőrkinövés
 • nedvedző vagy száraz elváltozás (pl. sipoly)
 • gyermekkori köldök- vagy lágyéki sérv
 • here, fityma elváltozások
 • szemérem körüli gondok
Tanulmányok
 • 1985. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
 • 1991. csecsemő-gyermekgyógyászat szakvizsga
 • 1995. gyermeksebészet szakvizsga
Beszélt nyelvek
HU,EN

Tudástár

Milyen esetekben keressünk fel gyermeksebészt?

Minden olyan esetben érdemes szakorvosi konzultációt kérni, ha szülőként észrevesszük, hogy a gyermek bizonyos testtájéka érzékeny, esetleg fájdalmai vannak vagy fájdalommentes ugyan a terület, de csomó, bőrkinövés, nedvedző vagy száraz elváltozás (pl. sipoly) esetleg nagyobb festékes anyagjegy vagy egyéb bőrelváltozást látunk a gyermeken.

Forduljunk akkor is gyermeksebészhez, ha gond jelentkezik csecsemőknél, illetve későbbi életkorban a köldök, a fityma, a herék vagy a szemérem tájékon.

A köldöksérv

Újszülött-és csecsemőkorban nem ritka a veleszületett köldöksérv. A köldökcsonk leesése után feltűnik, hogy a baba sírásakor a köldök kiemelkedik. A kiemelkedés változó mértékű, a borsónyitól a kisalmányi nagyságig. Tapintata arra emlékeztet, mint amikor egy lufit benyomunk az ujjunkkal.

Ilyenkor a köldökgyűrű nem zárt teljesen, ezért megemelkedett hasüregi nyomás (préselés, erőteljes sírás) során a mögötte lévő hashártya, és/vagy bélszakasz előemeli a köldököt.
Könnyen visszanyomható, de ha nagy a sérv, akkor gyorsan „visszaugrik” hiszen a nyitott köldökgyűrű nem képez nagy ellenállást a hasüregi nyomásnak.

Általában nem igényel kezelést. Az extrém nagy sérvek műtéti megszüntetése szóba jön, de mivel a kisebbek a gyermek növekedése kapcsán az esetek többségében spontán megszűnnek, nem kell attól félni, hogy a köldöksérv kizáródik (és fájdalmat sem fog okozni), ellentétben pl. a lágyéksérvvel.

A köldök feletti (úgynevezett epigastrialis) sérvről

Ez valójában nem igazi sérv, mert a hasüreggel nincs összeköttetésben. Ilyenkor a hasfal középvonalát alkotó bőnyés lemez rostjai közt levő apró nyíláson át a hashártya előtti zsírszövet türemkedik elő. Ekkor a köldök felett kb. borsónyi, nyomásra el nem tüntethető, esetleg érzékeny csomócska érezhető. Veszélye nincs. Amennyiben panaszokat okoz műtéttel távolítható el.

A lágyéksérv

A lágyékban – különösen erőlködés során – megjelenő, könnyen visszanyomható pár cm-es duzzanat a lágyéksérv. Ilyenkor egy belső szerv, rendszerint bél, kislányoknál gyakran petefészek a hasfal nyílásán (sérvkapu) kidomborodik. Gyakoribb a jobb oldalon, de kialakulhat a bal vagy akár mindkét oldalon. Létrejöttének egyik oka a hasfal gyengesége, fejletlensége, különösen koraszülött gyermekeknél. Megjelenhet a hasűri nyomás fokozódása miatt is (pl. székrekedés, köhögés). … Fiúgyermekeknél kialakulásának oka lehet, hogy a herék leszállásával, hasüreggel közlekedő úgynevezett sérvtömlő maradhat vissza.
A lágyéksérv legsúlyosabb szövődménye a kizáródás, amikor a szűk sérvkapu leszorítja a sérvtömlőbe kicsúszott hasüregi szervet. Ez a vérellátás károsodását, következményes bélfal elhalást és a bél átlyukadását okozhatja a kizáródott részen.

Az ennek nyomán esetlegesen kialakuló hashártyagyulladás pedig életveszélyes állapotot idézhet elő. Ezért rendkívül fontos, hogy sérv megjelenésének gyanúja esetén lássa sebészorvos a gyermeket.

A lágyéksérv, minden esetben műtéttel gyógyítható.

A vízsérv

Amennyiben a hashártyazsák és a hereburok közt csak vékony csatorna összeköttetés marad fent –kórosan-, akkor hasűri szerv ezen át nem tud a hasüregből kicsúszni, viszont az egyéb okból felszaporodott hasvíz lefolyik a here köré, és a herezacskó duzzanatát okozza. A talált elváltozás hasonlít a valódi sérvhez, de gyakorlott vizsgáló egyszerű fizikális /tapintásos/ vizsgálattal el tudja különíteni a kettőt. Ennek azért van jelentősége, mert a vízsérvek nem kis hányada 3 éves korig magától elmúlhat. Ezért műtétet csak e kor felett javaslunk.

Nyelvfék betegségek

Akkor is forduljunk a gyermeksebészhez, ha a gyermeknél a rövid nyelvfék miatt hangképzési (logopédiai) zavarok állnak fenn. A rövid nyelvfék fájdalommentesen pár másodperc alatt megszüntethető!

Fitymaszűkület

Ha a fiúgyermeknél a fityma bőre a makkról nem húzható vissza, akkor beszélünk fitymaszűkületről. Fontos tudni, hogy az egyszerű „letapadás” pelenkás korban még normálisnak tekinthető, később magától vagy segítséggel oldódik. Ez a jelenség nem igényel műtéti beavatkozást. A valódi szűkület azonban csak műtéttel gyógyítható. Kialakulásának okai között lehet a korai (erőltetett) hátrahúzás okozta sérülés, hegesedés, gyakori gyulladás vagy más bőrbetegség. Ha a jelenséget nem kezeljük, az hatással lehet a fiatal felnőtt illetve a későbbi felnőtt korra is.

Következményei lehetnek: gennyes fitymazsák gyulladás, húgyúti fertőzés, nehezített vizeletürítés, erőltetett hátrahúzásnál a fityma makk mögé szorulása, fájdalmas merevedés, pszichés zavarok. Mindenképpen forduljunk tehát szakorvoshoz, ha: szűk a gyermek fitymája vagy sejtes letapadás van a fityma és makk között (illetve kislányoknál a kisajkak között)

 

Hereproblémák
 • ingázó here
 • a here leszállási zavarai
 •  rejtett heréjűség

A fiúgyermek hasüregében fejlődő herék még a magzati életben a születés előtt leszállnak a herezacskóba. Ha ez a folyamat valamilyen ok miatt zavart szenved, akkor a herék – a természet által kijelölt útvonalon és időben – nem jutnak le a herezacskóba. Ha az első életévben a herék végül mégis leereszkednek, akkor nagy valószínűséggel a folyamat nem okoz károsodást. Azonban a tartósan herezacskón kívül rekedt herék egyrészt befolyásolhatják a felnőttkori nemzőképességet (károsodhatnak a spermium termelését végző sejtek); másrészt gyakoribb a herecsavarodás, harmadrészt nagyobb a sérülés és később a rosszindulatú daganat kialakulásának lehetősége is. (Mindezeken kívül a here hiánya pszichés problémákat is okozhat.)
Mindig forduljunk tehát a gyermekkel sebészhez, ha a here nem mindig tapintható a herezacskóban.

Ellátó intézmények

Doktor24 Cityzen Egészségközpont

1134 Budapest, Váci út 37. I. emelet

Árlista

Gyermek sebészeti szakvizsgálat
35 000 Ft
Gyermek sebészeti kontroll vizsgálat
30 000 Ft
Megszakítás