Palyazat Palyazat
Doktor24 Blog

A légkondicionáló berendezések veszélyei

2022. június 6.

A klímaberendezések elmaradt tisztítása és fertőtlenítése miatt kórokozók, atkák, penészgombák spóráinak milliói, por, és még számos allergén anyag kerülhet az autó, a helyiség levegőjébe. Így a nem megfelelően karbantartott, használt és rendszeresen nem tisztított légkondicionáló berendezések szerepet játszhatnak a különféle kórokozók terjedésében, illetve az SBS (Sick Building Syndrome) kialakulásában.

Az épületek és a gépkocsik légkondicionáló berendezése jó szolgálatot tesz a nyári kánikulában, azonban egészségünkre ártalmas is lehet, ha azokat helytelenül használjuk, és nem fordítunk kellő figyelmet a berendezések rendszeres tisztítására.

Egy kis történelem

A légkondícionálók veszélyeire 1976-ban derült fény, amikor Philadelphiában több, mint 200 ember kapott végzetes tüdőgyulladást egy, a légionárius veteránoknak szervezett rendezvényen. Egy évvel később sikerült megtalálni a tömeges haláleseteket előidéző okot, egy kórokozó baktériumot, melyet az áldozatokra utalva Legionellapneumophilanak neveztek el. Az epidemiológiai vizsgálatok során igazolódott, hogy a kórokozót a szálloda légkondicionálójának párásítója permetezte a levegőbe, amely a berendezések nem megfelelő tisztításából és fertőtlenítéséből adódott.

Kórokozók a légkondícionálókban

A Legionella pneumophila az egyik olyan kórokozó, mely a légkondicionáló berendezésekben elszaporodhat. A baktériumnak két különböző típusa ismert, amelyek közül az egyik súlyos tüdőgyulladást, a másik influenzaszerű tünetek okoz. Szintén légkondicionáló berendezésben telepedhetnek meg és terjedhetnek az Aspergillus gombák különböző fajtái, melyek belégzése legyengült immunrendszerű egyéneknél vezetnek súlyos gombás tüdőbetegségek kialakulásához, de a gomba spóráinak belégzése allergiás kórképek, allergiás nátha, kötőhártya gyulladás kialakulását is előidézhetik.

 

Hogyan előzhetők meg a légkondicionáló berendezések által terjesztett betegségek?

Legalább évente egyszer javasolt a légkondicionálók fertőtlenítését elvégeztetni. Természetesen ez a légkondícionálók használatának módjától és a körülményektől is függ, hiszen olyan környezetben, ahol a légszennyező anyagok mennyisége vagy akár a páratartalom magasabb (például konyhában), gyakrabban szükséges a szakszerű és alapos tisztítás.

A tisztítás során a mikroorganizmusokat és az egyéb szennyeződéseket a szakemberek gyakorlatilag maradéktalanul eltávolítják. Fertőtlenítéskor olyan vegyületeket, módszereket (pl. ultrahang) használnak, amelyek sem a tisztítás művelete során, sem pedig a későbbi használatban nem károsak az emberi szervezetre, ugyanakkor mind a penészgombák, mind a baktériumok ellen hatásosak, és eltávolítják az egyszerűbb szennyeződéseket (pl. por) is.

Az épületek légkondicionáló készülékeihez hasonlóan az autóklímát is rendszeresen kell tisztítani és fertőtleníteni. Az autó klíma elpárologtató részében gomba spórák szaporodnak el, pollenszemcsék rakódhatnak le. A meleg és nedves körülmények optimálisak a gombák elszaporodásához. Ha a berendezés használatakor az autóban záptojásszerű szag jelenik meg, mielőbb szükséges az autóklímát kitisztíttatni, mert a beáramló levegő a kórokozókat, a káros anyagokat leválasztja az autóklíma berendezésről, az utastérbe juttatja, ott keringeti, így az ott ülőkre fokozott veszélyt jelent.

Tavasszal feltétlenül javasolt a lakás, iroda valamint az autóklíma átvizsgálása, fertőtlenítő tisztítása annak érdekében, hogy a kórokozók, a pollenek és egyéb károsító anyagok okozta légúti betegségek kialakulását megelőzzük. A megelőző tisztítás elmaradása még egészséges felnőtteknél és gyermekeknél is kockázatot jelent, de különösen nagy a kockázat a krónikus légúti betegségekkel küzdő, allergiás gyermekek számára. Felnőtt  allergológiai szakrenelésünkről itt olvahatsz!

 

Megszakítás