Doktor24 Blog
Gyakran náthás a gyerek? – 6 tipp a fül-orr-gégésztől

Folyik az orra, szörcsög, tüsszög – ismerős tünetek?

2022. augusztus 3.
Amit a csipőszűrésről tudni kell

Nagy jelentősége van annak, hogy mikor ismerik fel a csecsemőkori csípőproblémákat, hiszen az időben megkezdett kezeléssel jól gyógyítható ez az állapot.

2022. augusztus 3.
Mi állhat az alvászavarok hátterében?

A napjaink minden percét meghatározza az éjszakánk, az, hogy mennyit és hogyan alszunk. Várdi Katalin alvásszakértő sok érdekes információt elárul az alvászavarok hátterében álló okokról, és megoszt néhány hasznos ötletet is arról, hogyan segíthetjük az alvásunkat. 

2022. július 20.
Rés a pajzson: Az autoimmun betegség

Nyakunkon az allergiaszezon: tavasztól kora őszig ismét előtérbe kerül szervezetünk immunrendszerének karbantartása, betegségei és gyógymódjai. Az allergia azonban csupán az egyik kóros megjelenési formája védekező mechanizmusunk károsodásának. Annak normálistól eltérő működése – az immunhiányos állapotok és gyakoribb fertőzések mellett – autoimmun betegségek kialakulásához is vezethet.

2022. július 20.
Érelmeszesedés és érszűkület: jóval többen érintettek, mint ahányan tudnak róla

Figyelem! Lehet, hogy − tünetek híján − nem is tudunk róla, hogy az érelmeszesedés már elkezdte rombolni szervezetünket! Segítünk, hogy időben felismerhessük a bajt, és megelőzhessük az érszűkületet!

2022. június 17.
Nyár a gyerekorvos szemével – Égési sérülések, balesetek

Égési sérülések esetén fontos az azonnali hűtés. Az égés pillanatában elszenvedett szöveti sérülést ugyan már nem lehet visszafordítani, de a nagy kiterjedésű szövetroncsolódás azonnali hideg folyóvizes hűtéssel mérsékelhető

2022. június 16.
Nyár a gyerekorvos szemével – Napszúrás, láz, folyadékpótlás

A nyári kánikulában meglehetősen gyakori napégést, napszúrást, hőpangást úgy lehet megelőzni, ha a legnagyobb hőségben – délelőtt 11 és délután 15 óra között – nem tartózkodunk a napon, vagy árnyékba húzódunk.

2022. június 16.
Nyár a gyerekorvos szemével – Fertőzések

A jó idő beköszöntével nemcsak a szabadtéri programlehetőségek száma gyarapodik, hanem az ezekhez kapcsolódó potenciális veszélyeké is. Dr. Kovács Tibor gyermekorvos segít eligazodni a tavaszi-nyári időszakra jellemző gyermekbetegségek és egyéb veszélyforrások között.

2022. június 16.
Így vegyük fel a harcot a magasvérnyomás-betegség ellen

A magasvérnyomás-betegséghez (hipertónia) társított konkrét tünetek már egy előrehaladott állapotot és szervi károsodást jelezhetnek − tudtuk meg dr. X-től, Egészségközpontunk tapasztalt kardiológus-belgyógyász szakorvosától, aki szerint a magasvérnyomás-betegség megelőzéséhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra, és ellenőriztessük vérnyomásunkat. 

2022. június 16.
Az uszodaszemölcs

Esténként, fürdetéskor mindig nézzük meg alaposan a gyermeket, akkor is, ha már nagyobbacska – a hajlatokat, a lábujjak között, a kézfejeket – tanácsolja a bőrgyógyász szakorvos.

2022. június 16.
Gyomorfájás? Ne kezdjünk pánikolni!

A gyomorfájdalom meglehetősen összetett probléma, a gyógyulása pedig csak akkor várható, ha sikerül megtalálni a panaszokért felelős kórképet, és ennek megfelelő kezelésben részesül a páciens.

2022. június 16.
A kullancscsípés veszélyei

Bár az elmúlt években az enyhe téli időjárásnak köszönhetően szinte egész évben találkozhatunk kullanccsal, a tavaszi-nyári hónapokban regisztrálják a legtöbb kullancscsípést.

2022. június 6.
A csalánkiütés

csalánkiütés égő, viszkető érzést keltő, halvány vörös bőrkiütés, amely bármely testrészen jelentkezhet. Ritkán heves allergiás reakció résztüneteként is előfordulhat, együtt járhat a száj nyálkahártyájának (torok, garat) duzzanatával, hasmenéssel esetleg ájulással.

2022. június 6.
A légkondicionáló berendezések veszélyei

A klímaberendezések elmaradt tisztítása és fertőtlenítése miatt kórokozók, atkák, penészgombák spóráinak milliói, por, és még számos allergén anyag kerülhet az autó, a helyiség levegőjébe.

2022. június 6.