Doktor24 Blog

Pszichiáter, nekem…?

2024. június 1.

Gondolatok a pszichiáter tollából...

Pszichológus vagy pszichiáter szakorvos?

Melyiket válasszam?

Sokan érkeznek úgy életük első pszichiátriai szakrendelésére, hogy nagyon izgulnak, bizonytalanok, mire is számíthatnak az alkalom során. A következő néhány sor célja, hogy információt adjon arról, mi történik a rendelőben, és ez remélhetőleg segít az előzetes aggodalmak kikönnyítésében is. De mindenek előtt essen szó a „nulladik lépésről”: hogyan lehet eldönteni, hogy pszichiáterhez, vagy pszichológushoz forduljon valaki? A pszichiáter orvos végzettséggel rendelkezik, ennek megfelelően, ha úgy ítéli meg, gyógyszert is felírhat. A komolyabb pszichiátriai kórképek ( pl. skizofrénia, paranoia, bipoláris zavar)  elsődlegesen a pszichiátria szakterületéhez tartoznak.
A pszichiátria szakterületről ITT olvashatsz bővebben!

A pszichológusok bölcsészek, és természetesen ők is foglalkoznak súlyosabb állapotú páciensekkel is, de ezt pszichiáterekkel együttműködésben teszik. Elsősorban életvezetésbeli elakadással, depressziós illetve szorongásos panaszokkal, hosszan húzódó, a mindennapok minőségét jelentősen befolyásoló tünetekkel érdemes hozzájuk fordulni. Pszichoterápiás módszertan tekintetében a pszichológus és a pszichiáter szakemberek átfedésben vannak.

Ha úgy érzed, hogy segítségre va szükséged, keresd fel szakemberünket! Pszichiátriai időpontfoglaláshoz kattints IDE!

Most pedig lépjünk be a rendelőbe!

Amikor elkezdünk beszélgetni a klienssel, elsősorban az érdekel, milyen tünetet, blokkot tapasztal a mindennapokban, és vajon miért pont most érezte azt, hogy itt az ideje segítséget kérni. Ezt követően számtalan irányba alakulhat a beszélgetés fonala, annak függvényében, hogy az elmondottak milyen kérdéseket vetnek fel bennem. Lehet, hogy tovább beszélgetünk a jelen időszak problémáiról, hogy még egyértelműbbé váljon számomra, milyen élethelyzetben alakultak ki a tünetek, mik a fő stresszorok, milyen megoldási stratégiákat próbált ki eddig a kliens.

Az is lehet, hogy nagyon hamar a közelmúlt, vagy a régmúlt élményei kerülnek szóba – és ezek mentén lehet pontosabban rálátni a jelen nehézségek forrására. Tulajdonképpen egy bizalmi légkörben zajló beszélgetés történik, melynek fókuszában a hozott élmények minél pontosabb megértése áll. Ezt követően elmondom, mi szűrődött le számomra a hallottakból: milyen összefüggéseket vélek felfedezni, ami a tünetek hátterét illeti. Ezek a visszajelzések sokszor olyan felismeréseket is magukban hordoznak, amikre a kliensnek az eddigiekben nem volt rálátása.

A segítő szakmáknak ez a lényege:  külső, semleges nézőpontból rálátva a másik ember helyzetére olyan felismerések születhetnek, amiket a „történet szereplőjeként” szinte lehetetlen észrevenni.

Végül egyeztetjük a terápiás lehetőségeket: lehet, hogy további beszélgetések sorozatára van szükség ( pszichoterápia) , de az is lehet, hogy időlegesen gyógyszerrel (jellemzően kedélyjavítóval/antidepresszívummal, hangulatstabilizálóval) érdemes megtámogatni a pácienst. Ilyenkor részletesen átbeszéljük, mit lehet várni a gyógyszertől hatás tekintetében, lehet-e számítani mellékhatásokra, és milyen időtartamban érdemes folytatni a gyógyszeres terápiát. A pszichiátriai gyógyszerelésről a következő alkalommal fogok részletesebben írni.

Összességében elmondható, hogy a kliensek elégedetten, kezdeti bizonytalanságaikat maguk mögött hagyva távoznak a pszichiátriai szakrendelésről, hisz annyi történik, hogy számos információval gazdagodnak önmagukat, tüneteiket illetően, és megoldási lehetőségek körvonalazódnak, melyek  pszichés egészségük visszaszerzését, és megőrzését támogatják.

Az időben végzett feltáró beszélgetések komoly problémáktól óvhatnak meg! Ha érintett vagy a témában, kérj időpontot!

 

A cikk szerzője: Dr. Preisz Éva Eszter pszichiáter szakorvos
Palyazat Palyazat
Megszakítás