Palyazat Palyazat
Doktor24 Blog

Amit a csipőszűrésről tudni kell

2022. augusztus 3.

Nagy jelentősége van annak, hogy mikor ismerik fel a csecsemőkori csípőproblémákat, hiszen az időben megkezdett kezeléssel jól gyógyítható ez az állapot. A hathetes korban esedékes csecsemőkori csípőszűrés ezért is különösen fontos vizsgálat. Ortopéd szakorvosunk foglalja össze a csípőszűréssel kapcsolatos információkat.

A csecsemőkori csípőszűrést a baba hathetes korában javasolt elvégezni, amennyiben a születést követő gyermekorvosi vizsgálaton nem találtak egyértelmű jelet a csípőficamra. (Ellenkező esetben a lehető legrövidebb időn belül ortopéd orvoshoz kell fordulni, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a kezelés.)

Miért kell csípőszűrésre vinnem a babát?

Jó tudni, hogy a csípőt érintő problémák nagy részének nincs szemmel látható jele, azaz nem felismerhető szakorvosi, fizikális vizsgálat és ultrahang nélkül. Gyakran még nem is csípőficamos, hanem éretlen csípőről beszélünk, ebben az esetben a kezelés a csípő fejlődésének optimalizálását szolgálja, aminek a segítségével megelőzhetjük a csípőficam kialakulását. 

Minél hamarabb megkezdjük tehát a megfelelő kezelést csípőproblémák esetén, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

Mi történik a kisbabámmal a csípőszűrésen?

A csecsemőkori csípőszűrés fájdalmatlan, a vizsgálat során egyrészt ellenőrzik a csípők mozgástartományát, valamint azt is, hogy a végtagok egyforma hosszúak-e, és stabilan illeszkedik-e a combcsont feje a vápába. 

Az ultrahangos vizsgálattal, melynek során a baba puha fektetőn, oldalt fekvő helyzetben van, az ízület fejlettségét állapítja meg a szakorvos.

Ezeket a kezeléseket írhatja elő az orvos a csípőszűrés után

A vizsgálat során felfedezett enyhe eltérésekre speciális tornagyakorlatok, a baba hason fektetése, esetenként terpeszpelenka használata javasolt. Súlyosabb esetben rugalmas hevederrel rögzítik a kívánt helyzetben a combfejet. 

Előfordulhat azonban, hogy a konzervatív kezelés lehetőségei kimerülnek, és a csípő helyzete még mindig nem optimális. Ilyenkor műtéti megoldást javasolhat a szakorvos. 

Kiknél fordulhat elő csípőficam?

Nagyobb eséllyel számíthatunk csípőficamra, ha:

  • a családban előfordult már veleszületett csípőficam
  • a baba farfekvésű
  • többes terhesség állt fenn
  • a normálisnál kevesebb volt a magzatvíz
  • lánygyermekeknél 
  • első baba esetében

Előzzük meg a súlyos szövődményeket!

Az időben nem felismert és kezelt csípőízületi fejletlenség csípőficam kialakulásához vezethet. A csípőficam következményei alsó végtagi rövidülés, sántítás, fájdalom és korai ízületi porckopás lehet.

Gyermekortopédiai szakrendelésünkön tapasztalt szakszemélyzetünk csecsemőkörtól a fiatal felnőttkorig kínál személyre szabott megoldást. Foglalj időpontot kényelmesen online időpontfoglaló felületünkön!

Megszakítás