Doktor24 Blog Nyár a gyerekorvos szemével – Égési sérülések, balesetek 2022. június 16.

Betegségkisokos szülőknek

A jó idő beköszöntével nemcsak a szabadtéri programlehetőségek száma gyarapodik, hanem az ezekhez kapcsolódó potenciális veszélyeké is. Dr. Kovács Tibor gyermekorvos segít eligazodni a tavaszi-nyári időszakra jellemző gyermekbetegségek és egyéb veszélyforrások között.

Égési sérülések

“Égési sérülések esetén fontos az azonnali hűtés. Az égés pillanatában elszenvedett szöveti sérülést ugyan már nem lehet visszafordítani, de a nagy kiterjedésű szövetroncsolódás azonnali hideg folyóvizes hűtéssel mérsékelhető” – ismerteti a szakember. Ilyen esetben a hűtés legyen az első lépés, aztán jöhet a fájdalomcsillapítás, majd a sebkezelés. A hámsérülést tartsuk mindig sterilen. Máig elterjedt az a káros tévhit, miszerint a tejföl vagy az olaj jól hűti a sérült bőrt. Ezek használata azonban kerülendő, mert ha a roncsolt bőrre ilyesmit kenünk, azzal csak táptalajt biztosítunk a különféle kórokozóknak, amelyek aztán a seb elfertőződését okozhatják. 

Apróbb égési sérülések kezelésére legalkalmasabbak az e célra fejlesztett habok és gélek. Amennyiben viszont a sérülés nagy kiterjedésű, ne kísérletezzünk otthoni kezeléssel, hanem haladéktalanul kérjünk szakszerű orvosi ellátást. 

 

Szabadtéri balesetek

Jó időben a szabadtéri balesetek valószínűsége is megnő, legyen szó biciklis-, vagy játszótéri balesetekről, apróbb égési sérülésekről. Érdemes előre felkészülni ezekre, és az otthoni házipatikába feltankolni sebfertőtlenítőből, ragtapaszból és gézlapból. Ha gyermeked orvosi ellátásra szorul, keresd fel a Doktor24 Express Ambulanciát, ahol hétfőtől-péntekig 10-20 óráig, előzetes bejelentkezés nélkül vár szakorvosunk!

Minden évben előfordulnak tragikus, otthoni fulladásos balesetek, amelyek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének. “A kerti pancsolók, medencék mellett egyetlen pillanatra se maradjon a gyermek felügyelet nélkül, mert még a tízcentis vízben is pillanatok alatt elmerülhet. Megcsúszik, elesik, hirtelen nem tudja, mi történik vele, és alámerül” – figyelmeztet Kovács Tibor. Egy másik közismert, fürdőzéssel kapcsolatos veszélyforrás, ha felhevült testtel ugrunk a vízbe, ez ugyanis reflexszerű szívmegállást okozhat. 

A cikk szerzője:
Dr. Kovács Tibor
Csecsemő és gyermekgyógyász

 

Megszakítás