Doktor24 Blog

Nyár a gyerekorvos szemével – Égési sérülések, balesetek

2022. június 16.

Betegségkisokos szülőknek

A jó idő beköszöntével nemcsak a szabadtéri programlehetőségek száma gyarapodik, hanem az ezekhez kapcsolódó potenciális veszélyeké is. Dr. Kovács Tibor gyermekorvos segít eligazodni a tavaszi-nyári időszakra jellemző gyermekbetegségek és egyéb veszélyforrások között.

Égési sérülések

“Égési sérülések esetén fontos az azonnali hűtés. Az égés pillanatában elszenvedett szöveti sérülést ugyan már nem lehet visszafordítani, de a nagy kiterjedésű szövetroncsolódás azonnali hideg folyóvizes hűtéssel mérsékelhető” – ismerteti a szakember. Ilyen esetben a hűtés legyen az első lépés, aztán jöhet a fájdalomcsillapítás, majd a sebkezelés. A hámsérülést tartsuk mindig sterilen. Máig elterjedt az a káros tévhit, miszerint a tejföl vagy az olaj jól hűti a sérült bőrt. Ezek használata azonban kerülendő, mert ha a roncsolt bőrre ilyesmit kenünk, azzal csak táptalajt biztosítunk a különféle kórokozóknak, amelyek aztán a seb elfertőződését okozhatják. 

Apróbb égési sérülések kezelésére legalkalmasabbak az e célra fejlesztett habok és gélek. Amennyiben viszont a sérülés nagy kiterjedésű, ne kísérletezzünk otthoni kezeléssel, hanem haladéktalanul kérjünk szakszerű orvosi ellátást. 

 

Szabadtéri balesetek

Jó időben a szabadtéri balesetek valószínűsége is megnő, legyen szó biciklis-, vagy játszótéri balesetekről, apróbb égési sérülésekről. Érdemes előre felkészülni ezekre, és az otthoni házipatikába feltankolni sebfertőtlenítőből, ragtapaszból és gézlapból. 

Minden évben előfordulnak tragikus, otthoni fulladásos balesetek, amelyek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének. “A kerti pancsolók, medencék mellett egyetlen pillanatra se maradjon a gyermek felügyelet nélkül, mert még a tízcentis vízben is pillanatok alatt elmerülhet. Megcsúszik, elesik, hirtelen nem tudja, mi történik vele, és alámerül” – figyelmeztet Kovács Tibor. Egy másik közismert, fürdőzéssel kapcsolatos veszélyforrás, ha felhevült testtel ugrunk a vízbe, ez ugyanis reflexszerű szívmegállást okozhat. 

A cikk szerzője:
Dr. Kovács Tibor
Csecsemő és gyermekgyógyász

 

Palyazat Palyazat
Megszakítás