Doktor24 Blog Mikor fordulj gyermekeddel orvoshoz? 2022. december 2.

Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosunk segítségével összegyűjtöttük azokat az általánosabb tüneteket, amelyek jelentkezésekor könnyebben el tudjuk dönteni, hogy mennyire súlyos dolog állhat az állapotromlás háttérben.

Bár a fennálló panaszok az életkor, a gyermek aktuális élethelyzete vagy lelkiállapota alapján eltérőek lehetnek, az alábbi jelekre érdemes odafigyelni és a gyermek állapotától függően akár azonnal orvoshoz fordulni.

1. Sírás/kommunikáció

Ha gyermekünk erőteljes sírásba kezd, de a feltett kérdéseinkre a szituációnak megfelelően válaszol és a beszéde nem különbözik a megszokottól, akkor nincs okunk az aggodalomra. Amennyiben gyönge vagy hüppögő a gyermek sírása, a beszéde pedig minden különösebb ok nélkül erőtlen, hangsúlytalan vagy izgatott, netán panaszos, mindenképpen javasolt a gyermekorvossal, a gyermekorvosi ügyelettel egyeztetni, sürgősebb esetben a Doktor24 Express szolgáltatását igénybe venni. Nagyon gyenge, nyöszörgő vagy magas hangú, sikoltó „sírás” esetén, illetve ha egyáltalán vagy nem megfelelően reagál a gyermek a szülő szavaira, akkor azonnal hívjunk mentőt, vagy vigyük őt kórházba!

2. A sírás/viselkedés változása külső ingerekre

Nem kell aggódnunk, ha a gyermek sírása alábbhagy és gyorsan megnyugszik a jelenlétünkben, viszont ha a vigasztalás ellenére szakaszosan tovább sír, vagy egy nagyobb gyermek csak átmenetileg nyugtatható meg, érdemes a Doktor24 Express szakorvosaival vagy a gyermekorvossal egyeztetni. Ha gyermekünk a vigasztalás ellenére folyamatosan sír, alig reagál, vagy a reakciói érdemben nem változnak a környezet ingereire, hívjunk mentőt vagy vigyük őt kórházba!

3. A környezet kezdeményezéseire (puszi, érintés, vigasztalás, ölelés) adott válasz

Közeledésünk alapvetően pozitív reakciót vált ki gyermekünkből, a piciknél a mozgékonyság és figyelem, míg a nagyobbaknál a helyzetnek megfelelő viselkedés tapasztalható, akkor valószínűleg nincs nagy gond. Javasolt a gyermekorvossal egyeztetni vagy a Doktor24 Express rendelését felkeresni, ha külső ingerek hatására rövid időre felkelthető vagy korlátozott a gyermek figyelme. Azonnal hívjunk mentőt vagy vigyük kórházba, ha aggodalmas, letargikus arckifejezést, tompa, érzelem nélküli reakciót figyelünk meg csemeténken.

4. Éberség, étvágy

Ideális esetben a gyermek a napi ritmusnak megfelelően ébred, eszik és alszik. Amennyiben nehezebben ébreszthető, nincs étvágya és kevesebbet eszik, mint a megszokott, keressük fel a gyermekorvost vagy a Doktor24 Express-t. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermekünk nem, vagy alig ébreszthető, rossz általános állapot mellett nem vagy alig eszik, hívjunk mentőt vagy vigyük kórházba!

5. Ivás, a gyermek folyadékellátottsága

Megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása esetén a gyermek bőre rugalmas, nyelve nedves és a megszokott mennyiségű vizeletet üríti (minden pelenka nedves, ugyanannyit pisil, mint általában). Ha a gyermek nyelve szárazabb, kevesebb (és sötét színű) a vizelete, forduljunk gyermekorvoshoz vagy a Doktor24 Express szakorvosaihoz, illetve akkor is, ha a gyermek bőre kelttészta-szerű (ödémás), szemei beesettek, a nyelve száraz és alig vagy egyáltalán nincs vizelete. Utóbbi tünetek esetén fontos, hogy a gyermeket mielőbb lássa szakértő, sürgős esetben hívjunk mentőt!

6. A bőr színe

Az alkati jellemzőket figyelembe véve a gyermek bőre rózsás, már-már kicsattan az egészségtől. Mindenképp egyeztessünk gyermekorvossal vagy vegyük igénybe a Doktor24 Express szolgáltatását, ha gyermekünk végtagjai sápadtak vagy szederjesek (utóbbi az első két élethétben az egészséges kisbabáknál ideális hőmérséklet mellett is előfordulhat). Ha gyenge általános állapot mellett a bőre testszerte tartósan sápadt, szederjes vagy hamuszürke, esetleg márványozott, akkor azonnali orvosi segítségre van szükség.

Megszakítás