Doktor24 Blog

Allergia: mit tartogat az őszi-téli időszak?

2022. november 10.

Az időszakos allergiás tünetek megjelenését különböző növények virágpora, pollenek (pl. nyírfa, mogyoró, pázsitfűfélék) belélegzése okozza, de a legtöbben a parlagfű pollenszórásakor tapasztalják a tüneteket.

Írásunkban Dr. Göndöcs Rita, a Doktor24 csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermek pulmonológus szakorvosa hívja fel a figyelmet a szervezetünket olykor jelentősen igénybe vevő allergiás panaszok kapcsán.

Magyarországon a lakosság közel 30%-a szenved valamilyen allergiában, ráadásul az immunrendszer túlzott reakciója egyes allergénekre örökölhető, így nagy eséllyel az allergiás szülők gyermekeinél is kimutatható a hajlam.

Életkortól függetlenül hazánkban a leggyakoribb allergiát okozó növény a parlagfű, amely augusztus közepétől nagyjából október közepéig szórja a pollenszemcséket, de az időjárástól függően a pollenszezon akár ki is tolódhat. A parlagfű mellett még néhány hétig itt-ott előfordul a kültéri penészgomba, esetleg egyéb gyomnövény (pl. a feketeüröm) spórája is, amely szintén okozhat kellemetlen tüneteket.

Bár a panaszokat kiváltó allergének már évszázadok óta megtalálhatók az ember környezetében, egyre agresszívebb támadást indítanak az immunrendszerünk ellen, egyes esetekben növekedhet az allergiás reakcióra való készség is, azaz egyéb allergénekre is érzékenyek leszünk.

A szezonális allergiás tünetek mellett van azonban két olyan allergén, amely télen sem kíméli az erre érzékenyeket: a poratka és a macskaszőr.

A poratka egész évben megtalálható a levegőben, de a szervezetünket leginkább a fűtésszezon kezdetén terheli meg, amikor a hideg, esős időben beszorulunk a lakásba és egyre kevesebbet tartózkodunk a szabad levegőn. A poratka nem feltétlenül csak a kevésbé tiszta lakásokban fordul elő, elsősorban a hőmérséklet és a páratartalom befolyásolják a koncentrációt.

Mivel az őszi-téli időszakban a házi kedvencek is több időt töltenek a lakásban, fokozhatják az allergiás tüneteket, ezen felül érdemes észben tartani, hogy a környezetünkben előforduló allergének nemcsak légúti panaszokat, hanem bőrtüneteket is okozhatnak (pl. ekcéma).

Mit tehetünk ellene?

  • rendszeresen cseréljük és tartsuk tisztán az ágyneműt
  • válasszunk allergénmentes matracot
  • szabaduljunk meg a sok szőnyegtől, plüsstől, tollpárnától
  • kárpitozott bútorok helyett válasszuk a bőr- vagy műbőr borításúakat
  • az arra érzékenyeknek nemcsak a macskaszőr, hanem más állatok (pl. hörcsög, tengerimalac, ló, kutya) szőre is okozhat panaszokat
  • kerüljük a túl meleg, párás levegőt – az ideális érték a 20 Celsius-fok, 50% páratartalom
  • ne vegyük félvállról a tüneteket
  • allergiás panaszok esetén egyeztessünk szakorvossal

Elhúzódó nátha, köhögés, gátolt orrlégzés esetén a fül-orr-gégészeti vizsgálat mellett javasolt a gyermekallergológiai vizsgálat elvégzése is, főleg, ha a családtagok körében már előfordult allergia, asztma, esetleg ekcéma.

Tudtad?

Gyermekek esetében az allergia vizsgálatot gyermektüdőgyógyász is elvégezheti. Továbbá ekcéma, allergiás nátha vagy asztma gyanúval is fordulhatsz gyermektüdőgyógyász szakorvoshoz.

 

A cikk szerzője:
Dr. Göndöcs Rita
csecsemő – és gyermekgyógyász
gyermek pulmonológus szakorvos
Palyazat Palyazat
Megszakítás