Doktor24 Blog

Adjunk-e édesítőszert a gyermeknek?

2022. szeptember 13.

Sok családban használnak édesítőszereket cukor helyett – a gyermekeknek is biztonsággal adhatók ezek? Ihász Katalin dietetikus segítségével összefoglaltuk, amit a témában szülőként tudnunk kell.

Mivel édesítsünk?

Amennyiben a gyermeknek nincs egészségügyi oka arra, hogy édesítőszerekkel készült ételeket fogyasszon, a cukor vagy a méz használata javasolt az édesítésre – természetesen a mértékletesség nagyon fontos – mondja a dietetikus. Otthon készített ételek esetében gyümölcsökkel is lehet édesíteni.

Édesítőszereket csak indokolt esetben adjunk

Abban az esetben, ha egy gyermeknél egészségügyi okok merülnek fel – például diabétesz – vagy az a cél, hogy a napi cukorfogyasztását csökkentsük (például mert a javasolt napi cukormennyiségnél többet fogyaszt), mértékkel használhatók az édesítőszerek, de arra érdemes figyelni, hogy lehetőség szerint ne szoktassuk rá az édes ízre a gyermeket, mert függőséget okozhat. Gyermekeknek tehát csak indokolt esetben adjunk édesítőszert.

Milyen édesítőszert érdemes használni?

Egészséges gyermekek esetében mesterséges édesítőszerek, fruktóz, nyírfacukor alkalmazása nem javasolt, mivel ezek hasmenést okozhatnak, valamint károsíthatják a fejlődésben lévő szervezet bélflóráját és immunrendszerét is. Ha mindenképp édesítőszerre van szükség, az eritrit és a stevia használata ajánlott, mivel ezek nem mesterségesek: az eritritet általában búza vagy kukorica keményítőjéből állítják elő, míg a stevia egy édes ízű gyógynövény, magyarázza Ihász Katalin.

Károsak-e az édesítőszerek?

Ha a napi ajánlott maximális mennyiséget nem haladja meg a bevitel, az édesítőszerrel készült ételek káros hatásai megegyeznek más, feldolgozott élelmiszerekével. Előfordul, hogy az édesítőszerek emésztőszervi tüneteket (hasmenés, puffadás) okoznak az erre érzékenyeknél. Ebben az esetben célszerű kerülni a fogyasztásukat.

A gyermek ízlésének kialakulásában a szülő óriási szerepet játszik. Szakértőink várnak téged és családodat dietetikai tanácsadásra, a gyermekek szempontjai szerint kialakított megnyugtató környezetben, ahol a legkisebbek biztonsága és gyógyulása az elsődleges szempont.

Palyazat Palyazat
Megszakítás