Doktor24 Blog

Nem mindenki tud örülni a tavaszi virágzásnak – itt az allergiaszezon!

2023. április 12.

Tavasszal a rügyfakadás, a természet újjászületése csodálatos látvány, de vannak, akiknek ez az időszak a kínzó torokkaparásról, szemviszketésről, megállíthatalan orrfolyásról szól. Ilyenkor a korán virágzó fák allergizálnak. 

Már országszerte jelentős a nyárfa, a kőris, a juhar, a ciprus, és a tiszafafélék virágporának pollenkoncentrációja. Az erre érzékenyeknél kora tavasztól jelentkezhet a vizes orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, szemviszketés.

Fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, allergia és intolerancia vizsgálatra keresd fel szakrendeléseinket!

Ha a tüneteket egyszerre észleljük, és azok néhány nap múlva sem mérséklődnek, sőt fokozódnak, érdemes allergológus szakorvost felkeresni, hogy megtaláljuk a nekünk hatásos gyógymódot. Az intenzív allergiás reakciókat antihisztamin tablettával, orrsprayvel, szemcseppel kezelhetjük. Fontos lenne azonban, hogy a tünetek ne súlyosbodjanak, a megelőzésnek az allergiás nátha esetében is óriási jelentősége van.

Az allergiás nátha kialakulásában az öröklött hajlam meghatározó, valamint külső, un. epigenetikai tényezőkön is múlik, kinél jelentkezik a betegség. Az allergiát kiváltó allergének jelenléte pedig függ többek közt az időjárástól, a hőmérséklettől, csapadéktól, széljárástól.

Íme 5 tipp, hogyan enyhíthetők az allergiás nátha tünetei:

1. A pollenre allergiások ne töltsenek hosszú időt a szabadban! Ha tehetik, sportoláshoz ilyenkor válasszák az edzőtermet, vagy a lakásban végezzenek tornagyakorlatokat!
2. Ha mégis menniük kell, viseljenek szemüveget, hogy a pollen kevésbé irritálja a szemüket!
3. Szabadtéri program után hazaérve mossanak hajat! Lágy samponnal akár naponta kimoshatóak a hajhoz tapadt pollenek, amelyek napközben, de különösen alvás alatt válthatnak ki allergiás reakciókat.
4. A tüsszögés, orrdugulás, orrviszketés ellen hatékony lehet az orrmosás. Érdemes alaposan átöblögetni az orr nyálkahártyáját, hogy a megtapadt pollenszemcsék ne ingereljék annak felületét, és ne válthassanak ki gyulladást. A tiszta orrnyálkahártyáról az orrspray is könnyebben felszívódik.
5. Kerüljék ilyenkor a mogyorófélék fogyasztását, mert erős hisztamin felszadító hatásuk fokozhatja az allergiás panaszokat! Ebben a szezonban egyes gyümölcsök, zöldségek például az alma, a körte, de nyersen a sárgarépa, zeller, paradicsom is allergizálhatnak.

Általánosságban azonban itt is igaz, hogy mi magunk is sokat tehetünk a betegség megelőzéséért. Az egészséges étkezés, a rendszeres mozgás, a dohányzás kerülése, a stressz levezetése, a tudatos életmód kialakítása mind jótékonyan hatnak a szervezetünkre, ezáltal az allergia elkerülésére.

Palyazat Palyazat
Megszakítás