Doktor24 Blog

A kullancscsípés veszélyei

2022. június 6.

A kullancscsípés veszélyei

Bár az elmúlt években az enyhe téli időjárásnak köszönhetően szinte egész évben találkozhatunk kullanccsal, a tavaszi-nyári hónapokban regisztrálják a legtöbb kullancscsípést. Ennek oka, hogy ilyenkor többet tartózkodunk a kullancsok élőhelyén: a természetben. A statisztikák szerint egyre több kullancs fertőzött: egyes területeken akár minden második vérszívó hordozhatja a Lyme-kór okozóját, a borrealia nevű baktériumot.

A kullancsokról

Ezek az apró, vérszívó ízeltlábúak árnyékos helyeken: erdők, városi parkok aljnövényzetében, bozótosokban élnek. Az emberre a fűről, aljnövényzetről, bokrokról mászva akaszkodnak rá, hang- és szaginger alapján találják meg „áldozatukat”.

A kullancs csípését nem érezzük, mivel nyála érzéstelenítőt tartalmaz. Ezért is fontos, hogy természetben való tartózkodás, kirándulás után alaposan átnézzük gyermekünk (és saját magunk) bőrfelületét, hogy minél hamarabb eltávolíthassuk a vérszívót. Ehhez speciális kullancskiszedő csipeszt érdemes használni. 

 

Fertőzés

A kullancsok hazánkban leggyakrabban a Lyme-kórt és a vírusos agyvelőgyulladást terjesztik. A kórokozók az állat bélrendszerében találhatók, melyek a vérszívás során kerülnek be az áldozat szervezetébe.

A Lyme-kór tünetei

Amennyiben a kullancs fertőzött volt, és a Lyme-kórt okozó borrealia nevű baktérium bekerült a szervezetünkbe, a csípést követő legalább 48 óra elteltével, de akár hónapokkal később is megjelenhetnek a jellegzetes tünetek. Kezdetben kis vörös göbcse látszik a csípés helyén, majd a szélein terjedni kezd, egyre nagyobb lesz. Közepe elhalványul, szélei egyre nagyobb, gyűrű alakú, kokárdaszerű bőrpírt képeznek.

Tünetként megjelenhet még láz, fáradékonyság, aluszékonyság, ízületi fájdalmak. Amennyiben a beteget nem kezelik, néhány héttel-hónappal később a betegség második stádiuma kezdődik: fejfájás, tarkómerevség tapasztalható, kialakulhat agyhártyagyulladás, szívizom-gyulladás, nagyobb ízületek gyulladása vagy idegbénulások is. Ha szeretnél Lyme-lór laborvizsgálatot végeztetni, itt tudsz időpontot foglalni!

Kezelés

Figyeljük a kullancscsípés helyét, és ha a fent részletezett bőrtüneteket tapasztaljuk, minél hamarabb keressük fel az orvost, aki antibiotikumot fog felírni a későbbi szövődmények elkerülése és a gyógyulás érdekében.

Palyazat Palyazat
Megszakítás