Doktor24 Blog

Gyakran náthás a gyerek? – 6 tipp a fül-orr-gégésztől

2022. augusztus 3.

Folyik az orra, szörcsög, tüsszög – ismerős tünetek? Egy óvodás akár évente tizenkétszer is áteshet náthán, és a leggondosabb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy az otthoni kezelés nem válik be. A megelőzéshez és a mielőbbi gyógyuláshoz adott hasznos tippeket dr. Baranyai László főorvos, a Doktor24 csecsemő, gyermek és felnőtt fül-orr-gégész szakorvosa.

 

1. Ne azt nézzük hányszor, hanem azt, hogy meddig beteg!

Teljesen természetes, hogy a kisgyerekek gyakrabban náthásak, vagyis nem kell kétségbe esni, ha – főleg a téli időszakban – három-négy hét óvoda után ismét megjelennek a jól ismert tünetek. A szakértő szerint ahhoz, hogy a kisebbek immunrendszere edzett legyen és kialakuljon a megfelelő védekezés, elengedhetetlen, hogy találkozzanak a kórokozókkal. Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy a megfázás sokszor elhúzódik, és a gyerekek nehezen lábalnak ki a betegségből, mindenképpen keressünk fel fül-orr-gégész szakorvost!

 

 2. Ne zárjuk be a lakásba a gyereket télen sem!

A hideg nem indok arra, hogy szobafogságra ítéljük a gyerekeket! Télen is legyenek sokat friss levegőn, a megfelelő öltözékre azonban fordítsunk nagy gondot! 

A sapka és a sál, valamint a réteges öltözet megvédi a legkisebbeket is a hidegtől, hiszen a rétegek között bennmaradó levegő hatékonyan melegíti a testet. 

Így érdemes a rétegeket összeállítani:

  • Praktikus, ha legalsó rétegnek egy könnyen szellőző ruhát választunk, ami képes elvezetni a nedvességet. 
  • A középső réteg feladata, hogy a hőt benntartsa (ez lehet egy természetes, meleg ruhadarab pl. gyapjú).
  • A külső réteg a kellemetlen környezeti elemektől (szél, nedvesség) védi meg a gyermekeket, ezért fontos, hogy jól záródjék!

Azokra pedig, akik hajlamosak a fülgyulladásra, mindenképpen adjunk fülvédőt! – javasolja a doktor úr.

3. Kössünk barátságot az orrszívóval!

Egy egyszerű nátha miatt is kialakulhatnak olyan komplikációk, mint a fülkürthurut, az elhúzódó középfülgyulladás, az arcüreggyulladás vagy a hörgőgyulladás. Ezek megelőzésében fontos szerepe van a pangó orrváladék eltávolításának. 

De mi a helyzet a csecsemőkkel? Hiszen ők még nem tudnak hatékonyan orrot fújni.

Az újszülöttek esetében jó szolgálatot tesz a pumpás orrszívó, a nagyobbaknál azonban már érdemes porszívós orrszívóra váltani. 

Ha a gyerekek orra be van dugulva, nem elég naponta két-három alkalommal szívni az orrát! Ahhoz, hogy valóban hasznos legyen ez a művelet igény szerint kell használni az orrszívót. 

Az orrszívót egyébként egészen addig tanácsos használni, amíg a gyerekek nem tanulnak meg önállóan és jól orrot fújni. Az iskoláskort elérve már ügyesen elboldogulnak ezzel a feladattal. 

 

4. Orrcseppet csak orvosi javaslatra adjunk!

Orrcseppel is enyhíthetünk a kellemetlenségeken, fontos azonban, hogy azt csak akkor használjuk, ha orvos javasolja, és soha ne lépjük túl az ajánlott napi mennyiséget! A túlzásba vitt orrcsepp vagy orrspray használata elváltozásokat idézhet elő az orrnyálkahártyán, így annak károsodhat a működése.

 

5. Füleljünk!

A közösségbe járó gyerekek gyakran szednek össze légúti megbetegedést okozó vírusokat, amiket rutinos szülőként otthon is kikezelhetünk. Ha viszont pár nap leforgása után sem tapasztalunk javulást (netán rosszabbodik a gyerek állapota), kérjünk orvosi segítséget!  A szülők többségének „rááll a füle” arra, ha a gyerek köhögése több egy szimpla nátha kísérőtüneténél, ezért, ha ilyet hallunk, forduljunk fül-orr-gégészhez!

6. Amivel ne várjunk…

Az elhúzódó, gyakori nátha, a gátolt orrlégzés, a halláscsökkenés, az orrhangzós beszéd vagy a horkolás mindenképpen indokolja, hogy fül-orr-gégészhez forduljunk a gyerekkel, és utánajárjunk, hogy mi állhat a panaszok hátterében! 

Bár még néhány hétig élvezhetjük a nyári meleget, az ősz beköszöntével érdemes ismét felkészülni a hidegre és szem előtt tartani szakorvosunk tanácsait! Panasz esetén pedig foglalj időpontot fül-orr-gégészeti szakrendelésünkre itt.

 

Palyazat Palyazat
Megszakítás