Doktor24 Blog

A comb és a fenék fájdalmai

2022. szeptember 7.

Mi az a piriformis és hol található?

A piriformis egy kis körteformájú izom, amely a farpofák alatt található, és a keresztcsontot és a combcsontot köti össze. Ez az izom nagyon fontos szerepet kap alsó végtagjaink mozgatásában, a csípőizület stabilizálásában, valamint csípő és a láb kifelé fordításában.

Milyen tünetekkel jár a piriformis-szindróma?

A piriformis izom alatt fut testünk leghosszabb és egyben legvastagabb idege, az ülőidegünk (nervus ischiadicus), ami a piriformis gyulladása, görcsös állapota esetén nyomás alá kerülhet, és rohamszerű tüneteket okoz. 

Mit érezhetünk ilyenkor?

Leggyakrabban a fenék, a comb, illetve a lábfej hátsó részén tapasztalhatunk akut érzékenységet, isiász-szerű fájdalmat, ami inkább tompa, ám rettentően erős lehet − személtette a doktor úr.  A piriformis-szindróma okozta fájdalom a fenék közepénél kezdődik, és fájdalomhoz általában nem kapcsolódik deréktáji panasz. A piriformis-szindróma másik jellegzetessége, hogy a fájdalom ülés közben, illetve felfelé lépcsőzéskor erősödik.  Mivel a piriformis izom görcséről van szó, emiatt a csípőízület mozgástartományának csökkenését is tapasztalhatjuk.

 

Miért alakul ki a piriformis-szindróma?

Mivel a piriformis izom kis méretű, így a környékén történt sérülés miatt könnyebben begyulladhat.  

Nézzük, melyek a legyakoribb okai ennek a betegségnek:

 • irritáció és erőbehatás (pl. ütés vagy ráesés miatt, esetleg éles tárgy okozta külső behatás következtében létrejövő sérülés)
 • izomsérülés vagy erős izomösszehúzódás
 • ismétlődő tartós mozgás okozta mikrosérülések (pl. kerékpározás)
 • hosszan tartó ülésterhelés

A piriformis-szindróma diagnózisa

A piriformis gyulladásának diagnózisa nem egyszerű, mert a tünetek nem túl specifikusak, és könnyen összetéveszthetőek más betegséggel is (pl. az isiásszal). A fenti tünetek alapján lehet gyanakodni a piriformis-szindrómára, de biztosat csak az MRI-vizsgálat mutat.

Ha a betegség igazolódik, többféle kezelés jöhet szóba. 

A piriformis-szindróma kezelése

A terápia során arra törekszünk, hogy az izom görcsét feloldjuk, amit fokozatos és gondos nyújtással érhetünk el leginkább. Ebben segít a gyógytorna – tudtuk meg a doktor úrtól.  

 • Nem szteroid gyulladáscsökkentők

A kezelés másik fontos eleme, hogy nem szteroid gyulladáscsökkentők segítségével csökkentsük az isiász jellegű fájdalom súlyosságát. Ezeket a gyógyszereket azonban csak kúraszerűen tanácsos alkalmazni, hiszen hosszan tartó alkalmazásuk megterheli a májat és a veséket is, és érdemes gyomorvédőt is szedni használatkor.

 • Tehermentesítés

Nagyon fontos a tehermentesítés is, amihez érdemes hajlítható, puha – a sarokcsont elejétől a lábujjak végéig érő -, szendvicsszerkezetű talpbetétet kell beszerezni, amellyel a lábat, illetve a derekat is tehermentesíthetjük.

 • Jegelés

Napi háromszor 15-20 percnyi száraz, jeges pakolás javasolt terápiás módszerként. Fontos, hogy a jegelést addig folytassuk, amíg a fájdalom el nem múlik!

 • Injekció

Ha a beteg nagy fájdalomról számol be, injekciós kezelés is szóba jöhet. Ennek során a farizomba kortikoszteroidot és lidokaint tartalmazó injekciót adnak. 

+ 3 kezelés, ami még hatásos lehet: 

 • elektroterápia 
 • gyógymasszázs
 • hőterápia 

 

Mikor lesz sikeres a piriformis-szindróma kezelése?

A gyógyulás egyénfüggő, ami azt jelenti, hogy akár pár napnyi kúra után is bekövetkezhet, de sajnos hetekig is eltarthat, amíg a panaszok megszűnnek.

A piriformis-szindróma kezelése kapcsán meg kell említeni, hogy csak akkor sikeres, ha olyan csomagként gondolunk rá, amelyből egyik komponens sem hiányozhat – hangsúlyozza az ortopéd orvos. Nem várhatunk el tehát tartós eredményt egyes terápiák külön-külön való alkalmazásával!

Összefoglalva: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító (ibuprofen hatóanyagú) gyógyszer, jegelés, tehermentesítés, nyújtás, gyógymasszázs, gyógytorna szükség szerint injekciós kezelés párhuzamos alkalmazásával érhetjük el a teljes gyógyulást.

Visszatérhet-e újra a piriformis szindróma?

Ha valakinél egyszer jelentkezik a piriformis-szindróma, akkor jó eséllyel számíthat rá, hogy később újból tapasztalja a tüneteket. Ennek elkerülése érdekében fontos a mindennapos tudatos mozgás, a hirtelen vagy nagy terheléssel járó mozdulatok kerülése, de nem javasolt súlyok cipelése és az extrém mozgások sem! 

 

Palyazat Palyazat
Megszakítás