Doktor24 Blog

Miért fontos az emlők ultrahang vizsgálata?

2023. május 25.

Napjainkban számos emlőpanasz (pl.: emlőfájdalom, csomó érzés, mellfeszülés) valamint a különböző emlőbetegségek (pl.: jóindulatú csomó, ciszták, gyulladás, daganatok) kivizsgálása egyre hangsúlyosabbá vált a hölgyek körében.

Magyarországon a rosszindulatú emlőfolyamat a leggyakoribb daganatos megbetegedések közé sorolható. Csaknem minden nyolcadik nő érintett lehet, ezért is kap jelentőséget az emlő szűrés és a komplex emlővizsgálat.
Az emlők ultrahangos vizsgálata sugárterheléstől mentes, nem káros, nem fájdalmas és bármilyen életkorban ill. állapotban elvégezhető, akár megismételhető.

Melyik életkorban, milyen vizsgálatok javasoltak?

  • A 30 éves kor alatti hölgyek esetében önállóan,
  • 30-35 éves kor között szükség szerint mammográfiával kiegészítve,
  • 40 éves kor felett pedig a mammográfia kiegészítéseként alkalmazzuk a diagnosztikában.

Alkalmas implantátum ellenőrzésére, valamint terhesség és szoptatás alatt is elvégezhető ellenőrzés céljából. Különösen javasolt akkor is, ha a családban már előfordult valamilyen emlőbetegség. A vizsgálatot célszerű a ciklus 10-14 napjára időzíteni. Előkészítést nem igényel és maximum 20 percet vesz igénybe. Segítségével számos gyakori eltérés gyorsan és könnyen kimutathatóvá válik. Panasz esetén az időfaktor fontos tényező lehet, így kérje mielőbb szakorvos segítségét a diagnózis felállításához.

A komplex emlővizsgálat során mammográfia, fizikális vizsgálat és emlő ultrahang vizsgálat történik, melynek során komplexebb képet kapunk a mirigyállományról és a hónalji nyirokcsomók állapotáról. Fontos! Az ultrahang nem helyettesíti a mammográfiás vizsgálatot. 40 éves kor felett panaszmentes esetben mammográfiás szűrés, panaszos esetben komplex diagnosztikai vizsgálat javasolt.

A cikk szerzője: Dr. Karczagi Lilla radiológus

Palyazat Palyazat
Megszakítás