Doktor24 Blog

Van remény és segítség a tüdő daganatok ellátásában is!

2022. november 25.

Írásunkban Dr. Bittner Nóra PhD onkológus, onkopulmonológus szakorvost kérdeztük, aki az Uzsoki utcai kórház  Onkoradiológiai osztályának osztályvezetője.

Igaz, hogy az Európai Unióban előforduló daganatos tüdőbetegségek számát tekintve Magyarország vezető helyet foglal el?

Sajnálatos tény, hogy hazánk vezet a tüdő daganatos megbetegedés számában- évente 10000 új megbetegedés diagnosztizálható- és bár a korszerű diagnosztika és terápiás lehetőségek bővülésével a túlélési eredmények is javulnak, a vezető szerepünk csak kicsit csökkent.

Mi játsza a legfőbb szerepet a betegség kialakulásában?

A tüdő daganatok kialakulásában a mai napig a dohányzás a fő rizikófaktor. Egy krónikus gyulladást tart fenn a szervezetben, és ennek talaján a gyorsan osztódó sejtek daganatossá tudnak átalakulni. Egy állandóan dohányzó embernél kevéssé tűnik fel az állandó köhécselés, de a nagymértékű fogyás a, visszatérő tüdőgyulladás, a nagyfokú fájdalom, esetleges véres köpet figyelmeztető jelek. Ezek azonban már leginkább az előrehaladott tüdődaganat tünetei. Fontos megjegyezni azonban, hogy a tüdődaganat ma már nem csak a dohányos embereket érinti, hanem ide soroljuk, nem csak az aktív, hanem a passzív dohányosokat is.

A genetikai vizsgálatokkal  (úgy nevezett driver  mutációk kimutatásával ) igazolták, hogy fiatal, nem dohányzó, döntően nők esetében is kialakulhat a tüdődaganatok speciális típusa, amelyek viszont  a betegségre jellemző célzott terápiával jól kezelhetőek, megtartott fizikai aktivitás és életminőség mellett! 

Milyen eszközök állnak rendelkezésre a diagnosztizálást, illetve a korai felismerést segítve?

Az új terápiák is csak a kellő időben kivizsgált betegeknél hozhatnak jelentős javulást! A szűrővizsgálatokra, tüdőröntgenre mindenképpen ajánlott  elmenni, mert a röntgen átvilágítással a tüneteket még nem okozó daganat felismerhető, így a kezelés korán elkezdődhet, ami a gyógyulás esélyét jelentősen megnöveli. Amennyiben a mellkas röntgenen daganat gyanúja merül fel, a  kivizsgálása  CT vizsgálatot tesz szükségessé.

MIlyen életmódbeli tanácsokat, változtatásokat javasol, amivel csökkenthető a betegség kialakulásának esélye?

Életmódbeli lépések daganatos tüdő megbetegedések megelőzéséért:

–  rendszeresen járjunk rákszűrésre
– legyünk tisztában a genetikai adottságainkkal, családi kórtörténetükkel
– hagyjuk abba a dohányzást
– kevesebb alkohol fogyasztása javasolt
– fogyasszunk minden nap zöldséget, gyümölcsöt és gabonát
– mozgásprogram kialakítása, rendszeres sport
– használjunk magas faktor tartalmú fényvédő krémeket

 

A cikk szerzője:

Dr. Bittner Nóra Ph.D. MBA.
Osztályvezető Főorvos, c. Egyetemi Docens Uzsoki Utcai Kórház, Onkoradiológiai Osztály
Pulmonológus, Onkológus, Klinikai Farmakológus

Palyazat Palyazat
Megszakítás