Doktor24 Blog

A gyaloglás, mint sport

2022. szeptember 26.

Ha a gyaloglásról, mint sporttevékenységről beszélünk, általában sokan csak legyintenek.

A gyaloglás az alapvető mozgásformák közé tartozik és a rendszeres testmozgás fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni. Alábbi írásunkban Dr. Tatay Kornélia, a Doktor24 belgyógyászkardiológus szakorvosa a gyaloglás egészségmegőrző hatásairól beszél.

Miért érdemes ezt a tevékenységet űzni?

Sokszor hivatkozunk a kevés szabadidőre, a megfelelő eszköz vagy kiegészítő hiányára, anyagi okokra, és magunkat próbáljuk meggyőzni arról, miért nem sportolunk. Pedig létezik egy olyan testmozgás, melyet akkor és ott végzünk, annyi ideig, ameddig jól esik. Nincs sem életkorhoz, sem edzettséghez kötve, bárki, bármikor, bárhol elkezdheti.

Nem csak a sportjellegű tevékenységek bírnak egészség védő hatással.
Tudományosan igazolt, hogy már a napi rendszerességgel végzett tempós gyaloglás is (pl. munkahelyre, iskolába) kedvező élettani hatásokkal bír. – hangsúlyozza Tatay doktornő.

Ahogy a mondás is tartja: „a láb mindig kéznél van”.

Már a heti 5 alkalommal végzett kb. fél órás könnyű mozgás is pozitívan hat az egészségünkre. Ez a hatás idősebb korban elkezdett rendszeres gyaloglásnál is jelentkezik. Gyermek- és fiatalkorban is kedvezőbb az egészségi állapota a rendszeresen és lendületesen gyaloglóknak. A gyerekek annyi km-t tudnak gyalog megtenni, ahány évesek.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlása szerint a mozgás egészségvédő hatásai heti 150 perc közepesen intenzív, dinamikus mozgással már elérhetőek, amit akár a mindennapos tempós gyaloglással is teljesíthetünk. A hangsúly mindig a rendszerességen van.

A kutatások arra is rávilágítottak, hogy súlyfelesleg esetén a rendszeres mozgással megszerzett fittség akkor is védő hatású a szív- és érrendszeri betegségek ellen, ha fogyás nem társul vele. A gyors séta ugyanannyi kalóriát éget, mint a kocogás.

2022. szeptember 26-án indult a Millió Lépés az Életért program, mely a séta és a mozgás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. A program célja megmutatni, mozgással milyen sokat tehetünk az egészségünkért, hogy a megelőzés a legjobb gyógyszer, és erre az egészséges életmód a legjobb módszer. A programhoz a Doktor24 is csatlakozott. Olvass többet a programról ITT.

A rendszeres gyaloglás pozitív hatásai:

1. Oldja a szorongást, javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt és a depresszió ellen is hatásos. Leginkább akkor, ha kellemes környezetben, pl. erdőben, parkban sétálunk, mely minden érzékszervünkre pozitív hatást gyakorol – a látvány, a fények, a színek, az illatok, a madárcsicsergés vagy a teljes csönd mind a teljes kikapcsolódást biztosítják.

2. Nő a tüdőkapacitás, javul a szív teljesítőképessége, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, illetve akiknél már fennáll szív- és érrendszeri betegség, ennek súlyosbodása lassítható, sőt a gyógyszer igény is csökkenthető.

3. A kedvező anyagcsere hatások révén a  vérben található HDL (védő) koleszterin szintje nő, míg az LDL (károsító) koleszterin szintje csökken, ezáltal kisebb a korai érelmeszesedés, az infarktus és a stroke kockázata.

4. Rendszeres testmozgással megelőzhető, illetve kordában tartható a 2-es típusú cukorbetegség is.

5. A mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert.

6. A rendszeres testmozgás fokozza a bélmotilitást (bélmozgás), ezáltal csökkenti a székrekedést, melynek következtében kisebb a vastagbél kóros elváltozásának kockázata is.

7. A mozgásszervekre gyakorolt hatás révén a gyaloglás, mint a gravitáció ellen ható mozgásforma, segíti a csonttömeg megtartását, így megelőzhető, illetve mérsékelhető a csontritkulás is. Emellett megerősödnek az izmaink, ezzel egyidejűleg a csontok védettek lesznek a sérülésektől. A fejlettebb izomzat pedig stabilitást ad, javítja az egyensúlyt és a koordinációt. Ez utóbbinak különös jelentősége van az időskori elesések megelőzésében.

8. Gyaloglás közben szinte minden izomcsoport dolgozik, még a hasizom is. Fokozhatjuk a hatást pl. nordic walking során, mert így a felsőtest is intenzív munkát véget. A rendszeres testmozgás „beolajozza” az ízületeket, ezáltal csökken az ízületi fájdalom és merevség. Ezen kívül az ízületi gyulladás esetén növeli a hajlékonyságot és az izomerőt.

9. Az elhízás megelőzésében és kezelésében is kiemelt szerepet kap a rendszeres testmozgás. Segítségével elégethetők a felesleges kalóriák, így azok nem rakódnak le a szervezet zsírraktáraiban, illetve a testsúlycsökkentéshez szükséges kalóriadeficit előállításában a diéta mellett a másik fontos tényező.

10. Az esti, vacsora utáni könnyű séta biztosítja a stressz levezetést, izmaink kellemes elfáradása következtében elősegíti a nyugodt alvást. Intenzív sporttevékenységet azonban ne végezzünk az esti órákban, közvetlenül lefekvés előtt, mert az felpörgeti a szervezetet és megnehezítheti az elalvást!

Akár hosszas betegség utáni rehabilitáció, vagy csak egyszerűen fizikai erőnlétünk fokozása a cél, a gyaloglás az egyik legjobb és legkézenfekvőbb választás. És nem utolsó szempont, hogy csapatban is végezhető, ezzel egy-egy gyalogtúra jó közösségi élmény is lehet.

Palyazat Palyazat
Megszakítás