Doktor24 Blog

Nyár a gyerekorvos szemével – Fertőzések

2022. június 16.

Betegségkisokos szülőknek

A jó idő beköszöntével nemcsak a szabadtéri programlehetőségek száma gyarapodik, hanem az ezekhez kapcsolódó potenciális veszélyeké is. Dr. Kovács Tibor gyermekorvos segít eligazodni a tavaszi-nyári időszakra jellemző gyermekbetegségek és egyéb veszélyforrások között.

Hányással és hasmenéssel járó fertőzések

“Mivel több ezer, időszakosan visszatérő vírustörzs képes hasonló tünetekkel járó gyomor- és bélrendszeri megbetegedést okozni, számítani lehet ilyen jellegű fertőzésekre tavasszal és nyáron is” – mutat rá Kovács Tibor gyermekorvos. Ezek a cseppfertőzés útján átadható kórokozók nemcsak az óvodai vagy iskolai közösségekben terjednek, hanem gyakorlatilag mindenhol, ahol sok ember zsúfolódik össze, vagy nem megfelelőek a higiénés körülmények.

“A strandszezon beköszöntével érdemes óvatosan enni, inni. Nemcsak a vírusok és baktériumok okozta fertőzések – mint például a szalmonella – elkerülése miatt, hanem mert ilyenkor megnőhet az egyéb kórokozók okozta az ételmérgezéses esetek száma is” – említi Kovács. “Tartsuk észben, mely élelmiszerek hajlamosak könnyebben megromlani nem megfelelő körülmények között, és igyekezzünk felmérni, megéri-e a kockázatot egy nem túl bizalomgerjesztő büfében történő ebéd” – teszi hozzá.

A strandmedencéből vagy a természetes vízből kijőve ne vessük rá magunkat azonnal az ételre, hanem előtte mossunk kezet. Lehetőség szerint használjuk a strandon vagy medenceparton felállított zuhanyt, hogy minél kevesebb kórokozó telepedhessen meg a bőrünkön és hajlatainkban. A hányással és hasmenéssel járó fertőzések szempontjából az is rizikófaktort jelent, ha a gyerekek kortyolnak a medencevízből, ami azért természetes velejárója a vízparti tartózkodásnak. “Valójában még csak le sem kell nyelni a vizet, elég, ha a szájnyálkahártyára kerül egy adott kórokozómennyiség” – figyelmeztet Kovács.

Véleménye szerint jó lenne, ha a koronavírus-járvány miatt bevezetett kézfertőtlenítés tartósan beépülne mindennapi rutinunkba, és az éttermek vagy nyilvános terek mosdójában járványhelyzettől függetlenül is lennének kézfertőtlenítők. Kovács Tibor úgy véli, hogy a fertőzések elkerülésénél a hangsúly a megelőzésen van, és hogy jó példával elöljárva megtanítsuk a gyerekeknek az alapvető higiénés szabályok betartásának fontosságát.

Amennyiben szeretnéd felkeresni általános gyermekgyógyászati szakrendelésünket, kattintsd ide az időpontfoglaláshoz!

 

 

Nem csak télen lehet húgyúti fertőzésünk

A mai napig masszívan tartja magát az a tévhit, hogy a húgyúti fertőzéseket a hideg okozza, és ha leülünk egy hideg kőre vagy padra, borítékolható a felfázás. A hideg azonban csak másodlagos szerepet játszik: mivel legyengítheti az immunrendszert, az fogékonyabb lesz a különféle kórokozók kiváltotta fertőzésekre. 

“De húgyúti fertőzést okozhat például az is, ha nem fogyasztunk elég folyadékot, vagy nem figyelünk oda rá, hogy bizonyos időközönként kiürítsük a hólyagunkat” – emlékeztet Kovács Tibor. Utóbbi főleg a kislányok esetében veszélyes, mert biológiai adottságaik miatt húgycsövük rövidebb, mint a nőké vagy a fiúké, így védtelenebbek az ilyen jellegű fertőzésekkel szemben. “Ha a kislányok a nyári melegben órákig visszatartják a vizeletüket, elmarad a természetes tisztulás, és a vizeletsugár nem távolítja el a genitáliák környékén megtelepedett kórokozókat. Ez pedig felszálló húgyúti fertőzést indíthat el, aminek húgycsőgyulladás, hólyaghurut vagy akár vesemedence-gyulladás lehet a következménye” – teszi hozzá a szakember. Szülőként ezért is oda kell figyelni arra, hogy a gyerek megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon, és rendszeresen legyen vizelete. Gyermekurológiai szakrendelésünkről itt olvahtasz bővebben!

A folyadékhiány egy teljesen más jellegű, ám nyáron gyakori problémát is előidézhet. Amennyiben a béltartalom nem elég nedves, székrekedés alakulhat ki, ami hasfájást, hasi görcsöket eredményezhet. “Hiába fogyaszt zöldséget, gyümölcsöt a gyermek, a rostos ételek csak akkor segítenek, ha gondoskodunk a megfelelő folyadékbevitelről is” – hangsúlyozza Kovács Tibor. 

A cikk szerzője:
Dr. Kovács Tibor
Csecsemő és gyermekgyógyász

 

.

Palyazat Palyazat
Megszakítás