Kilégzési tesztek

A hidrogén (H2) kilégzési teszt laktóz, fruktóz és egyéb szénhidrát-intolerancia, valamint a kontaminált vékonybél szindróma kimutatására használatos diagnosztikai módszer.

Nemzetközileg elismert, nagy szaktudással és tapasztalattal rendelkező specialistáink, a legújabb technológiák alkalmazásával, személyre szabott ellátással várnak.

Hogyan működnek a H2 kilégzési tesztek?

A hidrogén (H2) kilégzési tesztek olyan gasztroenterológiai vizsgálatok, melyek eszközös beavatkozás nélkül, a beteg által kilégzett levegőben megjelenő hidrogén mennyiségének változása alapján segítenek meghatározni a diagnózist.  A kilégzéses vizsgálatok során egy speciális, laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék kerül elfogyasztásra, mely előidézi a kilégzett levegő összetételének változását, ami igazolni tudja az adott betegség jelenlétét.

Hidrogén kilégzési teszttel diagnosztizálható a laktóz érzékenység, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindróma (SIBO), illetve a fruktóz felszívódási zavara egyaránt.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

Adókedvezmény igénybevételére feljogosító szakorvosi igazolás kiadásának feltételei és menete:

Laktóz intolerancia esetében szakorvosi vélemény kerül kiadásra, az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást a HÁZIORVOS a szakvélemény alapján állítja ki!

A szakvélemény kiállításához a következő sorrendben szükséges a vizsgálatokat elvégeztetni:

 • Első lépésként a laktulózzal végzett H2 kilégzési tesztre van szükség. Pozitív laktulóz kilégzési teszt esetén először kezelés szükséges, mivel ha a laktulóz teszt eredménye pozitív, akkor a vékonybélben kórosan elszaporodott baktériumok is okozhatják a panaszokat, ez esetben a bélfertőzés kezelésére van szükség, mert annak eredményeként rendeződhet az átmeneti laktóz intolerancia is. Kezelést követően ismételt laktulóz vizsgálatra van szükség, és csak annak negativitása esetén lehet továbblépni a laktózzal végzett vizsgálatra.
 • Ha a laktulóz vizsgálat eredménye negatív, néhány nap múlva elvégezhető a laktózzal végzett H2 kilégzési teszt, s annak pozitivitása esetén kiadható az igazolás.
 • Laktóz genetikai laborvizsgálat csak az 5 évre visszamenőleges adóvisszatérítéshez szükséges. Laktóz genetikai pozitivitás önmagában nem jogosít adókedvezmény igénybevételére, csak a hajlamot mutatja ki. Pozitív laktóz genetikai eredmény és a fentiek együttes teljesülése mellett az adókedvezmény 5 évre visszamenőlegesen igényelhető.
 • Negatív laktulóz kilégzési tesztet követő pozitív laktóz kilégzési teszt eredmények birtokában, gasztrolenterológusunk szakvizsgálat során ír szakvéleményt,melyet a háziorvoshoz szükséges visszavinni. A háziorvos a szakvélemény alapján , az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges igazolást kiállítja.

 

H2 laktóz kilégzési teszt:

 • A laktóz intolerancia a tejcukor emésztésének, felszívódásának zavara.
 • A laktóz a tejben található diszacharid, amelynek két elemből álló alkotórésze a galaktóz és a glükóz (szőlőcukor).
 • Egészségese egyénekben a laktózt a vékonybél hámsejtjei által termelt laktáz enzim bontja le.
 • Ha a laktáz enzim gyengült, vagy hiányos működése miatt a lebontás részleges vagy a vékonybélben nem történik meg, úgy a tejcukor a vastagbélbe jutva erjedéses mechanizmussal, hidrogéngáz  és szerves savak képződésével jár. Ezek a  gázok és savas bomlástermékek okozzák a kellemetlen tüneteket melyek a tejcukor tartalmú étel fogyasztás után  0.5-2 óra elteltével jelentkeznek és ha nem kerül fogyasztásra újabb tejcukor tartalmú táplálék,  akkor 1-2 nap után maguktól elmúlnak.

H2 laktulóz kilégzési teszt:

 • A laktulóz hidrogén kilégzési teszt a vékonybélben kórosan elszaporodott, vastagbélből származó baktériumok jelenlétének megállapítására szolgál.
 • Ezt az állapotot kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) néven ismerjük, ami puffadással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, székrekedéssel és korai teltségérzettel jár.
 • A vékonybélbe jutott baktériumok az emésztetlen szénhidrátokat bontják le, aminek eredményeként hidrogén és metángáz keletkezik, ami a kilégzett levegőben szintén mérhetővé válik.

 

H2 fruktóz kilégzési teszt:

 • A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara (fruktóz malabsorptio) vizsgálható.
 • Ennek során a gyümölcscukor a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, hanem a vastagbélbe kerülve az ottani baktériumok révén erjedésnek indul.
 • Ez okozhat kellemetlen hasi tüneteket. (puffadás, hasmenés görcsök).

Helicobacter kilégzési teszt:

A Helicobacter pylori (H. pylori) bacilus a felelős a gyomor bélrendszeri fertőzéseinek kialakulásáért. A gyomorban megtelepedve károsítja a nyálkahártyát, hurutot vagy gyomorfekélyt, esetleg gyomorrákot okozva, ezért rendkívül fontos a korai felismerése és a kezelés megkezdése.

 Napjainkban már többfajta betegséggel hozzák összefüggésbe a kórokozót, mely jelentő szerepet játszik a kóros állapotok kialakulásában:

 • reflux
 • krónikus gyomorhurut
 • gyomor adenocarcinomával stb.

Ügyféltájékoztató

Ellátó intézmények

Doktor24 Multiklinika

1112 Budapest, Koszorúslány street 1. A. building

Doktor24 Cityzen Health Centre

1134 Budapest, Váci route 37. I. floor

Prices

Helicobacter kilégzési teszt
17 600 Ft
H2 kilégzési teszt (fruktóz)
18 000 Ft
H2 kilégzési teszt (laktóz)
18 000 Ft
H2 kilégzési teszt (laktulóz)
18 000 Ft

Doktor24 Multiklinika - Kilégzési tesztek

Kilégzéses (H2) tesztek
Specializations
Profile

Doktor24 Multiklinika - Kilégzési tesztek

Kilégzéses (H2) tesztek
Spoken languages
HU,EN

Doktor24 Cityzen - Kilégzéses vizsgálatok

Kilégzéses (H2) tesztek
Specializations


Profile

Doktor24 Cityzen - Kilégzéses vizsgálatok

Kilégzéses (H2) tesztek
Specialization


Studies


Memberships


Spoken languages
HU
Palyazat Palyazat
Skip to content