Gyermek-ultrahangvizsgálat

Az ultrahang (UH) az egyik legnagyobb jelentőségű képalkotó eljárás, amelyet a gyermekgyógyászatban használunk.

TUDJ MEG TÖBBET

Szakértő kezekben rendkívül gyors, hatékony és pontos vizsgáló módszernek számít, amelynek nincs káros hatása még a fejlődő szervezetre sem, ennek köszönhetően bármilyen életkorban elvégezhető. További előnye, hogy az UH vizsgálat fájdalommentes.

Mit tudunk ultrahanggal vizsgálni?

Az ultrahang segítségével a legtöbb lágyszövet vizsgálható. Csecsemőkorban az egyik legfontosabb ultrahangos vizsgálat a hathetes korban elvégezhető csípőszűrés, ahol a gyermekek csípőízületét figyelik meg a fájdalmatlan vizsgálat során. Rendkívül fontos, hogy a csípő rendellenességeire időben fény derüljön, hiszen a fejletlen csípőízület megfelelő ortopédiai szakorvosi segítséggel korrigálható, de lényeges az időben felállított diagnózis a kezelés mielőbbi megkezdésének érdekében.

Amíg a csecsemő kutacsa még nem záródott be, ezen keresztül az agy vizsgálatára is lehetőség van ultrahang segítségével. Erre leggyakrabban a koraszülött babák esetében van szükség, ahol a cél az, hogy az esetleges koponyán belüli vérzéseket vagy egyéb rendellenességeket felismerjék, változásait nyomon kövessék. Gyermekek esetében szükség lehet hasi ultrahangra, például hasfájás, alhasi panaszok, húgyúti gyulladás esetén. Rendelőnkben lehetőség van a többi között nyaki ultrahang (nyálmirigyek, nyirokcsomók), pajzsmirigy és here ultrahang vizsgálatok elvégzésére is.

Mivel fordulhatsz hozzánk?

Szakembereink

Dr. Daoud Salim

Gyermekradiológia
Specializations
  • a csecsemőkori koponya ultrahangtól (kutacsvizsgálat) a csípőszűrésen át a hasi, kismedencei ultrahang vizsgálatokig, vagyis a gyermek fejétől a talpáig alapos ismerettel, nagy szakértelemmel vizsgál


Profile

Dr. Daoud Salim

Gyermekradiológia

Introduction

Hatalmas szakmai tapasztalattal tudással és különös figyelemmel vizsgálja a gyermekeket csecsemőkortól egészen a nagyobb kamaszokig.
Specialization
  • a csecsemőkori koponya ultrahangtól (kutacsvizsgálat) a csípőszűrésen át a hasi, kismedencei ultrahang vizsgálatokig, vagyis a gyermek fejétől a talpáig alapos ismerettel, nagy szakértelemmel vizsgál


Studies
  • 1986. Semmelweis Orvostudományi Egyetem, általános orvos
  • 1990. csecsemő-gyermekgyógyászat szakvizsga
  • 1994. radiológia szakvizsga
  • 2013. Okleveles egészségügyi menedzser (MSc) szakdolgozói szakképesítés
Spoken languages
HU

Tudástár

A hathetes ultrahang

Az első fontos vizsgálat, a csecsemő hat hetes korában elvégezhető szűrő jellegű has, csípő és koponya ultrahang vizsgálat. Ezekkel a vizsgálatokkal számos olyan elváltozásra derülhet fény, melyek a csecsemőnek még nem okoznak panaszt, többek között a vese veleszületett rendellenességeit, vagy például a csípőízület éretlenségét, melynek csípőficam lehet a következménye. A fejletlen csípőízület megfelelő ortopédiai szakorvosi segítséggel korrigálható, de nagyon fontos az idejében felállított diagnózis.

A koponya ultrahang

Koponya ultrahang addig végezhető, amíg nyitott a kutacs a csecsemő koponyáján. Intézetünkben kiváló felbontású ultrahang vizsgáló készülék áll rendelkezésre ehhez a vizsgálathoz. A kutacson keresztül végzett koponya ultrahangos vizsgálatot leginkább a koraszülöttek esetében alkalmazzuk, akiknél a születés körüli időszak gyakoribb szövődménye lehet az agyvérzés. A koponya UH a koponyán belüli vérzések és egyéb eltérések (pl. agykamrai tágulatok) kimutatására, valamint nyomon követésére szolgáló diagnosztikai eljárás.

Nyaki és pajzsmirigy ultrahang

Kiválóan alkalmas a pajzsmirigy, emlők, szív, máj lép, hasnyálmirigy, vesék és húgyútak, méh és petefészkek, herék, valamint a nagy erek vizsgálatára. Segítségével képet kaphatunk továbbá a belek állapotáról, valamint az ízületek, izmok és ínszalagok eltéréseit is láthatóvá tudjuk tenni. Egy éves kor alatt a kutacson keresztül még az agy vizsgálatára is lehetőség nyílik.

Here ultrahang

Mindenképp javasolt a gyermekek vizsgálata, amennyiben a fent felsorolt szervek bármelyikének működészavara gyanítható. Feltétlenül szükséges ezen kívül minden hasi trauma után is elvégezni, a belső szervek sérüléseinek kizárására. Bizonytalan hasi panaszok, hasfájás esetén szintén érdemes első eszközös vizsgálatnak választani. Fontos továbbá kiemelni, hogy általános szűrővizsgálat részeként nagy szerepet tölthet be gyermekeink egészségének megőrzése érdekében.

Ellátó intézmények

Doktor24 Cityzen Health Centre

1134 Budapest, Váci route 37. I. floor

Prices

Gyermek csípő ultrahang vizsgálata
22 000 Ft
Gyermek here ultrahang vizsgálat
17 000 Ft
Gyermek lágyrész ultrahang vizsgálat
17 000 Ft
Gyermek nyaki ultrahang vizsgálat
16 000 Ft
Gyermek vese és húgyúti ultrahang vizsgálat
20 000 Ft
Gyermek koponya, has és csípő ultrahang vizsgálat
29 000 Ft
Gyermek hasi ultrahang vizsgálat
20 000 Ft
Gyermek nyaki és pajzsmirigy ultrahang vizsgálat
23 000 Ft
Gyermek hasi és egyéb ultrahang vizsgálat
25 000 Ft
Gyermek koponya ultrahang
16 000 Ft
Skip to content