Diabetes Lábszövődmény Szakrendelés – Korszerű és személyre szabott megoldások a Doktor24-ben

A cukorbetegség napjainkban a lakosság 8-10%-át érinti, és sajnos a fiatalabbak körében is egyre gyakrabban alakul ki, vagyis ma már egyáltalán nem helytálló azt mondani, hogy a diabétesz az idősek betegsége. A cukorbetegség önmagában is nagy odafigyelést igényel az érintettektől, a krónikusan magas vércukorszint ugyanis szövődményekhez vezethet, például az ún. diabétesz láb kialakulásához.

A cukorbetegségre és annak szövődményeire is igaz, hogy a korai felismerés kulcsfontosságú, éppen ezért lényeges, hogy a betegségben érintettek rendszeresen részt vegyenek a diabetológiai ellenőrzéseken, és panaszmentesség esetén is évente felkeressék a diabétesz lábszövődményeivel foglalkozó szakrendelést. Az itt dolgozó orvosaink a pontos diagnózis felállítása mellett korszerű és személyre szabott megoldásokkal segítenek a pácienseknek.

diabetesz4

A cukorbetegség szövődményei

A diabétesz szövődményei – amelyek kialakulása életmódváltással, testsúlycsökkentéssel, a gyógyszerelés vagy inzulin adagolás pontos betartásával késleltethetők – az esetek többségében 5-6 éven belül jelentkeznek:

 • Neuropátia (idegkárosodás)
 • Érszűkület
 • Nefropátia (vesekárosodás)
 • Retinopátia (a szem ideghártyájának károsodása)
 • Oszteoporózis (csontritkulás)
 • Bőrkárosodások, melyek nagyban elősegítik a cukorbeteg láb állapotának kialakulását

A cukorbeteg láb tünetei és kezelése

Az idegek és az erek károsodásának következtében a lábfej bőre szárazabbá és sérülékenyebbé válik, a nyomási pontokon a bőr jelentősen megvastagszik, alatta pedig körülírt szövetelhalás jön létre. Mivel a beteg fájdalomérzete jelentősen lecsökken,  a probléma felismerése sok esetben késői, így, így a fertőzés átterjedhet a lágyrészekre, sőt akár a csontra is. A későn diagnosztizált és kezelt diabétesz láb akár a lábujjak, a lábfej vagy a teljes láb amputálásához vezethet.

A cukorbeteg láb sikeres gyógyításához a helyi sebkezelés és a láb terhelésének csökkentése mellett kiemelten fontos az alapbetegség kezelése, vagyis a vércukor-értékek normalizálása, a megfelelő vérellátás biztosítása gyógyszeres kezeléssel, infúziós terápiával, szisztémás soft laser alkalmazásával. A kezelés sikeréhez a fentieken túl elengedhetetlenül fontos az orvos és a páciens szoros együttműködése és bizalomra épülő kapcsolata.

A Doktor24 Egészségközpont Diabetes Lábszövődmény Szakrendelésén orvosaink nagy tapasztalattal, türelemmel és empátiával várják a betegeket!

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával műkődő diabetes láb-szövődmény ambulancia rendelésünk beutaló köteles, ahol a cukorbetegség szövődményeinek diagnosztizálásával, kezelésével foglalkozunk, emellett javaslatot teszünk a szükséges gyógyászati segédeszközök beszerzésére is.

Szakrendelésünk a Doktor24 rendelőjében, a 1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. emeletén érhető el. 

diabetesz2

A cukorbetegség

A cukorbetegség jelenleg korunk nem gyógyítható népbetegségei közé tartozik.

Két fő típusa van:

Az I. típus:

általában veleszületett, a hasnyálmirigy az inzulin elválasztását végző ß- sejtjeinek pusztulása okozza, mely miatt inzulinhiány lép fel a szervezetben. A sejtek pusztulásának hátterében autoimmun folyamat állhat.

A II. típus:

általában a 30. életév után alakul ki, a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni (inzulinrezisztencia), a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint a normális vércukorszint fenntartásához. Több okra vezethető vissza – genetikai, egészségtelen életmód (mozgásszegény, elhízás).

Életmódváltással, fogyással, gyógyszerek szedésével, inzulin adagolással karbantartható.

Azonban  elhanyagolt esetben a szövődmények rontják az életminőséget és megrövidítik az életet.

Szövődmények

A cukorbetegség kezdetétől számítottan általában 5-6 éven belül jelentkezhetnek.

Neuropátia (idegkárosodás): leggyakrabban az alsó végtagban okoz először tüneteket, külső ingerek tompább érzékelése, bizsergés, hangyamászás, zsibbadás vagy egyenesen égő jellegű fájdalom formájában, ami először a lábujjak hegyén kezdődik, majd hónapok, évek alatt folyamatosan terjed felfelé.

Érszűkület: a verőerek középső rugalmas részeinek elmeszesedése (érsebészeti beavatkozást is indokolhat). A cukorbetegség inkább a kisebb átmérőjű verőerek elváltozását okozza, ahol érsebészeti beavatkozás már nem jöhet szóba.

Nefropátia (vesekárosodás): a vese ereinek érkárosodása károsítja a vesék szűrő-rendszerét, súlyos esetben veseelégtelenség alakulhat ki, melynek végstádiumában a beteg művesekezelésre (dialízis) szorul.

Retinopátia (szem ideghártya károsodás): a szem ideghártya kisereinek károsodása okozza, ami akár vaksághoz vezethet. A cukorbaj fokozza számos más szembetegség, pl. a szürke- és a zöldhályog kialakulásának kockázatát is.

Bőrkárosodások: az idegek, erek károsodása következtében a bőr szárazzá, sérülékennyé válik. A nyomási pontokon bőrmegvastagodás alakul ki, alatta körülírt szövetelhalás jön létre. A fájdalomérzés hiánya miatt ezen elváltozás későn kerül felismerésre, a fertőzés tovaterjed a lágyrészekben, majd a csontot is érinti, ezért akár a lábujjak, a lábfej, illetve a teljes láb amputálására is sor kerülhet. A cukorbetegség miatt gyakrabban alakulhat ki bakteriális és gombás bőrfertőzés is.

Oszteoporózis (csontritkulás): a cukorbetegség eredményeként a csont sűrűsége a normális alá csökkenhet, így csontritkulás alakulhat ki.

A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

Sajnos a statisztikák szerint a diabéteszes láb – nem diabéteszes kortársaikhoz képest – 30-40-szer gyakrabban vezet alsó végtagi amputációhoz. Ezek jelentős része megelőzhető lenne megfelelő odafigyeléssel és szoros vércukorkontrollal, a diéta betartásával, az előírt gyógyszerek rendszeres szedésével, illetve a szövődmények korai észlelésével.

A betegség kialakulásának mechanizmusa

 • A perifériás idegek szenzoros (érző) működése károsodik, ezáltal csökken a fájdalomérzet, melynek következtében észrevétlenek maradhatnak egyes sérülések.
 • Az érkárosodás következtében a bőr szárazzá, sérülékennyé válik, ennek következtében repedések alakulnak ki.
 • A bőrmegvastagodások helyén apró fekélyek képződnek, melyek a fájdalomérzés zavara miatt később kerülnek felismerésre.
 • Ezen fekélyek gyakran mélyre terjednek, befertőződnek, a fertőzés könnyen terjed a lágyrészekben, sőt a csontokat is érintheti. A folyamat végeredményeként gyakran szövetelhalás alakul ki.
 • Idegkárosodás következtében a szimpatikus idegrendszer működésében zavar keletkezik, mely csökkent véráramláshoz, illetve csontanyagcsere-zavarhoz vezet, ezáltal a láb ízületei deformálódnak, a láb statikája megváltozik, aminek következtében új nyomáspontok jönnek létre, melyek új bőrkeményedések, bőrmegvastagodások kialakulását idézik elő.
diabetesz3

Szövődmények megelőzése

 • Az első és legfontosabb a rendszeres vércukorkontroll
 • A lábak rendszeres önvizsgálata, tükör vagy hozzátartozó segítségével, így az esetleg panaszt nem okozó sérülések azonnal észrevehetőek.
 • A bőrt rendszeresen ápolni, puhítani szükséges, megelőzve ezzel a bőr szárazságának és apró hámsérüléseinek kialakulását.
 • A lábat naponta kell kíméletesen mosni, mely után az ujjközöket minden esetben gondosan szárazra kell törölni, megelőzve ezáltal a gombák megtelepedését.
 • A lábak tisztításánál a víz ne legyen túl forró, mert ez is sérülések kialakulásához vezethet.
 • Kerülje a mezítláb járást, viseljen puha világos színű pamut vagy gyapjú zoknit könnyített gumizással. esetlegesen ezüstszálas zoknit antibakteriális hatása miatt.
 • Mindig kényelmes, nem széttaposott, kerekített orrú, alacsony sarkú, finom belső kiképzésű cipőt viseljen.
 • Legideálisabb az ortopédiai javaslatra készített „diabeteszes cipő”.
 • A körmöket szintén rendszeresen kell gondozni, amennyiben mozgáskorlátozottság miatt nehezen érhetőek el, kérje hozzátartozója vagy szakértő pedikűrös segítségét.
 • Fontos, legkisebb probléma esetén is azonnal forduljon orvoshoz és lábát helyezze nyugalomba!
 • Ambulanciánkon való vizsgálat esetén orvosa (NEAK támogatott beutaló ellenében) teljes körűen elvégzi a láb bőrének és alakjának, továbbá hő és fájdalomérzetének vizsgálatát. Emellett felméri az erek állapotát Doppler segítségével. Szakorvoshoz irányít ortopédiai deformitások esetében, majd ezt követően a normál statikát biztosító segédeszköz használatában is segítséget nyújt.
 • Célunk a sebek kialakulásának megelőzése tanácsadással, neuropáthiás panaszok esetében akupunktúrás kezeléssel. Ezért elengedhetetlen az éves kontroll panaszmentesség esetében is!
 • A neuropathia olyan kórkép mely minden előrehaladott esetben kialakul. Alattomossága abban rejlik, hogy az fáj aminek nem kéne, az viszont nem fáj aminek pedig kéne. Ezért elvonhatják  a figyelmet  a valós problémáról ami elősegíti a hámhiány vagy seb kialakulását.
 • A már kialakult sebes láb esetében, ajánlott hozzáértő centrum felkeresése, ahol hozzáértő szakemberek olyan kis beavatkozásokkal igyekeznek segíteni, amit az immungyengült szervezet még fel tud dolgozni. Így a krónikus sebek gyógyíthatóvá illetve további romlásuk megelőzhetővé válik. Orvosaink hagyományos és korszerű sebkezelési technikával (lágylézer kezeléssel, mely klinikailag bizonyítottan serkenti a sejtélettani mechanizmusokat, így felgyorsítja a sebgyógyulást) valamint intelligens sebkötöző anyagok használatával, melyet pácienseinknek is biztosítunk, törekednek a mielőbbi sebgyógyulást elősegíteni. Azonban siker elengedhetetlen feltétele az orvos-páciens kapcsolat, mely a hosszadalmas kezelés miatt bizalomra és türelemre épül.

Akupunktúrás kezelés (NEAK támogatott)

Az akupunktúra a hagyományos kínai gyógyászat egy része,  kb. 4-5OOO éves hagyományra tekinthet vissza. A neuropathiára alkalmazott kezelés esetén,  biostimulációs beavatkozással próbáljuk  a meglévő tüneteket megszüntetni és a további idegkárosodást megelőzni, az úgynevezett bioaktív pontok „felkeresésével”.

Egy kezelés időtartama 2O perc, krónikus esetekben 12 alkalom, súlyosabb eseteknél ennél is többre lehet szükség.

A diabetes szövődmény szakrendelés helyszíne és elérhetőségei:

Doktor24 Óbudai Egészségpont
1037 Budapest, Bokor u. 17-21. II. em.

Major Andrea: +36 70 371 0513
Kiss Gertrúd: +36 70 371 0511

Szeretettel várjuk rendelésünkön!

Telefonszám: +(36) 1 44 33 200 | E-mail cím: ugyfelszolgalat@doktor24.hu

Kérdése van?

Tisztelt Érdeklődő!

Munkatársainkat hétköznapokon 8.00 és 16.30 között tudja kérdezni élőben.

Írjon nekünk!

Beszélgetés idítása

Tisztelt Látogatónk!

Weboldalunkon sütiket használunk.
Néhány süti a weboldal helyes működéséhez szükséges, míg másokkal a kényelmesebb böngészési élményt szeretnénk biztosítani.
A sütikről és az adatvédelmi szabályainkról bővebben tájékozódhat az Adatvédelmi tájékoztatónkban.

Kérjük állítsa be milyen sütiket engedélyez az oldal számára!
(Beállításait a későbbiekben módosíthatja a bal alsó sarokban található süti jelre kattintva.)

Szükséges sütik Ajánlott sütik Elfogadom

Tisztelt Látogatónk!

Személyes adatot készül megadni!
Kérjük mielőtt folytatná, olvassa el az adatvédelmi szabályainkat az Adatvédelmi tájékoztatónkban.

Megértettem