A cukorbetegség kezelési lehetőségei

A cukorbetegség világszerte igen elterjedt, a lakosság egyre nagyobb százalékát érintő betegség. Eleinte nem okoz panaszokat, s ha fel is fedezik a bajt, a betegek hajlamosak arra, hogy ne vegyék komolyan az orvosi előírásokat.

A kezdettől számított 6-8 év után szoktak jelentkezni a különböző típusú szövődmények. Ez függ a diéta megtartásától, a gyógyszeres beállítástól, testsúlytól, életkortól, egyéb betegségek fennállásától, stb.

Külföldi statisztikák szerint (Svédország, USA) a lábamputációk 45-50 százalékát cukorbetegek szenvedik el. A férfiak veszélyeztetettsége nagyobb, mint a nőké. Mindezt elkerülendő, több nyugati országban diabétesz láb-poliklinikák működnek, amelyeken a cukorbetegeket rendszeresen ellenőrzik, s így a lábproblémákat korai szakaszban felderítik, megelőzve a súlyos komplikációkat. Németországban például az ilyen szakambulanciák megszervezése után 2 évvel az amputációk száma a felére csökkent!

cukorbetegseg

Ez nemcsak a betegek sorsában, életminőségében hozott kedvező változást, egyúttal tetemes költségmegtakarítást jelentett az egészségbiztosításnak is.
Magyarországon az Oxivit 1994 óta végzi, az OEP által finanszírozott, Diabétesz –láb szakrendelést. Cukorbetegeket fogad, az ország bármely részéről. Törekvéseinket támogatja a Magyar Diabetes Társaság is.

A hozzánk beutalt betegeken, az alapvizsgálaton kívül, amennyiben szükséges, a következő kezeléseket végezzük, az OEP finanszírozás szerint, térítés nélkül:

 • neuropátiás (érzészavaros) betegek kezelése akupunktúrás sorozatkezeléssel
 • a láb bőrkeményedéseinek eltávolítása
 • a láb fekélyek helyi kezelése
 • a láb érszűkületeinek kezelése
 • cukorbetegek felvilágosítása

Általában helyesnek tartjuk, ha a cukorbeteget kezelőorvosa láb- szövődmények jelentkezése előtt beutalja rendelésünkre. Akkor a beteget nyilvántartásba vesszük. Amennyiben nincs lábpanasza, évente ellenőrzésre visszarendeljük . Így a láb szövődményeket korai szakban felismerjük és kezelni kezdjük.

A betegeket ellátjuk a szükséges gyógyászati segédeszközök beszerzéséhez szükséges TB-rendelvényekkel. Javaslatot tudunk tenni gyógycipő felírására.

Vannak bizonyos kiegészítő kezelések, amelyeket az OEP nem finanszíroz. Amennyiben ezeket javasoljuk, minden esetben előre felvilágosítjuk a cukorbeteget a várható előnyökről és az egyes kezelések áráról.

A beteg vizsgálatáról, az észlelt elváltozásokról és az alkalmazásra kerülő terápiáról, a beutaló orvost írásban értesítjük.

Diabetes láb-szövődmény ambulancia a diabetes lábszövődményeinek diagnosztizálásával, kezelésével foglalkozik. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával működő szakrendelésen a cukorbetegeknek legalább évente egyszer ajánlott részt venni! Itt orvosaink a részletes vizsgálatok elvégzése és a beteg állapotának rögzítése után, szükség esetén megkezdik a láb-elváltozások kezelését.

A szakrendelés az Doktor 24 – Oxivit Kft.  1027 Bp. Bem József u.7. I. em. 1.  alatti rendelőjében folyik.

Beteg ellátási területünk országos kiterjedésű.

A rendelésre való jelentkezés feltétele háziorvosi vagy diabetológiai beutaló. (B.K: 220 520 261 )

A cukorbetegség

A cukorbetegség jelenleg korunk nem gyógyítható népbetegségei közé tartozik.

Két fő típusa van:

Az I. típus:

általában veleszületett, a hasnyálmirigy az inzulin elválasztását végző ß- sejtjeinek pusztulása okozza, mely miatt inzulinhiány lép fel a szervezetben. A sejtek pusztulásának hátterében autoimmun folyamat állhat.

A II. típus:

általában a 30. életév után alakul ki, a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni (inzulinrezisztencia), a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint a normális vércukorszint fenntartásához. Több okra vezethető vissza – genetikai, egészségtelen életmód (mozgásszegény, elhízás).

Életmódváltással, fogyással, gyógyszerek szedésével, inzulin adagolással karbantartható.

Azonban  elhanyagolt esetben a szövődmények rontják az életminőséget és megrövidítik az életet.

Szövődmények

A cukorbetegség kezdetétől számítottan általában 5-6 éven belül jelentkezhetnek.

Neuropátia (idegkárosodás): leggyakrabban az alsó végtagban okoz először tüneteket, külső ingerek tompább érzékelése, bizsergés, hangyamászás, zsibbadás vagy egyenesen égő jellegű fájdalom formájában, ami először a lábujjak hegyén kezdődik, majd hónapok, évek alatt folyamatosan terjed felfelé.

Érszűkület: a verőerek középső rugalmas részeinek elmeszesedése (érsebészeti beavatkozást is indokolhat). A cukorbetegség inkább a kisebb átmérőjű verőerek elváltozását okozza, ahol érsebészeti beavatkozás már nem jöhet szóba.

Nefropátia (vesekárosodás): a vese ereinek érkárosodása károsítja a vesék szűrő-rendszerét, súlyos esetben veseelégtelenség alakulhat ki, melynek végstádiumában a beteg művesekezelésre (dialízis) szorul.

Retinopátia (szem ideghártya károsodás): a szem ideghártya kisereinek károsodása okozza, ami akár vaksághoz vezethet. A cukorbaj fokozza számos más szembetegség, pl. a szürke- és a zöldhályog kialakulásának kockázatát is.

Bőrkárosodások: az idegek, erek károsodása következtében a bőr szárazzá, sérülékennyé válik. A nyomási pontokon bőrmegvastagodás alakul ki, alatta körülírt szövetelhalás jön létre. A fájdalomérzés hiánya miatt ezen elváltozás későn kerül felismerésre, a fertőzés tovaterjed a lágyrészekben, majd a csontot is érinti, ezért akár a lábujjak, a lábfej, illetve a teljes láb amputálására is sor kerülhet. A cukorbetegség miatt gyakrabban alakulhat ki bakteriális és gombás bőrfertőzés is.

Oszteoporózis (csontritkulás): a cukorbetegség eredményeként a csont sűrűsége a normális alá csökkenhet, így csontritkulás alakulhat ki.

A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

Sajnos a statisztikák szerint a diabéteszes láb – nem diabéteszes kortársaikhoz képest – 30-40-szer gyakrabban vezet alsó végtagi amputációhoz. Ezek jelentős része megelőzhető lenne megfelelő odafigyeléssel és szoros vércukorkontrollal, a diéta betartásával, az előírt gyógyszerek rendszeres szedésével, illetve a szövődmények korai észlelésével.

A betegség kialakulásának mechanizmusa

 • A perifériás idegek szenzoros (érző) működése károsodik, ezáltal csökken a fájdalomérzet, melynek következtében észrevétlenek maradhatnak egyes sérülések.
 • Az érkárosodás következtében a bőr szárazzá, sérülékennyé válik, ennek következtében repedések alakulnak ki.
 • A bőrmegvastagodások helyén apró fekélyek képződnek, melyek a fájdalomérzés zavara miatt később kerülnek felismerésre.
 • Ezen fekélyek gyakran mélyre terjednek, befertőződnek, a fertőzés könnyen terjed a lágyrészekben, sőt a csontokat is érintheti. A folyamat végeredményeként gyakran szövetelhalás alakul ki.
 • Idegkárosodás következtében a szimpatikus idegrendszer működésében zavar keletkezik, mely csökkent véráramláshoz, illetve csontanyagcsere-zavarhoz vezet, ezáltal a láb ízületei deformálódnak, a láb statikája megváltozik, aminek következtében új nyomáspontok jönnek létre, melyek új bőrkeményedések, bőrmegvastagodások kialakulását idézik elő.

Szövődmények megelőzése

 • Az első és legfontosabb a rendszeres vércukorkontroll
 • A lábak rendszeres önvizsgálata, tükör vagy hozzátartozó segítségével, így az esetleg panaszt nem okozó sérülések azonnal észrevehetőek.
 • A bőrt rendszeresen ápolni, puhítani szükséges, megelőzve ezzel a bőr szárazságának és apró hámsérüléseinek kialakulását.
 • A lábat naponta kell kíméletesen mosni, mely után az ujjközöket minden esetben gondosan szárazra kell törölni, megelőzve ezáltal a gombák megtelepedését.
 • A lábak tisztításánál a víz ne legyen túl forró, mert ez is sérülések kialakulásához vezethet.
 • Kerülje a mezítláb járást, viseljen puha világos színű pamut vagy gyapjú zoknit könnyített gumizással. esetlegesen ezüstszálas zoknit antibakteriális hatása miatt.
 • Mindig kényelmes, nem széttaposott, kerekített orrú, alacsony sarkú, finom belső kiképzésű cipőt viseljen.
 • Legideálisabb az ortopédiai javaslatra készített „diabeteszes cipő”.
 • A körmöket szintén rendszeresen kell gondozni, amennyiben mozgáskorlátozottság miatt nehezen érhetőek el, kérje hozzátartozója vagy szakértő pedikűrös segítségét.
 • Fontos, legkisebb probléma esetén is azonnal forduljon orvoshoz és lábát helyezze nyugalomba!
 • Ambulanciánkon való vizsgálat esetén orvosa (NEAK támogatott beutaló ellenében) teljes körűen elvégzi a láb bőrének és alakjának, továbbá hő és fájdalomérzetének vizsgálatát. Emellett felméri az erek állapotát Doppler segítségével. Szakorvoshoz irányít ortopédiai deformitások esetében, majd ezt követően a normál statikát biztosító segédeszköz használatában is segítséget nyújt.
 • Célunk a sebek kialakulásának megelőzése tanácsadással, neuropáthiás panaszok esetében akupunktúrás kezeléssel. Ezért elengedhetetlen az éves kontroll panaszmentesség esetében is!
 • A neuropathia olyan kórkép mely minden előrehaladott esetben kialakul. Alattomossága abban rejlik, hogy az fáj aminek nem kéne, az viszont nem fáj aminek pedig kéne. Ezért elvonhatják  a figyelmet  a valós problémáról ami elősegíti a hámhiány vagy seb kialakulását.
 • A már kialakult sebes láb esetében, ajánlott hozzáértő centrum felkeresése, ahol hozzáértő szakemberek olyan kis beavatkozásokkal igyekeznek segíteni, amit az immungyengült szervezet még fel tud dolgozni. Így a krónikus sebek gyógyíthatóvá illetve további romlásuk megelőzhetővé válik. Orvosaink hagyományos és korszerű sebkezelési technikával (lágylézer kezeléssel, mely klinikailag bizonyítottan serkenti a sejtélettani mechanizmusokat, így felgyorsítja a sebgyógyulást) valamint intelligens sebkötöző anyagok használatával, melyet pácienseinknek is biztosítunk, törekednek a mielőbbi sebgyógyulást elősegíteni. Azonban siker elengedhetetlen feltétele az orvos-páciens kapcsolat, mely a hosszadalmas kezelés miatt bizalomra és türelemre épül.

Akupunktúrás kezelés (NEAK támogatott)

Az akupunktúra a hagyományos kínai gyógyászat egy része,  kb. 4-5OOO éves hagyományra tekinthet vissza. A neuropathiára alkalmazott kezelés esetén,  biostimulációs beavatkozással próbáljuk  a meglévő tüneteket megszüntetni és a további idegkárosodást megelőzni, az úgynevezett bioaktív pontok „felkeresésével”.

Egy kezelés időtartama 2O perc, krónikus esetekben 12 alkalom, súlyosabb eseteknél ennél is többre lehet szükség.

A diabetes szövődmény szakrendelés helyszíne és elérhetőségei:

Doktor24 Bem Egészségközpont
1027 Budapest, Bem József u. 7.

Major Andrea: +36 70 371 0513
Kiss Gertrúd: +36 70 371 0511

Szeretettel várjuk rendelésünkön!

Telefonszám: +36 1 696 1230 | E-mail cím: vipegeszseg@doktor24.hu

Kérdése van?

Tisztelt Érdeklődő!

Munkatársainkat hétköznapokon 8.00 és 16.30 között tudja kérdezni élőben.

Írjon nekünk!

Beszélgetés idítása

Tisztelt Látogatónk!

Weboldalunkon sütiket használunk.
Néhány süti a weboldal helyes működéséhez szükséges, míg másokkal a kényelmesebb böngészési élményt szeretnénk biztosítani.
A sütikről és az adatvédelmi szabályainkról bővebben tájékozódhat az Adatvédelmi tájékoztatónkban.

Kérjük állítsa be milyen sütiket engedélyez az oldal számára!
(Beállításait a későbbiekben módosíthatja a bal alsó sarokban található süti jelre kattintva.)

Szükséges sütik Ajánlott sütik Elfogadom

Tisztelt Látogatónk!

Személyes adatot készül megadni!
Kérjük mielőtt folytatná, olvassa el az adatvédelmi szabályainkat az Adatvédelmi tájékoztatónkban.

Megértettem