Palyazat Palyazat

Csípőartroszkópia

A csípőízület tükrözése

A csípőízület tükrözése– hasonlóan más ízületi tükrözésekhez – segít a sebésznek, hogy részletesen megvizsgálja a csípőt az ízület teljes feltárása nélkül. Mivel a csípőízület nagyon mélyen helyezkedik el, vastag izom- és szövetköpennyel körbevéve, tükrözéses vizsgálata nehezebb, és speciális eszközöket igényel. A műtétet jól felszerelt, nagyízületi műtétekre alkalmas műtőben speciális nyújtóasztalon végezzük, mely segít a csípőízületen belül a jobb hozzáférésben.

A sebész által ejtett több 1 centiméteres bőrmetszés pontos helye függ az elváltozás természetétől és elhelyezkedésétől, de általában a csípő oldalsó és elülső területén történik. Az első metszésen keresztül juttatjuk be az optikát kamerával, amely televízió-képernyőn jeleníti meg az ízület belsejét. A többi metszésen keresztül egyéb kézi vagy motoros eszközöket vezetünk a csípőízületbe, melyekkel tapintani, vágni, borotválni vagy égetni lehet. A műtét során leggyakrabban végzett beavatkozás a csontfelrakódások eltávolítása (úgynevezett Cam- és pincerelváltozás lefaragása), a szabadtest-eltávolítás, az ízületi belhártya részleges eltávolítása (synovectomia), a szakadt porcgyűrű (labrumszakadás) részleges eltávolítása/varrata, az ízületi porcsérülés ellátása.

A műtét végén a sebeket öltésekkel egyesítjük, kötéssel fedjük. A műtét utáni rehabilitáció a beavatkozás természetétől függ, de a betegek a műtét utáni hetekben általában nem terhelhetik az operált végtagot, mankóval tehermentesítenek. A járás- és mozgásgyakorlatokat gyorsan elkezdhetik, de a teljes terhelés általában csak 6 héttel a műtét után engedélyezett.

Műtétek a Doktor24 Multiklinikán

Megszakítás