Női tumormarker csomag

A tumormarker vizsgálatok elvégzését elsősorban azoknak a hölgy pácienseknek ajánljuk, akiknek családjában már előfordult daganatos megbetegedés, és olyan panaszaik vannak, amelyek mögött felmerül a tumor lehetősége. vagy szűrés jelleggel szeretnének eredményhez jutni.

Vissza a laborcsomagokhoz

A tumormarkerek ellenőrzése segíthet az időben történő diagnózisban és kezelésben, ami kulcsfontosságú lehet a betegség kimenetelének javításában. A családi anamnézis alapján történő vizsgálatok segíthetik az orvosokat az egyéni kockázatok felmérésében és a megfelelő szűrővizsgálatok meghatározásában.

Egyes tumormarkerek jelentősége

CEA (Carcinoembryonalis antigen)

Élettani, kórélettani háttér:

A CEA magzati és tumorsejtek által termelt fehérje. Mivel ezek a sejtféleségek egészséges szervezetben nem fordulnak elő, a CEA emelkedett értékéből következtethetünk  arra, hogy a szervezetben daganatos elváltozás alakult ki.

Klinikai jelentősége:

Emelkedett CEA koncentráció elsődleges vastag-és végbélrákban fordul elő, de más szerveket – például a gyomor-bélrendszert, az emlőt, a tüdőt, a petefészket, a prosztatát, a májat és a hasnyálmirigyet – érintő rosszindulatú daganatban is.

CA 19-9 (Cancer Antigen 19-9)

Élettani, kórélettani háttér:

A CA 19-9 egy tumorral kapcsolatos antigén, mely hasznosnak bizonyult a hasnyálmirigy-daganatban szenvedő betegek diagnosztizálásában és gondozásában. A CA 19-9 emellett a többi szerológiai markernél jóval érzékenyebb és specifikusabb markernek bizonyult a hasnyálmirigyrák kimutatására.

Klinikai jelentősége:

A teszt a korábban gasztrointesztinális rákbetegség miatt kezelt betegek monitorozását segíti. A betegségmentes klinikai stádiumban lévő betegek szérum CA 19-9- értékének sorozatos mérését a rákbetegség kiújulásának korai kimutatására szolgáló más klinikai módszerekkel együtt kell alkalmazni. A teszt másik felhasználási területe az áttétes gasztrointesztinális rákbetegségben szenvedő betegek gondozásának segítése a betegség progressziójának vagy kezelés eredményeként végbemenő regressziójának monitorozásával

CA-125 (Cancer antigén 125)

Élettani, kórélettani háttér:

A CA-125 egy glikoprotein, a nyálkahártya egyik fő komponensét képezi.  A felfedezése óta a CA-125 az epithelialis petefészekrák tumor markerévé vált, és fontos szerepet játszott a diagnózis felállításában. A petefészek rákban a CA-125-nek 82 %-ban emelkedik a koncentrációja.  A CA-125 kimutatása nem elég specifikus és szenzitív a betegség korai szakaszában, ezért a népesség szűrésére nem alkalmas.

Klinikai jelentősége:

A CA-125 hasznos tumor marker a petefészekrák-kezelésen áteső betegek terápiájának megválasztásában és kórállapotuk monitorozásában. A CA-125 posztoperatív koncentrációja arányos a daganat kiterjedésével.A CA-125-koncentráció diagnosztikai eszközként önmagában nem elegendő a betegség jelenlétének, illetve kiterjedésének meghatározásához.

CA 15-3 (Cancer Antigen 15-3)

Élettani, kórélettani háttér:

A CA 15-3 az emlő sejtjei által termelt fehérje. Az egészséges sejtek is termelik a CA 15-3-t, a daganatsejtekben viszont fokozott mértékben képződik.

Klinikai jelentősége:

A CA 15-3 mérése – más klinikai és diagnosztikai eljárásokkal együtt alkalmazva – hasznos eszköz az áttétes emlőrákban szenvedő betegeknél a betegség nyomon követése és a betegek terápiája során.

A csomag ára: 19.550 Ft

Palyazat Palyazat
Megszakítás